Przetwory z truskawek

przetwory z truskawek

Truskawki to przepyszne owoce o smaku uwielbianym zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Wraz z nadejściem sezonu truskawkowego pojawia się doskonała okazja, aby przetworzyć czerwone owoce w smakowite przetwory dla najmłodszych. Będą nie tylko smaczne, ale również bogate w cenne składniki odżywcze i witaminy. To dobry sposób na wzmocnienie dziecięcej odporności zimą. Przetwory z truskawek można podawać pociechom jako dodatek np. do naleśników i twarogu lub saute na deser – zamiast chemicznego batona z marketu.

Przetwory z truskawek - przepisy

Przetwory z truskawek – pyszne domowe przetwory z truskawek dla dzieci

Przetwory z truskawek od lat cieszą się w naszym kraju niesłabnącą popularnością. W polskich spiżarniach spotkać można domowe konfitury z truskawek, a także soki, dżem, konfiturę i inne pyszne weki. Przetwory dla dzieci można robić zarówno z cukrem, jak i bez. To my decydujemy o ostatecznym składzie każdego przetworu z truskawek. Jak się robi owocowe weki? Sprawdź najlepsze przepisy na przetwory z truskawek.

Jak zrobić przetwory z truskawek? Sprawdź najlepsze pomysły na weki

Czy warto robić przetwory z truskawek dla dzieci?

Zapewne nie raz słyszałeś, że ktoś robi w domu przetwory z truskawek dla dzieci. Skąd pomysł na weki dla najmłodszych? Otóż truskawki nie są dostępne zawsze – w Polsce mamy je na wyciągnięcie ręki wyłącznie w sezonie letnim. Co zrobić, gdy zbliża się zima? Sięgać po importowane? Znacznie lepszym pomysłem będzie zrobienie przetworów z owoców sezonowych. Dzięki temu będziesz mieć pewność co do pochodzenia truskawek, a nawet tego, czy zostały potraktowane chemią – o ile masz sprawdzonego dostawcę owoców. Przetwory z truskawek pozwalają cieszyć się ich pysznym smakiem przez rok. Podczas sezonu na truskawki warto zrobić różne weki, m.in. syropy, konfitury, dżem i soki truskawkowe. Dzięki temu nawet zimą będzie można zapewnić sobie i dzieciom dostęp do świeżych owoców. Zamiast sięgać po mrożone truskawki, lepiej zajadać własnoręcznie przygotowane przetwory. Będą zdrowsze i mniej przetworzone.

Truskawki to prawdziwa skarbnica zdrowia. Czerwone owoce zawierają dużo witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy u dzieci, a także dorosłych. Truskawki mają w sobie błonnik, który korzystnie wpływa na trawienie. Smaczne, soczyste owoce są też źródłem antyoksydantów chroniących organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Przetwory z truskawek zachowują większość cennych składników. Dlatego polecane są do jedzenia zwłaszcza zimą, gdy nie mamy dostępu do sezonowych owoców, a nasze organizmy narażone są na częste infekcje. Domowe przetwory z truskawek to również znakomita alternatywa dla chemicznych słodzików. Robiąc je, mamy kontrolę nad zawartością cukru. Możemy zatem zrezygnować z dodawania np. sztucznych słodzików, które występują w wielu produktach z marketu. Truskawki są przecież same w sobie tak słodkie, że naprawdę nie wymagają dodatkowego szprycowania ich cukrem. Przetwory z truskawek, o ile zostaną przygotowane z samych naturalnych składników, wpisują się również w zdrowy styl życia. Nie dość, że podając je dzieciom, wprawiamy pociechy w zachwyt (bo przetwory truskawkowe są słodkie i dobre), to jednocześnie dbamy o ich zdrowie i dobre nawyki żywieniowe. Same plusy.

Zdrowy dżem truskawkowy dla dzieci bez cukru

Nie chcesz serwować dziecku dżemu z cukrem? Możesz więc przygotować go w wersji pozbawionej tego szkodliwego dodatku. Najpierw zaopatrz się we wszystkie potrzebne produkty: świeże truskawki, sok z cytryny, miód lub stewię (opcjonalnie) oraz nasiona chia. Dokładnie umyj truskawki pod zimną wodą i osusz. Pozbądź się szypułek i pokrój truskawki na kawałeczki. Włóż do garnka i podlej sokiem z cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając. Truskawki powinny zmięknąć i puścić sok. Zgnieć owoce tłuczkiem lub widelcem na jednolitą papkę. Możesz zostawić niektóre kawałki truskawek, jeśli dżem ma zawierać widoczne części owoców.

Jeśli chcesz nieco posłodzić dżem dla smaku, ale nie chcesz dodawać białego czy brązowego cukru, zdecyduj się na miód lub stewię. Stopień słodkości należy dopasować do własnego smaku. Ostatnim krokiem będzie dodanie nasion chia do gotującego się dżemu truskawkowego – niech będzie to jedna łyżeczka. Mieszaj przez kilka minut, aż nasiona napęcznieją, a dżem zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na bok. Dżem powinien wystygnąć do temperatury pokojowej. Schowaj go do lodówki, aby się ochłodził. Zawsze możesz też zawekować przetwór na zimę.

Przepisy na przetwory z truskawek – zobacz, jak się robi weki truskawkowe

Jak zrobić mus truskawkowy dla dzieci?

Truskawki to samo zdrowie. Niestety, nie zawsze mamy dostęp do świeżych owoców. Właśnie dlatego warto zrobić z nich przetwory i mieć zapas truskawek na zimę. Doskonałym pomysłem będzie mus z owoców, który możesz serwować dzieciom – nie tylko zimą, ale o każdej porze roku, o ile go zawekujesz. Co najważniejsze, nie musisz go robić z cukrem. Truskawki są pyszne, ale i słodkie same w sobie. Jeśli już koniecznie chcesz posłodzić mus, lepiej użyć miodu. Domowa wersja truskawkowego musu będzie znacznie pożywniejsza i zdrowsza niż ta ze sklepu. To my mamy bowiem kontrolę nad składnikami, dzięki czemu możemy zapewnić dzieciom zdrową i smaczną przekąskę. Aby przygotować mus z truskawek, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: świeże truskawki, miód (opcjonalnie), sok z cytryny, jogurt naturalny.

Umyj truskawki pod zimną, bieżącą wodą. Usuń szypułki i pokrój owoce na małe kawałki. Umieść truskawki w blenderze lub mikserze. Opcjonalnie dodaj łyżkę miodu, a następnie sok z cytryny. Blenduj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj szklankę jogurtu naturalnego, który nada musowi kremową konsystencję i wzbogaci o probiotyki – są bardzo potrzebne naszym dzieciom. Wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą masę. W tym miejscu warto jeszcze dostosować smak musu pod swoje wymagania – można dosłodzić go miodem albo dodać sok z cytryny, aby go nieco dokwasić. Przełóż mus do miseczek lub niewielkich pucharków. Możesz też wlać go do uprzednio wyparzonych i wysuszonych słoiczków, a następnie zawekować. Dzięki temu będziesz mógł zachować świeże truskawki w postaci musu na wiele miesięcy.

Posty przepis na sok truskawkowy dla najmłodszych

Bardzo ważne, aby każdego dnia zapewnić naszym dzieciom odpowiednią dawkę witamin i składników odżywczych. Jednym ze sposobów, aby wprowadzić zdrowe nawyki do ich diety, jest przygotowanie świeżych soków owocowych. Jednym z nich będzie sok ze świeżych truskawek. Aby go zrobić, wybierz świeże i jędrne owoce – muszą być dojrzałe. Dokładnie je umyj, następnie odetnij szypułki i przełóż do miski blendera lub miksera. Jeśli chcesz, aby sok miał płynniejszą konsystencję, możesz dodać niewielką ilość wody. Blenduj przez kilka minut, aż całość będzie jednolita. Jeśli dzieci wolą bardziej słodki niż kwaskowaty smak, możesz dodać jeden z naturalnych słodzików – miód lub stewię. Dodawaj je stopniowo i próbuj, aby uniknąć przesłodzenia soku.

Gdy już przygotujesz sok, wlej go do szklanki lub dzbanka i schowaj do lodówki na kilka godzin. Zimny sok truskawkowy będzie nie dość, że zdrowym, to w dodatku niezwykle orzeźwiającym napojem dla dzieci. Zawekowanego soku nie podgrzewamy. Warto serwować go latem z kostkami lodu i np. plastrami świeżych truskawek. Zimą wystarczy sam sok – ewentualnie, jeśli go wcześniej nie słodziłeś, możesz dodać do niego płaską łyżeczkę miodu. Przygotowanie soku truskawkowego niesie wiele korzyści zdrowotnych dla dziecka. Truskawki są pełne witaminy C, a także witamin z grupy B, potasu i manganu. Pamiętaj jednak, że sok truskawkowy powinien być spożywany wyłącznie jako uzupełnienie zrównoważonej diety.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto