Torty urodzinowe

Najlepsze torty urodzinowe
Torty urodzinowe

Urodziny, zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych, nie mogą się obyć bez tortu. Tort urodzinowy stanowi główną atrakcję przyjęcia, kiedy to solenizant zdmuchuje umieszczone na nim świeczki. Tort na urodziny musi być szczególnie bogato zdobiony i pięknie wykonany, dlatego też zazwyczaj zamawiamy go w cukierni. Jednak prosty i fajny tort możemy zrobić samodzielnie. Podstawowe składniki, jakich będziemy potrzebować, to placek z ciasta biszkoptowego, krem oraz elementy do dekoracji. Placki z ciasta biszkoptowego przekładamy różnego rodzaju kremami. Najważniejszym elementem jest dekoracja tortu, którą możemy zrobić z polewy czekoladowej, bitej śmietany, owoców. Osoby bardziej doświadczone mogą pokusić się o zrobienie pokrycia tortu z masy lukrowej, na którą z kolei nakładamy różne dekoracje.

Torty urodzinowe - przepisy

Torty urodzinowe - pomysły na pyszne torty oraz wyjątkowe dekoracje

Nie wyobrażamy sobie urodzin bez tortu urodzinowego, który wnosimy na stół w kulminacyjnym momencie przyjęcia, zaś solenizant zdmuchuje świeczki. Wykwintny i bogato dekorowany tort zamawiamy zwykle u cukiernika. Czy możemy fajny i pyszny tort zrobić samodzielnie? Upieczenie i udekorowanie prostego tortu nie jest trudne. Największą trudność stanowią dekoracje, ale też zdobienie tortów sprawia najwięcej radości, gdyż możemy wykazać się inwencją twórcą. Doradzimy jak i czym najlepiej udekorować tort. Przedstawimy najciekawsze przepisy na torty urodzinowe, smaki i kremy.

Jak wybrać tort na urodziny

Najpopularniejsze, nowoczesne torty urodzinowe

Obchodzenie urodzin staje się w Polsce coraz bardziej popularne. Zaś urodziny nieodłącznie kojarzą się z tortem urodzinowym ze świeczkami lub liczbą przeżytych lat. Tort zwykle zamawiamy w cukierni, gdzie możemy zażyczyć sobie nawet dowolny kształt i nowoczesne dekoracje. Cukiernicy dekorują torty przy pomocy lukru plastycznego, który można dowolnie modelować i tworzyć z niego wymyślne kształty. Bardzo modne są dekoracji przy pomocy nadrukowanych wafli, na których możemy umieścić dowolne zdjęcie lub grafikę. Także tworząc samodzielnie domowy tort możemy posłużyć się różnymi dekoracjami dostępnymi w sklepach.

Najpopularniejsze torty urodzinowe dla dzieci udekorowane są nadrukowanymi waflami ze zdjęciem solenizanta lub postaciami z ulubionych bajek lub kreskówek. Wafel otoczony jest dekoracją z bitej śmietany. Tego rodzaju tort jest lżejszy, niż dekorowany ciężką masą lukrową, z której można wyrzeźbić misie, zabawki czy samochodziki dla dzieci.

Tort na urodziny dla dorosłych również zawiera wyjątkowe i okazałe dekoracje. Możemy zastosować nowoczesne dekoracje w postaci waflowych kwiatów, motyli, czy listków. Oferta obrazków wyciętych z wafla jest ogromna i bez trudu dobierzemy motyw ulubiony przez solenizanta.

Czy można samodzielnie zrobić tort na urodziny? Dostępne w sklepach dekoracje tortów urodzinowych, jak kolorowe elementy wycięte z wafli, lukrowe ozdoby czy liczby przeżytych lat, pozwalają samodzielnie dekorować urodzinowe torty, tak że zachwycą zarówno solenizanta jak i gości. Aby zrobić sam tort wystarczy dobry pomysł, przepis i odrobina wprawy.

