-
Tradycyjne tiramisu
Ciasto tiramisu to dość młody włoski deser jednak wpisał się w kuchnię włoską tak mocno, że nikt nie wyobraża sobie …
240 + 5 min łatwy 24 142 kcal -
Panna cotta
Panna cotta to deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni, gdyż jest jednym z najbardziej znanych jej elementów. …
20 + 10 min łatwy 4 216 kcal -
Cannoli
Cannoli to tradycyjny włoski deser, świetnie pasuje podany z gorącą kawą lub herbatą podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Najlepsze …
40 + 20 min łatwy 20 353 kcal
Włoskie desery - przepisy
-
Cantuccini
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
45 + 25 min łatwy 50 56 kcal -
Babka panettone
Babka panettone to doskonały pomysł na pyszny deser. Oryginalny przepis na babkę pochodzi z kuchni Włoskiej. Babkę od kilku lat …
130 + 40 min łatwy 10 437 kcal -
Panettone
Panettone to przepis na idealnie wyrośniętą, przepyszną drożdżową babkę. Pozwala na przeniesienie do swojej kuchni odrobiny włoskiego klimatu. Ta babka, …
45 + 60 min łatwy 10 322 kcal -
Cannolo siciliano
Cannolo siciliano to tradycyjny włoski deser, świetnie pasuje podany z kawą lub herbatą. Cannolo to smażone ciasto z dodatkiem nadzienia …
50 + 20 min średni 12 718 kcal -
Ciasto tiramisu
Ciasto tiramisu to dość młody włoski deser jednak wpisał się w kuchnię włoską tak mocno, że nikt nie wyobraża sobie …
30 min łatwy 8 291 kcal -
Tiramisu bez jajek
Większość deserów, które przygotowujemy, w swoim składzie zawierają jajka. Dzisiaj jednak przedstawię Ci mój przepis na tiramisu bez jajek. Dlatego, …
30 + 60 min łatwy 10 322 kcal
-
Placek tiramisu
Placek tiramisu to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Włoskiego pochodzenia ciasto to świętość we Włoszech. …
20 min łatwy 10 472 kcal -
Tiramisu włoskie
Tiramisu to popularny deser wywodzący się z Włoch. Jego nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „popraw mi humor”. Składa się on …
320 min łatwy 10 334 kcal -
Tiramisu z mascarpone
Tiramisu z mascarpone to deser, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Jest smaczny, prosty i niezwykle szybki w przygotowaniu. Oczaruje …
30 min łatwy 4 715 kcal -
Tiramisu z mascarpone i śmietaną
Tiramisu z mascarpone i śmietaną to najbardziej wyrafinowana, ale też najciekawsza wersja tego deseru. Do jego przygotowania wystarczą proste składniki. …
10 min łatwy 6 721 kcal -
Granita
Granita owocowa to pyszny deser sycylijski. Tradycyjna włoska granita przygotowywana jest z wody, soku z cytryny oraz cukru i podawana …
20 + 300 min łatwy 5 209 kcal
-
Cannoli ze szpinakiem
Cannoli ze szpinakiem to danie, które zachwyca pysznym smakiem. Makaron wypełniony po brzegi szpinakowym wnętrzem, będzie idealnym wyborem dla miłośników …
50 + 35 min łatwy 10 733 kcal -
Tiramisu truskawkowe
Tiramisu truskawkowe to wspaniały deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Ten przepis to alternatywa dla tradycyjnego …
20 min łatwy 2 695 kcal -
Lody bananowe
Lody bananowe to fajna propozycja na szybkie, łatwe i zdrowe lody wykonane w domu. Lody wykonasz bez użycia maszynki do …
720 min łatwy 2 193 kcal -
Tort tiramisu
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Wam przepis na tort tiramisu. …
30 + 40 min łatwy 15 322 kcal -
Tiramisu bez pieczenia
Tiramisu to świetny pomysł na domową, słodką przekąskę, gdy najdzie Cię ochota na słodycze. Wtedy lepiej przygotować je w domu, …
30 min łatwy 5 320 kcal -
Tiramisu z truskawkami
Tiramisu to świetny pomysł na domową, słodką przekąskę, gdy najdzie Cię ochota na słodycze. Wtedy lepiej przygotować je w domu, …
90 min łatwy 13 240 kcal
-
Tartufo
Tartufo to doskonały pomysł na deser, którego nie przygotujesz w piekarniku. Tartufo to nic innego jak włoski deser lodowy z …
30 min łatwy 10 -
Bonet
Bonet to tradycyjny, włoski deser. Pyszny, domowy bonet świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto warto przygotować …
30 + 45 min łatwy 10 -
Biscotti
Biscotti, znane również pod nazwą cantuccini lub biscotti di prato, to pyszne włoskie ciasteczka wywodzące się z Toskanii i okolic …
20 + 60 min łatwy 10 282 kcal -
Cantucci
Cantucci to pyszne włoskie ciasteczka, które przygotowywane są z dodatkiem migdałów. Domowe ciasteczka cantucci pieczone są dwukrotnie, przez co są …
45 + 25 min łatwy 10 255 kcal -
Wegańskie tiramisu
Wegańskie tiramisu to świetny pomysł na domową, słodką przekąskę, gdy najdzie Cię ochota na słodycze. Wtedy lepiej przygotować je w …
60 min łatwy 10 227 kcal
-
Panforte
Panforte to tradycyjne włoskie ciasto przygotowywane w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wypiek z bakaliami stanowi doskonały pomysł na słodki dodatek …
60 + 20 min łatwy 10 -
Torrone
Torrone to pyszny włoski deser, który przygotowywany jest na bazie białek jaj, miodu oraz orzechów. Najlepsze, domowe torrone podawane jest …
60 + 10 min łatwy 10 189 kcal -
Sernik tiramisu
Sernik tiramisu to połączenie dwóch bardzo popularnych i uwielbianych przez wiele osób i miłośników słodkości ciast. Jeśli Ty również należysz …
30 + 110 min średni 10 318 kcal -
Sycylijskie ciasto pomarańczowe
Sycylijskie ciasto pomarańczowe to jeden z tych wypieków, który nie tylko dobrze smakuje, ale również fantastycznie się prezentuje. Idealne na …
20 + 30 min średni 6 -
Profiterol
Profiterol to włoskie ciasto parzone podane w formie eklerków nadziewanych kremem śmietanowym. Profiterolka to doskonała propozycja na smaczny dodatek do …
60 + 20 min łatwy 10 -
Tiramisu ze śmietaną
Smaczne tiramisu ze śmietaną to bardzo dobry pomysł na deser. Domowe tiramisu można przygotować jako ciasto lub jako deser na …
20 min łatwy 10 582 kcal
-
Lebneh
Czym jest lebneh? Z czym to się je? I czy można wykonać go samodzielnie? Lebneh, czyli ser z jogurtu jest …
1440 min łatwy 1 1338 kcal -
Lody malinowe
Domowe lody malinowe to obowiązkowy deser na gorące, upalne, letnie dni. Są przepyszne, orzeźwiające, bardzo owoce, a przede wszystkim zdrowe! …
15 min łatwy 8 109 kcal
Włoskie desery – proste przepisy na klasyczne włoskie desery
Włoskie desery od lat cieszą się ogromną popularnością wśród fanów słodkości. Przepisy na włoskie desery nie są trudne, więc nawet amatorzy cukiernictwa powinni nieźle sobie z nimi poradzić. Niektóry uważają włoskie słodycze za najlepsze. Wśród słodkich włoskich rarytasów wyróżnia się tradycyjne tiramisu czy panna cotta. Które ciasta i desery najlepiej smakują na zimno? Jak zrobić włoskie desery, bazując na składnikach dostępnych w Polsce? Przeczytaj.
Tradycyjne przepisy na włoskie desery – sprawdź najlepsze pomysły
Klasyczne włoskie desery – najpopularniejsze słodkości w Italii
Włoskie desery cenione są przez wielbicieli słodkości na całym świecie. Wśród nich wyróżnić można kilka pysznych deserów, m.in. tiramisu. Jest to najprawdopodobniej najbardziej znany deser w Italii, który składa się m.in. z serka mascarpone, naparu z kawy i biszkoptów. Deser łączy w sobie kilka smaków, które wspaniale się przenikają i uzupełniają – kawowy, gorzki i słodki. Ciężko znaleźć drugi taki deser, który przypominałby tiramisu z Włoch. Kolejnym deserem jest panna cotta – delikatna o kremowej konsystencji. Podaje się ją m.in. z sosem owocowym lub syropem, a nawet posypuje cukrem pudrem. Deser składa się z cukru, żelatyny i podgrzanej śmietanki.
Mówiąc o włoskich deserach, nie sposób przejść obojętnie obok cannolo – rurek z chrupiącego ciasta, które wypełnione są kremem waniliowym. Od lat produkuje się je na Sycylii. Rurki mogą być jednak nie tylko o smaku waniliowym, ale też np. czekoladowym czy owocowym. Mamy też popularny włoski lód, znany jako granita. To zamrożona masa owocowa (może być też waniliowa), którą się rozdrabnia. Orzeźwiający napój świetnie spisuje się na upalne lato. Na tle innych światowych lodów wyróżniają się też gelato – klasyczne włoskie lody, które przyrządzane są wyłącznie ze świeżych składników. Najczęściej podaje się je w wafelkach lub kubeczkach, choć niektórzy serwują gelato w… owocach.
Warto wymienić też kilka innych deserów, które można spotkać we włoskich kawiarniach. Niektóre z nich przyrządza się na specjalne okazje tak jak panettone. To klasyczne ciasto drożdżowe wypiekane na Boże Narodzenie. Mamy też babkę na bazie sera ricotta, znaną jako Torta della nonna. Nie sposób przejść obojętnie obok cantuccini – kruchych ciasteczek migdałowych czy włoskich ciasteczek amaretto (też zawierają migdały). Włoskie desery są prawdziwym rajem dla wielbicieli słodkości. Wyróżnia je bogactwo smaków, faktur i kolorów. Z pewnością każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.
Klasyczne włoskie tiramisu – sprawdź przepis na pyszne ciasto
Włoskie ciasta i desery na zimno są jednymi z najsmaczniejszych oraz najpopularniejszych na świecie. Proste przepisy jest w stanie przygotować nawet największy amator cukiernictwa. Wśród tradycyjnych włoskich słodkości wyróżnia się słynne tiramisu. To deser z biszkoptami, serkiem mascarpone i kremem ze śmietanki, który wykończony jest doskonałej jakości kakao. Dobre tiramisu to świetny pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Aby przygotować deser, trzeba odrobiny cierpliwości i czasu – przepis jest czasochłonny. Do zrobienia tiramisu potrzebujesz również następujących składników: biszkopty, kakao w proszku 16%, jajka, mascarpone, cukier puder i kawa (napar bez cukru).
Najpierw zaparz mocną kawę i przelej do naczynia w kształcie prostokąta – musi zmieścić się w nim biszkopt. Zostaw do wystygnięcia. Sparz jajka i oddziel od nich żółtka, po czym przełóż do szklanej miseczki i zmieszaj z cukrem pudrem. Postaw miskę na delikatnie wrzącej wodzie w rondelku – woda nie powinna dotykać miski. Ubij żółtka na jasną, puszystą masę – ubijanie powinno zająć maksymalnie 3 minuty. Dodawaj partiami serek mascarpone do żółtek, następnie je połącz. Ubij białka na puszystą masę, po czym dodawaj partiami do żółtek zmieszanych z mascarpone. Zamocz biszkopty w kawie i ułóż równo w prostokątnej formie do pieczenia (może być to również inne naczynie). Wylej na ciasteczka ok. 1/3 masy, następnie ułóż na niej kolejne biszkopty i zalej masą. Powtórz czynność raz jeszcze, czyli biszkopty wyłóż na masie i zalej je ostatnią porcją przygotowanej masy. Posyp całość kakao w proszku i wstaw do lodówki minimum na 3 godziny. Aby składniki się ze sobą przegryzły i smakowały jak najlepiej, zaleca się jednak, aby ciasto poleżało w lodówce co najmniej 5 godzin.
Jak zrobić włoskie desery? Pomysł na pyszne słodkości ze słonecznej Italii
Pomysł na deser panna cotta – prosty przepis na podwieczorek
Jeśli masz ochotę na naprawdę smaczny podwieczorek, koniecznie sprawdź przepis na włoski deser panna cotta. Ma niezwykle delikatny smak, co na pewno spodoba się fanom delikatnych słodyczy. Zaskakuje nie tylko smak, ale i gęsta, kremowa struktura deseru. Panna cotta rewelacyjnie smakuje na zimno, polana musem z owoców. Do przygotowania deseru należy zaopatrzyć się w następujące składniki: śmietankę kremową 36%, żelatynę, cukier puder, mleko 2%, maliny i cukier waniliowy.
Wlej do miseczki ciepłą wodę i dodaj żelatynę. Wymieszaj i odstaw na kwadrans. Do garnka wlej mleko i śmietankę. Następnie dodaj cukier waniliowy i cukier puder. Rozmieszaj całość i gotuj, aż wywar się zagotuje – później zdejmij mieszankę z ognia. Dodaj do garnka żelatynę i wymieszaj. Przelej do czterech filiżanek i wstaw do lodówki minimum na 3-4 godziny – deser musi się ochłodzić. Podgrzej w międzyczasie maliny w rondelku, dodając cukier puder. Dolej nieco wody i duś owoce przez maksymalnie 10 minut. Polej musem malinowym panna cottę i od razu zaserwuj gościom.
Włoska babka panettone – nie tylko na Boże Narodzenie
Panettone to dobre włoskie ciasto, które piecze się w Italii głównie z okazji Bożego Narodzenia. W naszym kraju nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby upiec babkę z okazji niedzieli z rodziną czy innej okazji – niekoniecznie specjalnej. Panettone może też stać się świetną alternatywą dla naszej klasycznej babki wielkanocnej. Przygotowanie ciasta jest wymagające, jednak wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami, aby upiec naprawdę wyśmienity deser. Do przyrządzenia włoskiej babki potrzebujesz następujących składników: mleko 2%, mąka pszenna typ 450, drożdże świeże, rodzynki, cukier biały, cukier puder, masło, jaja, orzechy włoskie i skórkę z cytryny.
Najpierw podgrzej mleko – powinno być ciepłe, jednak niegorące. Dodaj łyżkę mąki i białego cukru. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj drożdże i zostaw rozczyn na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Przesiej do dużej miski mąkę. Dodaj jajko, cukier i pół kostki masła. Porządnie wymieszaj składniki. Następnie wsyp rodzynki, dodaj posiekane orzechy i startą skórkę z cytryny. Powoli dodawaj zaczyn, koniecznie małymi porcjami. Wyrób ciasto rękami, następnie odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wyrób ciasto jeszcze raz. Natłuść łyżką masła formę do babki, po czym włóż ciasto do formy i zostaw minimum na godzinę do ponownego wyrośnięcia. W osobnym rondelku rozpuść masło i z wierzchu polej nim babkę. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 35-40 minut. Gdy babka panettone będzie już gotowa, udekoruj ją z wierzchu cukrem pudrem.
Chcesz upiec włoskie panettone? Musisz liczyć się z faktem, że nie będzie to najłatwiejsze zadanie. Proces przygotowania deseru jest długi i skomplikowany, a składniki powinny być jak najlepszej jakości. Im więcej glutenu w mące, tym lepiej zatrzymuje dwutlenek węgla wydzielany podczas fermentacji drożdży. Właśnie to sprawia, że ciasto wyrasta imponujące i bardzo puszyste. Opanowanie włoskiej receptury nie jest proste. Jednak warto poświęcić czas na przygotowanie panettone, aby zachwycić bliskich ciastem zarówno podczas wspólnej niedzieli, jak i specjalnej okazji.