-
Papryka konserwowa na zimę
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
10080 + 5 min łatwy 5 354 kcal -
Papryka w zalewie słodko kwaśnej
Papryka w zalewie słodko kwaśnej to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Papryka w zalewie świetnie sprawdzi się …
30 + 10 min łatwy 7 220 kcal -
Papryka marynowana na słodko
Papryka marynowana na słodko to doskonała opcja dla wszystkich miłośników domowych przetworów. Całość da się przygotować w kilka chwil, a …
30 + 15 min łatwy 10 178 kcal
Przetwory z papryki - przepisy
-
Papryka na zimę
Zima to idealny okres na otwarcie wcześniej przygotowanych domowych przetworów. Jest to niesamowity sposób na zatrzymanie sporej dawki witamin, po …
30 + 20 min łatwy 4 172 kcal -
Kiszona papryka
Chcesz dowiedzieć się jak zrobić kiszoną paprykę? Koniecznie sprawdź, dlaczego warto i jak to zrobić! Kiszona papryka to najlepsza propozycja …
20 min łatwy 10 26 kcal -
Sos paprykowy do słoików
Papryka to jedno z najpopularniejszych warzyw, które wykorzystywane jest na wiele sposobów. Paprykę spożywa się na surowo, pieczoną, grillowaną. Z …
20 + 30 min łatwy 4 174 kcal -
Papryka marynowana
Papryka marynowana to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Paprykę marynowaną warto podać w sezonie zimowym jako dodatek …
40 min łatwy 10 193 kcal -
Buraczki z papryką
Super smaczne buraczki z papryką są idealne jako surówka do słoików na zimę. Takie domowe przetwory są najlepsze, by przedłużyć …
30 + 160 min łatwy 35 154 kcal -
Buraczki z papryką na zimę
Buraczki z papryką na zimę do słoików to świetny pomysł na domowe przetwory, z których możesz następnie korzystać przez cały …
60 min łatwy 20 204 kcal
-
Papryka w occie
Papryka w occie to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu na zimę. Papryka w zalewie octowej jest szybka …
30 + 5 min łatwy 10 205 kcal -
Papryczki czereśniowe
Papryczki czereśniowe nadziewane ziołowym farszem z sera feta to idealna przekąska zamknięta w słoiku. To pyszne papryczki idealnie sprawdzą się …
40 + 30 min łatwy 5 1110 kcal -
Papryka w zalewie octowej
Papryka w zalewie octowej to świetny pomysł na domowe przetwory na zimę do słoików. Jest naprawdę smaczna i dobra na …
40 min łatwy 10 99 kcal -
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki do słoików na zimę jest świetną formą utrwalenia letnich warzyw kiedy ich smak jest …
740 min średni 5 319 kcal -
Papryka konserwowa z miodem
Zima to idealny okres na otwarcie wcześniej przygotowanych domowych przetworów. Jest to niesamowity sposób na zatrzymanie sporej dawki witamin, po …
40 + 20 min łatwy 4 166 kcal
-
Sałatka z cukinii i papryki z kurkumą
Sałatka z cukinii i papryki z kurkumą to dobre, szybkie, tanie i bardzo proste do zrobienia przetwory na zimę do …
30 + 20 min łatwy 30 122 kcal -
Buraki z papryką na zimę
Buraki z papryką na zimę to doskonała propozycja na przetwory do słoików. Pyszne buraki z papryką doskonale sprawdzą się jako …
60 + 60 min łatwy 10 403 kcal -
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej to najlepszy dodatek na kanapki. Te ogórki konserwowe w plastrach są bardzo smaczne. Robiłeś je …
30 + 15 min łatwy 10 733 kcal -
Sałatka z cukinii do słoików
Sałatka z cukinii do słoików to pomysł na przepyszne, domowe przetwory, idealne na zimę i jesień. Cukinia marynowana w zalewie …
30 min łatwy 10 33 kcal -
Papryka marynowana z miodem
Pyszne przetwory możemy tak naprawdę przygotowywać z dowolnych składników, warto postawić na warzywa, które są bogactwem witamin. Papryka należy do …
20 + 30 min łatwy 4 228 kcal -
Ogórki z papryką
Ogórki z papryką to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla Twojej rodziny. Pyszne ogórki gruntowe w zalewie …
20 + 20 min łatwy 8 70 kcal
-
Buraki z papryką do słoików
Buraki z papryką do słoików to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego. …
30 + 30 min łatwy 5 207 kcal -
Ogórki po kaszubsku
Ogórki po kaszubsku to dodatek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej konserwowej wersji. Świetnie sprawdzą się jako pyszna i …
20 + 10 min łatwy 15 37 kcal -
Cukinia z papryką w zalewie octowej
Cukinia z papryką w zalewie octowej to bardzo dobra propozycja na pyszny dodatek do potraw. Warzywa w zalewie octowej to …
20 + 20 min łatwy 10 298 kcal -
Papryki faszerowane
Nadziewane papryki to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Jest to idealna propozycja dla osób lubiących eksperymentować w kuchni. Danie …
25 + 50 min łatwy 6 361 kcal -
Leczo na zimę
Leczo na zimę to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, którego smakiem …
20 + 30 min łatwy 11 276 kcal
-
Surówka z papryki
To bardzo prosty przepis na kolorową surówkę do obiadu. Zdrowa, pyszna i szybka surówka z papryki oraz cebuli jest dobrym …
5 min łatwy 4 98 kcal -
Sałatka szwedzka z papryką
Sałatka szwedzka z papryką to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Najlepsza sałatka z octem świetnie sprawdzi się …
60 + 15 min łatwy 8 252 kcal -
Sałatka wielowarzywna na zimę
Zimą wiele osób narzeka, że nie może jeść warzyw i owoców, bo są drogie, zapominając, że można w trakcie sezonu …
60 + 25 min średni 18 98 kcal -
Papryki chili marynowane
Marynowane chilli papryczki to pikantna i aromatyczna przekąska, która doskonale nadaje się do wielu potraw. Domowe papryki własnej roboty nadadzą …
40 + 20 min łatwy 3 36 kcal -
Kolorowa sałatka zimowa z białej kapusty
Kolorowa sałatka zimowa z białej kapusty to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć …
20 + 30 min łatwy 4 32 kcal -
Papryka z miodem
Papryka z miodem to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Papryka czerwona z miodem to sprawdzony dodatek do …
45 + 15 min łatwy 10 96 kcal
-
Surówka szwedzka
Pyszna surówka szwedzka do słoików to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
30 + 45 min łatwy 5 147 kcal -
Sos piri piri
Sos piri piri to idealny dodatek do zup, makaronów z gulaszem węgierskim, dań w stylu fast-food czy jako podstawa innych …
15 min łatwy 1 -
Pasta z pieczonej papryki
Pasta z pieczonej papryki to świetny pomysł na zdrowy, smaczny dodatek do kanapek na każdą okazję. Jest pyszna, sycąca i …
15 + 30 min łatwy 10 -
Zalewa do papryki konserwowej
Przepis na zalewę do papryki konserwowej to przepis, który musisz znać, jeśli planujesz zrobić domowe przetwory do słoików na zimę. …
2 + 10 min łatwy 4 -
Sałatka z buraków i papryki
Sałatka z buraków i papryki to wspaniała surówka, która pasuje idealnie do każdego mięsnego mięsa i podkreśla jego smak. Robi …
20 + 60 min średni 8 129 kcal -
Keczup z papryki
Keczup z papryki to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Keczup z czerwonej papryki świetnie sprawdzi się jako …
40 + 20 min łatwy 10 245 kcal -
Pasta chili
Ta pikantna pasta chili to idealny dodatek do zup, makaronów z gulaszem węgierskim, dań w stylu fast-food czy jako podstawa …
10 + 30 min łatwy 1 2341 kcal -
Koreańska pasta chilli
Koreańska pasta chilli jest nie tylko ciekawym dodatkiem do wielu dań, ale również niezbędnym składnikiem potraw dla miłośników kuchni azjatyckiej …
45 min średni 1 -
Keczup z cukinii i papryki
Keczup z cukinii i papryki to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Domowy ketchup świetnie sprawdzi się jako …
60 + 40 min łatwy 10 130 kcal -
Sos paprykowy do mięsa
Sos paprykowy do mięsa to doskonała propozycja na pyszny dodatek do wielu potraw. Dip paprykowy świetnie sprawdzi się jako dodatek …
30 min łatwy 5 -
Papryczka chili marynowana
Papryczka chili marynowana to pikantna i aromatyczna przekąska, która doskonale nadaje się do wielu potraw. Domowe papryki własnej roboty nadadzą …
40 + 20 min łatwy 10
Przetwory z papryki – najlepsze domowe weki z papryki na zimę
Przetwory z papryki od lat popularne są w naszym kraju. Polacy robią je na zimę, aby zachować na dłużej smak i zapach świeżej papryki. Domowe weki z papryki robione są do słoików, np. w zalewie octowej. Sprawdź najlepsze przepisy na przetwory z papryki.
Jak zrobić przetwory z papryki? Sprawdź domowe sposoby na weki z papryki
Dlaczego warto jeść przetwory z papryki? Wyjaśniamy
Niektórzy uwielbiają przetwory z papryki, uważając je za najlepsze wśród domowych weków. Papryka to bowiem cenne warzywo, pełne wartości odżywczych i substancji mineralnych. Wyróżnia się też wszechstronnym zastosowaniem kulinarnym. Mimo że popularność papryki w Europie jest ogromna, pochodzenie warzywa sięga Ameryki Środkowej i Południowej – właśnie stamtąd, za sprawą podróży Krzysztofa Kolumba, nasiona trafiły do Europy. Papryka jest bogata w cenne witaminy, zwłaszcza witaminę C. Zawiera jej znacznie więcej niż np. cytryna. Poza tym witamina C w papryce nie rozpada się podczas gotowania, co często ma miejsce w przypadku innych produktów spożywczych. Papryka to znakomite źródło przeciwutleniaczy, witamin z grupy B oraz witamin A i E. Znajduje się w niej również żelazo, fosfor, magnez i potas.
Papryka dzieli się na kilka odmian. Można spotkać papryki m.in. słodkie, ostre lub pikantne. Wśród znanych na świecie odmian wyróżniamy kilka: bell (najpopularniejsza odmiana słodka), cayenne (to z niej produkuje się pieprz cayenne), habanero (jedna z najostrzejszych papryk na świecie), jalapeno (ostra, używana jako dodatek do wielu dań), peperoncini (mała i słodko-ostra) czy tabasco (czerwona i ostra). Czym różnią się od siebie papryki zielone, czerwone i żółte? Otóż są takie same, poza drobną różnicą – mają inny stopień dojrzałości. Papryki czerwone rosną najdłużej, a zielone zrywane są na wczesnym etapie dojrzałości. Kolor czerwony jest wynikiem dłuższego dojrzewania na słońcu. Czerwona papryka jest słodsza, ponieważ zawiera więcej beta-karotenu. Zielona papryka jest bardziej gorzka, a żółta neutralna – ma smak pomiędzy słodką a gorzką. Zaleca się spożywanie różnych odmian papryki, aby dostarczyć do organizmu zróżnicowanych składników odżywczych.
Dlaczego powinniśmy robić paprykę do słoików na zimę?
Przede wszystkim ze względu na dostępność papryki w sezonie letnim. Jest wówczas stosunkowo tania, więc można zakupić warzywo w dużych ilościach i przerobić na przetwory, takie jak marynaty, konfitury, sosy lub zrobić papryczki w zalewie octowej. Przetwory można przechowywać przez wiele miesięcy, a to już pozwala zaoszczędzić pieniądze na zakupach w okresie zimowym – czyli wtedy, gdy ceny świeżych papryk są wysokie. Warto robić przepisy na przetwory z papryki również dlatego, że warzywo bogate jest w cenne dla organizmu substancje odżywcze, o których już wspominaliśmy. Mimo że niektóre witaminy, takie jak witamina C, mogą nieco „wyparować” w procesie przetwarzania, to nadal będzie jej całkiem sporo np. w marynacie czy sosie.
Przetwory z papryki są popularne ze względu nie tylko na wyjątkowy smak, ale i wszechstronność w kuchni. Charakterystyczny smak i zapach papryki dodają wyrazistości innym potrawom. Marynaty z papryki świetnie komponują się np. z mięsem, nadając mu delikatnej lub ostrej (w zależności od odmiany papryki) pikantności. Konfitura z papryki pasuje do sera i pieczywa, a sosy (np. ajvar czy salsa) mogą być używane jako dipy do przekąsek bądź grillowanych potraw. Wszechstronność przetworów z papryki daje nam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. W dodatku, robiąc paprykę samemu w domu, mamy pełną kontrolę nad dodatkami. Możemy więc uniknąć np. chemicznych dodatków, sztucznych barwników i konserwantów. Przygotowywanie domowych przetworów daje pewność, że używamy świeżych i naturalnych składników. Z pewnością wpłynie to na smak przyrządzanych dań, których papryka będzie dodatkiem.
Jak zrobić przetwory z papryki na zimę? Sprawdzone metody
Przetwory z papryki w zalewie octowej – zrób je na zimę!