Fajne, proste torty urodzinowe - co będzie potrzebne

Podstawą każdego tortu jest pyszne ciasto biszkoptowe. Przepis na wykonanie biszkopta jest dość prosty, gdyż wymaga ubicia białek z cukrem i dodania żółtek i mąki. Ciasto biszkoptowe pieczemy bez tłuszczu. Jednak wykonanie dobrego ciasta biszkoptowego wymaga nieco wprawy. Bardzo ważne jest staranne ubicie białek, do których nie może dostać się ani odrobina żółtka czy tłuszczu. Równie ważne jest upieczenie ciasta, tak aby wyszło równe i nie zapadło się przy wyjmowaniu z piekarnika. Również przekrojenie ciasta na kilka równiych blatów sprawia pewną trudność.

Gdy już mamy ciasto biszkoptowe pocięte na cienkie plastry, należy je nasączyć, aby tort był smaczny i wilgotny. W tym celu przygotowujemy poncz składający się z wody z sokiem owocowym, sokiem z cytryny, herbaty lub kawy. Ważne jest, aby smak ponczu pasował do smaku całego tortu. Jeśli tort przeznaczony będzie dla dorosłych warto dodać do ponczu trochę alkoholu, jak wódka, likier, nalewka lub rum. Poncz nalewamy ostrożnie, tak aby ciasto nie było ani za suche ani nadmiernie namoczone.

Ważnym etapem jest wykonanie odpowiedniego kremu. Najpopularniejsze i najbardziej łatwe do wykonania w warunkach domowych są lekkie kremy z budyniu, serka mascarpone, bitej śmietany czy czekolady. Fajne torty urodzinowe przekładamy kilkoma kremami. Brzegi ciasta możemy pozostawić bez polewy, tworząc tzw. naked cake. Jednak nalepszy pomysł stanowi dokladne pokrycie brzegów ciasta kremem. Krem osłoni wszelkie niedoskonałości ciasta.

Jak robimy fajne torty urodzinowe dekorowane masą lukrową

Także proste, domowe ciasto możemy udekorować masą lukrową. Masę możemy zrobić samodzielnie lub kupić gotową. Masa lukrowa wymaga, aby wierzch i brzegi tortu zostały dokładnie i równo pokryte kremem maślanym. Dzięki temu masa będzie się dobrze trzymać. Niektóre kremy mogą rozpuszczać masę lukrową, dlatego należy ją odizolować od tortu przy pomocy kremu maślanego. Ważne jest, aby tort schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc, aby był odpowiednio stabilny przed nałożeniem masy lukrowej. Warto pamiętać, że masa jest ciężka, dlatego też należy nakładać ją na torcie umieszczonym na paterze lub na specjalnej podkładce, tak aby go już nie przenosić.

Kupujemy masę lukrową w wybranym kolorze lub barwimy samodzielnie. Masę należy rozwałkować i nałożyć na tort, zaś wystające brzegi odciąć. Gładka powierzchnia masy lukrowej stanowi idealne tło do dekoracji. Proste dekoracje wykonamy polewając tort polewą czekoladową i dodając owoce i różyczki z bitej śmietany. Z masy lukrowej w różnych kolorach tworzymy także kokardki, wstążki lub wycinamy różne kształty czy literki. Pomysłów na dekoracje tortu jest mnóstwo. Mamy do dyspozycji różne posypki czy gotowe dekoracje z wafli, jak również owoce, czekoladę czy cukierki. Tort dekorujemy według gustu i zainteresowań solenizanta.

Jak przygotowujemy pyszne torty urodzinowe

Przepis na pyszne kremy do tortów

Najlepszy pomysł jak samodzielnie zrobić tort to przygotowanie prostych i lekkich kremów na bazie budyniu lub serka mascarpone. Taki krem możemy zrobić samodzielnie, nawet bez wielkiego doświadczenia kulinarnego.

Najprostszy krem zrobimy z budyniu, który należy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Następnie miksujemy budyń z masłem o temperaturze pokojowej. Jeśli do kremu dodamy kawałki owoców lub pokrojoną galaretkę otrzyma on dodatkową oprawę kolorystyczną, która będzie ciekawie wyglądać po przekrojeniu.

Podobnie łatwy do wykonania jest krem z serka mascarpone. Należy go dokładnie zmiksować, aby nie miał grudek. Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i łączymy z serkiem mascarpone. Innym sposobem jest ubicie serka z żółtkami. Tajemnica dobrze wykonanego kremu z mascarpone polega na schłodzeniu wszystkich składników.

Z dodatkiem serka mascarpone robimy również pyszny krem czekoladowy. Czekoladę rozpuszczamy w zagrzanej śmietanie. Krem odstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. Do schłodzonego kremu dodajemy serek mascarpone.

Aby zrobić krem budyniowy miksujemy żółtka z cukrem, mąką pszenną i budyniem. Całość wlewamy do zagotowanego mleka i ucieramy. Po ostudzeniu budyń dodajemy po łyżce do miękkiego masła i miksujemy.

Jeśli będziemy dekorować tort masą lukrową, potrzebny będzie krem maślany. Robimy go przez ubicie miękkiego masła i dodanie cukru pudru. Gęstość kremu regulujemy dodatkiem mleka. Krem do obłożenia tortu z wierzchu musi być gęsty, natomiast stosowany do przekładania ciasta może być bardziej rzadki.

Jak samodzielnie zrobić pyszny, łatwy i tani tort na urodziny

Prosty tort urodzinowy robimy z ciasta biszkoptowego przekładanego kremem. Wystarczy przeciąć ciasto biszkoptowe na kilka placków, nasączyć je ponczem i przełożyć poszczególne warstwy kremem. Końcowym etapem jest dekoracja tortu.

Prostym pomysłem jest pyszny tort z ciasta biszkoptowego przekładany bitą śmietaną. Do kremu z bitej śmietany możemy również dodać pokrojone owoce, lub zrobić osobną warstwę z owoców. Do tego celu świetnie nadają się truskawki, brzoskwinie z puszki, maliny czy borówki amerykańskie. Całość tortu smarujemy bitą śmietaną. Prostą dekorację szczytu tortu stanowią owoce ułożone w fantazyjny sposób. Innym sposobem dekoracji tortu jest polewa czekoladowa lub krem czekoladowy. Pięknie wygląda tort posypany pokruszonymi orzechami, płatkami migdałowymi, wiórkami czekolady lub udekorowany gwiazdkami czy różyczkami wykonanymi przy pomocy rękawa cukierniczego.

Pomysły na szybki i łatwy tort urodzinowy na zimno

Znacznie łatwiejsze do zrobienia i nie mniej pyszne i dekoracyjne są torty bez pieczenia, na przykład serniki na zimno. Wspaniały tort możemy zrobić z gotowych biszkoptów, na podobnej zasadzie jak robiony jest torcik tiramisu. W tym celu potrzebujemy podłużne i okrągłe biszkopty.

Podłużnymi biszkoptami wykładamy dno i brzegi tortownicy. Robimy pyszny krem z serka mascarpone. Natomiast okrągłe biszkopty nasączamy kawą rozpuszczalną z dodatkiem alkoholu i wykładamy na warstwie kremu. Powtarzamy warstwy aż do brzegu biszkoptów. Jeśli pokryjemy całość kremem, pokryje on niedociągnięcia i nierówności. Natomiast modnym sposobem dekoracji tortu z biszkoptów jest obwiązanie go wstążeczką.

Wspaniały tort na urodziny zrobimy także na bazie sernika na zimno. Sernik na zimno na podstawie z ciasta kruchego, z dodatkową warstwą galaretki z owocami, możemy polać polewą czekoladową i udekorować bitą śmietaną. Świetny pomysł na pyszny i szybki tort urodzinowy stanowi tort z wafli. Takie torty stają się coraz bardziej modne i lubiane. Wafle są cienkie, dlatego tort ma wiele warstw przekładanych masą czekoladową, kajmakową czy serową. Na wierzchu tort polewamy polewą czekoladową lub kajmakową i dekorujemy.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto