-
Zupa pieczarkowa
Przepis na zupę pieczarkową z makaronem wykonasz w około godzinę. Do jej wykonania potrzebujesz prócz pieczarek, cebuli, masła, warzyw korzeniowych, …
20 + 40 min łatwy 8 481 kcal -
Zupa pieczarkowa z makaronem
Zupa pieczarkowa z makaronem jest świetną opcją na naprawdę pyszny posiłek. Ma wspaniały smak, a przy okazji jest świetnym źródłem …
5 + 25 min łatwy 8 224 kcal -
Zupa krem z pieczarek
Zupa krem z pieczarek to doskonały wybór na fit obiad. Zupę krem możesz podać z ugotowanym makaronem, z groszkiem ptysiowym, …
20 + 30 min łatwy 4 356 kcal
Zupa pieczarkowa - przepisy
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Zupa pieczarkowa z ziemniakami to świetna opcja dla wszystkich osób, które kochają kuchnię polską w najbardziej tradycyjnej formie. Ta zupa …
20 + 45 min łatwy 10 120 kcal -
Zupa z pulpetami
Pyszna pieczarkowa zupa z pulpetami to idealny pomysł na łatwy i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Moja wersja …
20 + 45 min łatwy 6 185 kcal -
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym jest niezwykle smaczna, ale również bardzo ciekawa. Połączenie pieczarek topionego serka sprawdza się idealnie. Całość …
15 + 20 min łatwy 4 241 kcal -
Zupa pieczarkowa na rosole
Zupa pieczarkowa na rosole to doskonała opcja na naprawdę smaczny obiad. Całość jest prosta, a naprawdę świetnie smakuje. Świetnie dopełniają …
15 + 45 min łatwy 4 70 kcal -
Tradycyjna zupa pieczarkowa
Tradycyjna zupa pieczarkowa to coś dla prawdziwych miłośników klasycznej kuchni polskiej. Pyszne i delikatne pieczarki rozpływają się w niej, tworząc …
10 + 30 min łatwy 8 94 kcal -
Zupa pieczarkowa z pulpetami
Zupa pieczarkowa z pulpetami jest kremowa, ale także niezwykle sycąca. Wspaniale sprawdzi się na szybki posiłek dla całej rodziny. Jest …
45 + 45 min łatwy 8
-
Szybka zupa pieczarkowa
Szybka zupa pieczarkowa to idealny pomysł na szybką i łatwą w przygotowaniu propozycja obiadowa dla całej rodziny. Moja wersja zupy …
20 + 40 min łatwy 4 85 kcal -
Zupa pieczarkowa fit
Szybka i smaczna zupa pieczarkowa fit to idealny pomysł na łatwy i prosty w przygotowaniu obiad, gdy liczysz kalorie, ale …
20 + 40 min łatwy 4 54 kcal -
Zupa pieczarkowa z klopsikami
Pyszna zupa pieczarkowa z klopsikami to idealny pomysł na łatwy i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Moja wersja …
30 + 60 min łatwy 6 242 kcal -
Zupa pieczarkowa z kaszą
Szybka i pyszna zupa pieczarkowa z kaszą to idealny pomysł na łatwy i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. …
20 + 40 min łatwy 4 133 kcal -
Zupa pieczarkowa Thermomix
Przepis na zupę pieczarkową z Thermomixa wykonasz w kilka minut. Do jej wykonania potrzebujesz prócz pieczarek, cebuli, masła, warzyw korzeniowych, …
15 + 30 min łatwy 4 351 kcal
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Domowa zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. …
60 + 40 min łatwy 6 142 kcal -
Zupa grzybowa
Domowa zupa grzybowa to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Dzisiaj przedstawię Ci …
20 + 40 min łatwy 6 100 kcal -
Zupa grzybowa z makaronem
Domowa zupa grzybowa z makaronem to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Dzisiaj …
20 + 40 min łatwy 6 99 kcal -
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami to wspaniały wybór na pyszne i sycące danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i …
25 + 60 min łatwy 8 188 kcal -
Zupa z suszonych grzybów
Domowa zupa z suszonych grzybów to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Dzisiaj …
20 + 40 min łatwy 6 117 kcal -
Gulasz do placków po węgiersku
Gulasz do placków po węgiersku nie jest trudny do przygotowania, ale warto pamiętać, że zrobienie takiej potrawy zajmuje nieco czasu. …
65 + 90 min łatwy 4 316 kcal
Zupa pieczarkowa – sprawdzone przepisy na delikatną zupę pieczarkową
Pieczarki to grzyby, które zna każdy z nas. Niektórzy ich nie jedzą, ponieważ uważają, że grzyby te nie zawierają żadnych substancji odżywczych. Okazuje się jednak, że nawet zupa pieczarkowa może dostarczyć do organizmu wiele cennych minerałów i witamin, gdyż pieczarki to bardzo dobre składniki dla zdrowia. Jak zrobić zupę pieczarkową z makaronem? Która z nich będzie prosta, szybka i naprawdę dobra? Sprawdź pomysł na zupę pieczarkową i dowiedz się więcej na temat właściwości zdrowotnych pieczarek.
Pyszna zupa pieczarkowa – który przepis na pieczarkową jest najlepszy?
Najważniejsze właściwości pieczarek, czyli co tak naprawdę o nich wiemy?
Pieczarki należą do najczęściej uprawianych grzybów na świecie. Nie ma większego problemu z tym, aby je zakupić – znajdują się w większości marketów spożywczych. Najpopularniejsze są pieczarki białe, a także brązowe. Te drugie są większe niż białe i smakują znacznie intensywniej. Białe z kolei łatwiej dostać w sklepie, w dodatku można też je hodować obok domu, a niektóre rosną całkiem dziko. Pieczarki mogą być znakomitym składnikiem różnego rodzaju potraw. W Polsce najczęściej wykorzystuje się pieczarki do robienia zup, sosów, sałatek, pizzy albo domowych zapiekanek. Dawniej uważano, że nie powinno się wykorzystywać tych grzybów w diecie, ponieważ nie mają zupełnie żadnych właściwości odżywczych. Okazało się jednak z czasem, że pieczarki mają kilka cennych właściwości odżywczych, o który niestety głośno się nie mówi. Sporo w nich na przykład witamin grupy B, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Warto pamiętać, że pieczarki mają bardzo mało kalorii. Dania z makaronem i pieczarkami albo inny prosty posiłek z tymi grzybami polecany jest więc zwłaszcza osobom na diecie redukcyjnej. Pieczarki w ponad 90% składają się wody. Znajduje się w nich również błonnik, który jest bardzo cenny dla organizmu i może redukować poziom cholesterolu LDL, który nie jest dla nas korzystny. Pieczarki w dodatku mają też zdolność stabilizowania glukozy we krwi. Czy to koniec pożytecznych właściwości pieczarek? Nie! W pieczarkach także jest bowiem witamina C i D oraz kwas foliowy, szczególnie cenny dla kobiet w ciąży. W tych niepozornych grzybach odnajdziemy również działające przeciwnowotworowo lektyny i leczniczy kwas linolowy.
Spożywanie pieczarek – czy ma sens dla naszego zdrowia?
Wielu ludzi zastanawia się, czy jedzenie pieczarek na surowo ma jakikolwiek sens. Niektórzy podkreślają, że grzyby te są ciężkostrawne i mogą zaszkodzić osobom o wrażliwych żołądkach. Rzeczywiście, ludzie z problemami gastrycznymi powinni przed spożyciem obrobić pieczarki (np. upiec je lub usmażyć), żeby nie wystąpiły u nich nieprzyjemne dolegliwości. W dodatku gotując pieczarki, można pozbyć się bakterii, które mogą pozostać na niezbyt dobrze obranej lub słabo umytej pieczarce. Mimo wszystko, badania naukowe dowiodły, że jedzenie pieczarek na surowo wcale nie zagraża zdrowiu – jak długo uważało wielu ludzi. Jedynymi osobami, które powinny ograniczyć albo całkiem wyeliminować pieczarki z diety są ci, którzy mają problemy jelitowe i nie chcą, aby zbuntował się ich przewód pokarmowy.
Jedzenie pieczarek jest bardzo wartościowe dla zdrowia, pod warunkiem że nie masz przeciwwskazań co do ich spożywania. Badania naukowe wskazują na to, że zawarta w pieczarkach lektyna działa anty nowotworowo. Poza tym regularne spożywanie pieczarek zmniejsza też ryzyko zachorowania np. na raka piersi – wystarczy, że dziennie zje się ok. 15 g pieczarek. Pieczarki hamują też wzrost niektórych bakterii i grzybów w organizmie, a także doskonale wpływają na układ immunologiczny człowieka. Okazuje się więc, że jedzenie pieczarek to dobry pomysł, gdy pragniesz zwiększyć efektywność pracy swojego układu odpornościowego. Co ciekawe, w pieczarkach jest tyrozynaza – białko, któremu niestraszna jest wysoka temperatura. To białko aktywne jest pod względem antyoksydacyjnym, chroniąc materiał genetyczny spożywającej pieczarki osoby.
Mówiąc o pieczarkach, należy wyraźnie podkreślić, że grzyby te są bardzo nietrwałe. W dodatku szybko gniją. Powinno się wobec tego przechowywać pieczarki w lodówce. Białe wytrzymają kilka dni mniej niż brązowe, które okazują się od nich znacznie trwalsze. Pieczarek nie powinno się przechowywać w opakowaniach pod folią czy w plastiku – czyli takich pudełeczkach lub tackach, na których są przechowywane w sklepach spożywczych. Jeśli będziesz trzymać je w ten sposób przez kilka dni, w pojemniczku może rozwinąć się grzyb albo pleśń. Zdecydowanie rozsądniejszym rozwiązaniem będzie przełożenie wszystkich pieczarek na pergamin. Należy też myć je pod bieżącą wodą dopiero wówczas, gdy będziesz chciał ich użyć – nie wcześniej. W przeciwnym wypadku grzyby szybciej zgniją.
Dobra i szybka zupa pieczarkowa – właśnie tak smakuje pyszna pieczarkowa!
Co trzeba wiedzieć o domowej uprawie pieczarek?
Uprawianie pieczarek rozpowszechniło się w całej Europie dzięki Francuzom, którzy zaczęli to robić w XVI wieku. W naszym kraju pieczarki to jedne z nielicznych grzybów, jakie rzeczywiście się hoduje – stanowią bowiem ponad 90% wszystkich hodowanych w Polsce grzybów. Nasz kraj jest dziś jednym z największych producentów pieczarek nie tylko w Europie, ale na całym świecie. Polskie grzyby to ok. 35% wszystkich pieczarek, które importowane są na globie. Powinno się uprawiać tę odmianę grzybów wyłącznie w odpowiednim podłożu, dbając o zachowanie stężenia CO2, wilgotności i temperatury powietrza. W naszym kraju pieczarki zbiera się ręcznie, najczęściej w weekend. Zwykle 2 dni po zbiorach grzyby trafiają do marketów spożywczych na sprzedaż. W innych krajach pieczarki zbiera się specjalnymi urządzeniami. Przez to jednak sprzedaje się je wówczas nie świeże, a w puszce lub słoju. Polskie pieczarki okazują się wobec tego bezkonkurencyjne – są świeże, pyszne i bardzo zdrowe.
Pieczarki można uprawiać we własnym przydomowym ogródku. Wystarczy używać do ich uprawy gotowych zestawów, które zawierają słomę albo obornik koński, uprzednio odpowiednio wcześnie zaszczepione grzybnią. W celu uprawiania pieczarek wykorzystuje się worki foliowe, ewentualne skrzynki z drewna lub plastiku. Takie skrzynie przytwierdza się do gleby. Najlepiej hodować pieczarki na garażu, strychu lub w piwnicy, ponieważ grzyby te potrzebują niewielkiej ilości światła i temperatury oscylującej między 12 a 20 st. C. Pieczarki będzie można zebrać po około miesiącu.
Zupa pieczarkowa w formie kremu – prosty przepis na krem pieczarkowy
Zupa krem z pieczarek to idealny pomysł na lekkie i smaczne danie dla całej rodziny. Możesz uczynić z tej zupy zarówno pyszną kolację, jak i pożywny obiad. Składniki, które należy wykorzystać do zrobienia kremu, to oczywiście pieczarki, cebula, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, masło, śmietana kremowa 30%, groszek ptysiowy i bulion drobiowy. Jako przyprawę wykorzystać można pieprz z solą. Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę. Umyj, osusz i obierz również pieczarki, a następnie pokrój je w kawałeczki. Roztop masełko w rozgrzanym rondlu, dosyp mąkę i przemieszaj ją z masłem. Dodaj bulion drobiowy do rondelka z mąką, po czym mieszaj, aż całkiem pozbędziesz się grudek z mąki. Do zupy dodaj podsmażoną cebulę i pieczarki. Gotuj całość przez pół godziny, a następnie zblenduj zupę, aby jej konsystencja zrobiła się kremowa. Dodaj śmietanę do pieczarkowego kremu i wymieszaj ją, po czym dopraw do smaku. Zupę krem podawaj z groszkiem ptysiowym albo topionym serkiem.
Zupa krem jest świetnym pomysłem na smaczny i pożywny obiad. Warto od czasu do czasu podawać ją swoim najbliższym na obiad lub kolację, zwłaszcza że pieczarki to bardzo cenne źródło witamin z grupy B, ale też witaminy C i D. Krem pieczarkowy jest przy tym bardzo prosty do zrobienia, ponieważ składa się z zaledwie kilku składników. Z jego przyrządzeniem nie będzie miał problemu nawet największy laik w kuchni. Pieczarkowa najsmaczniejsza jest z domowymi grzankami, groszkiem ptysiowym, a także śmietankowym topionym serkiem. Niektórzy jedzą ją również z ziemniakami, aby zupa była jeszcze bardziej treściwa.
Lekka zupa pieczarkowa na obiad – prosty przepis, krok po kroku
Zupa pieczarkowa jest jedną z tych zup, które mamy robiły nam w dzieciństwie. To smaczna, pożywna i bardzo sycąca zupa, które jednocześnie jest lekka. Nie jest to zupa trudna do przygotowania, dlatego też powinien doskonale poradzić sobie z nią sobie każdy, nawet największy amator w kuchni. Do przygotowania zupy potrzebować będziesz oczywiście pieczarek, ale też cebuli, marchewki, ziemniaków, masła, natki pietruszki i śmietanki 18%. Jako przyprawę wykorzystać możesz z kolei kurkumę, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól.
Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na maśle w rondelku. Dodaj do niej marchewkę obraną w cienkie plasterki. Całość smaż ze sobą przez kilka minut, co chwilę mieszając w garnku. Obierz ziemniaki, po czym pokrój je na równą kostkę i smaż w tym samym rondelku przez kilka minut. Następnie wlej do garnuszka gorący bulion i przypraw go zielem angielski, kurkumą oraz liściem laurowym. Zagotuj całość, dopraw solą oraz pieprzem. Do zupy dorzuć umyte, osuszone i pokrojone w plastry pieczarki. Gotuj wszystkie składniki przez 5 minut, po czym zdejmij rondelek z palnika. Dodaj do pieczarkowej śmietankę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Zupę podawać możesz saute albo udekorowaną szczypiorkiem. Warto pamiętać również o tym, że podczas samodzielnego gotowania bulionu można dodać do zupy pieczarkowej również mięso z kurczaka albo z indyka. Wzbogaci ono smak zupy i sprawi, że będzie ona bardziej pożywna.