Jak zrobić mleczko kokosowe?

Jak zrobić mleczko kokosowe
Jak zrobić mleczko kokosowe
ikona podziel się
Opublikowano: 04.06.2023 r., 2:11 | Autor: Ewa Cierpiał

Potrzebne będzie 300 g wiórków kokosowych oraz 1 l przefiltrowanej wody.

  • Wiórki wsyp do pojemnika, wlej wodę i zamieszaj.
  • Wstaw do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia całość bardzo dokładnie blenduj aż przestaną być bardzo widoczne wiórki.
  • Przelej gotowy napój przez gazę lub sitko o bardzo drobnych oczkach.
  • Gotowe!

Jak zrobić mleczko kokosowe? Co jeszcze warto wiedzieć?

Kokos, czyli owoc palmy kokosowej to bardzo popularny na całym świecie produkt spożywczy. Powstają z niego wiórki kokosowe, olej kokosowy, woda kokosowa oraz mleczko kokosowe. Każdy z tych produktów ma w sobie charakterystyczny smak, który uwielbia wiele osób. Palma kokosowa pochodzi najprawdopodobniej z południowo-wschodniej Azji, choć swoich krewnych ma również w Ameryce Południowej i Środkowej.

Na pewno nie raz spotkaliście się w sklepie z brązowym, dużym twardym orzechem lub sięgnęliście po opakowanie wiórków kokosowych, które często stanowią dodatek do ciast. Wiórki kokosowe produkuje się z miąższu kokosa. Na początku miąższ należy wysuszyć, a następnie zetrzeć i rozdrobnić na wiórki. Oprócz popularnego używania do ciast, deserów czy lodów można spotkać ich dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Wiórki znane są ze swoich wielu wartości odżywczych. Zawierają witaminę C oraz E. Znaleźć w nich można również wapń, cynk i fosfor. Dlatego też wskazuje się na jego pozytywne oddziaływanie na stan skóry, paznokci i włosów. Warto więc uzupełnić swoją dietę w łyżkę wiórków kokosowych, tym bardziej że taka porcja zawiera tylko ok. 40 kcal.

Wiele dań kuchni azjatyckiej opiera swój skład na mleku kokosowym, czyli namoczonym, zblendowanym miąższu kokosa. Gotowe mleko kokosowe jest dość drogie, dlatego warto wiedzieć, jak przygotować samemu dobre, domowe mleko. Tym bardziej, że to naprawdę prosty przepis.

Aby wykonać przepis na mleczko kokosowe w domu potrzebne będzie 300 g wiórków kokosowych oraz 1 l przefiltrowanej wody. Wiórki wsyp do pojemnika, wlej wodę i zamieszaj. Wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia całość bardzo dokładnie blenduj aż przestaną być bardzo widoczne wiórki. Przelej gotowy napój przez gazę lub sitko o bardzo drobnych oczkach. Gotowe!

Mam nadzieję, że ten sprawdzony sposób na to jak zrobić mleczko kokosowe przypadł Wam do gustu i przetestujecie go już niedługo. Jeśli po przygotowaniu mleka kokosowego została Ci odsączona masa, to absolutnie jej nie wyrzucaj. Idąc za duchem ruchu zero-waste takie pozostałości wiórków dodaj np. do owsianki, koktajlu czy ciasteczek. Naprawdę nie warto wyrzucać ich do kosza i tracić wielu wartości odżywczych.

No dobrze, ale co zrobić z takim mleczkiem kokosowym. Tak naprawdę każdy pomysł na wykorzystanie mleczka kokosowego będzie dobry. Bardzo często używane jest jako zamiennik mleka krowiego dla osób, które mają nietolerancję laktozy lub alergię na białka mleka krowiego. Dlatego wszędzie tam, gdzie jest mleko krowie, można użyć właśnie domowego mleczka kokosowego. Czyli do owsianek, kawy, placuszków, ciast, kremów, zup, dań z ryżem, sosów curry i wszędzie gdzie tylko będzie pasowała Wam kokosowa nuta.

Mleko kokosowe to nie tylko „woda o smaku kokosa”, ale również dobre źródło witaminy A, E, C i witamin z grupy B. Znajdziemy w nim również wapń, magnez, potas, sód, cynk oraz kwas foliowy i pantotenowy. Te wszystkie składniki są niezwykle ważne dla naszego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Takie domowe przygotowywanie roślinnych napojów to świetny sposób na oszczędność. Dodatkowo w sklepach można spotkać napoje z dodatkiem cukru w różnych postaciach, stabilizatorów, aromatów i innych nie zawsze potrzebnych dodatków. Warto więc samodzielnie poświęcić chwilę czasu dla swojego zdrowia.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto