-
Marynowane grzybki
Marynowanie to jedna z najpopularniejszych metod utrwalania żywności. Marynowanie warzyw, ze względu na wysoką temperaturę jest jego skuteczną poprzez zahamowanie …
240 + 10 min łatwy 6 139 kcal -
Opieńki marynowane
Smaczne opieńki marynowane w zalewie octowej są dobrym pomysłem na przetwory na zimę. Przepis na opieńki marynowane w occie jest …
10 + 65 min łatwy 20 19 kcal -
Podgrzybki marynowane
Podgrzybki marynowane to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo przechowywać. …
10 + 20 min łatwy 5 130 kcal
Przetwory z grzybów - przepisy
-
Kiszone grzyby
Kiszone grzyby to doskonała propozycja na pasteryzację grzybów. Kiszonki w ciągu ostatnich lat zyskały na popularności. Kiszone grzyby to tradycyjne …
15 min średni 10 76 kcal -
Grzyby w solance
Grzyby w solance to wspaniały pomysł na pasteryzację grzybów na zimę. Solanka pozwala na zachowanie wszystkich składników mineralnych zawartych w …
20 + 20 min łatwy 10 26 kcal -
Grzyby marynowane z cebulą
Grzyby marynowane z cebulą to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej …
30 + 20 min łatwy 10 45 kcal -
Kurki marynowane
Kurki marynowane to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo przechowywać. …
15 + 20 min łatwy 4 170 kcal -
Borowiki marynowane
Tradycyjne borowiki marynowane to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej chwili. …
40 + 20 min łatwy 5 76 kcal -
Kanie marynowane
Grzyby leśne z zalewą octową do słoików na zimę to najlepszy sposób na smaczną przekąskę. Kanie marynowane w zalewie octowej …
20 + 30 min łatwy 8 58 kcal
-
Kurki w occie
Kurki w occie to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo …
15 + 30 min łatwy 5 189 kcal -
Grzyby marynowane na słodko
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
30 + 30 min łatwy 4 114 kcal -
Tradycyjne grzyby marynowane
Tradycyjne grzyby marynowane to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej chwili. …
30 + 20 min łatwy 4 69 kcal -
Grzyby w occie
Grzyby w occie kojarzą mi się z typowym polskim obiadem, z gotowanymi ziemniaczkami i mięsem, w towarzystwie grzybków. Do marynowania …
90 min średni 10 64 kcal -
Podgrzybki w zalewie octowej
Podgrzybki w zalewie octowej to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Marynowane podgrzybki można przechowywać …
20 + 30 min łatwy 5 116 kcal
-
Boczniaki marynowane
Boczniaki marynowane to idealna alternatywa dla zwyczajowych grzybków w occie. Są niezwykle smaczne, a przy okazji łatwe w przygotowaniu. Są …
20 + 20 min łatwy 10 42 kcal -
Grzybki w zalewie octowej
Tradycyjne grzybki w zalewie octowej to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w …
20 + 30 min łatwy 10 23 kcal -
Marynowane prawdziwki
Pyszne, jędrne i smaczne marynowane prawdziwki w słoikach na zimę to najlepszy sposób na przepyszne grzyby w zalewie octowej. Fantastyczny …
30 + 20 min średni 20 20 kcal -
Prawdziwki w occie
Dobre prawdziwki w occie na zimę do słoików sprawdzą się jako wyśmienita przystawka. Uwielbiasz prawdziwki w occie? Oto pyszny przepis …
20 + 20 min łatwy 30 28 kcal -
Kanie w zalewie octowej
Kanie w zalewie octowej Panierowane kanie w zalewie octowej do słoików na zimę to fajny sposób na grzyby w innej …
30 + 20 min średni 8 202 kcal -
Grzyby w pomidorach do słoika
Grzyby w pomidorach do słoika to doskonały pomysł na pyszne przetwory na zimę. Smaczne grzyby możesz podać jako przystawkę podczas …
30 + 20 min łatwy 3 272 kcal
-
Grzyby w pomidorach
Grzyby w pomidorach to doskonały pomysł na zachowanie lasu w słoiku na zimę. Pyszne grzyby do słoików wspaniale smakują podane …
20 + 50 min łatwy 6 487 kcal -
Marynowane pieczarki
Marynowane pieczarki to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pieczarki marynowane są bardziej intensywne w smaku niż świeże. …
15 + 20 min łatwy 10 66 kcal -
Maślaki w occie
Marynowanie to jedna z najpopularniejszych metod utrwalania żywności. Marynowanie warzyw, ze względu na wysoką temperaturę jest jego skuteczną poprzez zahamowanie …
30 + 5 min łatwy 4 233 kcal -
Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami kojarzy się głównie z wigilią bożego narodzenia. U mnie w domu taka kapusta była robiona praktycznie tylko …
25 + 45 min łatwy 6 107 kcal -
Sos ze świeżych grzybów
Sos ze świeżych grzybów to super dodatek do wielu licznych potraw, który charakteryzuje się wspaniałym smakiem i aromatem. To wszystko …
20 + 15 min łatwy 2 472 kcal
-
Bigos z grzybami
Bigos z grzybami jest doskonałą opcją na pyszny posiłek dla całej rodziny. Ma niezwykły smak, a przy okazji jest bardzo …
20 + 30 min łatwy 4 233 kcal -
Zalewajka z grzybami
Zalewajka z grzybami to pyszna, bardzo aromatyczna i charakterystyczna zupa, która zaskakuje swoim głębokim aromatem, zapachem i smakiem. Zawdzięcza go …
40 min łatwy 5 272 kcal -
Pieczarki w occie
Pieczarki w occie to doskonała propozycja na pyszne przetwory do słoików na zimę. Pieczarki marynowane świetnie sprawdzą się jako dodatek …
20 + 20 min łatwy 10 -
Grzyby po kaszubsku
Grzyby po kaszubsku to doskonały pomysł na pyszne przetwory do słoików na zimę. Grzyby po kaszubsku możesz podać jako smaczną …
30 + 20 min łatwy 7 350 kcal -
Grzyby duszone w śmietanie
Grzyby duszone w śmietanie to idealny pomysł na urozmaicenie naszego menu. Do ich przygotowania mogą być wykorzystane grzyby leśne lub …
20 + 30 min łatwy 4 140 kcal -
Sos grzybowy
Sos grzybowy to idealny dodatek do dań głównych, który sprawia, że całość zyskuje wspaniałego i niepowtarzalnego smaku. To bardzo łatwy …
10 + 15 min łatwy 6 121 kcal
-
Zalewa octowa do grzybów
Tradycyjne grzyby marynowane to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej chwili. …
60 + 20 min łatwy 10 54 kcal -
Sos grzybowy na winie
Sos grzybowy na winie jest pysznym i aromatycznym dodatkiem do obiadu. Wspaniale podkręci smak potrawy poprzez dodatek wina. Sos w …
10 + 45 min łatwy 6 122 kcal
Przetwory z grzybów – proste przepisy na przetwory z grzybów leśnych
Przetwory z grzybów są częstym dodatkiem na polskich stołach. Od lat robimy je do słoików na zimę, aby cieszyć się smakiem własnoręcznie zebranych w lesie podgrzybków, maślaków czy prawdziwków. Z grzybów leśnych robimy marynaty i zaprawy, a także proste przepisy na grzybki w occie. Przepisy na przetwory z grzybów cieszą się niesłabnącą popularnością. Wszystko dlatego, że doskonale smakują o każdej porze roku i pasują do wielu dań obiadowych. Jak zrobić przetwory z grzybów? Które najlepiej nadają się na marynowane do słoiczków? Przeczytaj.
Najlepsze przetwory z grzybów do słoików – sprawdź, jakie zrobić na zimę
Dlaczego warto robić przetwory z grzybów?
W naszym kraju marynaty i zaprawy na bazie grzybów cieszą się ogromną popularnością. Od lat przygotowujemy grzyby marynowane w occie, które podajemy najbliższym m.in. do obiadu. Nic dziwnego – smakują wspaniale i mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Historia przetworów z grzybów w Polsce sięga setek lat wstecz. Jednak nie tylko nasi rodacy zorientowali się, że przechowywanie grzybów w occie, marynacie czy soli pozwala cieszyć się ich smakiem i właściwościami przez cały rok. Podobnie postępowano m.in. na Syberii czy w północnej części Europy. Przetwory z grzybów pozwalały tam ludziom zgromadzić zapas żywności na zimę, gdzie w tym okresie o jedzenie było trudno. Grzyby kiedyś umożliwiały rodzinie przetrwać. Dziś służą raczej za dodatek do dań – mimo to kucharze i gospodynie w domach wciąż chętnie eksperymentują z grzybami w kuchni.
Grzyby mają niepowtarzalny smak i aromat, dlatego mnóstwo osób używa ich do przyrządzania różnych potraw. Fantastycznie smakują w occie, oleju, soli lub marynacie. Dzięki grzybom dania nabierają wyjątkowego charakteru. Dodając do nich np. zioła lub przyprawy, można podbić smak grzybów i stworzyć unikalne kompozycje smakowe. Możliwość robienia przetworów z grzybów sprawia, że cieszymy się nimi przez cały rok. Mimo że sezon na zbieranie grzybów nie jest specjalnie długi, dzięki przetworom z grzybów możemy na długo zachować ich smak. Właśnie dlatego nawet w okresie, gdy ciężko znaleźć świeże grzyby, wciąż możemy się nimi rozkoszować.
Smaczne przetwory z grzybów – najciekawsze pomysły na weki
Przetwory z grzybów są pyszne i zdrowe. Znajduje się w nich duża ilość błonnika i witamin, m.in. witaminy z grupy B, a także witamina D. W przetworach grzybowych są również minerały, takie jak żelazo, selen i potas. Na poziom cholesterolu we krwi i prawidłową pracę układu immunologicznego znakomicie działa zawartość beta-glukanów w grzybach. Warto pamiętać, że w zależności od gatunku grzybów, przetwory mogą różnić się smakiem i właściwościami.
Grzyby pozwalają na bycie kreatywnym w kuchni. Istnieje mnóstwo sposobów na zakonserwowanie grzybów, m.in. suszenie, solenie, marynowanie czy gotowanie w occie. Każda z tych metod pozwala eksperymentować ze smakami, a także konsystencją grzybów. Umożliwiają również tworzenie ciekawych dań lub dodatków do potraw. Jednymi z najpopularniejszych są marynowane grzyby w occie z ziołami i przyprawami – to genialny dodatek do kanapek, mięs, sałatek i serów. Warto robić również grzyby w oleju – wybornie smakują z makaronami oraz risotto. Niektórzy decydują się na kiszenie grzybów, czyli tradycyjną formę konserwacji, która pozwala na zachowanie naturalnego smaku i właściwości odżywczych grzybów. Ciekawą opcją jest też przyrządzenie pasty grzybowej, która posłuży jako dodatek do kanapek na kolację lub jako przystawka do obiadu.
Przetwory z grzybów – zrób weki z podgrzybków, maślaków i prawdziwków
Proste przepisy na przetwory z grzybów leśnych
Wśród przetworów grzybowych, które są chętnie przyrządzane w polskich domach, warto wymienić susz. Dzięki niemu można zachować zapach i smak grzybów na dłużej. Susz można dodawać później do dań, takich jak risotto, spaghetti, sos lub zupa. Susz robi się z suszonych grzybów, m.in. kozaków, podgrzybków, borowików czy maślaków. Najlepiej zebrać je samodzielnie i wysuszyć – choć w okresie przedświątecznym można też znaleźć suszone grzyby w sklepach. Grzyby myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy do wyparzonych słojów i zakręcamy. Suszone grzyby okazują się świetnym dodatkiem do obiadu, zwłaszcza do mięsnych dań z kluseczkami lub ziemniakami.
W Polsce najczęściej przyrządzane są grzyby marynowane. Wiele osób uważa, że najsmaczniejsze są borowiki. Do zrobienia przetworów należy przygotować kilka składników: borowiki, sól, wodę, ocet winny, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i cebulę. Umyj i wyczyść borowiki. Wodę zagotuj z solą, pieprzem, octem winnym i liśćmi laurowymi, a także zielem angielskim, czosnkiem i cebulą. Wrzuć grzyby do wrzącej marynaty, po czym gotuj przez kilka minut. Przełóż grzyby do wyparzonych słojów, następnie zalej marynatą i szczelnie zakręć. W ten sposób przygotowane grzyby będą świetnie komponować się z daniami obiadowymi, serami lub sałatkami.
Najciekawsze przetwory z grzybów – sprawdź, które warto zrobić
Do słoików warto przygotowywać też grzyby w oleju. Możesz użyć do tego maślaków lub kurek. Grzyby należy najpierw dokładnie wyczyścić, a następnie pokroić na małe kawałki. Na patelni smażymy olej i dodajemy czosnek oraz zioła. Następnie wrzucamy grzyby i smażymy przez kilka minut. Gdy już wystygną, przekładamy do wyparzonych uprzednio słojów, zalewamy olejem i zakręcamy. Grzyby w oleju doskonale smakują w sałatce i z różnymi rodzajami makaronów. Ciekawa jest również pasta grzybowa, którą można zrobić do słoików. Do jej przygotowania wystarczą dowolne grzyby leśne, masło, cebula, śmietana, sól, pieprz i zioła. Namaczaj grzyby w letniej wodzie przez kilka godzin. Następnie ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Rozgrzej na patelni masło. Dodaj posiekaną cebulę i podsmaż. Wrzuć ugotowane grzyby, następnie wlej nieco śmietany. Dodaj sól i pieprz. Duś wszystko przez kilka minut – powinna powstać gęsta pasta. Przełóż całość do wyparzonych słojów i zawekuj. Pasta świetnie smakuje z domowym pieczywem i naleśnikami.
Do słoików warto zrobić też kiszone grzyby. Przygotujesz je oczywiście ze świeżych grzybów, takich jak opieńki czy maślaki. Wystarczy dokładnie umyć i oczyścić grzyby. Następnie warstwowo układamy je w słojach i posypujemy solą. Dodajemy czosnek i zioła. Wypełniamy słoiki tak, żeby nie została pusta przestrzeń. Zalewamy wodą w proporcji 1 l wody na 50 g soli – grzyby powinny zostać nią zalane w całości. Zakręcamy słoje i zostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej, aby się ukisiły. Później można odstawić grzyby do spiżarki albo schować do lodówki.