-
Sałatka z mozzarellą
Przepis na sałatkę z mozzarellą jest szybki i smaczny. Ta letnia sałatka będzie z pomidorami, oczywiście z serem mozzarella, kiełkami …
10 min łatwy 2 268 kcal -
Sałata z mozzarellą
Sałata z mozzarellą to wspaniały dodatek do obiadu, ale również proste danie, które sprawdzi się nie tylko jako szybka przekąska, …
10 min łatwy 2 399 kcal -
Sałatka z mozzarellą i pomidorami
Sałatka z mozzarellą i pomidorami to idealny dodatek do śniadania, obiadu, kolacji czy dań grillowych. Przepis na sałatkę z mozzarellą …
20 min łatwy 1 321 kcal
Sałatki z mozzarellą - przepisy
-
Sałatka z rukolą i mozzarellą
Sałatka z rukolą i mozzarellą to idealny dodatek do śniadania lub kolacji. Może stanowić również przekąskę w ciągu dnia. Będzie …
15 min łatwy 1 353 kcal -
Sałatka z mozzarellą i jajkiem
Szybka i smaczna sałatka z mozzarellą i jajkiem idealna na imprezę albo na święta. Pyszne warzywa, kremowy sos, jajka i …
15 min łatwy 4 225 kcal -
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą to idealna lekka kolacja lub szybki lunch. Może stanowić również przekąskę w ciągu dnia. Przepis …
20 + 8 min łatwy 1 493 kcal -
Sałatka z awokado i mozzarellą
Sałatka z awokado i mozzarellą to świetny pomysł na zdrowy posiłek zawierający zdrowe kwasy tłuszczowe. Sałatka świetnie sprawdzi się jako …
10 min łatwy 2 692 kcal -
Sałatka z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Jeśli nie masz pomysłu na wegetariańską przekąskę, która będzie pyszna, a dodatkowo szybka i prosta w przygotowaniu oraz zapewni Ci …
10 min łatwy 2 440 kcal -
Sałatka z kaszą bulgur z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Ekspresowa sałatka pełna aromatu i smaku. Gotowa w kilka minut. Potrzebujesz tylko kilka składników, wystarczy minimum pracy. Suszone pomidory i …
15 min łatwy 2 553 kcal
-
Sałatka z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem
Nie masz czasu i potrzebujesz posiłku na szybko? Przepyszna i szybka sałatka z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem to najlepsza …
10 min łatwy 3 374 kcal -
Sałatka caprese
Sałatka caprese to bardzo dobry pomysł na szybką przekąskę. Możemy ją również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Włoska …
15 min łatwy 2 253 kcal -
Pomidor z mozzarellą
Pomidor z mozzarellą znany jest również pod inną nazwą sałatka caprese. To doskonały pomysł na szybką przekąskę, którą możemy zabrać …
10 min łatwy 5 226 kcal -
Pomidory z mozzarellą
Pomidory z mozzarellą to pomysł na włoską przystawkę, która pięknie się prezentuje, a przy okazji wspaniale smakuje. Całość można przygotować …
10 min łatwy 2 291 kcal -
Sałatka z suszonymi pomidorami i kurczakiem
Sałatka z suszonymi pomidorami i kurczakiem to propozycja na makaronową sałatkę w klasycznym, włoskim wydaniu. Połączenia makaronu i rukoli z …
15 + 15 min łatwy 8 402 kcal
Sałatki z mozzarellą – proste przepisy na szybkie i smaczne sałatki
Mozzarella jest jednym z najsmaczniejszych i najczęściej wykorzystywanych serów na świecie. Wśród popularnych dań z tym serem wyróżniają się sałatki z mozzarellą. Przepisy na sałatki z serem mozzarellą są smaczne, szybkie i zdrowe. Jak zrobić sałatkę z mozzarellą, jajkiem, pomidorem i ogórkiem? Które pomysły na sałatki są najlepsze? Sprawdź pyszne i proste przepisy na sałatki z mozzarellą.
Najlepsze przepisy na sałatki z mozzarellą – sprawdź, jak zrobić
Dlaczego warto robić sałatki z serem mozzarellą?
Sałatki z mozzarellą przyrządzane są na całym świecie. Są nie tylko dobre i proste do zrobienia, ale też bardzo zdrowe. Wszystko dzięki cennym właściwościom sera mozzarella. Charakteryzuje się on stosunkowo niską zawartością tłuszczu i kalorii, oczywiście w porównaniu do innych serów. Ma również wiele składników odżywczych, które wykazują korzystny wpływ na nasz organizm. Czym dokładnie wyróżnia się mozzarella, że ludzie tak chętnie jej używają?
- Białko – w serze znajduje się jego
naprawdę duża ilość. Białko ma bardzo ważne znaczenie zarówno dla budowy, jak i
naprawy tkanek w naszym organizmie.
- Fosfor – w mozzarelli jest go
naprawdę sporo. Warto zaznaczyć, że fosfor ma duże znaczenie dla naszego
organizmu. Dzięki niemu możemy utrzymywać nie tylko zdrowe zęby, ale i kości.
- Wapń – ser mozzarella zawiera dużą
ilość wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego rozwijania oraz zachowania
dobrego staniu zębów i kości.
- Witamina B12 – to niezwykle ważna
witamina dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego.
- Niska zawartość tłuszczu – w
porównaniu do innych serów, mozzarella ma mało tłuszczu. Jest lekka, więc
polecana na dietach redukcyjnych lub dla osób, które chcą po prostu zdrowiej
się odżywiać.
- Niska zawartość węglowodanów – w mozzarelli jest mało węglowodanów, więc jest świetnym wyborem dla osób na diecie np. ketogenicznej lub niskowęglowodanowej.
Jak widzisz, mozzarella jest bardzo zdrowa. Trzeba jednak uważać z jej spożyciem, czyli jeść ser w umiarkowanej ilości. Każdy produkt, nawet najzdrowszy, jedzony bez umiaru może doprowadzić do różnych problemów zdrowotnych. Warto zatem dążyć do zrównoważonej diety, która jest najrozsądniejszą opcją dla każdego człowieka. Należy pamiętać również o tym, że ostateczna ocena właściwości sera mozzarella uzależniona jest od innych składników w sałatce. Co z tego, że użyjesz mozzarelli, gdy polejesz ją wysokokalorycznym sosem? Jeśli zależy ci na konkretnych wartościach odżywczych i dopasowaniu sałatek do diety, zawsze sprawdzaj etykiety produktów.
Sałatka z rukolą i mozzarellą – prosty przepis
Jeśli masz ochotę na pyszną sałatkę z mozzarellą, warto przyrządzić ją w towarzystwie np. rukoli. To bardzo pożywna, zdrowa i prosta do przygotowania sałatka. Możesz zaserwować ją do grilla lub mięsnego obiadu, a także zjeść saute np. na kolację. Sałatka z mozzarellą i rukolą może stanowić również doskonałą przekąskę w ciągu dnia. Co ważne, przygotować ją możesz z łatwo dostępnych składników. Oto produkty, które powinieneś przyszykować w celu zrobienia sałatki: ser mozzarella, rukola, oliwki czarne, sok z cytryny, pomidorki koktajlowe, pieprz i sól.
Warto zaznaczyć, że sałatka jest niezwykle prosta do zrobienia. Pyszne danie jest w stanie przyrządzić nawet laik w kuchni. Nie trzeba dużych umiejętności kulinarnych, aby zrobić sałatkę. Najpierw przełóż rukolę na talerz lub do miseczki. Następnie umyj i osusz pomidory. Przekrój je na połówki i wrzuć do naczynia z rukolą. Odlej zalewę z mozzarelli, następnie podziel na cztery części. ¼ rozdrobnij za pomocą palców i wysyp na rukolę. Używając mini mozzarelli, wystarczy odsączyć ¼ i położyć na rukoli. Następnie należy odsączyć oliwki z zalewy i przekroić je w poprzek – dorzuć do rukoli. Wymieszaj za pomocą rózgi sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dodaj nieco pieprzu i szczyptę soli. Sałatkę należy polać sosem, jednak najlepiej bezpośrednio przed podaniem.
Dzięki użyciu świeżych składników danie jest nie tylko dobre, ale też bardzo pożywne. Równie dobrze smakować może z pomidorem i ogórkiem. Warto skomponować mozzarellę z rukolą, ponieważ zielenina jest zdrowa. Rukola to prawdziwe bogactwo witaminy A, C, K i folianów. Znajduje się w niej mnóstwo witamin z grupy B, a także wiele składników mineralnych: mangan, potas, żelazo, magnez i wapń. Z kolei ser mozzarella jest małą, niepozorną białą kulką, która jest źródłem pożytecznych składników pokarmowych – w tym cynku, selenu i fosforu. Pomidory są zaś nieocenionym źródłem likopenu, którego potrzebuje nasz organizm. Warto więc od czasu do czasu przygotować sałatkę z mozzarellą, rukolą i pomidorami. Dzięki niej można jeszcze lepiej zadbać o swoje zdrowie.
Smaczne pomysły na sałatki z mozzarellą – pyszne i proste przepisy
Sałatka z mozzarellą i jajkiem – łatwy przepis krok po kroku
Jeśli masz ochotę na dobrą sałatkę z mozzarellą, warto połączyć ją np. z jajkiem. Taka sałatka znakomicie sprawdzi się na kolację, ale też przekąskę dla gości. Połączenie jajek z mozzarellą i kremowym sosem zadowoli podniebienie nawet najbardziej wymagających osób. Sałatka jest prosta do zrobienia, więc nawet laicy w kuchni powinni świetnie sobie z nią poradzić. Oto składniki, które należy przygotować w celu przyrządzenia sałatki: jajka, sałata lodowa, ser mozzarella light, majonez light, jogurt naturalny, kukurydza konserwowa i przyprawy do smaku – suszone pomidory z chili, bazylia, pieprz i sól. Najpierw ugotuj jajka na twardo. Następnie umyj warzywa i odsącz kukurydzę z zalewy. Podrzyj sałatkę na niewielkie kawałeczki. Pokrój paprykę w kostkę – to samo zrób z serem. Pokrój w kostkę ugotowane i obrane jajka. Następnie połącz wszystkie składniki z jogurtem naturalnym, majonezem i przyprawami. Przed podaniem warto przetrzymać sałatkę przez ok. 15-20 minut w lodówce, aby smaki zdążyły się ze sobą połączyć. Dzięki temu sałatka z mozzarellą będzie jeszcze smaczniejsza.
Sałatka z mozzarellą jest świetnym pomysłem na smaczną i pożywną potrawę. Możesz zaserwować ją nie tylko na kolację, ale też wyjątkową przekąskę dla gości. Przepis na sałatkę jest bardzo prosty, więc nawet amatorzy gotowania powinni nieźle sobie z nim poradzić. Sałatkę z mozzarellą i jajkami przygotować możesz, wykorzystując również inne składniki. Doskonale pasują do niej m.in. ogórki czy papryka konserwowa. Sałatę lodową zastąpić możesz również np. miksem sałat. Nie chcesz dodawać majonezu do sałatki? Świetnie pasować będzie sam jogurt naturalny, ewentualnie połączony ze śmietaną. Przepis w takiej wersji będzie nie tylko smaczny, ale również o mniejszej ilości kalorii. Majonez mimo wszystko dodaje całości ciekawej konsystencji.
Warto pamiętać o łączeniu mozzarelli z jajkami. Uważane są one za skarbnicę wartościowych substancji mineralnych i witamin. Sporo w nich np. cynku, żelaza, fosforu, potasu i kwasu foliowego. W jajkach znajdziesz też masę witamin, takich jak A, B12, D, E, i K. Jajka cenione są na całym świecie również z uwagi na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Wystarczy zjeść jedno jajko dziennie, aby pokryć 100% zapotrzebowania na większość wymienionych witamin i substancji mineralnych. Poza tym jajka mają niewiele kalorii, bo ok. 80 kcal. Jednocześnie są niesamowicie sycące, więc idealnie sprawdzają się jako pożywny i treściwy składnik sałatek z mozzarellą.
Sałatka z mozzarellą, sałatą i pomidorami – smaczny przepis
Masz ochotę na sałatkę z mozzarellą? Warto połączyć ją np. z pomidorami i sałatą, a także bazyliowym sosem. Składniki te wyśmienicie komponują się z serem mozzarella. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, dlatego polecana nawet laikom w kuchni. Do przygotowania potrawy potrzebujesz kilku składników: sera mozzarella, sałaty, pomidorów, świeżego szpinaku, świeżej bazylii, oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw do smaku – czosnku, pieprzu i soli. Najpierw przekrój pomidorki na pół. Następnie pokrój w kostkę mozzarellę, jeśli używasz dużego kawałka. Wrzuć do miski mozzarellę, pomidorki i szpinak. Dodaj sałatę. Przygotuj sos. W tym celu zblenduj czosnek z oliwą, świeżą bazylią, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wlej sos do miski z sałatką, po czym dokładnie wymieszaj. Następnie skrop sałatkę octem balsamicznym.
Sałatka z mozzarellą musi oczywiście zawierać ser. Jest on wyrabiany z mleka krowiego lub bawolego. Pochodzenie sera to Włochy. Mozzarella jest serem niedojrzewającym, parzonym i podpuszczkowym. Zwykle formuje się go w białe kulki i przechowuje w solance. Masa serowa powstaje z mleka pod wpływem podpuszczki. Podgrzewana jest w 80-90 st. C. Następnie masę serową się ugniata i rozciąga, aby powstała słynna nitkowa struktura. Wówczas z tak plastycznego sera formuje się dowolnej wielkości kule. Nie ma jednak większego problemu, aby zrobić mozzarellę w domu. W tym celu należy zaopatrzyć się w mleko pasteryzowane, a także podpuszczkę. Mleko podgrzej do ok. 40 st. C. Dodaj do niego podpuszczkę wymieszaną z odrobiną wody. Starannie wymieszaj całość. Zostaw mieszankę w ciepłym miejscu na kwadrans. Następne potnij skrzep w kostkę i odcedź serwatkę. Zalej ser gorącą wodą z solą, aby rozpuścić skrzep – powinien nabrać plastycznej, gładkiej konsystencji. Wymieszaj i wyrób skrzep tak, aby ukształtować kulki z masy serowej. Wrzuć je do chłodnej wody, żeby masa zastygła. W ten sposób stworzysz domową, pyszną mozzarellę.