Jak długo smażyć schab?

Jak długo smażyć schab
Jak długo smażyć schab
ikona podziel się
Opublikowano: 08.06.2023 r., 13:08 | Autor: Oliwia Gawron

Klasyczny schabowy to tradycyjny obiad w wielu polskich domach, dlatego koniecznie dowiedz się jak długo smażyć schab, aby był on pyszny i soczysty.

  1. Mięso delikatnie rozbij.
  2. Dodaj pól i pieprz.
  3. Obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  4. Usmaż schab na rozgrzanym oleju, z każdej strony po 3 minuty.

Jak długo smażyć schab? Co jeszcze warto wiedzieć?

Idealny pomysł na niedzielny obiad to nic innego jak schabowy w chrupiącej panierce. Jeśli chcesz taki przygotować, koniecznie dowiedz się jak długo smażyć schab.

Klasyczny schabowy to tradycyjny obiad w wielu polskich domach, dlatego koniecznie dowiedz się jak długo smażyć schab, aby był on pyszny i soczysty.

  1. Mięso delikatnie rozbij.
  2. Dodaj pól i pieprz.
  3. Obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  4. Usmaż schab na rozgrzanym oleju, z każdej strony po 3 minuty.

Sam widzisz, że czas smażenia schabu na patelni nie jest długi, oczywiście zależy to od jego formy. Schab wieprzowy w plastrach usmażysz szybciej niż w całości.

Jeśli brakuje Ci pomysłu na pyszny i soczysty schab, koniecznie poznaj mój przepis na schab smażony w nieco innej wersji.

Schab po parysku to taki nasz tradycyjny kotlet w trochę innym wydaniu. Komu znudziła się już powszechnie znana wersja schabowego co niedziele, koniecznie musi spróbować kotlet schabowy po parysku. Poprzez dodatkowe składniki do panierki, mięso jest jeszcze bardziej delikatne, a przy tym wszystkim wyraziste. Jeśli przygotowujesz obiad dla całej rodziny, będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu bez kości, warto kupić już taki pokrojony w plastry o grubości 2-3 cm, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie samodzielnego pokrojenia mięsa w domu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie przygotowania schabu w mniejszej ilości. Jeśli już mamy mięso, należy je delikatnie rozbić i doprawić do smaku podstawowymi przyprawami, czyli solą i pieprzem. W trzech talerzach przygotuj sobie kolejno mąkę, rozbite i roztrzepane jajka oraz bułkę tartą. Kolejno obtocz mięso w mące, zamocz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w bułce tartej, tak przygotowane mięso usmaż na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym. Smaż mięso na złocisty kolor z obu stron.

Schab smażony po parysku to pyszny pomysł na obiad. Dodatkowo jest bardzo prosty, wszystkie składniki są ogólnodostępne, a przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 20 minut.

Zamiast schabu możesz użyć jeszcze bardziej delikatnego mięsa z piersi z kurczaka, te dwa rodzaje mięsa sprawdzą się idealnie do tej formy kotletów. Skoro już masz przepis na schab po parysku, pozostaje kwestia dodatków. Idealnym rozwiązaniem będzie delikatne puree ziemniaczane lub ziemniaki w postaci domowych frytek. Taka wersja będzie idealnym rozwiązaniem na obiad z dziećmi, pamiętaj aby postawić na frytki domowe. Nie zajmie Ci to dużo czasu, a będziesz mieć pewność, co podajesz swoim dzieciom. Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, wykonaj mój najlepszy schab po parysku, teraz Twoja kolej, smacznego!

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto