-
Ogórki z papryką
Ogórki z papryką to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla Twojej rodziny. Pyszne ogórki gruntowe w zalewie …
20 + 20 min łatwy 8 70 kcal -
Buraczki z papryką na zimę
Buraczki z papryką na zimę do słoików to świetny pomysł na domowe przetwory, z których możesz następnie korzystać przez cały …
60 min łatwy 20 204 kcal -
Kolorowa sałatka z ogórków na zimę
Kolorowa sałatka z ogórków na zimę to doskonała propozycja na przetwory do słoików. Kolorowa sałatka z papryką czerwoną świetnie sprawdzi …
30 + 15 min łatwy 10 269 kcal
Sałatki z papryką na zimę - przepisy
-
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki do słoików na zimę jest świetną formą utrwalenia letnich warzyw kiedy ich smak jest …
740 min średni 5 319 kcal -
Sałatka z cukinii i papryki z kurkumą
Sałatka z cukinii i papryki z kurkumą to dobre, szybkie, tanie i bardzo proste do zrobienia przetwory na zimę do …
30 + 20 min łatwy 30 122 kcal -
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej to najlepszy dodatek na kanapki. Te ogórki konserwowe w plastrach są bardzo smaczne. Robiłeś je …
30 + 15 min łatwy 10 733 kcal -
Cukinia z papryką w zalewie octowej
Cukinia z papryką w zalewie octowej to bardzo dobra propozycja na pyszny dodatek do potraw. Warzywa w zalewie octowej to …
20 + 20 min łatwy 10 298 kcal -
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką
Fajny pomysł na pyszną sałatkę idealną na imprezę lub na kolację. Oto prosta sałatka z selerem naciowym i jajkiem, papryką, …
15 min łatwy 4 195 kcal -
Sałatka szwedzka z papryką
Sałatka szwedzka z papryką to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Najlepsza sałatka z octem świetnie sprawdzi się …
60 + 15 min łatwy 8 252 kcal
-
Sałatka wielowarzywna na zimę
Zimą wiele osób narzeka, że nie może jeść warzyw i owoców, bo są drogie, zapominając, że można w trakcie sezonu …
60 + 25 min średni 18 98 kcal -
Sałatka z buraków i papryki
Sałatka z buraków i papryki to wspaniała surówka, która pasuje idealnie do każdego mięsnego mięsa i podkreśla jego smak. Robi …
20 + 60 min średni 8 129 kcal -
Marynowanie papryki chili
Marynowanie papryki chili to proces, który można wykonać samodzielnie w domu, by cieszyć się niezwykłym aromatem tych wspaniałych warzyw. Z …
20 + 20 min łatwy 4 137 kcal -
Sałatka z białej kapusty na zimę do słoików
Sałatka z białej kapusty na zimę do słoików to świetny sposób na zachowanie smaków lata na dłużej. To naprawdę prosty …
30 + 5 min łatwy 20 190 kcal
Sałatki z papryką na zimę – jak zrobić proste sałatki warzywne z papryką?
Sałatki z papryką na zimę od lat cieszą się dużym powodzeniem w naszym kraju. Polacy chętnie robią sałatki do słoików, aby zimą podawać je do obiadu. Najpopularniejsza jest sałatka warzywna z papryką i z cebulą. Do weków z papryką czerwoną jednak dodać również odrobinę innych warzyw – pomidorów, ogórków czy marchwi. Które przepisy na sałatkę paprykową są najlepsze? Sprawdź, jak zrobić pyszne domowe sałatki z papryką na zimę.
Dobre domowe sałatki z papryką na zimę – przepisy na sałatki do słoików
Czy sałatka warzywna z papryką jest zdrowa?
Papryka to nie tylko pyszne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe warzywo pełne minerałów i witamin. Dodaje potrawom intensywnego, wyrazistego smaku. W papryce znajduje się duża ilość witaminy C, która nie rozpada się podczas procesu gotowania. Warzywo jest prawdziwą skarbnicą przeciwutleniaczy, a także witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna! W dodatku paprykę podzielić można na kilka odmian, m.in. słodką, ostrą i pikantną. Wyróżnia się też wiele jej kolorów, np. paprykę zieloną, żółtą i czerwoną. Zielona jest najbardziej wytrawna, czerwona słodka, a żółta to połączenie papryki słodkiej z delikatną nutą gorzkości. Każda odmiana ma inny smak, więc można śmiało eksperymentować z tym warzywem w kuchni.
Warto zaopatrzyć się w paprykę w sezonie letnim, gdy jest jeszcze tania i świeża. To najlepszy moment, aby zgromadzić te niezwykle zdrowe warzywa i zrobić sałatki z papryką na zimę. Co można zyskać, robiąc je samemu? Czy sałatki warzywne z papryką są zdrowe? Jak już wiesz, warzywo zawiera wiele cennych właściwości odżywczych i witamin. Co więcej, robiąc sałatki z papryki samodzielnie w domu, mamy pełną kontrolę nad składnikami wrzucanymi do słoików. W ten sposób można uniknąć sztucznych dodatków i konserwantów, które często pojawiają się w sklepowych przetworach. Warto już dziś zastąpić kupowanie sklepowych sałatek z papryką własnoręcznym robieniem weków na zimę.
Papryka z cukinią w zalewie octowej – pyszna sałatka na zimę
Papryka z cukinią w marynacie octowej to smaczny dodatek do obiadu, który można zrobić latem i podawać rodzinie jesienią lub zimą. Warzywa w marynacie wspaniale się ze sobą komponują, stanowiąc idealny dodatek do mięsa i ryby. Cukinia z papryką w marynacie octowej to pyszny przetwór, który można przechowywać przez wiele miesięcy. Słoiki można trzymać w spiżarce miesiącami, zwłaszcza że nie tracą składników odżywczych – są zawekowane. Cukinię z papryką w marynacie bardzo łatwo przygotować, ponieważ przepis jest prosty. Nie trzeba mieć dużej wprawy kulinarnej, aby ją zrobić. Do przyrządzenia sałatki potrzebne będą następujące składniki: cukinia, papryka czerwona i żółta, ocet spirytusowy, cukier, sól, gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie i sól.
Najpierw starannie pokrój cukinię w paski. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w grube paski. Do garnka wlej 2 l wody i ocet. Wsyp cukier, sól i porządnie wszystko ze sobą wymieszaj. Zagotuj marynatę, a słoiki wyparz wrzątkiem. Umieść w środku cukinię oraz paprykę. Dorzuć gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie. Zalej warzywa gorącą marynatą i szczelnie zakręć. Włóż słoiki do garnka i wlej wodę do 3/4 wysokości. Gotuj na wolnym ogniu przez kwadrans. Wyjmij słoiki z garnka, dokręć nakrętki i odstaw do góry dnem – w ten sposób się zawekują. Zalewa zachowa cenne wartości odżywcze obu warzyw.
Cukinia to niezwykle popularne warzywo, które można uprawiać w ogrodzie. Jest nieocenionym źródłem witaminy C i K, a także wielu mikroelementów (m.in. żelaza, magnezu czy potasu). W cukinii znajduje się też mała ilość kalorii, więc jest to warzywo docenianie zwłaszcza na diecie redukcyjnej. Cukinia jest znakomitym źródłem błonnika pokarmowego – reguluje pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ma zdolność obniżania poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. Zawarta w cukinii luteina bardzo dobrze wpływa na zdrowie, dlatego warto przyrządzać z warzywa różnego rodzaju sałaki. Tym bardziej z papryką, o której właściwościach dowiedziałeś się na początku tekstu. Połączenie obu warzyw pozwoli wspaniale podnieść odporność organizmu, a także podbije smak domowego obiadu.
Pyszne sałatki z papryką na zimę – jak zrobić najlepsze weki?
Przepis na sałatkę z papryką czerwoną, marchewką i z cebulą
Papryka doskonale smakuje w towarzystwie innych warzyw. Świetnie komponuje się ze smakiem marchwi i cebuli. Właśnie dlatego warto zrobić z nich smaczną sałatkę na zimę. Do przygotowania sałatki do słoików potrzebujesz czerwonej papryki, marchwi, cebuli, czosnku, octu jabłkowego, cukru, soli, pieprzu, suszonego oregano, mielonego kminku oraz czerwonej papryki w proszku. Przygotowanie sałatki jest proste, więc nawet początkujący kucharze nie powinni mieć większego problemu, aby ją zrobić.
Ułóż paprykę na ruszcie piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Obracaj papryki co jakiś czas, aż skórki popękają. Włóż gorące papryki do miski i przykryj plastikową folią, aby łatwiej można było zdjąć skórki. Gdy wystygną, ściągnij skórki, pozbądź się nasion i pokrój papryki w paski. Obierz marchewki i pokrój w plasterki – tam samo zrób z cebulą (możesz też pokroić w piórka). Jeśli używasz czosnku, posiekaj go drobno i dodaj do warzyw. Osobno w małym rondelku połącz ocet jabłkowy, wodę, cukier, sól, pieprz, oregano, kminek i czerwoną paprykę w proszku. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dopraw do smaku.
Kolejnym etapem jest przygotowanie słoików do wekowania. Starannie umyj słoiki i wieczka. Możesz też zanurzyć je we wrzącej wodzie, aby zdezynfekować słoje. Warstwami ułóż w każdym paprykę, marchewkę, cebulę i czosnek. Na koniec zalej przygotowanym sosem, aby przykrył warzywa. Zakręć słoiki, upewniając się, że zrobiłeś to dokładnie – słoiki powinny być szczelne. Jeśli chcesz przechowywać sałatkę na zimę, możesz przeprowadzić pasteryzację. W tym celu umieść słoiki w dużej misce, a następnie zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą – powinna przykryć słoiki w całości. Pasteryzacja powinna trwać ok. 10-15 minut. Wyjmij słoje i odstaw na blat do wystygnięcia. Tak przygotowana sałatka będzie mogła czekać na otwarcie nawet przez kilka miesięcy.
Sałatka z papryki, pomidorów i ogórków – prosty przepis, krok po kroku
Jeśli chcesz cieszyć się smakiem warzyw przez całą zimę, możesz przygotować sałatkę z papryki, pomidorów i ogórków. Wystarczy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: czerwona i żółta papryka, średnie pomidory, średnie ogórki gruntowe, czerwona cebula, czosnek, cukier, sól, suszone oregano, świeżo mielony pieprz oraz płatki chili.
Umyj paprykę, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w paski. Umyj pomidory i pokrój w kostkę. Obierz ogórki i pokrój na plasterki. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. W garnku połącz ocet jabłkowy, wodę, sól, cukier, oregano, pieprz i płatki chili. Zagotuj marynatę, następnie dodaj pokrojone na kawałki cebulę i czosnek. Gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut, aż cebula zrobi się miękka.
W międzyczasie przygotuj słoiki – dokładnie umyj i wysterylizuj, wkładając na kilka minut do wrzącej wody. Wyjmij słoje i naprzemiennie ułóż w nich warzywa. Wlej gorącą marynatę z cebulą i czosnkiem, zostawiając nieco miejsca od góry. Zamknij metalowymi wieczkami, nie dokręcając za mocno. Umieść słoje w garnku i przykryj wodą. Zagotuj i pasteryzuj przez ok. 10 minut. Wyjmij słoiki, dokręć i zostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu. Sałatka z papryki, pomidorów i ogórków będzie doskonałą przekąską na zimę i zdrowym dodatkiem do obiadu.