Jak przyprawić mięso z jelenia?

Jak przyprawić mięso z jelenia
Jak przyprawić mięso z jelenia
ikona podziel się
Opublikowano: 22.04.2023 r., 1:39 | Autor: Oliwia Gawron

Wielu z nas na co dzień nie spożywa mięsa z jelenia, jest ono mało dostępne i dość drogie. W smaku jest podobne do dziczyzny, czyli bardzo aromatycznego mięsa.

Zatem, Jak przyprawić mięso z jelenia?

W tej sytuacji postaw na tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, cząber, kolendrę czy pietruszkę.

Te przyprawy wydobędą niesamowity smak z naszego mięsa.

Jak przyprawić mięso z jelenia? Co jeszcze warto wiedzieć?

Mięso z jelenia podobnie jak dziczyzna jest niezwykle aromatyczne i soczyste, dlatego, jeśli będziesz mieć możliwość, koniecznie go spróbuj.

Wcześniej warto wiedzieć, jak przyprawić mięso z jelenia, idealne będą tutaj zioła takie jak do dziczyzny, te sprawdzą się najlepiej.

Zatem, czym przyprawić mięso i jakie najlepiej przyprawy użyć?

W tej sytuacji postaw na tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, cząber, kolendrę czy pietruszkę.

Te przyprawy wydobędą niesamowity smak z naszego mięsa.

Będzie to idealna domowa, marynata do jelenia.

Comber z jelenia to nic innego jak część lędźwiowa, która jest niezwykle aromatyczna i delikatna w smaku.

Dziczyzna należy do mięsa, które zawiera dużo minerałów i witamin.

Dodatkowo jest niskokaloryczna oraz chuda, nie zawiera zbyt dużej ilości tłuszczu.

Pomimo to comber jest niezwykle soczysty i kruchy, gdy zostanie odpowiednio przygotowany.

Nie ma się co dziwić, że comber z jelenia jest coraz bardziej popularny w restauracjach.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na comber z jelenia, dzięki któremu w prosty sposób przygotujesz mięsny posiłek dla całej rodziny.

Do jego przygotowania oprócz dobrego kawałka mięsa będziesz potrzebować cebulę, odrobinę oleju rzepakowego i do najważniejsze wino, idealnie sprawdzi się tutaj czerwone wino wytrawne lub półwytrawne, dodatkowo bulion warzywny.

Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych. Zawierają one duże ilości soli w swoim składzie. Dodatkowo charakterystyczne przyprawy, które potęgują smak, a dziczyzna jest niesamowicie pyszna. Postaw na ziele angielskie, jałowiec, pieprz i sól.

Zatem, jak zrobić comber z jelenia w domu?

W pierwszej kolejności rozgnieć wszystkie przyprawy w moździerzu. Mięso oczyść i natrzyj przyprawami, dodaj odrobinę oleju i odstaw do lodówki na godzinę czasu.

W brytfance rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć pokrojoną w pióra cebulę i dodaj po chwili mięso, krótko obsmaż w piekarniku, podlewając co jakiś czas bulionem.

W pierwszym etapie pieczenia ustaw temperaturę na 200 stopni, następnie wlej wino, a temperaturę zmniejsz do mniej więcej 180 st. C. Tak przygotowane mięso duś przez 30 minut, w tym czasie nasze mięso przejdzie aromatem alkoholu i ziół.

Gdy mięso będzie delikatne i kruche dodaj odrobinę mąki i wymieszaj z wywarem, dzięki temu powstanie niezwykle aromatyczny sos. I tak naprawdę to wszystko, nasz pyszny comber dziczyzny jest dobry i gotowy do spożycia.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis i wiesz, jak przyrządzić dziczyznę, przygotuj ją w swoim domu i zaskocz całą rodzinę. Przekonaj się, jaki jest smaczny.

Będzie to najlepszy pomysł na obiad lub kolację w rodzinnym gronie.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto