-
Kiszony kabaczek
Kiszony kabaczek, to fantastyczna opcja dla wszystkich, którym znudził się już klasyczny ogórek czy kapusta w solonej zalewie. Kabaczek jest …
40 + 10 min łatwy 10 40 kcal -
Dżem z kabaczka
Choć dżemy najczęściej przygotowuje się z owoców, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, by w tej formie przygotować również …
60 min łatwy 10 55 kcal -
Kabaczek marynowany
Kabaczek marynowany to doskonała propozycja na pyszne marynowane warzywa do obiadu. Kabaczki świetnie nadają się do słoików na zimę. Przepis …
20 + 40 min łatwy 8 399 kcal
Przetwory z kabaczka - przepisy
-
Kabaczek w occie
Kabaczek w occie do słoików to pomysł na pyszne, domowe przetwory na zimę, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do …
30 min łatwy 9 29 kcal -
Ketchup z kabaczka
Jeśli myślisz, że ketchup musi być tylko z pomidorów to jesteś w wielkim błędzie. Poznaj ketchup z kabaczka. Kto by …
20 + 40 min łatwy 10 22 kcal -
Leczo z kabaczkiem
Leczo z kabaczkiem to doskonała propozycja na syte danie obiadowe dla całej rodziny. Leczo to tradycyjna Węgierska potrawa przygotowywana na …
20 + 30 min łatwy 10 188 kcal -
Bigos z kabaczka
Bigos z kabaczka to doskonała propozycja na pyszny i szybki bigos. Bigos świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. …
20 + 40 min łatwy 10 71 kcal -
Kabaczek faszerowany
Kabaczek faszerowany to zapiekana w piekarniku cukinia z dodatkiem mielonego mięsa i żółtego sera. Przepis na kabaczka faszerowanego jest łatwy …
10 + 30 min łatwy 4 524 kcal -
Zupa z kabaczka
Zupa z kabaczka to fajna propozycja na zupę krem z tego mało popularnego warzywa. Popularną siostrą kabaczka jest cukinia, która …
15 + 20 min łatwy 4 65 kcal
-
Faszerowane kabaczki
Faszerowane kabaczki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Farsz do kabaczka przygotujesz na bazie mięsa mielonego - możesz …
30 + 45 min łatwy 2 635 kcal -
Leczo z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami
Leczo to tradycyjna potraw kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim leczo nie może …
20 + 30 min łatwy 4 192 kcal -
Surówka z kabaczka
Surówka z kabaczka to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają eksperymenty w kuchni. Choć niezwykle prosta smakuje po prostu wybornie. …
15 min łatwy 4 42 kcal -
Kabaczek pieczony
Kabaczek pieczony to świetna opcja na dodatek do każdego dania. Jest prosta, a przy tym naprawdę fantastyczna. Jej wykonanie zajmuje …
20 + 20 min łatwy 2 250 kcal
Przetwory z kabaczka – najlepsze pomysły na domowe przetwory
Przetwory z kabaczka są często przyrządzane w naszym kraju. Polacy chętnie robią je na zimę do słoików. Istnieje mnóstwo sposobów na weki z kabaczka. Szczególnie pyszne są dżemy, kiszone warzywa czy ketchup. Jakie przetwory z kabaczków warto robić na chłodniejszą porę roku? Które są naprawdę dobre? Sprawdź najlepsze przepisy na przetwory z kabaczka i dowiedz się, dlaczego warto je jeść.
Proste przepisy na przetwory z kabaczka – sprawdź, jak zrobić do słoików
Dlaczego kabaczek jest zdrowy? Czy warto go jeść?
Kabaczek to pyszne i zdrowe warzywo. Ma delikatny smak, a jego chrupiąca konsystencja sprawia, że warzywo często dodaje się do dań. Kabaczki powinniśmy jeść jednak nie tylko z tego względu, że są dobre. Warzywa mają wiele pożytecznych właściwości zdrowotnych, co sprawia, że warto się nimi zainteresować. Przede wszystkim zawierają sporą ilość wody i są niskokaloryczne. Kabaczek jest więc idealnym warzywem dla osób dbających o linię lub stosujących dietę redukcyjną. Zawiera ok. 95% wody – syci, jednocześnie nie dostarczając zbyt dużej ilości kalorii. Odpowiednio przygotowanego kabaczka można więc jeść w większej ilości bez obaw o przybranie na wadze. W warzywie znajduje się mnóstwo składników odżywczych i witamin, m.in. A, C, K, E i witaminy z grupy B. Są one nieocenione dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. W warzywie znajdują się też minerały, takie jak potas, magnez, miedź i mangan. Składniki odżywcze w kabaczku pozwalają wzmocnić układ odpornościowy, lepiej zadbać o zdrowe kości, a także uregulować metabolizm.
Jedzenie kabaczków polecane jest również ze względu na to, że wspomaga trawienie. Kabaczek ma w sobie dużą zawartość błonnika pokarmowego, który odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego. Systematyczne spożywanie kabaczka może wspomóc regulację perystaltyki jelit. Dzięki regularnemu jedzeniu warzyw można skutecznie zapobiec zaparciom. Błonnik pomoże w utrzymaniu zdrowej wagi ciała, sycąc na dłużej. Poza tym przyczynia się też do ochrony serca i zdrowej skóry – to cenne źródło przeciwutleniaczy, takich jak witamina C i beta-karoten. Dzięki takim składnikom możemy również ograniczyć wpływ stresu oksydacyjnego na nasz organizm. Obecność witaminy C sprawi, że w ciele lepiej zacznie produkować się kolagen, który odpowiada za utrzymywanie jędrnej i elastycznej skóry. Warto wspomnieć, że kabaczek zawiera potas pomagający obniżyć ciśnienie krwi. Jak widzisz, warzywo zachwyca smakiem i jest pełne cennych korzyści dla naszego zdrowia. Warto więc przyrządzać kabaczka na różne sposoby, np. zrobić przetwory na zimę.
Jakie przetwory można robić z kabaczka? Najlepsze pomysły na weki
Nie istnieje jeden sprawdzony pomysł na przetwory z kabaczka. Tak naprawdę jest ich mnóstwo, więc każdy może dostosować przepis pod swoje upodobania. Oto kilka przykładowych przetworów, które możesz zrobić z tego smacznego warzywa:
- Kiszony kabaczek – to jeden z najprostszych przetworów do przygotowania. Wystarczy pokroić kabaczka w cienkie plastry i wrzucić do słoików z solanką. Dzięki kwaszeniu kabaczka można zachować zapach i smak warzywa, dodając mu nieco kwaśnego smaku. Kiszony kabaczek fantastycznie smakuje jako przekąska do obiadu.
- Marynowany kabaczek – plastry
warzywa marynuje się w zalewie octowej z przyprawami i ziołami. Kabaczek w
takiej formie najlepiej smakuje z kanapkami lub jako dodatek do grillowanych
mięs.
- Zupa krem z kabaczka – jeśli zimą masz
ochotę na pyszną zupę z kabaczka, warto ją zamarynować. Kabaczek wystarczy
pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Do tego trzeba dodać
bulion warzywny, po czym gotować do miękkości. Po zmiksowaniu powinna powstać
pyszna, kremowa zupa kabaczkowa. Doskonale smakuje ze skwarkami lub grzankami.
- Konfitura z kabaczka – jeśli nie masz pomysłu na słodki dodatek do naleśników, zawsze warto zrobić konfiturę z kabaczka. Wystarczy pokroić go w kostkę, a następnie zagotować z dodatkiem cytryny i soku. Ze składników należy uzyskać gęstą konsystencję. Konfitura wybornie smakuje nie tylko z naleśnikami, ale też z kanapkami czy tostami. Można nią posmarować gofry.
Przepisy na przetwory z kabaczka – polecane pomysły na weki
Jak zrobić kiszonego kabaczka? Pomysł na zimowy smakołyk
Kiszone plastry z kabaczka są pysznym pomysłem na domowe przetwory. Można je zrobić jako dodatek do obiadu – doskonale smakują np. z mięsem i rybą. Przepis na kiszonego kabaczka jest prosty, więc nawet amator gotowania powinien świetnie sobie z nim poradzić. Kiszonki nie tylko dobrze smakują, ale są również bardzo zdrowe. Bakterie mlekowe, których jest wiele w kiszonych warzywach, mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy – zwłaszcza na jelita. To pożywka dla dobrych bakterii, które skutecznie zwalczają złe związki w naszych jelitach. Spożywając kiszonego kabaczka, możemy wzmocnić m.in. układ odpornościowy. Wszystko dlatego, że większość komórek odpornościowych znajduje się właśnie w układzie pokarmowym. W kiszonych plastrach kabaczka mieści się też duża ilość witaminy C, która może opóźnić proces starzenia się organizmu.
Do przygotowania kiszonego kabaczka potrzebujesz kilku składników: kabaczka, czosnku, soli oraz kopru. Najpierw oczyść kabaczek, następnie go obierz i pozbądź się pestek. Pokrój kabaczka na grube plastry. Włóż je do słoików z czosnkiem i koprem. Zagotuj w garnku 2 l wody i dodaj sól. Doprowadź wodę do wrzenia i zalej słoiczki z warzywami. Zakręć, po czym odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Dżem z kabaczka – sprawdź, jak go zrobić
Dżem z kabaczka to świetny pomysł na zimowy przetwór. Możesz z niego korzystać dokładnie tak samo, jak z dżemów owocowych – smarować nim kanapki gofry i naleśniki. Jeśli dodasz do dżemu cytryny i soku z jabłek, dżem będzie nieco słodkawy, a więc idealny do słodkich dań. Jeśli masz ochotę, możesz zrobić go z żelfixem lub galaretką. W przepisie warto zrezygnować z cukru na rzecz ksylitolu, czyli cukru brzozowego. Dżem będzie wówczas mniej kaloryczny i o znacznie mniejszym indeksie glikemicznym. Dżem zrobisz z kabaczka i ksylitolu.
Najpierw obierz skórkę z kabaczków, przetnij warzywa wzdłuż na pół i pozbądź się pestek. Pokrój kabaczki w kostkę i wrzuć do garnka. Następnie posyp ksylitolem. Podgrzewaj i podsmażaj przez około godzinę, co jakiś czas mieszając. Po upływie czasu zblenduj dżem za pomocą blendera ręcznego lub miksera. Przelej w taki sposób przygotowany dżem do słoików i dokładnie je zakręć. Możesz też zawekować przetwory z kabaczka, aby na dłużej zachować smak świeżego dżemu i wykorzystać go później do wielu domowych potraw.
Ketchup z kabaczka, krok po kroku
Okazuje się, że ketchup można zrobić nie tylko z pomidorów. Wspaniale smakuje również z kabaczka – jest zdrowy i dobry. Warto zrobić go w domu, a nie kupować sklepowe przetwory. Te w sklepach często mają zwykle dużą zawartość cukrów i chemicznych składników, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Ketchup zrobisz samodzielnie z kabaczka, cebuli, koncentratu pomidorowego i oliwy z oliwek. Warto dodać do niego przyprawy – paprykę wędzoną i słodką, pieprz oraz sól.
Najpierw dokładnie umyj cukinię i obierz warzywo ze skóry. Pokrój na kawałki cukinię, a także obraną z łupin cebulę. Posyp solą i włóż do lodówki – najlepiej na całą noc. Następnego dnia odciśnij sok z cukinii i ugotuj na małym ogniu. Dodaj cukier, wybrane przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Gotuj jeszcze przez ok. 20 minut. Na koniec zmiksuj całość, aż uzyskasz jednolitą konsystencję ketchupu. Przełóż do przegotowanych i suchych słoiczków, a później zawekuj. Ketchup z cukinii doskonale smakuje do mięsa z grilla.