Tarta z mascarpone

tarta z mascarpone

Mascarpone wywodzi się w Włoch i produkowany jest ze śmietany, dlatego też zawiera bardzo dużo tłuszczu. Tłuszcz w serku jest odpowiedzialny za jego miękką i kremową konsystencję, co sprawia, że serek ten świetnie sprawdza się jako składnik kremów do tortów, ciast, tart i serników bez pieczenia. Najbardziej znanym deserem z mascarpone jest torcik Tiramisu. Mascarpone pozwala tworzyć szybkie i łatwe kremy do tarty. Tarta z mascarpone wykorzystuje kruche ciasto jako spód, na którym układamy krem z sera mascarpone z owocami lub innymi dodatkami. Do tarty z mascarpone możemy wykorzystać przepis na łatwą tartę cytrynową, polewę cytrynową, krem czekoladowy z mascarpone lub krem z mascarpone z kajmakiem.

Tarta z mascarpone - przepisy

Tarta z mascarpone - przepisy na tartę z masami z mascarpone

Masz mniejsze doświadczenie kulinarne, lecz chcesz zrobić pyszną tartę z kremem. Co zrobić, jeśli wolisz nie tworzyć skomplikowanego kremu, a chcesz mieć szybko pyszną tartę z kremem i z owocami? Doskonałym składnikiem na nadzienie do tarty jest serek mascarpone, który łączymy z bitą śmietaną, białą czekoladą lub budyniem. Składnik ten znacznie ułatwia zrobienie pysznego kremu i przyspiesza tworzenie ciast, tart i tortów bez pieczenia. Przedstawiamy szereg pomysłów, jak wykorzystać serek mascarpone do różnego rodzaju deserów, tart i ciast.

Kto wymyślił przepis na tartę

Pyszny serek mascarpone - idealny na krem do ciasta

Włoski serek mascarpone kojarzy się głównie z deserem Tiramisu, którego jest głównym składnikiem. Jednak miękki, kremowy i pyszny serek mascarpone stanowi idealny produkt do tworzenia różnego rodzaju kremów do ciast i tortów. Serek mascarpone pochodzi z Włoch. Jest on robiony ze śmietany, a nie z mleka krowiego, dlatego też posiada dużą zawartość tłuszczu. Prawdopodobnie zaczęto go robić już w średniowieczu, zaś spopularyzowany został w Lombardii w XVI lub XVII wieku.

Tradycyjny serek mascarpone składa się ze śmietany i soku z cytryny, dlatego też bardzo łatwo można zrobić go samodzielnie w domu. Warto jednak pamiętać, że jest to serek tłusty, który nie dla każdego jest zdrowy. Zawiera sporo tłuszczu i cholesterolu. Dlatego też warto jeść go z umiarem.

Najbardziej znanym deserem z mascarpone jest torcik Tiramisu. Składa się on z biszkoptów namoczonych w ponczu z kawy i likieru Amaretto oraz kremu z serka mascarpone, cukru i żółtek. Krem z mascarpone robimy mieszając żółtka z syropem cukrowym, do których dodajemy serek mascarpone cały czas mieszając. Aby zrobić ten słynny deser układamy warstwami biszkopty nasączone ponczem i krem mascarpone, zaś całość posypujemy na wierzchu kakao.

Krem do ciasta z serka mascarpone

Kremowy i lekki serek mascarpone świetnie sprawdza się jako składnik kremów do ciast, tart, tortów i serników bez pieczenia. Serek ten stanowi ulubiony składnik dla osób, które mają mniejsze doświadczenie kulinarne lub pragną zrobić szybkie ciasto bez pieczenia. Kremy do ciasta są czasem trudne do zrobienia, zaś mascarpone znacznie ułatwia zadanie. Najprostszy przepis na pyszny krem stanowi połączenie serka mascarpone z bitą śmietaną. Najpierw ubijamy śmietanę, a następnie delikatnie mieszamy ja z serkiem mascarpone.

Rodzaje kremu jaki można zrobić z serka mascarpone:

  • krem z bitą śmietaną,
  • mascarpone z roztopioną białą czekoladą,
  • krem budyniowy.

Dlaczego pojawiła się tarta z mascarpone na słodko

Tarta jest jednym z najprostszych i najłatwiejszych, mega szybkich ciast, które zdobywa dużą popularność na świecie. Tarta nawiązuje do różnego rodzaju placków z nadzieniem na wierzchu, które upowszechniły się w sztuce kulinarnej kultur spożywających nasiona traw. Już od zarania dziejów w różnych kulturach pieczono płaskie placki, które smarowano nadzieniem na słodko lub na słono. Z różnego rodzaju wypieków powstały naleśniki, omlety, pierogi czy też popularna dziś pizza. Natomiast we Francji wymyślono ciasto, z którego nie wypłynie rzadki farsz i tak powstała tarta o wywiniętych do góry brzegach.

Do tarty stosuje się ciasto kruche, francuskie lub rzadziej drożdżowe. Tarta musi być sztywna, aby farsz się nie wylał. Dlatego też najbardziej popularne, na spód do tarty, jest ciasto kruche. Kruchy placek należy do najłatwiejszych do zrobienia, dlatego też świetnie nadaje się na szybkie ciasto. Wystarczy zagnieść na stolnicy mąkę z jajkami i schłodzonym masłem. Wyrobione ciasto schładzamy w lodówce, a następnie wylepiamy nim formę. Do tarty potrzebna będzie specjalna foremka o niskim, pofałdowanym brzegu. Brzeg formy może mieć różną wysokość, w zależności od tego jak dużą warstwę farszu chcemy zrobić. Stosuje się formy ceramiczne, metalowe lub silikonowe.

Tarta jest daniem bardzo uniwersalnym, pozwalającym tworzyć dania na słodko i na słono. Sprawdzi się na rodzinny obiad i na imprezę. Podajemy ja na ciepło lub na zimno. Do tart na słono należy quiche, czyli placek lotaryński, czy też, na przykład, tarta ze szpinakiem. Farsz zależy od naszej inwencji kulinarnej. Wartość tarty leży właśnie w tym, że na farsz możemy użyć resztki z lodówki.

Szczególne zastosowanie mają tarty na słodko, które stanowią pyszny deser na co dzień i na imprezę. Najbardziej popularne są tarty z owocami. Owoce zalewamy galaretką lub układamy na warstwie kremu. Właśnie serek mascarpone pozwala nam zrobić szybki i łatwy krem do tarty, czy innych ciast. Krem z serka mascarpone nakładamy na już upieczony lub gotowy spód do tarty, dlatego też będzie to ciasto bez pieczenia.

Do jakiego rodzaju tarty na słodko stosujemy serek mascarpone:

  • tarta cytrynowa,
  • tarta z kremem z mascarpone z owocami,
  • tarta z kremem budyniowym i polewą czekoladową.

Tarta z mascarpone

Krem z serka mascarpone świetnie nadaje się do tarty bez pieczenia. Na upieczony placek układamy krem na bazie mascarpone i bitej śmietany. Najczęściej krem łączymy z owocami. Mascarpone idealnie zastępuje skomplikowane i trudne do zrobienia kremy. Tajemnicą dobrego kremu z mascarpone jest dokładne zmiksowanie, tak aby nie było grudek. Aby dobrze zrobić krem z mascarpone warto wszystkie składniki najpierw schłodzić w lodówce.

Serek mascarpone ułatwia zrobienie pysznej tarty cytrynowej, która tradycyjnie składa się z kremu cytrynowego, tzw. lemon curd i bezy. Łatwiejszą wersja jest krem z serka mascarpone połączonego z bitą śmietaną oraz sokiem i skórką z cytryny. Krem z mascarpone może również zastąpić bezę. Na warstwie lemon curd układamy krem z serka mascarpone i białej czekolady.

Klasyczną tartę z mascarpone robimy warstwowo. Na upieczony placek układamy krem mascarpone, zaś całość posypujemy owocami. Sprawdzą się tu różne całe lub pokrojone, miękkie owoce, jak truskawki, brzoskwinie, maliny, borówki amerykańskie i inne.

Klasyczny przepis na krem z mascarpone jest bardzo ławy do wykonania. Wystarczy zmiksować śmietanę, a następnie ostrożnie zmieszać ją z serkiem mascarpone. Innym sposobem jest zmiksowanie serka mascarpone z jajkami, śmietaną lub mlekiem skondensowanym. Krem z serka mascarpone powstaje również z dodatkiem budyniu i masła. Gęsty budyń zrobimy również gotując żółtka ze skrobią ziemniaczaną i mlekiem. Krem należy cały czas mieszać. Gdy ostygnie delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone. Aby uzyskać krem kolorowy możemy dodać kakao lub zmiksować krem z kolorowymi owocami lub musem owocowym. Aby krem był bardziej sztywny dodajemy galaretkę lub żelatynę.

Serek mascarpone stanowi świetne rozwiązanie, jeśli chcemy szybko i łatwo zrobić pyszny krem do tarty. Krem serowy jest szczególnie popularny w Polsce, gdzie większą popularnością cieszą się lekkie i kwaskowe kremy do ciasta. Tartę dekorujemy na wierzchu owocami lub robimy polewę czekoladową.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto