-
Sałatka z cukinii na zimę
Sałatka z cukinii na zimę w słoiku jest świetną formą utrwalenia letnich warzyw kiedy ich smak jest najbogatszy. Marynowanie warzyw, …
90 min - 5 382 kcal -
Sałatka z cukinii do słoików
Sałatka z cukinii do słoików to pomysł na przepyszne, domowe przetwory, idealne na zimę i jesień. Cukinia marynowana w zalewie …
30 min łatwy 10 33 kcal -
Sałatka z cukinii i papryki z kurkumą
Sałatka z cukinii i papryki z kurkumą to dobre, szybkie, tanie i bardzo proste do zrobienia przetwory na zimę do …
30 + 20 min łatwy 30 122 kcal
Sałatki z cukinii na zimę - przepisy
-
Sałatka z cukinii i ogórka
Najlepsza, szybka, tania i prosta sałatka z cukinii i ogórka do słoików. Przepis na sałatkę z cukinii i ogórka to …
30 + 20 min łatwy 30 78 kcal -
Marynowana cukinia
Najlepsza marynowana cukinia z curry do słoików na zimę to idealna propozycja na pyszny dodatek do potraw. Skorzystaj z tego …
25 + 25 min łatwy 6 435 kcal -
Sałatka z cukinii
Cukinia to jedno z najpopularniejszych letnich warzyw. Jest delikatna i łagodna w smaku, lekkostrawna, niskokaloryczna, a jednocześnie pełna witamin i …
20 min łatwy 0 -
Sałatka z cukinii papryki marchewki i cebuli
Sałatka z cukinii papryki marchewki i cebuli to doskonała propozycja dla miłośników warzyw i lekkich dań. Połączenie świeżych składników o …
20 + 15 min łatwy 20 72 kcal
Sałatki z cukinii na zimę – proste przepisy na zimowe sałatki do słoików
Cukinia jest smaczna i pełna cennych wartości odżywczych. Nic dziwnego, że tak wiele ludzi przyrządza proste przepisy z kabaczka. Cukinię można serwować do obiadu w formie smażonej, grillowanej lub pieczonej. Dobra jest też warzywna sałatka z cukinii, którą robi się na zimę do słoików. Jakie przetwory z cukinii warto robić samemu w domu? Czy cukinia ze słoika może być pyszna? Sprawdź najciekawsze sałatki z cukinii na zimę.
Zimowa sałatka z cukinii – zrób ją sam do słoików, krok po kroku
Cukinia jest pyszna i ma ciekawą historię pochodzenia
Wiele osób przygotowuje sałatki z cukinii na zimę. Nie każdy jednak zastanawia się nad pochodzeniem czy innymi informacjami na temat tego wyjątkowego warzywa. Warto podkreślić, że cukinia należy do rodziny warzyw dyniowatych. Jej kraj pochodzenia to Meksyk, choć cukinię uprawiano też w innych częściach Ameryki Południowej. Polskie słowo cukinia pochodzi od włoskiego wyrazu „zucchina” i oznacza dynię. To ciekawe, zwłaszcza że cukinia przecież nie wywodzi się z Italii. Jednak to właśnie dzięki Włochom Polacy zaczęli interesować się cukinią, a następnie hodować ją w swoich przydomowych ogrodach i na działkach. W Europie warzywo uprawia się głównie w krajach śródziemnomorskich, choć w Polsce też hoduje się je na skalę masową. Najpopularniejsza odmiana cukinii w naszym kraju to Atena Polka F1. Cukinię często grillujemy i dodajemy do obiadu. Niektórzy decydują się również robić przetwory z cukinii.
W Polsce cukinia plonuje i dojrzewa powoli. Fakt, że młode warzywa są plenne, jednak lubią też gęsto rosnąć. Gdy cukinia osiągnie wielkość ok. 20 cm, wówczas staje się idealna do zjedzenia. Jeśli chodzi o polską odmianę Atena Polka F1, jest naprawdę smaczna. Z kabaczka można przyrządzić różne ciekawe potrawy, dzięki czemu wraz z nim dostarczymy sporo witaminy C do naszych organizmów. Bez problemu wyhodujesz cukinię w ogrodzie, gdyż warzywo nie sprawia większych trudności w uprawie. W dodatku warzywo jest dość odporne na niektóre choroby, zwłaszcza dotyczące roślin z rodziny dyniowatych. Jeśli zaczynasz uprawę własnych warzyw, warto rozważyć właśnie cukinię.
Dlaczego warto robić sałatki z cukinii na zimę?
Przede wszystkim sałatka warzywna jest bardzo dobra. Pasuje do większości obiadów, np. mięsnych i rybnych, ale też wegetariańskich. Poza tym jest niskokaloryczna, dlatego cukinię poleca się osobom będącym na diecie redukcyjnej. W cukinii mało jest zarówno tłuszczu, jak i kalorii – w 100 g to zaledwie 20 kcal. Właśnie to sprawia, że warzywo uznaje się za dietetyczne i lekkostrawne – nie zalega zbyt długo w żołądku, a także go nie obciąża. Poza małą kalorycznością cukinia ma wiele innych zalet. Znajduje się w niej m.in. potas, który jest niezbędny w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Nie zatrzymuje np. wody, co uważane jest za dużą zaletę jedzenia cukinii.
Regularne spożywanie cukinii w formie przetworów może być pomocne dla osób walczących ze zgagą czy wrzodami żołądka. Warzywo jest lekkostrawne i działa łagodząco na żołądek. Zapobiega też zakwaszaniu, ponieważ wykazuje działanie alkalizujące. Jedząc cukinię, nie podnosi się zbyt szybko poziom cukru we krwi. Oznacza to, że cukinię mogą jeść osoby zmagające się z cukrzycą lub insulinoopornością. Poza sałatkami z cukinii, warzywo warto piec i grillować. Można też pokusić się o jedzenie świeżej cukinii, jednak wyłącznie w postaci pestek.
Proste przepisy na zimowe sałatki z cukinii – sprawdź, jak je przygotować
Zrób sam marynowaną cukinię z curry
Jeśli masz ochotę na pyszne sałatki z cukinii na zimę, spróbuj przygotować marynowane warzywa z curry. To alternatywna wersja do warzywnej sałatki, która smakuje równie wybornie. Marynowaną cukinię można zawekować, co umożliwia spożycie jej o dowolnej porze roku – również zimą. Do przygotowania przetworu potrzebujesz kilku składników: cebulę, cukinię baby, cukier i ocet spirytusowy. Nie można też zapominać o przyprawach, takich jak: pieprz kolorowy w ziarnach, liść laurowy, curry, sól, ziele angielskie, czosnek i gorczyca. Przepis na marynowaną cukinię jest bardzo prosty, więc nawet laik w kuchni nie powinien mieć większego problemu z jego przygotowaniem.
W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i curry w proszku. Pomieszaj składniki, aby się ze sobą połączyły. Pokrój cukinię umytą w plasterki – nie mogą być za grube, maksymalnie 1 cm każdy. Pokrój cebulę w piórka. Do słoików dodaj ząbki czosnku, ziarna kolorowego pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i gorczycę. Naprzemiennie poukładaj cukinię z cebulą w słoikach. Zalej całość zalewą, aby przykryć wszystkie składniki. Następnie dokładnie pozakręcaj czyste brzegi słoików. Ułóż ściereczkę na dnie garnka, po czym ułóż w nim słoiki w odpowiednich odstępach. Wlej wodę na ok. ¾ wysokości słoików i gotuj, aż przestanie wrzeć. Jeszcze gorące słoje wyłóż do góry dnem do wystygnięcia. Jeśli wieczko się nie zassie, powtórz proces od początku. Przechowuj marynowaną cukinię w zimnym i ciemnym miejscu, np. w spiżarni lub piwnicy.
Prosta sałatka z cukinii na zimę, krok po kroku
Sałatki z cukinii na zimę od lat chętnie przyrządzane są w naszym kraju. Są delikatne, smaczne, aromatyczne i bardzo zdrowe. Sałatki mogą stać się uzupełnieniem klasycznego mięsnego obiadu, a także stanowić przekąskę w ciągu dnia czy dodatek do kolacji. Można też podać sałatkę gościom, gdy organizujemy przyjęcie w domu. Smakuje wybornie i jest prosta do zrobienia – a to tylko kilka zalet sałatki. Aby ją zrobić, koniecznie zaopatrz się w cukinię, paprykę żółtą i czerwoną, czosnek, cebulę i cukier. Z przypraw wybierz pieprz w ziarnach, ocet spirytusowy, sól niejodowaną, ziele angielskie, liść laurowy i chili.
Słoiki i nakrętki porządnie wyparz we wrzątku. Umyj cukinię i przekrój wzdłuż na pół. Pozbądź się gniazd nasiennych za pomocą łyżki. Następnie pokrój cukinię w plastry i przełóż do miski. Umyj paprykę i usuń gniazda nasienne, po czym pokrój w paski. Przełóż do miski z cukinią. Obierz cebulę i pokrój w piórka, następnie dodaj do miski z papryką i cukinią. Wymieszaj wszystkie składniki. W osobnym garnku zagotuj wodę z połową szklanki octu spirytusowego i cukrem. Dodaj odrobinę soli. Podczas gdy zalewa będzie się powoli zagrzewać, wszystkie warzywa przełóż do osobnych słoików ok. 1 l pojemności każdy. Dodaj do nich liście laurowe, ząbki czosnku, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Dorzuć papryczkę chili, jeśli sałatka ma być ostrzejsza. Zalej całość zalewą octową i zakręć. Pasteryzuj słoiki przez kwadrans w gotującej się wodzie.
Czy warto jeść przetwory z cukinii?
Oczywiście, że tak! Przede wszystkim cukinia jest niskokaloryczna, co jest doskonałą wiadomością dla osób walczących o zgrabniejszą sylwetkę. Sporo w niej wody, dzięki czemu można szybciej i lepiej nawodnić organizm. Cukinia to też świetne źródło błonnika, które korzystnie wpływa na układ trawienny. Warzywo pełne jest minerałów i witamin, więc może dostarczyć do organizmu sporo m.in. witaminy C, K, B6, magnezu, potasu i innych składników odżywczych.
W cukinii znajdują się przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten zwalczający wolne rodniki i osłaniający komórki przed uszkodzeniami. Poza tym warzywo może znacznie wspomóc układ odpornościowy. Dlatego jego regularne spożywanie np. w formie sałatki z cukinii na zimę jest polecane każdemu. Warto przygotować zapas przetworów, aby w naturalny sposób wzmocnić organizm zimą, kiedy nasza odporność słabnie.