-
Pulpety w sosie koperkowym
Gotowane, wieprzowe pulpety w sosie koperkowym są pysznym, delikatnym i pełnym smaku daniem mięsnym. Do pulpetów możesz podać gotowane ziemniaki, …
10 + 20 min łatwy 8 424 kcal -
Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym to pomysł na pyszny i sycący obiad, który powstaje w kilka chwil. Jest niezwykle odżywczy i …
30 + 30 min łatwy 4 295 kcal -
Pulpety z indyka
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
10 + 30 min łatwy 8 210 kcal
Pulpety - przepisy
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Pulpeciki w sosie pomidorowym są banalne i szybkie do zrobienia. To dobry pomysł na prosty przepis. Zobacz, jak zrobić pulpeciki …
15 + 30 min łatwy 4 369 kcal -
Pulpety w sosie pieczarkowym
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
10 + 30 min łatwy 6 308 kcal -
Pulpety w sosie własnym
Pulpety w sosie własnym to danie niezwykle aromatyczne i pełne smaku. Świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny ze …
25 + 20 min łatwy 4 291 kcal -
Pulpety wołowe
Co dobrego możesz zrobić na obiad z mięsa mielonego? Pulpety wołowe w pysznym, kremowym sosie pieczarkowym są doskonałym pomysłem na …
30 + 20 min łatwy 6 359 kcal -
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym to potrawa zawierająca mało tłuszczów nasyconych, dzięki czemu osoby chorujące na nadciśnienie, miażdżycę czy …
30 + 30 min łatwy 6 264 kcal -
Pulpety gotowane
Pulpety gotowane są idealną propozycją na lekkostrawny posiłek. Smakują przepysznie i robi się je niezwykle łatwo. To pomysł na danie, …
25 + 25 min łatwy 4 230 kcal
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad dla dzieci i dorosłych. Pulpety z mięsa mielonego to tradycyjne …
15 + 40 min łatwy 10 393 kcal -
Pulpety w sosie śmietanowym
Pulpety w sosie śmietanowym to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Gotowane pulpeciki drobiowe z mięsa mielonego są pyszne, …
30 min średni 3 496 kcal -
Pulpety w sosie chrzanowym
Pulpety w sosie chrzanowym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Będą one odgrywać główną rolę podczas Twojego obiadu …
20 + 30 min łatwy 3 345 kcal -
Pulpety z kurczaka
Pulpety z kurczaka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Będą one odgrywać główną rolę podczas Twojego obiadu i …
30 + 20 min łatwy 4 178 kcal -
Pulpety w sosie grzybowym
Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny, pulpety drobiowe pokocha każdy członek Twojej rodziny. Delikatne i soczyste mięso należy do …
20 + 40 min łatwy 4 316 kcal
-
Pulpety z piekarnika
Pulpety z piekarnika to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku pulpety można podać z dodatkiem …
20 + 30 min łatwy 5 947 kcal -
Pulpety w sosie musztardowym
Pulpety w sosie musztardowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pulpety są miękkie i mają cudowny musztardowy aromat. …
20 + 25 min łatwy 6 411 kcal -
Pulpety w sosie porowym
Pulpety w sosie porowym to dobry pomysł na obiad. Takie pulpety są naprawdę dobre, a sos porowy jest zdecydowanie rzadziej …
50 + 40 min łatwy 4 401 kcal -
Pulpety na parze
Pulpety na parze to idealny pomysł na szybki i zdrowy posiłek. Tak przygotowane mięso jest niezwykle lekkostrawne i delikatnie. Można …
15 + 20 min łatwy 4 249 kcal -
Pulpety w sosie pieczeniowym
Pulpety w sosie pieczeniowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny z mięsa mielonego. Przepis na pulpety w sosie …
20 + 20 min łatwy 6 382 kcal -
Pulpety dla niemowląt
Pulpety dla niemowląt są proste do przygotowania. Aby je zrobić, potrzeba niewiele produktów. Ważne jest to, aby nie były mocno …
20 + 50 min łatwy 1 237 kcal
-
Pulpety z mięsa z rosołu
Pulpety z mięsa z rosołu to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pulpety z mięsa gotowanego są …
15 + 20 min łatwy 6 326 kcal -
Pulpety wieprzowe
Pulpety wieprzowe to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pulpety wieprzowe gotowane w sosie pomidorowym z przecieru pomidorowego …
20 + 30 min łatwy 5 800 kcal -
Pulpety w sosie serowym
Potrawy zrobione z mięsa mielonego to dobry pomysł na posiłek dla dzieci, ponieważ łatwo się je rozdrabnia i gryzie, co …
20 min średni 4 344 kcal -
Pulpety z mięsa mielonego gotowane
Pyszne pulpety z mięsa mielonego gotowane to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
30 + 20 min łatwy 6 335 kcal -
Pulpety z makaronem
Pulpety z makaronem w sosie z pieczarkami i porem? Czemu nie! To doskonały pomysł na prosty przepis z mięsa mielonego …
30 + 10 min łatwy 4 738 kcal
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym to pomysł na niezwykle szybki, ale bardzo pyszny obiad. Kawałki mięsa skąpane w łagodnym śmietanowym …
25 + 25 min łatwy 4 280 kcal -
Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym
Pyszne pulpety z indyka w sosie pieczarkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
30 + 15 min łatwy 6 359 kcal -
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym to danie szczególnie popularne wśród młodych smakoszy. Te pyszne kulki z mięsa mielonego …
20 + 40 min łatwy 4 279 kcal -
Pulpeciki w sosie carbonara
Pulpeciki w sosie carbonara to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie śmietanowym …
30 + 20 min łatwy 4 708 kcal -
Zupa meksykańska z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów
Cóż za fantastyczne połączenie smaków! Zupa pomidorowa z papryką, pieczarkami, fasolą i kukurydzą z dodatkiem mini pulpecików wołowych jest czymś …
15 + 30 min łatwy 6 567 kcal -
Dietetyczne pulpety na parze
Zdrowe, fit, pyszne pulpety na parze z warzywami z mięsa mielonego to dobre, dietetyczne danie. Jest lekkie, niskokaloryczne i idealne …
20 + 25 min łatwy 6 214 kcal
-
Klopsy w sosie koperkowym
Klopsy w sosie koperkowym to pomysł na pyszne i proste w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla …
45 min średni 3 589 kcal -
Pulpeciki z indyka
Pulpeciki z indyka to doskonała propozycja na dietetyczne danie obiadowe. Indycze pulpety są dobrą alternatywą dla wieprzowych pulpetów są także …
15 + 30 min łatwy 10 413 kcal -
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
Pulpety z indyka w sosie koperkowym to pomysł na pyszne i proste w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na …
45 min średni 3 703 kcal -
Pulpety rybne
Pulpety rybne są łatwe do przygotowania. Te pulpety można podać jako danie główne lub dodatek do niego. Opcji jest naprawdę …
45 + 7 min łatwy 4 405 kcal -
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym to doskonały sposób na naprawdę pyszne danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale również syci …
10 + 40 min łatwy 4 448 kcal -
Zupa z pulpetami
Pyszna pieczarkowa zupa z pulpetami to idealny pomysł na łatwy i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Moja wersja …
20 + 45 min łatwy 6 185 kcal -
Kotlety z piekarnika
Kotlety z piekarnika to najlepszy pomysł na domowy obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego koniecznie poznaj mój niezawodny i prosty …
20 + 30 min łatwy 15 191 kcal -
Pulpety z soczewicy
Pulpety z soczewicy to doskonała propozycja na wykorzystanie roślin strączkowych jako zamiennika mięsa. Pulpety smakują równie dobrze na ciepło jak …
20 + 20 min łatwy 5 425 kcal -
Pulpety z ryżem
Pulpety z ryżem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Będą one odgrywać główną rolę podczas Twojego obiadu i …
20 + 20 min łatwy 3 554 kcal -
Pulpety dla dzieci
Pulpety dla dzieci to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pulpety z mięsa drobiowego są bardzo delikatne …
15 + 20 min łatwy 10 370 kcal -
Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami
Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pulpety z mięsa mielonego są …
15 + 40 min łatwy 5 -
Keftedes
Keftedes to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na pyszne greckie pulpety idealnie sprawdzi się …
20 + 20 min łatwy 10 234 kcal -
Pulpety w sosie własnym bez smażenia
Pyszne pulpety w sosie własnym bez smażenia to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
30 + 30 min łatwy 14 134 kcal -
Spaghetti z pulpetami
Masz ochotę na spaghetti na obiad? A może by tak podać spaghetti z pulpetami? Malutkie kuleczki z mięsa mielonego, sos …
35 min łatwy 4 560 kcal -
Malai kofta
Malai kofta to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne wegetariańskie pulpeciki w curry warto podać z dodatkiem ryżu …
60 min łatwy 8 842 kcal -
Pulpety z warzywami
Mięso mielone można przygotować na wiele sposobów. Świetnie nadaje się na kotlety, do zapiekanek, sosów, zup, czy też w formie …
35 min średni 5 207 kcal -
Pulpety z dorsza
Pulpety z dorsza możesz przygotować zarówno z ryby mrożonej, jak i świeżej. Występuje wiele gatunków dorsza. W tej potrawie rodzaj …
15 + 20 min łatwy 3 161 kcal -
Pulpety z kaszy jaglanej
Pulpety z kaszy jaglanej to dobry pomysł na wegetariański obiad. Te pulpety są proste do przygotowania i można je zrobić …
55 + 15 min łatwy 3 674 kcal -
Pulpety drobiowe
Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny, pulpety drobiowe pokocha każdy członek Twojej rodziny. Delikatne i soczyste mięso należy do …
20 + 30 min łatwy 6 102 kcal -
Klopsiki w zalewie octowej
Klopsiki w zalewie octowej jako pyszna mięsna przekąska lub dodatek do dania obiadowego. Nieco inna forma podawania mięsa, ale jest …
60 + 20 min łatwy 10 79 kcal -
Pulpety wegetariańskie
Pyszne pulpety wegetariańskie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
30 + 20 min łatwy 6 263 kcal -
Zupa pulpetowa
Zupa pulpetowa to opcja, która doskonale sprawdza się na obiad ze względu na duży udział sycących składników. Jeśli chcesz wiedzieć, …
30 + 30 min łatwy 4 464 kcal -
Pulpety z ciecierzycy
Pulpety z ciecierzycy to idealne rozwiązanie na łatwe, smaczne, wegetariańskie klopsiki. Świetnie smakują podane z puree ziemniaczanym. Przepis na pulpety …
15 + 25 min łatwy 8 418 kcal -
Pulpety bez jajka
Pulpety bez jajka to świetne rozwiązania na smaczne, delikatne pulpeciki. Te pyszne klopsiki, przygotowane w smacznym sosie własnym zasmakują na …
20 + 20 min łatwy 5 297 kcal
Pulpety – sprawdzone i proste przepisy na domowe pulpety
Pulpety to mięsne danie bez smażenia, które najprawdopodobniej pochodzi z Włoch. Przepis bazujący na mielonym mięsie z jajkiem, bułką tartą lub chlebem i przyprawami cieszy się powodzeniem nie tylko w słonecznej Italii, ale też w wielu innych miejscach na świecie – mimo że znany jest pod innymi nazwami. Gotowane pulpety zwykle są wieprzowe, jednak niektórzy preferują w tym daniu mięso drobiowe. Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym? Czy mięso mielone może zostać przyrządzone również w sosie własnym? Czym różnią się słynne pulpety od klopsów? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat i dowiedz się, jaki jest najlepszy pomysł na pulpety.
Przepis na domowe pulpety w sosie pomidorowym, krok po kroku
Pulpety kontra klopsy – czym oba dania różnią się od siebie?
Zanim przejdziemy do omawiania konkretnych dań, warto uświadomić sobie, czym różnią się pulpety od klopsów. Niektórzy nie widzą między potrawami zupełnie żadnej różnicy. Mają w tym wiele racji, ponieważ różnica między klopsami a pulpetami jest niewielka i momentami rzeczywiście niezauważalna. Należy pamiętać jednak, że pulpety są potrawą włoską – a przynajmniej takie jest założenie Europejczyków. Ich podstawą jest mięso mielone, niekiedy ryby lub podroby. Pulpeciki formuje się na kształt kulek, które zwykle są drobne. Aby udało się zachować właśnie taki ich kształt, wielu kucharzów dodaje do mięsnej masy jajko, a także bułkę tartą (ewentualnie chleb) i przyprawy. Następnie pulpety są gotowane w sosie własnym albo pomidorowym.
Klopsy nie są już tak dokładnie formowane, jak pulpety. Najczęściej gotuje się je zatem w zróżnicowanych kształtach i formach. Bardzo często klopsami określa się np. pieczeń z wieprzowego mięsa wołowego, faszerowaną cebulą (taką, jak m.in. pieczeń rzymska). Zdecydowanie popularniejszą formą tego dania są jednak klopsy serwowane w postaci kotlecików, które przed ugotowaniem formuje się w kule. Klopsy zwykle układa się w naczyniu żaroodpornym, w którym następnie dusi się je z różnymi przyprawami. Potrawę przeważnie się gotuje – są jednak tacy, którzy nie obejdą się w przypadku klopsów bez smażenia mięsa. Jak pewnie zauważyłeś, różnice między pulpetami a klopsami rzeczywiście są niewielkie. Bywa więc, że ludzie używają obu nazw zamiennie, jako określenie dla jednej potrawy.
Zarówno klopsy, jak i pulpety robi się z wieprzowego mięsa mielonego. Znawcy kulinarni doszli nawet do wniosku, że oba dania sporządzono z dokładnie… tego samego przepisu! Recepturę datuje się na III w.p.n.e., a pochodzi ona ponoć z czasów dynastii Qin, a więc ze starożytnych Chin. Ciężko ustalić jednak, czy właśnie tam swój początek miały pulpety, gdyż dokładniejsze opisy dań znajdują się kucharskiej książce Apicjusza – dziele, które powstało w czasach Imperium Romanum. Są jednak zwolennicy teorii, iż pulpety i klopsy to „kuzyni” kofty – a więc kulek mięsnych z Turcji, Indii i Libanu. Mimo wszystko przyjęło się, że pulpety pochodzą z Włoch. Gdzie zatem powstały klopsy, o których pochodzeniu wiemy tak niewiele? Cóż, zapewne już zawsze pozostanie to tajemnicą i nierozwiązaną zagadką.
Pulpety i klopsy na świecie – które z nich są najbardziej popularne?
W Polsce pulpety określane są jako jedno z najbardziej smacznych dań. Chętnie robimy je na obiad, serwując pulpeciki z kluskami albo ziemniakami i surówką. Okazuje się jednak, że na świecie również jest to bardzo znane i lubiane danie. Oto kilka przykładów:
- Szwedzkie köttbullar
– bardzo znane klopsy, które Szwedzi jedzą niemal każdego dnia. Najbardziej
popularne są one jednak w Wigilię. W składzie potrawy znajduje się mięso
mielone wieprzowe, a także wołowe. Szwedzi często jedzą köttbullar z
konfiturą z borówki, a także puree ziemniaczanym.
-
Norweskie kjøttboller –
przypominają tradycyjne pulpety, jednak w środku mają gałkę muszkatołową, a
czasem imbir. W Norwegii pulpeciki te często jada się z brązowym sosem
utworzonym z mąki i masła.
-
Duńskie frikadeller – te
pulpeciki przygotowuje się głównie z wieprzowiny, jednak czasem danie tworzy
mieszanka mięsa wieprzowego z wołowym. Na środek kotlecików obowiązkowo powinna
składać się bułka tarta, jajka, a także wybrane przyprawy. W przeciwieństwie do
innych pulpetów te należy smażyć na patelni i serwować następnie z ziemniakami
albo sałatką ziemniaczaną.
-
Niemieckie leberknödel –
klopsiki robi się z wątroby wołowej, a do środka dodaje jajka, bułkę tartą (lub
chleb), gałkę muszkatołową i sporadycznie cebulę. Danie należy gotować w
bulionie, ewentualnie później smażyć. Potrawa popularna jest zwłaszcza w
Bawarii, gdzie leberknödel serwuje się albo w zupie, albo z puree
ziemniaczanym i kiszoną kapustą.
-
Brytyjskie faggot – są to
mielone kotlety z podrobów, do których wyrobienia korzysta się zwykle z
wieprzowej wątroby i serca. Takie mięsne kulki owijane są dodatkowo bekonem, po
czym duszone w garnku, gdzie znajduje się gęsty sos. Brytyjczycy jedzą mielone faggot
z ziemniakami i groszkiem.
-
Amerykańskie meatballs –
słynne kuleczki mięsne powstały w Nowym Jorku, gdzie przepis na nie utworzono
od receptury na tradycyjne włoskie pulpety. W Stanach Zjednoczonych pulpety
serwuje się z makaronem. Co ciekawe, amerykańska wersja pulpetów jest znacznie
mniejsza niż klasyczna włoska.
- Hiszpańskie albondigas – są gotowane, więc bliżej im do pulpetów niż do klopsów. Aby je przygotować, należy zaopatrzyć się w mięso zarówno wieprzowe, jak i wołowe. Hiszpańskie danie formuje się na kształt orzechów włoskich i podaje z sosem pomidorowym oraz frytkami. Wyrazistości daniu często dodaje czerwone wino i chili. Hiszpanie lubią jeść albondigas również jako tapas – wówczas serwują mięsne pulpeciki ze świeżym pieczywem.
Warto wspomnieć o bałkańskich pulpetach, które także są popularne i smaczne. W Rumunii jada się mitietei z kilku rodzajów mięs – co ciekawe, rocznie zjada się ich tam niemal… 400 milionów! W Chorwacji i Serbii popularne są ćevapčići, a więc podłużne mięsne pulpeciki. Japończycy z kolei, patrząc w zupełnie inną stronę świata, robią tsukune, a więc drobiowe kulki z sosem sojowym. W Polsce najpopularniejsze są pulpety z mięsa mielonego, które serwujemy zwykle z sosem pomidorowym albo innego rodzaju sosem.
Najciekawsze przepisy na pulpety – który pomysł jest najlepszy?
Przepis na pulpety w sosie pomidorowym – jak je zrobić, krok po kroku
Pulpety w sosie pomidorowym to świetny pomysł na błyskawiczny i bardzo dobry obiad dla całej rodziny. Przepis jest szybki w przygotowaniu, więc bez problemu zrobią go nawet najwięksi amatorzy kuchni. Aby przyrządzić potrawę, należy przygotować kilka składników: mięso mielone wieprzowe lub z kurczaka, przecier pomidorowy, bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek, czosnek i zioła do smaku – najlepiej sprawdzi się koper, zioła prowansalskie, nać pietruszki, pieprz i sól. Najpierw przełóż mięso do osobnej miski i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw mięso do smaku i wymieszaj z przyprawami. Uformuj kotleciki, po czym rozgrzej patelnię i wylej na nią oliwę z oliwek – kolejno wrzucaj na patelnię pulpety. Zalej całość bulionem warzywnym i duś przez kwadrans. Następnie dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy, przecier i zioła do smaku. Duś jeszcze przez kolejny kwadrans. Podawaj saute albo z ziemniakami i surówką.
Pulpety w sosie pomidorowym są bardzo smacznym posiłkiem, który stanowić możne znakomity obiad dla całej rodziny. To danie niezwykle treściwe i sycące, a także przepełnione smakiem. Jeśli jesteś miłośnikiem klasycznej polskiej kuchni, jednak otwartym na nowoczesne rozwiązania, danie na pewno przypadnie ci do gustu. Jeśli dodatkowo lubisz pulpety w sosie miękkie i delikatne, przepis będzie dla ciebie wprost idealny! Mięsne kulki zrobione według powyższej receptury są lekkostrawne, więc mając kłopoty z układem pokarmowym lub szukając fit dań, spokojnie możesz po nie sięgnąć. Chcesz podać potrawę swoim gościom? Możesz zaserwować pulpety z ryżem, kaszą i ziemniakami. Potrawa ma bardzo delikatny i jednocześnie uniwersalny smak, dlatego świetnie skomponuje się z każdym dodatkiem.
Przepis na pulpety w sosie koperkowym – dowiedz się więcej na temat tej receptury!
Pulpety w sosie koperkowym to świetny pomysł na pożywny i sycący obiad. Delikatny i kremowy sos wspaniale podkreśla smak mięsa. Potrawę podawać można z wieloma dodatkami, np. z kaszą, ryżem lub ziemniakami. W celu przygotowania dania należy przyszykować szynkę wieprzową surową, marchewkę, mąkę pszenną, olej rzepakowy, cebulę, koperek, jajko i przyprawy do smaku – najlepiej liść laurowy, ziele angielskie, kminek mielony, paprykę słodką, pieprz i sól. Gdy już zaopatrzysz się we wszystkie te składniki, przejdź do tworzenia dania.
Najpierw zmiel mięso z szynki wieprzowej, potem dodaj do niego przyprawy i porządnie w nich wymieszaj. Wyrób mięso i zagotuj w garnku wodę. Podziel mięso na kawałki i uformuj z nich równej wielkości pulpeciki. Kolejno wrzucaj je następnie do wrzątku. Wrzuć na wodę również liść laurowy, a także ziele angielskie. Dopraw pieprzem i solą. Dodaj cebulę i marchewkę do sosu, po czym przez kwadrans gotuj mięso na niewielkim ogniu. Zrób zasmażkę – rozgrzej olej, dodaj mąkę pszenną i podsmaż. Dodaj następnie sos z pulpecików i po utworzeniu zasmażki dodaj ją do pulpetów. Zagotuj sos i przetrzymaj go wrzącego przez maksymalnie 3 minuty, aby zgęstniał. Dodaj koperek pod koniec wrzenia.
Pulpety w sosie koperkowym są bardzo pyszne, delikatne i jednocześnie sycące. Warto podawać je saute albo w zestawieniu z ziemniakami i surówką. Przepis na pulpety jest niezwykle prosty do przygotowania, więc bez problemu poradzi z nim sobie nawet największy amator gotowania. Nie ma też większego problemu z dostępnością składników, w dodatku są one stosunkowo niedrogie. Jako że pulpecików się nie smaży, jest to danie lekkostrawne i polecane nawet jako potrawa fit. Sos koperkowy także nie jest kaloryczny, nawet gdy zdecydujesz się zagęścić go śmietanką lub mlekiem. Warto dodać, że w przepisie, zamiast mąki pszennej, skorzystać możesz np. z mąki z ciecierzycy. To znacznie bardziej odżywcza wersja, która zapewni zdrowie na talerzu każdemu, kto będzie spożywał pulpety.
Przepis na pulpety w sosie serowym – ciekawe danie dla całej rodziny
Zastanawiasz się, co zaserwować najbliższym na obiad? Idealnym rozwiązaniem będą pulpety w sosie serowym, które są bardzo pożywne i smaczne. Danie jest tak dobre, że na pewno przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale i najmłodszym. W celu przyrządzenia pulpetów należy zaopatrzyć się w następujące składniki: mięso mielone z kurczaka, ser cheddar, serek topiony śmietankowy, jajko, oliwę z oliwek, por i przyprawy do smaku – imbir, pieprz, sól i kurkumę. Na początek wymieszaj mięso mielone z jajkiem i przyprawami. Następnie uformuj pulpety z powstałej masy i kładź kolejno na patelnię rozgrzaną oliwą z oliwek. Pulpeciki dokładnie obsmaż z każdej strony, po czym zdejmij je z patelni. Pokrój w półplasterki pora i również go podsmaż. Dodaj serek topiony i pieprz, następnie przetrzymaj na patelni, żeby ser się wymieszał z pozostałymi składnikami. Zetrzyj na tarce ser żółty i dodaj do całości. Po złączeniu się obu serów włóż do sosu pulpety i duś je przez kilka minut na wolnym ogniu.
Pulpety w sosie serowym to idealny posiłek zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Jako że danie łatwo można gryźć i rozdrabniać, maluchy nie powinny mieć problemu ze zjedzeniem pulpetów – tak samo starsze osoby, które mają niekiedy poważne już problemy z uzębieniem. Pulpety drobiowe są soczyste i miękkie. Doskonale smakują z makaronem lub kaszą, a także z warzywami. Warto włączyć do posiłku zwłaszcza te ostatnie, ponieważ przepis nie opiewa w warzywa. Jeśli chcesz zaskoczyć gości lub najbliższych, warto zaserwować im właśnie tę potrawę. Serowy sos i delikatne mięso na pewno przypadną wszystkim do gustu.