-
Omlet z rukolą
Dietetyczny omlet z rukolą, serem mozzarella, wędliną i warzywami jest dobrym pomysłem na kolację lub na śniadanie, które jest fit. …
15 min łatwy 1 565 kcal -
Sałatka z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret
Ekspresowa sałatka pełna wspaniałych odżywczych substancji to świetny pomysł na posiłek na diecie SIRT. Dodatek chrupiącego słonecznika doskonale wzbogaca pyszny …
5 min łatwy 4 262 kcal -
Sałatka z tortellini i rukoli
Sałatka z tortellini i rukoli doskonała propozycja na kolację, szybką przekąską do pracy lub danie, które można podać podczas spotkań …
20 + 20 min łatwy 2 562 kcal
Przepisy z rukolą - przepisy
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą to doskonała opcja na pyszne danie, które nie tylko jest proste, ale też …
20 + 60 min łatwy 4 -
Sałatka z łososia i rukoli
Sałatka z łososia i rukoli zaliczana jest do dań kuchni śródziemnomorskiej, w której królują świeże warzywa oraz tłuste ryby morskie. …
15 min łatwy 4 194 kcal -
Sałatka z rukoli
Pyszna sałatka z rukoli to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 5 min łatwy 6 234 kcal -
Sałatka z burakami i rukolą
Sałatka z burakami i rukolą to pyszny pomysł na zdrowy posiłek. Jest niesamowicie łatwa w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. Pięknie …
15 + 67 min łatwy 2 435 kcal -
Pizza z rukolą
Pizza to wszystkim dobrze znane danie wywodzące się z kuchni włoskiej, na punkcie którego oszalał cały świat. Cieszy się ogromną …
35 + 15 min średni 1 840 kcal -
Sałatka z camembertem
Przepis na sałatkę z camembertem to szybki i smaczny sposób na obiad lub kolację. Taka pyszna sałatka z camembertem to …
20 min łatwy 2 300 kcal
-
Sałatka z rukolą i gruszką
Sałatka z rukolą i gruszką to klasyczne i ponadczasowe połączenie rukoli, gruszki, orzechów włoskich oraz sosu na bazie oliwy z …
10 min łatwy 2 421 kcal -
Sałatka z rukoli i kurczaka
Sałatka z rukoli i kurczaka to dobra propozycja na smaczną przekąskę, którą możesz zabrać do pracy. Świetnie sprawdzi się również …
25 min łatwy 2 225 kcal -
Panini z kurczakiem
Pyszne panini z kurczakiem to świetny pomysł na szybkie śniadanie lub kolację. Te domowe kanapki na ciepło mają bogaty bukiet …
20 + 40 min łatwy 4 333 kcal -
Sałatka z rukolą i kurczakiem
Szybka, dobra i lekka sałatka z rukolą, kurczakiem, suszonymi pomidorami, mozzarellą, orzechami i z gruszką. Jest to zdrowy posiłek bogaty …
20 min łatwy 2 682 kcal -
Sałatka z rukoli z suszonymi pomidorami
Sałatka z rukoli z suszonymi pomidorami to doskonały pomysł na przekąskę lub dodatek do obiadu. Przepis na sałatkę z rukoli …
10 min łatwy 4 460 kcal
-
Tortilla z serkiem i szynką
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
10 min łatwy 1 397 kcal -
Surówka z rukoli
Surówka z rukoli to dobry pomysł na domowy dodatek do obiadu. Surówka z rukoli jest bardzo wyrazista w smaku i …
15 min łatwy 2 724 kcal -
Sałatka z rukolą i jajkiem
Przepis na sałatkę z rukolą i jajkiem to niezwykle smaczna i prosta potrawa, nawet na imprezę, która jest niespodziewana. Jest …
10 + 7 min łatwy 1 268 kcal -
Sałatka z rukolą i mozzarellą
Sałatka z rukolą i mozzarellą to idealny dodatek do śniadania lub kolacji. Może stanowić również przekąskę w ciągu dnia. Będzie …
15 min łatwy 1 353 kcal -
Sałatka z rukolą i granatem
Sałatki to szybka i łatwa propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i uczucie sytości do następnego …
20 min łatwy 2 279 kcal -
Sałatka z arbuza i fety z rukolą i kaparami
Bardzo szybka i prosta sałatka arbuzowa z rukolą. Jest niesamowicie smaczna, a w połączeniu z prażonymi orzeszkami pinii sprawia, że …
5 min łatwy 4 360 kcal
-
Koktajl z rukoli
Koktajl z rukoli to bardzo dobry pomysł na pyszny i łatwy shake warzywno-owocowy. Rukola dodaje koktajlowi lekko pikantnego smaku. Zielony …
5 min łatwy 2 174 kcal -
Pesto z rukoli
Kuchnia włoska jest popularna na całym świecie i podbiła serca wielu osób. Makarony i pizza to dania, które znają wszyscy. …
10 min łatwy 12 157 kcal -
Sałatka z buraka i rukoli
Sałatka z buraka i rukoli to doskonała propozycja na posiłek, który możesz zabrać ze sobą do pracy. Świetnie sprawdzi się …
15 + 25 min łatwy 4 236 kcal -
Roladki z bakłażana
Roladki z bakłażana z serem można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są pyszne, delikatne i zdrowe. Przepis …
35 + 10 min średni 2 291 kcal -
Pizza z szynką parmeńską
Pizza z szynką parmeńską to wspaniała propozycja na obiad lub kolację. Pizza z dobrymi jakościowo produktami zaskoczy domowników i zabierze …
120 + 20 min łatwy 7 465 kcal
-
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
Nie masz pomysłu na wegetariańską przekąskę, która będzie smaczna, a dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu? Świetnie się składa, poznaj …
10 + 10 min łatwy 3 437 kcal -
Szybka pizza
Zastanawiasz się jak zrobić szybką pizzę w domu? Jesteś w odpowiednim miejscu! Nasz przepis na szybką pizzę z sosem pomidorowym, …
10 + 30 min średni 3 629 kcal -
Sałatka z serem pleśniowym i rukolą
Sałatka z serem pleśniowym i rukolą to doskonała opcja na pyszny posiłek, który nie tylko zachwyca smakiem, ale również dostarcza …
15 + 45 min łatwy 4 -
Sałatka z serem pleśniowym i winogronami
Sałatka z serem pleśniowym i winogronami to wprost doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale niezwykle ciekawych połączeń. Jest smaczna …
15 min łatwy 2 375 kcal -
Pieczona pierś z kurczaka z warzywną kaszą gryczaną oraz surówką z czerwonej cykorii
Zdrowy obiad wcale nie musi być nudny. Pierś z kurczaka, kasza gryczana w odmienionej wersji i pyszna surówka bogata w …
30 min łatwy 3 396 kcal -
Włoskie kanapki
Coś szybkiego i niezwykle pysznego we włoskim stylu? Włoskie kanapki z ciabattą, rukolą, szynką parmeńską, pomidorem, serem burrata i oliwą …
5 min łatwy 4 382 kcal
Przepisy z rukolą – sposoby i pomysły na wykorzystanie rukoli do potraw
Rukola bardzo często pojawia się w naszych domach. Zazwyczaj jest jednym ze składników sałatki do obiadu, ale tę roślina można dodawać także do innych potraw. Rukola dobrze smakuje na ciepło. Przedstawiamy przepisy z rukolą, które warto znać!
Rukola – charakterystyka, właściwości odżywcze
Czym jest rukola?
Prawidłowo jest to rokietta siewna, ale to warzywo częściej nazywane jest po prostu rukolą. Należy do rodziny kapustowatych. Ta roślina jest najbardziej popularna we Włoszech i Hiszpanii. W środowisku naturalnym można znaleźć dziko rosnącą rukolę w rejonach Morza Śródziemnego i Morza Czarnego, a także w Azji Zachodniej, w Afryce oraz na Kaukazie.
Rukola ma charakterystyczny smak. To warzywo jest jednocześnie pikantne i nieco gorzkie. W Polsce nie ma problemów z zakupem tej rośliny. Możemy ją dostać zarówno na bazarach, jak i w supermarketach. Często sprzedawana jest w paczkach z innymi roślinami (np. mix sałat z rukolą).
Właściwości odżywcze rukoli – dlaczego warto ją jeść?
Rukola jest niskokaloryczna i lekkostrawna. W jej składzie znajdują się witaminy z grupy B, witamina A, witamina K i witamina C. Rukola zawiera składniki mineralne takie jak magnez, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo. Ta roślina jest bogata m.in. w błonnik, kwas alfa-liponowy, glukozynole (związki organiczne), chlorofil i aminokwasy siarkowe.
Za sprawą swoich właściwości odżywczych, rukola zwiększa odporność organizmu, a także poprawia stan zdrowia kości i zapobiega anemii. Aminokwasy siarkowe działają bakteriobójczo, a potas korzystanie wpływa na układ krwionośny. Chlorofil oczyszcza organizm z toksyn. Błonnik poprawia perystaltykę jelit oraz sprawia, że po spożyciu rukoli dłużej odczuwamy sytość. Kwas alfa-liponowy obniża poziom glukozy we krwi, z kolei azotany pomagają w dotlenianiu mięśni zwłaszcza w czasie wysiłku fizycznego. Rukola ma także działanie antynowotworowe.
Warto pamiętać, że jakakolwiek obróbka – termiczna lub mechaniczna – wpływa na wartości odżywcze danego produktu. Podczas blendowanie część witamin z rukoli ulegnie rozpadowi, ale pozostałe będą szybciej wchłanianie do organizmu, jeśli przygotowaną masę zje się odpowiednio szybko. Smażenie i zapiekanie również wpływają na wartości odżywcze rukoli.
Przepisy z rukolą – co zrobić z tej rośliny?
Pomysł na potrawy z rukolą
Ta roślina idealnie sprawdza się jako dodatek do pizzy. Można ją dodać zarówno na pizzę z szynką i serem, jak i z tuńczykiem lub kurczakiem. Rukola jest także idealnym dodatkiem do grzanek i zapiekanek – wystarczy posypać ją po wierzch przygotowanej przekąski. Tę roślinę można podawać także na jajecznicy. Będzie pasować zarówno do najzwyklejszej jajecznicy z samych jajek i przypraw, jak i takiej z grzybami lub tuńczykiem. Rukolę można umieścić razem ze startym parmezanem na risotto z grzybami.
Ciekawą opcją jest pesto z rukoli. Przygotowanie takiego pesto jest bardzo proste. Wystarczy wszystkie składniki włożyć do kielicha blendera i zmiksować na jednolitą masę. Pesto można zrobić z rukoli, pestek słonecznika, suszonych pomidorów z oleju i czosnku. Takie pesto to idealny pomysł do makaronu. Na patelni należy przysmażyć cebulę, a potem dodać śmietanę oraz odrobinę wody (np. po makaronie) i nieco pesto. Po wymieszaniu należy dodać ugotowany al dente makaron. Pesto można też wykorzystać do grzanek (jako smarowidło) lub pizzy (jako dodatkowy sos).
Pyszne sałatki – co zrobić z rukolą?
Sałatka może składa się z zaledwie kilku składników. Rukolę z nasionami słonecznika można polać oliwą z oliwek i podać jako dodatek do obiadu. Do takiej sałatki można dodać jeszcze pomidorki koktajlowe lub oliwki. Będzie to idealne uzupełnienie m.in. pieczonej ryby i frytek lub ziemniaków. Całość można dodatkowo skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub limonki.
Ciekawą opcją jest także przepis na sałatkę z rukolą na słodko. Do jej przygotowania potrzebne będą: figi, granat, ser żółty, czerwona sałata, rukola, miód, sok z cytryny oraz oliwa z oliwek. Figi można zastąpić także truskawkami. Druga opcja na mniej oczywistą sałatkę to połączenie rukoli, mango, awokado, czerwone sałaty, orzechów włoskich, soku z cytryny, oliwy z oliwek oraz syropu daktylowego. Takie połączenie smaków jest bardzo interesujące, ale najprawdopodobniej nie podpasuje każdemu. Warto mieć to na uwadze, jeśli szykujemy sałatkę dla nowych gości, których nie znamy jeszcze gustu smakowego.
Rukola będzie dobrze komponować się z szynką parmeńską, żółtym serem, karbowaną sałatą (zieloną i czerwoną), ugotowanymi na twardo jajkami, pomidorkami koktajlowymi i oliwą z oliwek. Jajka i rukolę można połączyć też z serem feta, czarnymi oliwkami, rzodkiewką, sałatą oraz pomidorem.
Sałatkę można przygotować też z mięsem. Pierś kurczaka należy pokroić na kawałki, obtoczyć w ulubionej przyprawie i usmażyć na patelni. Następnie gotowe mięsa należy dodać do pozostałych składników: kukurydzy, rukoli, sałaty lodowej, sałaty karbowanej czerwonej, sera mozzarella (mini), sosu winegret i domowych grzanek z chleba.
Sałatka to nie zawsze dodatek do obiadu. Może być też podana w formie przekąski przed daniem głównym lub w czasie spotkania, a także sprawdzi się jako drugie śniadanie. Rukola jest bardzo uniwersalna, dzięki czemu pasuje do różnych sałatek.
Rukola na ciepło – przepis na dodatek do dania głównego
Rukolę można przygotować podobnie jak szpinak. Wystarczy podsmażyć ją na patelni, aż zwiędnie. Najlepiej zrobić to na maśle. Następnie trzeba pozbyć się wszelkich płynów i można doprawić rukolę swoimi ulubionymi przyprawami. Pasować będzie zarówno świeży lub granulowany czosnek, jak i pokrojona papryczka chili i sok z cytryny. Wszystko zależy od tego, jaki smak chcemy uzyskać.
Przepisy z rukolą to zazwyczaj pomysły na smaczne sałatki. Można je podawać zarówno w formie przekąski (np. przed obiadem lub kolacją), jak i jako dania główne (drugie śniadanie, kolacja). Rukola pasuje do różnych składników, więc można z nią stworzyć różne potrawy (na słono, na słodko). Zawarte w tej roślinie witaminy, składniki mineralne oraz inne wartości odżywcze pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.