-
Roladki ze szpinakiem i łososiem
Roladki ze szpinakiem i łososiem to naprawdę dobry wybór na szybką i bardzo smaczną przekąskę. Całość jest niezwykle smaczna i …
15 min łatwy 2 200 kcal -
Roladki z tortilli
Roladki z tortilli to jedna z najpopularniejszych i najfajniejszych przystawek na zimno na imprezę. Roladki są pełne pysznych i smacznych …
35 min łatwy 40 33 kcal -
Tortilla na zimno
Tortilla na zimno to pomysł na prostą przekąskę typu finger food, którą można podać na imprezie. Tę tortillę przygotowuje się …
25 min łatwy 3 384 kcal
Roladki z tortilli - przepisy
-
Roladki z tortilli z łososiem
Roladki z tortilli z łososiem są niezwykle szybką i pyszną przekąską, którą można przygotować w kilka minut. Są pełne pysznych …
10 min łatwy 1 401 kcal -
Rolada z tortilli z kurczakiem
Rolada z tortilli z kurczakiem jest idealnym pomysłem na naprawdę smaczną przekąskę, która świetnie sprawdzi się nie tylko na imprezy, …
20 min łatwy 2 188 kcal -
Roladki z tortilli z kurczakiem
Roladki z tortilli z kurczakiem to świetny pomysł na imprezę gronie rodziny lub znajomych. Szybkie do przygotowania roladki mogą być …
10 + 10 min łatwy 5 607 kcal -
Tortilla wegetariańska
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
10 min łatwy 1 360 kcal -
Rollsy z tortilli
Pyszne rollsy z tortilli to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu przekąski, które idealnie sprawdzą się …
15 + 5 min łatwy 20 66 kcal -
Mini tortille z kurczakiem
Mini tortille z kurczakiem to świetna propozycja na szybką i prostą przekąskę do alkoholu podczas spotkania ze znajomymi i rodziną. …
15 + 10 min łatwy 10 322 kcal
-
Tortilla z serkiem i szynką
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
10 min łatwy 1 397 kcal -
Tortilla z serkiem almette
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
15 min łatwy 1 385 kcal -
Roladki z tortilli z tuńczykiem
Roladki z tortilli z tuńczykiem to pyszna opcja na imprezę, ale również na szybką przekąskę. Całość jest pyszna, a naprawdę …
10 min łatwy 4 216 kcal -
Tortilla z łososiem i szpinakiem
Pyszna tortilla z łososiem i szpinakiem to dobry pomysł na domową przekąskę, a co ważne szybką w wykonaniu, który idealnie …
20 + 5 min łatwy 20 51 kcal -
Roladki z tortilli wegetariańskie
Roladki z tortilli wegetariańskie to szybka i pyszna przekąska lub przekąska. Moja wersja nie zawiera mięsa więc jest wegetariańska, w …
15 min łatwy 10 81 kcal
-
Koreczki z tortilli
Koreczki z tortilli to świetna opcja na imprezy, a także spotkania ze znajomymi. Są niezwykle smaczne, a przy tym bardzo …
15 min łatwy 2 198 kcal -
Farsz do lawasz
Farsz do lawasz to szybka i pyszna przekąska lub pomysł na lunch. Moja wersja zawiera dodatek piersi z kurczaka i …
20 + 20 min łatwy 4 287 kcal -
Tortilla domowa
Łatwa tortilla domowa to doskonała propozycja na bazę pod wiele posiłków. Z tortilli możesz przygotować wrapy z kurczakiem, z mozzarellą, …
25 min łatwy 8 315 kcal -
Ciasto na tortillę
Jeśli zawsze korzystasz z kupnych, gotowych tortilli koniecznie poznaj mój przepis na ciasto na tortillę i zacznij przygotowywać je samodzielnie. …
10 + 5 min łatwy 10 190 kcal -
Mini tortille zapiekane z kurczakiem
Mini tortille zapiekane z kurczakiem to świetny pomysł na szybki lunch w ciągu dnia ale także jako przekąski na imprezę. …
20 + 15 min łatwy 4 272 kcal
Roladki z tortilli - zbiór przepisów na roladki mięsne i warzywne z tortilli
Jak zrobić szybkie danie na przekąskę lub na imprezę? Nic prostszego jak zawinąć farsz z tortillę, podgrzać na patelni i zjeść. Danie to jest niezwykle uniwersalne i szybkie do zrobienia, gdyż wystarczy zrobić farsz z tego co mamy w lodówce i zawinąć w placek. Dlatego też roladki z tortilli robią furorę jako danie na imprezę, danie do lunch boxa i zwykła przekąska. Doradzamy jak zrobić to szybkie i wygodne danie. Przedstawiamy przepisy na najlepszy farsz do tortilli.
Tortilla to praktyczna i modna przekąska na co dzień i na imprezę
Kto wymyślił potrawy zawijane w tortillę
Oryginalna tortilla to danie kuchni meksykańskiej, które robi się z mąki kukurydzianej i wody. Placki z kukurydzy robiono w Ameryce Południowej od zarania dziejów. Wraz z upowszechnieniem się upraw pszenicy, stała się ona podstawowym składnikiem ciasta na tortillę. Obecnie tortille robi się maszynowo, głównie z pszenicy.
Klasyczna, południowoamerykańska tortilla zastępowała sztućce. Przy jej pomocy nabierano jedzenie. Obecnie zaś służy głównie jako placek, w który zawija się farsz. Tortillę składa się na pół i je z farszem. W niektórych krajach jada się ją w postaci zapiekanej. Porwana na kawałki służy jako dodatek do zupy. Zaś upieczona w formie trójkątnych chipsów służy do maczania w sosach i dipach. Tortilla południowoamerykańska jest czasem mylona z tortillą hiszpańską, które jest zupełnie innym daniem. Tortilla hiszpańska stanowi rodzaj omletu z jajek i ziemniaków. Natomiast tortilla południowoamerykańska to popularny wrap, który obecnie robi się głównie z pszenicy.
Kontrowersje budzi fakt, czy tortilla jest zdrowa. Obecnie maszynowo robiona tortilla zawiera konserwanty, sztuczne dodatki, a jakość pszenicy nie musi być najlepsza. Z drugiej strony tortillę trudno jest zrobić samemu w domu. Placków tych jada się raczej mało, zaś główną i najbardziej kaloryczną część potrawy stanowi farsz.
Tortilla pełni głównie rolę roladki, którą podaje się na zimno lub na ciepło. Roladki z farszem pocięte na grube plastry pełnią funkcję świetnej przekąski na imprezie.
Smaczne i proste roladki z tortilli
Jak zrobić szybkie i proste roladki z tortilli zawijane z farszem
Największą zaletą tortilli i przyczyną jej popularności, jest fakt, że pozwala ona tworzyć szybkie przekąski. Do tortilli przygotowujemy farsz z mięsem lub z warzywami. Od rodzaju farszu zależy czy tortilla będzie fit, czy bardziej kaloryczna. Ważny jest także sos, który nada potrawie odpowiednią wilgotność. Sos nie może być zbyt rzadki, aby nie przesiąknął przez tortillę i nie wylał się na ubranie. Najlepiej sprawdza się gęsty sos majonezowy lub czosnkowy na bazie majonezu.
Farsz układamy na tortilli, skrapiamy sosem i zawijamy tortillę zaginając brzegi, tak aby farsz się nie wysypał. Tortilla będzie pyszna jeśli zapieczemy ją na suchej patelni i podamy na ciepło. Na imprezie tortilla świetnie smakuje pocięta na roladki i umocniona wykałaczką.
Jak zrobić pyszne roladki zawijane z mięsem lub z warzywami
Tortilla jest idealnym daniem zero waste. Pozwala na wykorzystanie resztek z lodówki i ograniczenie marnowania żywności. Resztki można po prostu wykorzystać do zrobienia farszu, zawinąć w tortillę i stworzyć świetną przekąskę, czy też danie do lunch boxa czy na kolację.
Najprostszy farsz wygląda jak sałatka z kurczakiem. Zamarynowanego kurczaka podsmażamy na patelni i już mamy podstawę farszu. Dodajemy sałatę lodową, pomidory, paprykę i różne warzywa. Aby uzyskać wersję fit możemy wypełnić tortillę sałatką bez kurczaka, za to z większą ilością warzyw.
Świetnie smakuje tortilla z łososiem. Do łososia doskonale pasuje serek, oliwki, warzywa liściaste i ogórek. Tortillę najpierw smarujemy serkiem, majonezem lub gęstym sosem. Fajnym pomysłem są małe roladki imprezowe jakie można zrobić z tortilli pokrojonej na grube plastry. Aby uzyskać ten efekt układamy kawałki łososia, warzywa i liście, na przykład szpinaku sałatkowego, sałaty, czy rukoli, w paski. Następnie zawijamy tortillę wzdłuż. Tortillę z łososiem przecinamy ostrym nożem na grube kawałki. Danie to nadaje się od razu do podania.
Idealnym pomysłem jest tortilla z serem, szczególnie jeśli podamy ją na ciepło. Do sera pasuje zarówno wędlina, jak i ryba, czy kurczak. Sprawdzi się również wersja wegetariańska z serem i warzywami. Do sera dodajemy różne dodatki w zależności od tego czy tortilla będzie podana na zimno czy na ciepło. Sery do smarowania sprawdzą się jako sos do posmarowania tortilli. Zaś jako składnik farszu sprawdzą się sery białe, żółte, pleśniowe, serki typu feta i wiele innych. Z serem łączymy wędlinę i różne warzywa. Idealnym dodatkiem jest pomidor, oraz wszelkiego rodzaju warzywa liściaste, jak rukola, bazylia czy roszponka.