-
Skrzydełka buffalo
Pyszna propozycja na pikantne skrzydełka buffalo pieczone w piekarniku to coś dla fanów kuchni amerykańskiej i pikantnych potraw. Spróbuj koniecznie. …
15 + 40 min łatwy 6 455 kcal -
Skrzydełka w coli
Smaczne skrzydełka w coli to doskonała propozycja na pyszne danie na imprezę lub obiad dla całej rodziny. Skrzydełka smakują wyśmienicie …
10 + 30 min łatwy 5 342 kcal -
Skrzydełka z piekarnika
Skrzydełka z piekarnika to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Te przyprawione dużą ilością ziół są niezwykle aromatyczne i …
15 + 40 min łatwy 4 420 kcal
Skrzydełka z piekarnika - przepisy
-
Skrzydełka w miodzie
Skrzydełka w miodzie świetnie sprawdzają się nie tylko jako osobne danie, ale także smaczna przekąska. Mają wspaniały smak, który osiąga …
25 + 45 min łatwy 4 410 kcal -
Skrzydełka na ryżu
Skrzydełka na ryżu to doskonała propozycja na proste w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Przepis na skrzydełka na ryżu jest …
10 + 45 min łatwy 6 526 kcal -
Skrzydełka pieczone
Pyszne, idealne dla dzieci, skrzydełka pieczone są doskonałym pomysłem na dobre mięso z piekarnika. Skórka jest idealnie chrupiąca. Przepis jest …
5 + 60 min łatwy 4 477 kcal -
Pieczone skrzydełka z kurczaka
Smaczny pomysł na obiad z piekarnika: pieczone skrzydełka z kurczaka w śmietanie. Pyszne, proste i bardzo szybkie. Zobacz, jak zrobić …
5 + 45 min łatwy 4 489 kcal -
Pikantne skrzydełka
Pikantne skrzydełka to doskonała propozycja na smaczne danie podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Pikantne skrzydełka możesz podać również jako …
10 + 45 min łatwy 10 229 kcal -
Skrzydełka w magii
Skrzydełka w magii to doskonała propozycja na pyszne i szybkie danie obiadowe dla całej rodziny. Łatwe do upieczenia skrzydełka w …
20 + 40 min łatwy 6 399 kcal
-
Skrzydełka z indyka
Przepis na skrzydełka z indyka z piekarnika to świetny pomysł na obiad. Najlepiej rozpocząć ich przygotowanie dzień wcześniej, by dobrze …
140 + 90 min łatwy 2 1020 kcal -
Skrzydełka w miodzie i musztardzie
Dobre skrzydełka w miodzie i musztardzie to doskonała propozycja na smaczne danie na obiad. Przepis na skrzydełka w miodzie i …
10 + 40 min łatwy 5 324 kcal -
Skrzydełka w sosie sojowym
Skrzydełka w sosie sojowym to doskonała propozycja na smaczne danie dla całej rodziny. Skrzydełka świetnie sprawdzą się na obiad lub …
10 + 40 min łatwy 6 230 kcal -
Skrzydełka w sosie bbq
Skrzydełka w sosie BBQ to klasyka tradycyjnej kuchni amerykańskiej, która zyskała popularność już na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie sezon …
40 min łatwy 1
Skrzydełka z piekarnika - pomysły i przepisy na chrupiące i aromatyczne skrzydełka
Uwielbiamy chrupiące skrzydełka z kurczaka w panierce jak z KFC, z chrupiącą, przyrumienioną skórką, pysznie soczyste i aromatyczne. Jak zrobić samodzielnie pyszne skrzydełka z piekarnika? Ile piec skrzydełka, aby nie były suche? Jak zrobić pyszną marynatę do skrzydełek, tak aby uwydatnić ich smak. Odpowiadamy na te wszystkie pytania i doradzamy jak samodzielnie upiec pyszne skrzydełka. Przedstawiamy garść sprawdzonych przepisów.
Dlaczego tak lubimy chrupiące skrzydełka pieczone w panierce
Wszyscy znamy pyszne, chrupiące pieczone skrzydełka z KFC. Skrzydełka przyrządzone w panierce smakują wybornie i kuszą. Warto jednak pamiętać, że pieczone skrzydełka w restauracjach fast food nie zawsze są zdrowe. Niestety nie jest to dobry pomysł na przekąskę dla osób z nadwagą lub odchudzających się. Smaczne i chrupiące panierki zawierają dodatki chemiczne oraz cukier. Dlatego też warto poznać przepis na domowe skrzydełka z piekarnika. Dzięki temu możemy samodzielnie przyrządzić pyszne danie mając kontrolę nad składnikami potrawy.
Przepis na domowe skrzydełka z piekarnika nie jest trudny do wykonania, jednak wymaga trochę wiedzy i wprawy. Sposobów na zrobienie pysznych, soczystych i chrupiących skrzydełek jest wiele. Ważnym etapem jest marynowanie mięsa przed pieczeniem. W niektórych przepisać ważnym etapem jest zrobienie pysznej panierki.
Skrzydełka z piekarnika stanowią świetną przekąskę do obiadu, do piwa, czy też do kolacji. Świetnie sprawdzają się w czasie imprezy w ogrodzie lub spędzania czasu na działce. Pyszne, chrupiące skrzydełka przydadzą się na imprezie grillowej do piwa.
Najlepszy przepis jak zrobić pyszne, chrupiące skrzydełka z piekarnika
Marynowanie mięsa przed pieczeniem
Przed pieczeniem mięso powinno być marynowane co najmniej 2 godziny. Możemy również zostawić mięso w marynacie na noc w lodówce i przyrządzić następnego dnia. Marynowane skrzydełka będą kruche i pyszne. Niegdyś marynaty umożliwiały dłuższe przechowywanie mięsa. Obecnie stosuje się je, aby uzyskać pyszne kombinacje smakowe. Warto jednak pamietać, żeby marynata nie przytłumiła smaku mięsa. W przypadku skrzydełek marynata może mieć intensywny smak, gdyż mięso kurczaka jest dość mdłe.
Marynat do mięsa jest tyle ile kucharzy. Praktycznie każdy kucharz ma własny pomysł na dobrą marynatę. Jeśli nie mamy pomysłu czy doświadczenia, możemy skorzystać z gotowych mieszanek ziołowych, które sprzedawane są jako marynaty do różnych rodzajów mięs. Dobra marynata do kurczaka zazwyczaj zawiera czosnek, słodką paprykę, curry, czy też oregano. Jeśli lubimy ostre smaki możemy dodać również paprykę ostrą. Niektórzy marynują skrzydełka w miodzie, który sprawia, że skórka staje się chrupiąca. Aby uzyskać ciekawy słodko-kwaśny smak możemy dodać soku z cytryny.
Warto pamiętać, aby nie marynować mrożonych mięs. Skrzydełka przed marynowaniem należy rozmrozić. Marynatę robimy z przypraw do smaku i z oliwy z oliwek. Skrzydełka nacieramy dokładnie marynatą i odstawiamy do lodówki.
Pomysł na pyszną panierkę
Skrzydełka z piekarnika nie zawsze przyrządzamy w panierce. Szczególnie dodatek miodu do marynaty sprawia, że cukier zawarty w miodzie się krystalizuje, dzięki czemu uzyskujemy pyszną, chrupiącą skórkę. Jednak niejeden kucharz pragnie uzyskać efekt wspaniałych chrupiących, panierowanych skrzydełek jak z KFC. Nie jest to zadanie łatwe, gdyż przepis na panierkę KFC owiany jest tajemnicą.
Ciekawym pomysłem jest panierowanie kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych, które wspaniale imitują panierkę KFC. Pyszną panierkę uzyskujemy robiąc rodzaj ciasta naleśnikowego z mąki, jajek i przypraw.
Dobrym pomysłem jest odstawienie skrzydełek na noc w marynacie wykonanej na bazie jogurtu i mleka. Następnie robimy panierkę z płatków kukurydzianych, mąki i przypraw oraz proszku do pieczenia. Namoczone w marynacie skrzydełka obtaczamy w panierce i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Inny sposób polega na tradycyjnym panierowaniu w jajku i utłuczonych płatkach kukurydzianych wymieszanych z mąką. Pieczemy skłrzydełka około 45 minut, dopóki panierka się nie przyrumieni.
Jak długo piec skrzydełka
Tajemnicą doskonałych, chrupiących skrzydełek jest odpowiednia marynata, panierka i czas oraz sposób pieczenia. Czas pieczenia ma kluczowe znaczenie. Skrzydełka mogą się nie udać, jeśli z piekarnika wyjmiemy suche lub przypalone mięso.
Dobrym sposobem na pyszne skrzydełka jest pieczenie w folii aluminiowej. Skrzydełka zawijamy w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy folię i papier i pieczemy jeszcze trochę do momentu zarumienia się mięsa, tak aby uzyskać pyszną chrupiącą skórkę. Jeśli nie stosujemy pieczenia w folii, w połowie pieczenia warto przewrócić skrzydełka na drugą stronę.
Najlepszy pomysł jak podawać skrzydełka z piekarnika
Pieczone skrzydełka zwykle jadamy jako przekąskę, na przykład w czasie spotkania rodzinnego czy towarzyskiego. Świetnie smakują do piwa. Upieczone skrzydełka możemy podać na półmisku skropione octem balsamicznym i udekorowane sałatą i pomidorkami koktajlowymi.
Do skrzydełek przydają się także sosy. Świetnie smakują na przykład z sosem czosnkowym. Jako danie obiadowe skrzydełka można podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Jeśli skrzydełka będą stanowiły przekąskę w czasie spotkania towarzyskiego lub imprezy warto również zrobić dip do maczania.