-
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem to pomysł na naprawdę łatwy placek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkich, domowych …
20 + 30 min łatwy 10 226 kcal -
Placek z rabarbarem
Placek z rabarbarem to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Prosty przepis na biszkoptowe ciasto z dodatkiem rabarbaru …
20 + 50 min łatwy 10 408 kcal -
Tarta z rabarbarem
Masz ochotę na słodki deser? Szybka tarta z rabarbarem to idealne połączenie kruchego, delikatnego spodu z lekko kwaśnymi owocami, która …
20 + 30 min łatwy 10 258 kcal
Szybkie ciasta z rabarbarem - przepisy
-
Ciasto ucierane z rabarbarem
Jesień rozhulała się na dobre, dlatego musisz poznać przepis na ciasto ucierane z rabarbarem. W tym okresie to najlepszy deser, …
20 + 40 min łatwy 10 240 kcal -
Kruche ciasto z rabarbarem
Kruche ciasto z rabarbarem jest idealne na letnie przyjęcia z rodziną i znajomymi, dzięki swojemu odświeżającemu, kwaśnemu smakowi. Rabarbar w …
40 + 40 min łatwy 12 351 kcal -
Ciasto z rabarbarem i bezą
Ciasto z rabarbarem i bezą to łatwe i proste ciasto, które charakteryzuje się idealnym balansem pomiędzy słodyczą bezy a kwaśnym …
35 + 40 min łatwy 12 244 kcal -
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na pyszne ciasto sezonowe. To nietypowe …
30 + 40 min łatwy 13 -
Wilgotne ciasto z rabarbarem
Nie ma nic lepszego niż domowe, wilgotne ciasto z rabarbarem przygotowane w Twoim domu. Sezon na rabarbar to wczesna wiosna, …
20 + 40 min łatwy 10 290 kcal -
Puszyste ciasto z rabarbarem
Jesień rozhulała się na dobre, dlatego musisz poznać przepis na puszyste ciasto z rabarbarem. W tym okresie to najlepszy deser, …
20 + 40 min łatwy 12 240 kcal
-
Biszkopt z rabarbarem
Dziś przedstawiamy Wam przepis na biszkopt z rabarbarem. Ta ciekawa roślina pojawia się na polskich straganach już w kwietniu i …
15 + 20 min łatwy 6 339 kcal -
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
20 + 45 min łatwy 12 396 kcal -
Ciasto z rabarbarem na oleju
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
20 + 45 min łatwy 12 218 kcal -
Fit ciasto z rabarbarem
Fit ciasto z rabarbarem t idealna opcja dla wszystkich kochających słodycze, jednak dbających o wartościowe posiłki. To ciasto nie zawiera …
30 + 45 min łatwy 10 200 kcal -
Crumble z rabarbarem
Crumble z rabarbarem to nic innego jak rabarbar pod kruszonką. To deser, który na pewno zaspokoi kubki smakowe nawet najbardziej …
10 + 35 min łatwy 4 416 kcal
-
Pleśniak z rabarbarem
Pleśniak z rabarbarem to nic innego jak pyszne, kruche ciasto z bezą i z owocami. Będzie to idealny pomysł na …
40 + 45 min łatwy 10 -
Tarta z rabarbarem i bezą
Tarta z rabarbarem i bezą to jeden z prostszych przepisów na naprawdę wyjątkowe ciasto. Idealnie sprawdzi się w sezonie wiosennym, …
30 + 25 min łatwy 10 385 kcal -
Ciasto na maślance z rabarbarem
Ciasto na maślance z rabarbarem jest idealną propozycją dla wszystkich kochających domowe wypieki. Pozwala na stworzenie naprawdę wyjątkowego ciasta, pełnego …
20 + 35 min łatwy 10 390 kcal -
Wegańskie ciasto z rabarbarem
Wegańskie ciasto z rabarbarem to świetna opcja dla wszystkich miłośników diety roślinnej. Całość sprawdzi się dobrze również w diecie osób …
20 + 50 min łatwy 10 299 kcal -
Tarta z rabarbarem i truskawkami
Tarta z rabarbarem i truskawkami jest doskonałym sposobem na naprawdę pyszny deser, który zachwyci każdego, kto tylko go spróbuje. Jest …
20 + 30 min łatwy 10 293 kcal -
Ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką
A może masz ochotę na ciasto półkruche z rabarbarem i kruszonką? Z lekką nutką cynamonu, kwaskowatym nadzieniem z rabarbaru i …
20 + 40 min łatwy 10 387 kcal
-
Wegańskie ciasto z rabarbarem fit
Poznaj prosty przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem – bez cukru, bez jajek i bez mleka. Doskonały pomysł na deser …
10 + 30 min łatwy 8 192 kcal -
Ciasto kruche z rabarbarem oraz pianką budyniową
Proste ciasto, kruchy spód, rabarbarowy środek, pianka budyniowa oraz kruszonka. Spróbuj niezwykłego przepisu na tego pysznego placka. Pianka budyniowa jest …
30 + 45 min łatwy 20 310 kcal -
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Cudowny, łatwy przepis babci. Kruche ciasto, rabarbarowy środek oraz dodatek masy budyniowej. Ciasto te kojarzy się z wspaniałym smakiem lata. …
60 + 60 min łatwy 30 298 kcal -
Placek z rabarbarem i kruszonką
Placek z rabarbarem i kruszoną to pyszne domowe ciasto, które rozpływa się w ustach. Smaczne ciasto jest delikatne i puszyste. …
20 + 60 min łatwy 20 251 kcal -
Ciasto z rabarbarem i pianką
Ciasto z rabarbarem i pianką jest świetną opcją na pyszny deser, który świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju okazje. Ciasto …
20 + 25 min łatwy 10 368 kcal
Szybkie ciasta z rabarbarem - przepisy na proste i szybkie placki rabarbarowe
Niektórzy jeszcze pamiętają smaczne placki z rabarbarem, które jeszcze w czasach PRL serwowały babcie. Kiedyś rabarbar stanowił smaczne i tanie warzywo, z którego robiło się kompoty, kisiele, czy nadzienie do pączków. Rabarbar pozwalał na wykorzystanie przepisów na tanie, pyszne, lekkie placki z owocami łatwe do zrobienia. Warto wrócić do tego warzywa i poznać ciekawe przepisy na szybkie ciasta z rabarbarem i przywrócić to pyszne i zdrowe warzywo do łask.
Dlaczego warto piec ciasta rabarbarowe
Jak zrobić dobre i smaczne ciasto rabarbarowe
Dziś mało kto pamięta warzywo jakim jest rabarbar. Rabarbar po raz pierwszy zaczęto stosować w kuchni w starożytnych Chinach. Stamtąd trafił do Azji Zachodniej, a następnie do starożytnej Grecji i Rzymu. W Polsce był bardzo popularny w XX wieku. Warto jednak do niego wrócić, gdyż łodygi rabarbaru pozwalają piec smaczne, łatwe i lekkie ciasta, które idealnie sprawdzają się nie tylko na imprezach, lecz także na chwilę relaksu w domowym zaciszu.
Niegdyś placek z rabarbarem często gościł na rodzinnym stole. W czasach PRL było to tanie i ogólnodostępne warzywo, chętnie wykorzystywane do wypieków. Później na ladach sklepowych pojawiły się różne, bardziej atrakcyjne i słodkie owoce, zaś rabarbar odszedł nieco w zapomnienie. Warto go jednak sobie przypomnieć, gdyż z jego udziałem można piec łatwe i proste ciasta.
Rabarbar najczęściej służy do dekoracji ciasta na wierzchu. Warstwę rabarbaru przykrywa się warstwą kruszonki. Placek z rabarbarem możemy zrobić także z dodatkiem truskawek lub jabłek. Jabłka nieco przełamują kwaskowy smak rabarbaru. Natomiast truskawki osładzają rabarbar i sprawiają, że owocowe nadzienie jest miękkie i rozpływa się w ustach. Warto wykorzystać przepis na placek z truskawkami i rabarbarem, gdyż sezon na te owoce ma miejsce w tym samym czasie.
Czy warto jeść ciasto rabarbarowe
Do ciast i deserów wykorzystujemy łodygę liścia rośliny. Samych liści nie jadamy, gdyż posiadają one substancje szkodliwe. Natomiast gruba, mięsista, czerwona łodyga zawiera słodki miąższ, który świetnie sprawdza się do wypieków. Rabarbaru nie jemy na surowo, lecz w postaci gotowanej lub pieczonej.
Rabarbar jest warzywem bardzo zdrowym. Zawiera liczne witaminy i składniki mineralne. Ponadto w rabarbarze poddanym obróbce termicznej pojawia się więcej polifenoli, które mają działanie antyrakowe. Rabarbar jest niskokaloryczny, przeciwzapalny i antyoksydacyjny. Jego wadą jest zawartość kwasu szczawianowego, który może być szkodliwy dla osób cierpiących na niektóre choroby. Dlatego też najczęściej obieramy rabarbar ze skórki, która jest twarda i zawiera najwięcej kwasu szczawianowego.
Sam rabarbar jako taki jest warzywem bardzo zdrowym. Nie znaczy to jednak, że można bez ograniczeń objadać się ciastem z rabarbarem. W tym przypadku samo ciasto działa tucząco, gdyż zawiera dużo cukru i węglowodanów. Warto przy tym pamiętać, że rabarbar, jak każdy owocowy dodatek, jest nietrwały. Łodygi rabarbaru trzeba zużyć jak najszybciej po przyniesieniu ze sklepu. Natomiast ciasto z rabarbarem trzeba szybko zjeść. Z tym jednak nigdy nie ma problemu, gdyż smaczne ciasto z rabarbarem szybko znika.
Najbardziej popularne szybkie ciasta z rabarbarem:
- ciasto ucierane,
- ciasto biszkoptowe,
- ciasto kruche i półkruche,
- ciasto, pączki i rogaliki drożdżowe,
- tarta z rabarbarem,
- muffinki z rabarbarem.
Proste i szybkie ciasta z rabarbarem
Przepis na dobre nadzienie z rabarbaru
Szybkie ciasto z rabarbarem wymaga dobrego nadzienia. Rabarbar najczęściej nie wymaga szczególnego przygotowania. Wystarczy go dokładnie umyć i pokroić na kawałki. W takiej formie można go ułożyć na cieście i zapiec.
Jeśli chcemy zastosować rabarbar jako nadzienie do muffinek czy pączków, warto zrobić mus rabarbarowy. W tym celu rabarbar zasypujemy cukrem i podsmażamy na patelni. Zmniejszamy ogień i dusimy nadzienie, aż rabarbar się rozpadnie. Do rabarbaru świetnie pasują jabłka i truskawki. Do musu możemy dodać jabłka i razem udusić. Podobnie robimy z truskawkami.
Przepis na proste, łatwe do zrobienia i lekkie ciasto z rabarbarem
Pomysłów na zrobienie prostego ciasta z rabarbarem jest mnóstwo. Rabarbar z reguły stosuje się do dekoracji ciasta na wierzchu. Dobrym urozmaiceniem jest warstwa budyniu. Najprostsze ciasto jakie można zrobić z rabarbarem stanowi prosta tarta z nadzieniem z budyniu i rabarbaru. Wystarczy kupić gotowy spód do tarty lub upiec własny. Przygotowujemy budyń oraz mus z rabarbaru i truskawek. Budyń z musem rabarbarowym wlewamy do tarty i odstawiamy całość do lodówki do stężenia.
Jednym z najłatwiejszych ciast, które zawsze wychodzi jest ciasto biszkoptowe lub jogurtowe. Do ciasta biszkoptowego wykorzystujemy ogólnodostępne składniki jak cukier, mąka, jajka, olej lub roztopione masło i proszek do pieczenia. Aby ciasto było pulchne i puszyste najpierw ubijamy jajka mikserem z cukrem. Następnie dodajemy olej oraz mąkę. Ciasto wlewamy do tortownicy, a na wierzch wysypujemy warstwę pociętych łodyg rabarbaru. Ciasto jest dość rzadkie, dlatego rabarbar zatapia się w nim tworząc pyszne, kwaskowe nadzienie.
Podobnie łatwym i szybkim ciastem jest ciasto ucierane, które robimy przez ucieranie masła z cukrem dodając pozostałe składniki. Na koniec ciasto wykładamy pokrojonymi łodygami rabarbaru i pieczemy.
Podobnie łatwe i szybkie jest ciasto jogurtowe. Jest to ciasto półkruche, któremu odrobinę wilgoci daje jogurt. Do kruchego lub półkruchego ciasta lepiej sprawdzi się mus rabarbarowy, do którego możemy dodać również jabłka lub truskawki. Rabarbar i owoce podsmażamy na patelni na małym ogniu dopóki rabarbar się nie rozpadnie. Mus wykładamy na ciasto. Ciasta z rabarbarem z reguły dekoruje się kruszonką i podaje posypane cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe uchodzi za trudne do zrobienia, gdyż wymaga przygotowania zaczynu z drożdży. Jednak przy odrobinie wprawy przy pomocy ciasta drożdżowego możemy zrobić drożdżówki lub rogaliki nadziewane rabarbarem. Jako nadzienie przygotowujemy rodzaj marmolady z rabarbarem. Pocięty na kawałki rabarbar należy rozgotować w garnku, następnie odparować wodę, dodać cukier i gotować, aż powstanie gęsty mus. Możemy wzbogacić jego smak cynamonem. Tak zrobiony mus będzie świetnym farszem do nadziewania pączków czy rogalików z ciasta drożdżowego.