Przetwory z papryki doskonale smakują zimą. To jedne z najsmaczniejszych weków, jakie można przyrządzić na ten najchłodniejszy okres w Polsce. Do zrobienia papryki w zalewie octowej potrzebujesz następujących składników: papryka czerwona i żółta, ocet, sól, cukier, czarny pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz goździki. Zacznij od przygotowania papryki. W tym celu umyj ją, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Możesz też zostawić większe kawałki papryki. Zabierz się za zalewę, zagotowując w garnku wodę z octem. Dodaj sól, ziarna pieprzu, cukier, liście laurowe ziele angielskie i goździki. Gotuj zalewę przez kilkanaście minut na małym ogniu – smaki muszą się ze sobą idealnie połączyć. Zabierz się za przygotowanie słoików – umyj w gorącej wodzie i wysusz. Do każdego słoika włóż goździk i liść laurowy.
Kolejny krok to napełnianie słoików. Pokrojoną paprykę wrzuć do gotującej się zalewy octowej. Gotuj przez ok. 5 minut, aż papryka zmięknie. Następnie wyjmij ją z zalewy i równomiernie rozłóż w słoikach, nie uszkadzając kolejnych warstw. Wlej gorącą zalewę do słoików, pozostawiając od góry ok. 1 cm miejsca. Wstrząsaj słoikami, aby pozbyć się powietrza i równomiernie rozprowadzić zalewę. Załóż gumowe uszczelki na brzegi słoików, po czym dokręć wszystkie. Kolejnym etapem będzie pasteryzacja słoików. W tym celu ułóż ściereczkę w dużej misce i ustaw na niej słoiki. Wlej ciepłą wodę, aby zalać słoiki do połowy. Podgrzej temperaturę do ok. 80 st. C i staraj się ją utrzymać przez kwadrans. Uważaj, aby woda się nie zagotowała. Wyciągnij słoiki z miski i zostaw do wystudzenia na blacie kuchennym. Sprawdź, czy wieczka są dobrze dokręcone i szczelne. Schowaj słoiki z zawekowaną papryką do ciemnego i możliwie chłodnego miejsca (np. do spiżarni).
Salsa paprykowa – zrób zapas do mięsa i nachosów
Masz ochotę na paprykową salsę w środku zimy? Potrafi świetnie rozgrzać organizm, a także wybitnie smakuje m.in. z daniami grillowymi czy mięsem. Możesz zrobić salsę sam w domu, następnie zawekować i przechować na zimę. Oto składniki, których potrzebujesz do zrobienia salsy paprykowej: czerwona papryka, pomidory, czosnek, oliwa z oliwek, cebula, sól, cukier, papryka w proszku (najlepiej ostra), kumin, oregano, pieprz, cynamon i kardamon. Najpierw upiecz paprykę w piekarniku albo zrób ją na grillu. Zdejmij skórki. Przypieczenie papryki doda jej głębszego, wyrazistszego smaku. Jeśli nie masz dużej ilości czasu, możesz pokroić paprykę na paski i po prostu jej nie piec. Następnym krokiem będzie pokrojenie cebulki i czosnku na drobne kawałki. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórek, po czym pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę z oliwek np. w dużym garnku. Dodaj cebulę i czosnek – muszą zmięknąć i nieco się zarumienić. Dodaj paprykę, pomidory, sól, cukier, kardamon, cynamon, kumin, oregano i pieprz. Jeśli wolisz pikantną salsę, doskonałym pomysłem będzie dodanie ostrej papryki w proszku. Wszystko należy gotować przez ok. 1,5 godziny, mieszając. Składniki muszą się połączyć, aby stworzyć charakterystyczną konsystencję, jaką ma salsa. Jeśli będzie za gęsta, wystarczy dolać nieco wody do garnka.
Gdy salsa będzie gotowa, możesz zabrać się za przyrządzanie słoików. Umyj słoiki w gorącej wodzie i wysusz. Możesz także zanurzyć je we wrzącej w celu przeprowadzenia dezynfekcji. Napełnij słoiki gorącą salsą paprykową, zostawiając od góry ok. 1 cm luzu. Zamknij dokładnie i włóż do dużego garnka z wrzącą wodą, aby całkowicie je zanurzyć. Gotuj przez kwadrans w celu zapasteryzowania. Wyjmij słoje i wystudź. Wieczka muszą być dobrze zamknięte. Odstaw słoiki do przegryzienia się smaków. Najlepiej schować je do zaciemnionego i chłodnego miejsca, np. spiżarni lub piwnicy. Dzięki temu salsa będzie gotowa do spożycia przez wiele miesięcy. Po otwarciu możesz podawać ją jako dip do nachosów, dodatek do grillowanych mięs lub posmarować nią kanapki np. z szynką i serem.