Przetwory z malin

przetwory z malin

Przetwory z malin - zaprawy z malin, które najczęściej przygotowujemy z cukrem, dzięki czemu zachowują swoje doskonałe walory smakowe na długi czas. Zaliczają się do nich przede wszystkim maliny w syropie, dżemy, konfitury, nalewki, galaretki, czy też soki. Zaprawy z malin zawierają całe bogactwo witamin i składników odżywczych, dzięki czemu są one zalecane szczególnie w okresie jesienno-zimowym, aby zadbać o odporność organizmu. Oprócz tego mogą one być wykorzystywane do rozmaitych ciast i deserów.

Przetwory z malin - przepisy

Przetwory z malin - pomysły na bardzo smaczne domowe przetwory

Gdy tylko zaczyna się druga połowa lata, coraz częściej zastanawiamy się nad tym, jak zrobić przetwory z malin. Są one nie tylko bardzo smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe dla dzieci i dorosłych. Dlatego warto dowiedzieć się, jak wyglądają najlepsze przepisy na przetwory z malin na zimę.

Maliny - witaminy i właściwości

Skoro już wiemy, że przetwory z malin na zimę są nie tylko bardzo smaczne, ale jednocześnie polecane dla dzieci, warto sprawdzić, jakim bogactwem wyróżniają się te owoce. Maliny są wyjątkowym źródłem witaminy C, E oraz witamin z grupy B. Ponadto w tych owocach znajdują się niesamowite ilości wapnia, żelaza, potasu, magnezu, a także fosforu.

Maliny są również niezwykle polecane kobietom, starającym się o potomstwo, jak i również tym będącym już w ciąży, ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego. Jedzenie malin jest zalecane szczególnie osobom mającym różnego rodzaju problemy trawienne. Ponadto owoce te znajdują się na liście produktów, które należy włączać do swojej diety w profilaktyce przeciwnowotworowej. Maliny spożywane na surowo dostarczają duże ilości witaminy C, która jest odpowiedzialna za poprawę kolagenu, a także zdrowy i piękny wygląd skóry.

Syrop z malin

Jedną z największych zalet, jaką posiadają przetwory z malin, jest to, iż są bardzo proste w przygotowaniu. Takim przykładem są, chociażby soki lub też syropy z malin. Do ich przygotowania będziemy potrzebować ok. 1,5 szklanki cukru na każdy kilogram owoców. Jak zrobić przetwory z malin na bazie soku? Tutaj doskonale sprawdzi się sokownik. Możemy skorzystać również z wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki czemu wyciskanie soku okaże się jeszcze efektywniejsze. Jednak należy wcześniej sprawdzić, gdy takie urządzenie jest dedykowane do tego typu owoców.

Gdy już odciśniemy sok, kolejnym krokiem będzie wymieszanie go z cukrem. Przelewamy do dużego garnka, a następnie gotujemy przez ok. pół godziny. Musimy pamiętać o tym, aby takie soki z malin nieustannie mieszać, jednocześnie zbierając pianę. Kolejnym krokiem jest przelanie syropu do butelek lub niedużych słoików. Wszystkie przetwory z malin pasteryzujemy przez ok. 15 minut. Po tym procesie dokręcamy wszystkie naczynia i obracamy do góry dnem.

Konfitura z malin na zimę

Chyba nie ma nic lepszego, niż słodka konfitura do świeżego pieczywa, które możemy zjeść do pysznej kawy lub gorącego kakao. Dlatego warto przekonać się, jak zrobić przetwory z malin tego typu, aby móc zatrzymać smak lata w niedużych szklanych naczyniach. Konfitura z malin jest bardzo prosta w przygotowaniu. Na każdy kilogram owoców będziemy potrzebować 3 szklanek cukru. Aby nasze przetwory były bardzo smaczne, dodajemy do nich szklankę soku z porzeczek.

Zebrane oraz umyte wcześniej maliny odstawiamy z cukrem na niecałą godzinę. Dzięki temu owoce puszczą soki, przez co konfitura będzie jeszcze smaczniejsza. W momencie, kiedy maliny z cukrem zaczną się gotować, dodajemy do nich sok z porzeczek. Wszystko gotujemy przez ok. 20 minut, pamiętając o regularnym mieszaniu. Po procesie gotowania konfitura nadaje się już do przełożenia do niedużych słoików, które następnie pasteryzujemy przez ok. 15 minut. Ważne jest, aby woda w czasie pasteryzacji miała temperaturę 85 stopni Celsjusza.

Maliny w syropie

Jeżeli chcemy na zimę przygotować pyszne desery lub ciasta z malinami, niekoniecznie musimy sięgać po mrożone owoce. Doskonale w takiej sytuacji sprawdzą się maliny w syropie, które są nie tylko bardzo smaczne, ale jednocześnie zachowują nadal wiele cennych składników odżywczych. Gdy zastanawiamy się nad tym, jak zrobić przetwory z malin, aby na pewno wyszły idealnie, musimy koniecznie pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji.

Na każdy kilogram owoców, dodajemy kilogram cukru oraz szklankę wody. Maliny wcześniej dokładnie myjemy, a następnie odsączamy na sitku. W tym czasie zagotowujemy wodę z cukrem. Słodką zalewę mieszamy tak długo, aż się cukier dokładnie rozpuści. Owoce przekładamy do niedużych słoików, a następnie zalewamy je wodą z cukrem. Jednak pamiętajmy o tym, aby przykryć całych malin, ponieważ one również jeszcze puszczą sok. Następnie wszystkie słoiki pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Po procesie pasteryzacji dokręcamy nakrętki i odwracamy słoiki do góry dnem.

Maliny w syropie doskonale będą smakować między innymi do deserów lodowych, czy też do sernika. Z powodzeniem możemy wykorzystać je do ciast i różnego rodzaju babeczek. Ponadto jeżeli chcemy przygotować dla dzieci bardzo smaczne posiłki na bazie owsianek, to maliny w syropie sprawią, iż maluchy pokochają takie śniadania.

Ciekawe przepisy na przetwory z malin - nalewka

Jeżeli chcemy sprawdzić, jakie przepisy na przetwory z malin będą nie tylko bardzo smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe, na takiej liście musi znaleźć się koniecznie malinowa nalewka. Zalecana jest ona szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm potrzebuje wsparcia w walce z różnymi infekcjami.

Pojawia się często pytanie, dlaczego nalewka jest zdrowsza niż na przykład maliny w syropie, czy też inne przetwory z malin. Odpowiedź znajduje się w obróbce termicznej owoców, której w przypadku nalewki nie ma. Dzięki czemu nie dochodzi do utleniania się witaminy C, która jest tak bardzo ważna dla naszego układu odpornościowego. Do przyrządzenia takiej nalewki będziemy potrzebować niepełną szklankę wody i 0,5 l spirytusu na każdy kilogram malin. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a także możemy już degustować jej smak po 3 miesiącach.

Umyte i odsączone owoce zalewamy wodą wymieszaną ze spirytusem. Całość odstawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej, aby taka nalewka dojrzewała w szklanym słoju, chociaż może to być również specjalny gąsior do nalewek. Po 3 miesiącach nalewkę odsączamy do butelek, które nadal przechowujemy w ciemnym miejscu. Jednak nalewka jest już gotowa do spożycia.

Jak zrobić przetwory z malin w postaci galaretki

Chcąc się dowiedzieć, jakie zaprawy z malin będą najlepsze dla dzieci, nie możemy zapomnieć o malinowych galaretkach. I wcale nie chodzi tutaj o gotowe galaretki, jakie przyrządzamy z torebki. Są to przepisy na przetwory z malin, które możemy zaprawić na zimę. W ten sposób galaretki są nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe. Do przyrządzenia takiej zaprawy z malin potrzebujemy 0,4 kg cukru na każdy kilogram owoców.

Maliny zagotowujemy, aby zrobiły się całkowicie miękkie. Następnie musimy je dokładnie przetrzeć przez sito, dzięki czemu pozbędziemy się pestek. W ten sposób takie zaprawy z malin będą dla dzieci wyjątkowo smaczne. Galaretkę przekładamy do słoików i pasteryzujemy jeszcze przez ok. 20 minut.

Teraz widzimy, że przepisy na przetwory z malin to nie tylko soki lub też maliny w syropie. Oprócz nich możemy również przygotować ciekawe zaprawy z malin oraz innych owoców jagodowych, dzięki czemu możemy uzyskać ciekawe smaki. Jeżeli chcemy podkreślić kolor malin, możemy do przetworów dodawać zawsze sok z cytryny, dzięki czemu owoce nie ściemnieją. Zachowanie waloru estetycznego sprawdzi się szczególnie gdy będziemy chcieli zaprawy z malin serwować do ciast i deserów.

Przetwory z malin na zimę. Zobacz, jak zrobić przetwory z malin, aby wyszły bardzo smaczne, a także jak przygotowuje się soki lub maliny w syropie z cukrem.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto