-
Kiszone buraki
Pyszne kiszone buraki na zimę to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
15 + 30 min łatwy 1 440 kcal -
Buraczki z chrzanem na zimę
Przepis na buraczki z chrzanem na zimę to idealne rozwiązanie na domowe przetwory. Idealnie pasują do mięsa pieczonego lub wędlin. …
20 + 80 min łatwy 8 85 kcal -
Buraczki z papryką na zimę
Buraczki z papryką na zimę do słoików to świetny pomysł na domowe przetwory, z których możesz następnie korzystać przez cały …
60 min łatwy 20 204 kcal
Przetwory z buraków - przepisy
-
Buraki w zalewie octowej
Buraki w zalewie octowej to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Buraki to warzywa o wysokiej wartości odżywczej, ponieważ znajdziemy …
30 min łatwy 10 44 kcal -
Buraki do słoików na barszcz
Buraki do słoików na barszcz to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego …
45 + 30 min łatwy 4 175 kcal -
Buraki z papryką do słoików
Buraki z papryką do słoików to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego. …
30 + 30 min łatwy 5 207 kcal -
Zakwas z buraków
Zakwas z buraków to tradycyjny i domowy zakwas na bazie buraków. Najlepszy zakwas stanowi doskonały pomysł na dodatek do przygotowania …
30 min łatwy 1 230 kcal -
Surówka z buraków
Surówka z buraków to sprawdzony przepis na pyszny dodatek do obiadu. Buraczki najczęściej podawane są jako dodatek do kotletów mielonych. …
30 + 100 min łatwy 10 260 kcal -
Syrop z buraka
Syrop z buraka czerwonego to prosty przepis na zdrowy syrop, który świetnie sprawdzi się przy dolegliwościach z górnymi i dolnymi …
20 min łatwy 1 265 kcal
-
Kiszony sok z buraka
Kiszony sok z buraka jest świetną opcją dla wszystkich, którzy nie tylko dbają o zdrową dietę, ale również szukają ciekawej …
20 min łatwy 10 90 kcal -
Zakwas na barszcz czerwony
Zakwas na barszcz czerwony to kluczowy składnik każdego domowego barszczu. Jest to tradycyjny sposób na przygotowanie pysznego i zdrowego barszczu …
20 min łatwy 1 328 kcal -
Buraczki z chrzanem do słoików
Buraczki z chrzanem do słoików to doskonały pomysł na smaczne, domowe przetwory. Ćwikła z chrzanem świetnie sprawdzi się na święta …
30 + 60 min łatwy 5 278 kcal -
Ćwikła na zimę
Przetwory warzywne i owocowe to popularny i często wykorzystywany sposób na zamknięcie smaku lata, którym można delektować się w chłodne, …
50 + 80 min łatwy 2 574 kcal -
Ćwikła z chrzanem do słoików
Ćwikła z chrzanem do słoików to doskonała propozycja na pyszną ćwikłę na zimę. Ostra ćwikła jest tradycyjnym dodatkiem do mięs …
30 min łatwy 10 43 kcal
-
Buraczki z papryką
Super smaczne buraczki z papryką są idealne jako surówka do słoików na zimę. Takie domowe przetwory są najlepsze, by przedłużyć …
30 + 160 min łatwy 35 154 kcal -
Buraki z papryką na zimę
Buraki z papryką na zimę to doskonała propozycja na przetwory do słoików. Pyszne buraki z papryką doskonale sprawdzą się jako …
60 + 60 min łatwy 10 403 kcal -
Buraki z cebulą
Buraki z cebulą to świetny pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Prosty przepis na buraczki możesz przygotować dzień wcześniej. Przepis …
20 + 90 min łatwy 8 200 kcal -
Buraczki w zalewie
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
30 + 30 min łatwy 8 285 kcal -
Buraczki marynowane
Pyszne buraczki marynowane to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego lub jako …
20 + 30 min łatwy 4 76 kcal -
Buraki na zimę w całości
Buraki na zimę w całości to doskonały sposób na przetwory, które zdecydowanie ułatwiają gotowanie. Takie buraczki świetnie sprawdzają się do …
30 + 40 min średni 4 209 kcal
-
Zakwas z buraków czerwonych
Przepis na zakwas z buraków czerwonych to nie tylko najlepszy pomysł na dodatek do barszczu, ale również prawdziwy superfood, który …
20 min łatwy 1 -
Carpaccio z buraków
Carpaccio z buraków to przepyszna i bardzo szybka przystawka, którą przygotuje się w kwadrans. Zaskakuje wszystkich pięknymi barwami i cudownym …
25 + 60 min łatwy 2 462 kcal -
Kiszenie barszczu czerwonego
Kiszenie barszczu czerwonego to proces, który pozwala stworzyć wspaniałą bazę do niezwykle zdrowej zupy. Barszcz czerwony zwykle kojarzy się tylko …
10 min łatwy 10 46 kcal -
Sok z buraka kiszonego
Sok z buraka kiszonego to przepyszny napój, który jest nie tylko smaczny, ale również bardzo odżywczy. Warto wypijać go codziennie, …
20 min łatwy 10 57 kcal -
Zasmażane buraczki
Pyszne zasmażane buraczki to tradycyjny dodatek do obiadu, szczególnie świetnie sprawdzą się do dań mięsnych z ziemniakami. Przepis na zasmażane …
20 + 60 min łatwy 5 160 kcal
-
Pasta z buraków
Pasta z buraków to doskonała opcja dla wszystkich miłośników tego czerwonego warzywa. Jest szybka, prosta i naprawdę smaczna. Idealnie sprawdzi …
15 + 50 min łatwy 4 276 kcal -
Sałatka z buraków i papryki
Sałatka z buraków i papryki to wspaniała surówka, która pasuje idealnie do każdego mięsnego mięsa i podkreśla jego smak. Robi …
20 + 60 min średni 8 129 kcal -
Staropolski zakwas buraczany
Staropolski zakwas buraczany to produkt bardzo ceniony za swoje właściwości zdrowotne oraz możliwości wykorzystania kulinarnego. Dodatkowo domowy, tradycyjny zakwas jest …
20 min łatwy 20 43 kcal -
Pesto z buraka
Pesto z buraka możesz wykorzystać od razu jako dodatek do makaronu lub włożyć do słoików. To pyszne buraczane pesto to …
20 + 30 min łatwy 5 250 kcal -
Zakwas buraczany
Zakwas buraczany zawsze był wykorzystywany do przygotowania barszczu, teraz jednak znalazł on szersze zastosowanie, a wiele osób decyduje się na …
30 min łatwy 2 89 kcal
Przetwory z buraków – najlepsze domowe przetwory z buraków na zimę
Przetwory z buraków można spotkać w spiżarniach wielu Polaków. Od lat robimy domowe przetwory buraczane do słoików, aby mieć je na zimę. Tarte buraki spotkać można w różnorodnej formie, np. kiszonych warzyw czy smacznej surówki. Jak zrobić przetwory z buraków? Które przepisy na przetwory z buraków uważa się za najlepsze? Przeczytaj.
Najlepsze przetwory z buraków czerwonych – sprawdź, jak przygotować
Czy powinniśmy jeść przetwory z buraków? Dlaczego warto je robić?
Niektórzy zastanawiają się, dlaczego warto robić przetwory z buraków. Jedną z najważniejszych zalet buraczanych przetworów jest ich smak. W zależności od tego, w jaki sposób przyrządzimy buraki, mogą być słodkie lub słone. Pasują do wielu dań, m.in. ryb, mięs i serów. Świetnie komponują się z ziemniakami, kaszą i ryżem. Ciężko nie wspomnieć też o przetworach, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Wśród nich wyróżnia się sok buraczany – można go pić samodzielnie lub używać jako składnik koktajli oraz smoothies. Tarte buraczki ze słoika są smacznym dodatkiem do sałatek i kanapek, a krem z buraków może stanowić element zdrowej i sycącej zupy. Ale kulinarne właściwości nie są jedynymi, jakie mają buraki. Oto kilka najważniejszych zalet przetworów buraczanych:
- Mnóstwo składników odżywczych – dzięki burakom możemy lepiej zadbać o zdrowie. Sporo w nich m.in. błonnika będącego kluczowym dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego i regulacji poziomu cukru we krwi. W burakach jest też duża ilość witaminy C, B6 i kwasu foliowego.
- Dobry wpływ na układ krążenia –
systematyczne jedzenie buraków korzystnie wpływa na układ krążenia. Buraki to
cenne źródło naturalnych azotanów, które w naszym organizmie przekształcają się
w tlenek azotu. Ten z kolei rozszerza naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie
krwi i poprawiając jej przepływ. Właśnie dlatego mówi się, że regularne
spożywanie przetworów z buraków może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i miażdżycy.
- Możliwość detoksykacji – buraki mają właściwości oczyszczające. Dzięki ich systematycznemu jedzeniu możemy pozbywać się toksyn, a także wielu metali ciężkich z organizmu. Przetwory z buraków mogą wpływać również na oczyszczanie wątroby i zapobiegać jej uszkodzeniom. Badania naukowe sugerują, że niektóre weki z przetworów mogą mieć też cenne właściwości przeciwnowotworowe (dzięki zawartości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych betacyjanów).
Domowe przetwory z buraków na zimę – sprawdź, co zrobić do słoików
Buraki są charakterystyczne w smaku. Jest on dość intensywny, przez co nie każdemu przypadną do gustu. Z reguły wystarczy jednak doprawić je według własnego smaku, aby nabrały odpowiedniego wyrazu. Jak już wiesz, wykazują wiele właściwości zdrowotnych. Właśnie dlatego dużo osób odtwarza przepisy na przetwory z buraków i robi weki. Jakie domowe przetwory warto robić z buraków?
- Buraki w occie – niezwykle smaczne przetwory z buraków, które pasują do serów, mięs, sałatek i kanapek. Buraczki zalewane są wrzącym octem, dzięki któremu przetwór nabiera wyrazistego, intensywnego smaku. Buraki w occie są doskonałym pomysłem na zimę.
- Kwas chlebowy z buraków – fermentowany napój o prozdrowotnych właściwościach. W celu przygotowania kwasu należy umyć, obrać i zetrzeć buraki na tarce. Sok mieszamy z wodą, wrzucamy kawałek chleba na zakwasie i zostawiamy w temperaturze pokojowej na kilka dni. W kwasie chlebowym znajdują się cenne dla organizmu probiotyki, które świetnie oddziałują na układ immunologiczny.
- Buraczki konserwowe – w celu ich przygotowania należy ugotować buraki, obrać ze skórki i pokroić w kostkę lub paski. Następnie wrzuca się je do słoików i dodaje marynatę z soli, octu, cukru i ziół, po czym pasteryzuje. Buraczki konserwowe genialnie smakują z mięsem i ziemniakami. To świetny pomysł na zdrowe zimowe przetwory.
- Buraki marynowane – doskonale pasują do kanapek lub sałatek. Aby przyrządzić przetwory, należy ugotować buraki, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. Marynuje się je w zalewie z octu, cukru, soli, gorczycy i innych, ulubionych ziołach.
Jak zrobić przetwory z buraków? Sprawdź polecane przepisy
Kiszone buraki – prosty przepis na buraki na zimę
Kiszone buraki mogą być doskonałym pomysłem na dodatek do dań głównych. Są pyszne i łatwe do zrobienia. Mogą okazać się znakomitym rozwiązaniem na zimę. Buraki uchodzą za produkt mający działanie krwiotwórcze. Sprawdzają się podczas leczenia anemii. Jest w nich również sporo kwasu foliowego niezbędnego kobietom w ciąży. Poza tym buraki mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu. W dodatku obniżają też poziom ciśnienia krwi. Na kiszone buraki uważać muszą jednak cukrzycy i osoby zmagające się z insulinoopornością. Sporo w nich cukru, więc kiszone buraki nie będą dobrym pomysłem. Do zrobienia przetworów na zimę potrzebujesz gotowanych buraków, soli, pieprzu, czosnku i liści laurowych.
Najpierw pokrój ugotowane buraki na mniejsze części. Kupując surowe, oczywiście należy je wcześniej ugotować do miękkości, po czym obrać i pokroić. Włóż kawałki warzywa do słoika. Dodaj czosnek, sól, pieprz czarny i liść laurowy. Zalej wodą ponad poziomem buraków. Szczelnie zamknij słoik. Odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej na kilka dni – na górze powinna zebrać się piana. Gdy to już się stanie, odstaw słoik na kilka dni do chłodnego miejsca. Dopiero wówczas kiszone buraczki będą idealne do spożycia.
Buraczki z chrzanem – pyszne buraki, idealne do mięsnych potraw
Masz ochotę zjeść mięso z czymś naprawdę rewelacyjnym? Znakomitym przetworem są buraczki z chrzanem. Doskonale komponują się z prawie każdą wędliną i pieczonym kurczakiem czy schabem. Dzięki chrzanowi buraczki świetnie rozgrzewają, co zimą jest oczywiście mocno pożądane. Do przygotowania przetworu potrzebujesz: buraków ćwikłowych, chrzanu, octu winnego, cukru, soli i przypraw do smaku.
Najpierw dokładnie umyj buraki. Nie obieraj ich, koniecznie zostaw korzonki. Włóż buraki do garnka i wlej wodę. Gotuj, aż zrobią się miękkie – powinno to potrwać ok. 1,5 godziny. Po ugotowaniu buraczki muszą zrobić się miękkie. Ostudź je i obierz. Zetrzyj buraki na tarce z grubymi oczkami, po czym przełóż do miski. Obierz chrzan i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wyłóż na sitku i zalej wrzątkiem, o ile chcesz, żeby chrzan nie zrobił się zbyt ostry. Przełóż go do miski i dodaj sól, cukier oraz ocet. Wymieszaj i dopraw, jeśli zajdzie taka potrzeba. Dodaj chrzan do buraczków i jeszcze raz porządnie zamieszaj. Przekładaj gotowe buraki z chrzanem do wyparzonych, czystych i suchych słoików. Zakręć i pasteryzuj maksymalnie przez 20 minut.
Najważniejsze zalety przetworów z buraków
Buraki w słoikach to często używany w Polsce dodatek do wielu dań. Potrafią nadać potrawom intensywny kolor i charakterystyczny smak. W smaku buraki mają zwykle intensywną, nieco słodkawą nutę, która świetnie komponuje się np. z mięsnymi potrawami. Przetwory w słoikach można wykorzystać w niemal każdym daniu. Pasują do sałatek, zup i przekąsek – zatem nie tylko do dań obiadowych. Ich konsystencja jest miękka, co uwielbiają miłośnicy buraczanych smakołyków ze słoika. Miękkość buraków umożliwia też ich zjadanie przez najmłodszych – może nie w wersji z chrzanem czy octem, ale tarte buraczki jak najbardziej mogą jeść.
Poza tym na ich korzyść przemawia łatwość przechowywania i dostępność. Można przechowywać zawekowane przetwory buraczane przez wiele miesięcy i zjeść je nie tylko zimą, ale o dowolnej porze roku. Dzięki łatwości przechowywania buraków możemy mieć dostęp do świeżych warzyw, nawet gdy nie ma na nie sezonu. Buraki w słoikach będą smacznym i jednocześnie uniwersalnym dodatkiem do niemal każdego dania. Niezależnie od tego, czy jesteś amatorem w kuchni, czy sporo wiesz o gotowaniu, warto eksperymentować z przetworami z buraków.