-
Wątróbka z cebulą
Wątróbka z cebulą to obiad, który zapewne większość z nas kojarzy z dzieciństwem. Dzielimy się na osoby, które kochają wątróbkę …
15 + 30 min łatwy 3 304 kcal -
Wątróbka z piekarnika
Wątróbka z piekarnika to danie, które się albo kocha, albo nienawidzi. Popularne danie w czasach PRL-u, często również podawane w …
15 + 30 min łatwy 4 214 kcal -
Wątróbka z jabłkami
Wątróbka z jabłkami to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Zwłaszcza dla miłośników połączeń wytrawnych dań ze słodkimi owocami. …
20 + 15 min łatwy 4 391 kcal
Wątróbka - przepisy
-
Wątróbka wieprzowa
Wątróbka wieprzowa to idealna propozycja dla miłośników podrobów w klasycznym wydaniu. Ta z przepisu jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Na …
15 + 15 min łatwy 4 335 kcal -
Wątróbka z indyka
Wątróbka z indyka to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni …
15 + 15 min łatwy 4 365 kcal -
Wątróbka drobiowa z pieczarkami
Wątróbka drobiowa z pieczarkami wychodzi soczysta i aromatyczna, dzięki temu, że jest duszona z jabłkiem, cebulą oraz opcjonalnie z papryką. …
10 + 10 min średni 3 238 kcal -
Wątróbka smażona
Wątróbka smażona to danie, które jedni kochają, a inni nienawidzą. Mam nadzieję, że ten przepis przekona do wątróbki nawet jej …
480 + 20 min łatwy 4 178 kcal -
Wątróbka drobiowa w sosie
Wątróbka drobiowa w sosie to obiad, który zapewne większość z nas kojarzy z dzieciństwem. Dzielimy się na osoby, które kochają …
20 + 30 min łatwy 2 197 kcal -
Wątróbka z gęsi
Smażona wątróbka z gęsi to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Danie z wątróbki gęsiej doskonale sprawdzi się z dodatkiem …
5 + 10 min łatwy 2 321 kcal
-
Wątróbka cielęca
Wątróbka cielęca to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest niesamowicie pyszna i aromatyczna, a najlepiej smakuje podana prosto …
15 + 15 min łatwy 4 336 kcal -
Wątróbka z kaczki
Wątróbka z kaczki to świetny pomysł na obiad. Idealnie komponuje się z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. Wątróbka wychodzi …
20 min średni 3 182 kcal -
Wątróbka duszona
Wątróbka duszona to zdrowe i smaczne danie, które przyrządzisz w zaledwie kilka minut i potrzebujesz jedynie 4 składników. Duszona wątróbka …
10 + 10 min łatwy 2 209 kcal -
Wątróbka z królika
Wątróbka z królika to danie, które się albo kocha, albo nienawidzi. Popularne danie w czasach PRL-u, często również podawane w …
10 + 15 min łatwy 3 257 kcal -
Wątróbka gotowana
Wątróbka gotowana to danie, które się albo kocha, albo nienawidzi. Popularne danie w czasach PRL-u, często również podawane w przedszkolach. …
10 + 40 min łatwy 4 252 kcal
-
Wątroba wołowa
Wątroba wołowa to dobry pomysł na obiad w gronie rodzinnym. Znajdzie się na nią wiele smakoszy. Danie można podawać w …
15 + 30 min łatwy 2 501 kcal -
Kotlety z wątróbki drobiowej
Kotlety z wątróbki drobiowej to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe dla rodziny. Kotlety można podać także jako dodatek do …
30 + 20 min łatwy 6 772 kcal -
Wątróbka drobiowa
Wątróbka drobiowa to doskonała propozycja na smaczny dodatek obiadowy. Jej smak dopełnia dodatek cebulki. Doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków oraz …
15 + 20 min łatwy 2 446 kcal -
Wątróbka drobiowa duszona
Wątróbka drobiowa duszona to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Szybka do zrobienia wątróbka na słodko sprawdzi …
30 + 25 min łatwy 6 580 kcal -
Wątróbka drobiowa z jabłkiem
Wątróbka drobiowa z jabłkiem to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Jeśli lubisz połączenie smaków słonego ze …
30 + 25 min łatwy 6 571 kcal -
Wątróbka wieprzowa z cebulą
Wątróbka wieprzowa z cebulą to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wątróbka nie powinna gościć na naszym talerzu zbyt …
120 + 20 min łatwy 4 737 kcal
-
Wątróbka z kurczaka
Wątróbka z kurczaka to idealny przepis dla miłośników tradycyjnych dań, zwłaszcza na bazie podrobów. Smakuje naprawdę świetnie. I idealnie sprawdzi …
15 + 15 min łatwy 4 363 kcal -
Wątróbka drobiowa z cebulą
Wątróbka drobiowa z cebulą to świetny pomysł na piątkowy obiad dla całej rodziny. Pewnie zastanawiasz się jak przygotować dobrą wątróbkę. …
40 + 20 min łatwy 6 565 kcal -
Pierogi z wątróbką
Pierogi z wątróbką to doskonała propozycja na pyszny obiad. Wątróbka nadaje pierogom wspaniałego aromatu, lekko słodki farsz z dodatkiem jabłka …
20 + 10 min średni 20 734 kcal -
Pasztet strasburski
Pasztet strasburski to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pasztet można podać jako smarowidło na kanapki lub samodzielnie …
20 + 30 min łatwy 10 342 kcal -
Pasta z wątróbki
Pasta z wątróbki jest szybkim w przygotowaniu i wartościowym dodatkiem do chleba. Do jej zrobienia możesz użyć wątróbki, która została …
25 + 10 min łatwy 4 69 kcal
-
Wątróbka z cebulką
Wątróbka z cebulką to danie się albo kocha, albo nienawidzi. Popularne danie w czasach PRL-u, często również podawane w przedszkolach. …
5 + 15 min łatwy 4 284 kcal -
Pasztet z wątróbek
Domowy pasztet z wątróbek drobiowych pieczony w piekarniku to doskonała propozycja na dodatek do pieczywa. Pasztet świetnie skomponuje się z …
20 + 50 min łatwy 5 171 kcal -
Pasztet z wątróbki
Pasztet z wątróbki to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Jego głównym składnikiem są wątroby, dzięki temu ma wyjątkowy …
40 + 60 min łatwy 8 229 kcal -
Wątrobianka
Wątrobianka to domowy wyrób mięsny, wędliniarski, bardzo popularny w Polsce. Być może znasz ją pod nazwami takimi jak pasztetowa, pasztetówka, …
60 min średni 4 1714 kcal -
Pate z wątróbki
Pate z wątróbki to bardzo dobry pomysł na smaczny dodatek do pieczywa dla całej rodziny. Pate z wątróbek kurzych jest …
10 + 20 min łatwy 10 137 kcal -
Sałatka z wątróbką
Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia. …
30 + 20 min łatwy 2 271 kcal
-
Wątróbka wieprzowa w sosie
Wątróbka wieprzowa w sosie to obiad, który zapewne większość z nas kojarzy z dzieciństwem. Dzielimy się na osoby, które kochają …
20 + 20 min łatwy 3 189 kcal -
Wątróbka z dorsza
Smażona wątróbka z dorsza bałtyckiego to smaczny dodatek do obiadu. Świetnie będzie smakować z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z kapusty …
10 + 15 min łatwy 2 1059 kcal -
Wątróbka w sosie śmietanowym
Wątróbka w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Warto podać ją z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz …
20 + 15 min łatwy 2 632 kcal -
Pasztet drobiowo-wieprzowy
Upieczesz ten pyszny pasztet drobiowo-wieprzowy na święta wielkanocne? Jest bardzo prosty, idealny do chleba. Domowy pasztet drobiowo-wieprzowy jest najlepszy. Jest …
30 + 105 min łatwy 15 203 kcal -
Pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem
Pasztet drobiowy z wątróbką i boczkiem to świetny pomysł na pyszne domowe smarowidło do chleba. Pasztet kupiony w sklepie bardzo …
40 + 120 min łatwy 15 298 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie wątróbka
Wątróbka – sprawdzone przepisy na wątróbkę na kilka sposobów
Nie jest tajemnicą to, że nie każdy lubi jeść wątróbkę. Jednak warto wprowadzić ją do swojej diety, ponieważ jest źródłem mnóstwa witamin i składników mineralnych. Do tego wątróbka jest bardzo łatwa do przygotowania – może być zarówno smażona, jak i gotowana. Przedstawiamy nasze pomysły na wątróbkę!
Charakterystyka, wartości odżywcze – wątróbka
Rodzaje wątróbki – jaka wątróbka jest najlepsza?
Wątróbka, podobnie jak płuca i żołądki, nie jest określana jako mięso mięśniowe, a podroby. W sklepach możne dostać różne wątróbki. Najczęściej jest to:
- wątróbka drobiowa (z kurczaka, z gęsi, z indyka, z kaczki),
- wątróbka wieprzowa,
- wątróbka wołowa i cielęca.
Każdą z nich można usmażyć, ugotować lub dusić w sosie. Te wątróbki różnią się nie tylko smakiem, ale też wartościami odżywczymi. Podroby mają w sobie tyle witamin i minerałów, że można je przedawkować, jeśli zbyt często będziemy je spożywać.
Przy wyborze tych podrobów należy zwrócić szczególną uwagę na to, czy nie mają przebarwień ani plam, ponieważ wątróbka dość szybko traci swoją świeżość. Należy wybierać tylko takie, które nie mają kwaśnego zapachu (powinien być obojętny), błyszczą się i nie są szare.
Wartości odżywcze wątróbki – dlaczego warto ją jeść?
Wątróbka drobiowa z kurczaka ma najdelikatniejszy smak. Do tego zawiera więcej tłuszczy niż wieprzowa oraz wołowa, a także ma dużo kwasu foliowego. Zdecydowanie najwięcej żelaza zawiera wątróbka wieprzowa, na drugim miejscu jest wątróbka z kurczaka, a na trzecim wołowa. Jednak w przypadku tej wątróbki warto liczyć się z jej gorzkim smakiem. Najwięcej cholesterolu ma w sobie wątróbka drobiowa. Najtwardsza jest wątróbka wołowa, przez co nie każdy decyduje się na właśnie na nią. Dość twarda jest także wątróbka wieprzowa.
Te podroby dostarczają białko, ale też witaminy. Najwięcej jest w nich witaminy A i witamin z grupy B (szczególnie B12). Wątróbki zawierają także różne składniki mineralne, m.in. żelazo, miedź, fosfor, cynk, wapń, magnez, selen, potas.
Wszystkie te wartości odżywcze mają dobry wpływ na organizm i przyczyniają się do jego prawidłowego funkcjonowania. Witamina A wspiera proces widzenia, pomaga zmniejszyć stan zapalny i wspomaga funkcje odpornościowe. Z kolei witamina B12 zapewnia odpowiednią pracę mózgu i funkcjonowanie układu nerwowego oraz uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Żelazo z wątróbki jest dobrze przyswajalne przez organizm, ale te podroby są też dobrym źródłem miedzi. Białko pomaga m.in. w odbudowanie tkanek, utrzymaniu masy mięśniowej oraz regeneracji po wysiłku.
Te podroby nie są wskazane dla wszystkich. Spożywanie wątróbki powinny ograniczyć kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz osoby cierpiące na wrzody żołądka i różne dolegliwości żołądkowe, a także ci, którzy mają choroby układu krążenia. Duża zawartość witaminy A grozi jej przedawkowaniem. Wątróbkę można spożywać jedynie kilka razy w miesiącu. Warto pamiętać, że jakakolwiek obróbka – termiczna czy mechaniczna – wpływa na wartości odżywcze wątróbki. Część witamin uległa rozpadowi w czasie długiego gotowania oraz smażenia.
Przepisy na wątróbkę – smaczna i prosta
Jak usmażyć wątróbkę?
Przygotowanie tych podrobów nie jest trudne i zazwyczaj zajmuje mało czasu. Jednak warto pamiętać o kilku ważnych rzeczach, aby wątróbka była idealnie miękka oraz odpowiednio aromatyczna. Na co należy zwrócić uwagę?
Smażenie wątróbki nie może trwać zbyt długo. Jeśli będziemy ją smażyć przez długi czas, nie tylko pozbędziemy się cennych wartości odżywczych, ale też sprawimy, że wątróbka będzie twarda. Nie można jednak spożywać jej surowej. Po kilku pierwszych próbach będziesz w stanie wyczuć, ile potrzebujesz czasu na swojej kuchence, aby usmażyć idealną wątróbkę.
Ciekawym sposobem na to, aby wątróbka była miękka i jednocześnie delikatna, jest wcześniejsze zamoczenie jej w mleku. W zależności od rodzaju wątróbki wystarczy od 30 minut do 90 minut jej moczenia. Za sprawą mleka w łatwy sposób pozbywamy się gorzkiego posmaku, zwłaszcza w wątróbce wieprzowej.
Wątróbkę z cebulą, która jest bardzo popularna w naszym kraju, można przygotować na kilka sposób. Mając jednak na uwadze to, że wątróbkę należy smażyć krótko, warto najpierw przygotować cebulę i ewentualne dodatki (np. czosnek, paprykę), a dopiero potem dorzucić wątróbkę. Jeśli masz tylko małą patelnię, możesz ściągnąć przygotowaną cebulkę i podsmażyć podroby, a potem ponownie wrzucić warzywa i wszystko wymieszać. Bardzo ważne jest to, aby do wątróbki dodać sól dopiero przed końcem smażenia.
Do przygotowania pysznej wątróbki nie potrzebujesz wiele składników. Wątróbka będzie smaczna nawet bez dodatku cebuli. Możesz ją usmażyć na maśle, a na koniec delikatnie doprawić. Gdy ściągniesz ją z patelni, wystarczy pokroić wątróbkę w paski i umieścić na domowym pieczywie. Odpowiednim dodatkiem będzie tutaj sałatka.
Wątróbkę można usmażyć w panierce. Przede wszystkim należy zacząć od przepłukania jej z krwi i usunięcia z niej wszelkich błonek. Jest to szczególnie istotne w przypadku wątróbki wieprzowej. Gdy już wątróbka będzie wyczyszczona, należy pokroić ją na plasterki. Każdy kawałek trzeba obtoczyć w mące, a potem zamoczyć w jajku i obsypać bułką tartą lub pokruszonymi płatkami kukurydzianymi (możesz zdecydować się na samą mąkę).
Tak przygotowaną wątróbkę należy smażyć na dobrze rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym, podobnie jak zwykłe piersi z kurczaka. Wątróbka będzie dobrze smakować z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, a także z kluskami śląskimi lub kopytkami. Bardzo często wątróbkę podaję się z jabłkami.
Łatwa wątróbka w sosie własnym – jak ją przygotować?
Drugą opcją na bardzo dobrą wątróbkę jest podanie jej w sosie. Możesz pokusić się na sos pieczeniowy, koperkowy lub śmietanowy, ale najlepiej sprawdza się wątróbka w sosie własnym.
Przygotowanie tego dania zaczyna się od oczyszczenia wątróbki i podsmażenia jej na maśle lub oleju. Gdy podroby będą gotowe, należy przełożyć je do garnka. Na tej samej patelni, na której smażona była wątróbka, należy przysmażyć cebulkę. Odpowiednim dodatkiem będzie czosnek, ale należy go dodać dopiero pod koniec smażenia, ponieważ bardzo szybko robi się gorzki. Po dodaniu czosnku wystarczy minuta podsmażania. Możesz też pokusić się na jakieś inne dodatki.
Po tym czasie należy wlać bulion lub wodę z dodatkiem suszonych warzyw (można dodać kostkę rosołową) i całość pogrzać, a następnie przelać do garnka z wątróbką. W ten sposób zbierze się wszystkie smaki z patelni. Wątróbkę w bulionie należy dusić ok. 10-15 minut. Gdyby sos był zbyt rzadki, można dodać mąkę rozpuszczoną w małej ilości wody. Mąkę możesz wymieszać też ze śmietaną i taką mieszankę wlać do gotowej wątróbki.
Przepis na gotowaną wątróbkę drobiową
Taka wątróbka jest bardzo prosta i przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu. Tym razem również należy zacząć od tego, aby dobrze przepłukać wątróbkę pod bieżącą wodą i oczyścić ją z błonek. Potem trzeba włożyć wątróbkę do garnka z wywarem warzywnym. Warto tam dodać także ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz liście laurowe. Te podroby wystarczy gotować ok. 10-15 minut (do miękkości). Po tym czasie można wyciągnąć wątróbkę z wywaru i pokroić na mniejsze kawałki.
Gotowaną wątróbkę można polać przysmażoną na maśle lub oleju cebulkę. Dla smaku można dodać nieco pieprzu i soli oraz czosnek. Zamiast podawać kawałki gotowanej wątróbki, możesz zamienić ją na pasztet. Jest to bardzo proste – wystarczy zmiksować w blenderze wątróbkę z wybranymi składnikami.
Wątróbka drobiowa, wołowa i wieprzowa to podroby, które nie wszystkim przypadają do gustu. Jednak odpowiednio przygotowana wątróbka będzie smaczna zarówno smażona z cebulką, jak i gotowana lub duszona w sosie. Należy pamiętać o tym, że dłuższe smażenie wątróbki sprawi, że ta stanie się twardsza. Każdy przepis na wątróbkę możesz tak zmodyfikować, aby wpasowywał się w twoje gusta smakowe. Spożywanie tych podrobów uchroni przed anemią, ale należy pamiętać o tym, aby jeść je tylko kilka razy w miesiącu. W przeciwnym razie można w łatwy sposób przedawkować witaminę A. Wątróbka nie jest wskazana dla kobiet w ciąży, osób starszych i osób z problemami żołądkowymi oraz chorobami układu krążenia.