-
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, który będzie jednocześnie prosty i …
20 + 30 min łatwy 2 346 kcal -
Pomidor z mozzarellą
Pomidor z mozzarellą znany jest również pod inną nazwą sałatka caprese. To doskonały pomysł na szybką przekąskę, którą możemy zabrać …
10 min łatwy 5 226 kcal -
Pomidorowa zapiekanka makaronowa z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Masz ochotę na niespotykany obiad? Nieco odmienna wersja zapiekanki makaronowej złożona z pysznego pomidorowo-śmietankowego sosu, suszonych pomidorów i mozzarelli na …
20 + 30 min łatwy 2 899 kcal
Przepisy z mozzarellą - przepisy
-
Szakszuka z pomidorkami i serem mozzarella
By lekko zmienić postać szakszuki warto dodać świeże pomidory koktajlowe oraz ser mozzarella. Zamiast sera mozzarella bardzo pasuje również ser …
30 min łatwy 2 510 kcal -
Zupa krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem
Pyszny, bardzo zdrowy i mega sycący przepis na zupę krem z soczewicy czerwonej podany z serem mozzarella oraz z grzankami …
30 min łatwy 6 315 kcal -
Sałatka z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem
Nie masz czasu i potrzebujesz posiłku na szybko? Przepyszna i szybka sałatka z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem to najlepsza …
10 min łatwy 3 374 kcal -
Zapiekanka z mozzarellą
Zapiekanka z mozzarellą to wspaniały pomysł na pyszne danie obiadowe. Makaronowa zapiekanka będzie także świetną propozycją na kolację w gronie …
20 + 40 min łatwy 5 1046 kcal -
Makaron ze szpinakiem i mozzarellą
Makaron ze szpinakiem i mozzarellą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość jest smaczna i niezwykle sycąca. Sprawdzi …
20 + 35 min łatwy 6 426 kcal -
Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą
Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą to popularne danie wegetariańskie, jednak możesz je wykonać w naszej wersji z kurczakiem. Jest wiele …
10 + 20 min łatwy 4 393 kcal
-
Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą
Brakuje Ci pomysłu na pyszny obiad, który wykonasz w parę minut? Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę ze szpinakiem fetą …
45 + 35 min łatwy 6 251 kcal -
Makaron z pesto mozzarellą i pomidorami
Makaron z pesto mozzarellą i pomidorami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników naprawdę prostych dań. Pesto doskonale komponuje się z …
20 + 25 min łatwy 4 581 kcal -
Sałatka z awokado i mozzarellą
Sałatka z awokado i mozzarellą to świetny pomysł na zdrowy posiłek zawierający zdrowe kwasy tłuszczowe. Sałatka świetnie sprawdzi się jako …
10 min łatwy 2 692 kcal -
Ciasto francuskie z mozzarellą
Ciasto francuskie z mozzarellą to doskonały pomysł na przekąskę na spotkanie ze znajomymi lub na sylwestra. Przepis jest prosty w …
30 + 20 min łatwy 12 173 kcal -
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Bruschetta to rodzaj kanapki na ciepło, jeśli znudziły Ci się tradycyjne kanapki, koniecznie poznaj mój przepis na bruschettę z pomidorami …
20 + 10 min łatwy 2 356 kcal
-
Zupa pomidorowa z mozzarellą
Tradycyjna zupa pomidorowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które towarzyszą w polskich domach nie tylko od święta. Dzisiaj przedstawię …
20 + 40 min łatwy 6 115 kcal -
Sałatka z kaszą bulgur z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Ekspresowa sałatka pełna aromatu i smaku. Gotowa w kilka minut. Potrzebujesz tylko kilka składników, wystarczy minimum pracy. Suszone pomidory i …
15 min łatwy 2 553 kcal -
Tarta ze szparagami, mozzarellą i kurkami
Wspaniałe połączenie zielonych szparagów, kurek oraz mozzarelli jest przepyszne. Spróbuj ten przepis i przekonaj się jakie dobre danie powstanie z …
20 + 65 min łatwy 6 575 kcal -
Pierogi z zielonymi brzegami
Wyjątkowe pierogi z zielonymi brzegami i wyśmienitym wnętrzem: ze szpinakiem, serem, boczkiem i suszonymi pomidorami – brzmi kusząco, prawda? Te …
60 min średni 2 885 kcal -
Ciasto francuskie z łososiem
Ciasto francuskie z łososiem wędzonym jest najlepszą przekąską na imprezę. Potrzebujesz pomysłu na przystawkę? Zobacz jak zrobić ciasto francuskie z …
10 + 25 min łatwy 3 800 kcal -
Tosty z mozzarellą
Tosty z mozzarellą to świetny pomysł na niezwykle szybką i pyszną przekąskę. Te tosty w stylu śródziemnomorskim są świetną alternatywą …
10 + 10 min łatwy 4 726 kcal
-
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami to wspaniała opcja na pyszny obiad, który dostarcza sporo białka, a przy okazji jest …
20 + 30 min łatwy 4 307 kcal -
Cukinia z mozzarellą
Cukinia z mozzarellą jako szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia. Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i mały coraz mniej …
20 + 10 min łatwy 2 400 kcal -
Ciasto francuskie z pomidorami
Ciasto francuskie z pomidorami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Przepis na ciasto francuskie z pomidorami jest prosty, dlatego nie …
20 + 25 min łatwy 6 476 kcal -
Quiche z łososiem
Szybka, francuska tarta na słono – quiche z łososiem, szpinakiem i pomidorkami z ricottą. Ten prosty przepis to najlepsza propozycja …
30 + 35 min łatwy 4 915 kcal -
Ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą
Ciasto francuskie ze szpinakiem i mozzarellą to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na obiad wtedy, …
20 + 30 min łatwy 5 633 kcal
-
Pizza z krewetkami
Domowa pizza z krewetkami to pyszna propozycja na obiad lub kolację. Jest to szybka i smaczna opcja dla każdego, kto …
40 + 15 min średni 4 411 kcal -
Pizza z szynką parmeńską
Pizza z szynką parmeńską to wspaniała propozycja na obiad lub kolację. Pizza z dobrymi jakościowo produktami zaskoczy domowników i zabierze …
120 + 20 min łatwy 7 465 kcal -
Pizza z tortili na patelni
Pizza z tortilli na patelni to pyszna, łatwa i szybka propozycja na obiad lub kolacje. Szczególnie świetnie sprawdzi się dla …
5 + 5 min łatwy 1 536 kcal -
Pizza Sfincione
Pizza Sfincione to tradycyjny sycylijski wypiek podawany na obiad lub kolację. Niegdyś pizza spożywana była przez rolników, a ciasto drożdżowe …
140 + 20 min łatwy 4 928 kcal -
Zupa meksykańska z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą
Szybka propozycja na pyszny posiłek z kukurydzą, fasolą, pieczarkami i mieloną piersią kurczaka. Zupa meksykańska z kurczakiem w formie mini …
20 + 40 min łatwy 6 360 kcal -
Zupa meksykańska z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów
Cóż za fantastyczne połączenie smaków! Zupa pomidorowa z papryką, pieczarkami, fasolą i kukurydzą z dodatkiem mini pulpecików wołowych jest czymś …
15 + 30 min łatwy 6 567 kcal
-
Klasyczne kanapki z mozzarellą i pomidorem
Kanapki to popularne śniadanie polskiej kuchni, które jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Niestety, ale standardowa kanapka u większości …
5 min łatwy 1 420 kcal -
Pizza margherita
Włoska kuchnia od lat podbija serca miłośników dobrego jedzenia. Pizza Margherita to tak naprawdę ciasto, sos, ser oraz zioła. Choć …
75 + 20 min średni 4 940 kcal -
Szybka pizza
Zastanawiasz się jak zrobić szybką pizzę w domu? Jesteś w odpowiednim miejscu! Nasz przepis na szybką pizzę z sosem pomidorowym, …
10 + 30 min średni 3 629 kcal -
Roladki z indyka
Pyszne roladki z indyka to świetny pomysł na obiad. Zrazy są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego niezależnie od umiejętności kulinarnych …
20 + 30 min łatwy 2 544 kcal -
Rolady z mięsem mielonym
Rolady z mięsem mielonym to dobry pomysł na domową, a co ważne szybki w wykonaniu pomysł na obiad z piekarnika, …
30 + 60 min łatwy 6 284 kcal -
Sałatka z mozzarellą
Przepis na sałatkę z mozzarellą jest szybki i smaczny. Ta letnia sałatka będzie z pomidorami, oczywiście z serem mozzarella, kiełkami …
10 min łatwy 2 268 kcal -
Sałata z mozzarellą
Sałata z mozzarellą to wspaniały dodatek do obiadu, ale również proste danie, które sprawdzi się nie tylko jako szybka przekąska, …
10 min łatwy 2 399 kcal -
Pizza Thermomix
Dziś pokazujemy Wam jak zrobić pizzę w Thermomixie. Jeśli marzy Ci się pyszna, łatwa w przygotowaniu pizza to jesteś w …
50 + 10 min łatwy 2 811 kcal -
Poutine
Poutine to pyszne, kanadyjskie danie na obiad. Składają się na niego frytki, smaczny sos i ser mozzarella. Tak podane frytki …
30 + 30 min łatwy 6 762 kcal -
Pizza z tortilli
Najbardziej rozpowszechnione danie kuchni włoskiej znane na całym Świecie najczęściej występujące w formie drożdżowego placka z ulubionymi indywidualnymi dodatkami, o …
10 + 15 min łatwy 4 231 kcal -
Panzerotti
Panzerotti to pyszne włoskie danie, charakterystyczne w szczególności dla kuchni toskańskiej. To chrupiące pierożki z ciasta chlebowego, tradycyjnie wypełnione mozzarellą …
20 + 15 min średni 10 300 kcal -
Zapiekanka gyros z ryżem
Warstwowa zapiekanka gyros z ryżem, papryką i ogórkiem kiszonym to doskonała propozycja na przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. …
20 + 30 min łatwy 7 360 kcal -
Pizza bianca
Pizza bianca zawdzięcza nazwę swojej barwie. Od tradycyjnej pizzy wyróżnia ją użyty sos, który jest biały. Pizza jest delikatna, chrupiąca …
90 + 20 min łatwy 2 957 kcal -
Mozzarella z pomidorami
Mozzarella z pomidorami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostej, włoskiej kuchni. To sałatka, którą robi się w kilka minut, …
15 min łatwy 2 290 kcal -
Tarta z pieczarkami
Ta tarta z pieczarkami, kukurydzą, natką pietruszki i mozzarellą jest bezbłędna. Koniecznie przygotuj ten sprawdzony przepis na pyszny obiad bez …
30 + 40 min łatwy 8 499 kcal -
Pizza calzone
Pizza calzone to nietypowa odmiana wszystkim dobrze znanej włoskiej pizzy. Choć danie też wywodzi się z Włoch, a dokładnie z …
45 + 25 min średni 1 848 kcal -
Pizza z kurczakiem
Pizza z kurczakiem to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych i prostych mięsnych dań. Pozwala przenieść do kuchni wspaniałe włoskie …
60 + 10 min łatwy 4 338 kcal -
Zapiekanka z dynii
Zapiekanka z dyni to świetna opcja na naprawdę wspaniałe danie, pełne smaku, ale również zdrowe. Dynia połączona z kalafiorem i …
20 + 45 min łatwy 6 556 kcal -
Kurczak z mozzarellą
Kurczak z mozzarellą i pomidorami suszonymi to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się także jako przystawka …
20 + 40 min łatwy 5 430 kcal -
Sałatka z rukolą i kurczakiem
Szybka, dobra i lekka sałatka z rukolą, kurczakiem, suszonymi pomidorami, mozzarellą, orzechami i z gruszką. Jest to zdrowy posiłek bogaty …
20 min łatwy 2 682 kcal -
Cukinia faszerowana kurczakiem
Cukinia faszerowana kurczakiem to świetny pomysł na zdrowy obiad. Cukinia z piersią z kurczaka i kaszą jęczmienną stanowi pełnowartościowy posiłek. …
20 + 50 min łatwy 6 637 kcal -
Pizza z jajkiem
Pizza z jajkiem jako idealna propozycja na rodzinny obiad. W końcu, kto nie kocha pizzy? Na pewno każdy z nas …
50 + 20 min łatwy 4 568 kcal -
Kurczak caprese
Kurczak caprese to naprawdę świetna opcja na pyszny posiłek pełen smaku. Całość jest niezwykle łatwa w przygotowania, dlatego spokojnie poradzi …
10 + 30 min łatwy 4 269 kcal -
Koreczki z mozzarellą
Koreczki z mozzarellą to pyszna przekąska do alkoholu podczas wieczoru spędzanego w towarzystwie znajomych lub rodziny. Koreczki są bardzo popularną …
20 min łatwy 20 66 kcal
Przepisy z mozzarellą – sprawdzone przepisy na dania z serem mozzarella
Mozzarella to bardzo uniwersalny ser o delikatnym smaku, który można dodawać do różnych potraw. Sprawdzi się zarówno w daniach na ciepło, jak i na zimno. Ten ser przygotowuje się z odpowiedniego mleka, któremu zawdzięcza swój śnieżnobiały wygląd i ciekawe właściwości. Witaminy i składniki mineralne zawarte w mozzarelli pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Przekonaj się, jakie przepisy z mozzarellą warto znać i co zrobić z tym serem na obiad!
Mozzarella – informacje, wartości odżywcze
Co to jest mozzarella?
To ser podpuszczkowy i niedojrzewający. Wywodzi się z Włoch i jest jednym ze stałych składników kuchni włoskiej. Wytwarzany jest z mleka samic bawoła, dlatego ma tak jasny kolory, ale coraz częściej do jego produkcji wykorzystuje się mleko krowie lub owcze albo ich połączenie. W takim przypadku ten ser nie będzie już śnieżnobiały, a bardziej żółty.
Mozzarella to ser bardzo miękki i rozciągliwy. Ma charakterystyczną strukturę z nitkami. Powinien mieć w miarę gładką i błyszczącą powierzchnię. Najczęściej sprzedawany jest jako jedna duża kulka w woreczkach lub kilka małych kulek, gdzie pływa w serwatce, ale można też dostać go w postaci okrągłych plastrów. Dostępny jest także w formie granulatu, który idealnie nadaje się do posypania zapiekanych potraw. W sklepach można dostać również wędzoną mozzarellę oraz mozzarellę light.
Właściwości odżywcze mozzarelli – dlaczego warto ją jeść?
Ten ser składa się z pełnowartościowego białka i to właśnie to białko najczęściej jest powodem, dla którego tak chętnie sięgamy po ten ser. Jednak nie jest to jedyna jego zaleta. Mozzarella zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę A i witaminę K. W swoim składzie ma również wapń, fosfor, cynk, sód i potas.
Wszystkie te wartości odżywcze, witaminy i składniki mineralne wspomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Ich obecność wzmacnia układ odpornościowy, a także korzystanie wpływa na układ nerwowy (w tym chroni przed stwardnieniem rozsianym).
Mozzarella zawiera tłuszcze nasycone oraz niewielkie ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3, omega-6). Obecność fosforu pomaga lepiej wchłaniać wapń. Oba te składniki mineralne są niezbędne w organizmie człowieka. Dzięki nim kości się zdrowe, a zarówno mięśnie, jak i mózg są mniej zmęczone. Fosfor wspomaga także pracę nerek.
Aminokwasy korzystanie wpływają na zdrowie psychiczne, a także na pamięć oraz możliwość skupienia się. Zawarta w mozzarelli biotyna pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi, a witamina A wspomaga prawidłowe widzenie i dobry wzrok.
Pomysł na obiad – co zrobić z mozzarellą?
Przepisy z mozzarellą na zimno
Bardzo często ten ser dodaje się do sałatek. Najpopularniejszą sałatką jest włoska Caprese, która składa się zaledwie z trzech składników: plastrów pomidora i mozzarelli oraz listków świeżej bazylii. Możesz przygotować sałatkę z małych kulek mozzarelli, pomidorków koktajlowych, rukoli, nasion słonecznika, czarnych oliwek oraz czerwonej cebuli (lub prażonej). Do tego pasować będzie sos winegret lub sama oliwa z oliwek. Opcji na sałatki jest bardzo dużo. Wybierz swoje ulubione składniki i stwórz swój idealny posiłek na drugie śniadanie.
Ten ser sprawdzi się także przy daniach typu finger food. Można go nadziewać na wykałaczkę i podawać z pomidorkami koktajlowymi jako koreczki. Zamiast pomidorków koktajlowych możesz dodać czerwone lub zielone oliwki. Ten ser będzie pasować także do dobrze doprawionych kawałków mięsa. Takie koreczki na pewno wzbudzą zainteresowanie i bardzo szybko znikną z talerzy.
Jest to też idealny dodatek na kanapkę z szynką, sałatą i pomidorem. Ze względu na delikatny smak sera, można dodać ulubione przyprawy i zioła. Ciekawym akcentem będą suszone pomidory i szczypta czerwonej papryki. Możesz też dodać nieco świeżo mielonego pieprzu oraz sól.
Mozzarella na ciepło – gdzie warto ją wykorzystać?
Ser mozzarella ma delikatny smak, ale po roztopieniu jest bardzo ciągnący, co zwiększa jego atrakcyjność. Właśnie przez te właściwości najczęściej dodaje się go na pizzę i zapiekankę. Bardzo dobrze się topi i pięknie przypieka. Mozzarella pasuje do każdego rodzaju pizzy. Ciekawy pomysł na wykorzystanie tego sera daje zapiekanka. Tam możesz go połączyć z suszonymi pomidorami, rukolą, czerwoną papryką oraz sosem pomidorowym.
Ser mozzarella to też odpowiedni składnik do lasagne. Dzięki niemu uzyskasz ciekawy efekt i poszczególne kawałki tej potrawy nie tylko będą dobrze smakować, ale też bardzo ładnie się prezentować. Ciekawą opcją są naleśniki z kawałkami kurczaka z dodatkiem sera. Mięso należy odpowiednio przyprawić i usmażyć na patelni, a potem bezpośrednio wyłożyć na naleśnik i jeszcze ciepłe posypać serem. Po zawinięciu można je delikatnie przypiec na patelni lub w specjalnym opiekaczu. Zamiast naleśników możesz też wykorzystać placki tortilli.
Brakuje ci pomysłu na obiad? Jako dania obiadowe z mozzarellą polecamy zupę dyniową. Mozzarella dobrze komponuje się z dynią, a przepis na tę potrawę nie jest trudny. Do tej zupy idealnie pasują domowej roboty grzaneczki. Możesz je przygotować w opiekaczu, na patelni lub w piekarniku. Kawałki chleba pokrojone w kostkę możesz wsypać do zupy, ale jeśli zdecydujesz się na upieczone krążki z bagietki, możesz je maczać w dyniowo-serowym kremie.
W piekarniku możesz przygotować nadziewane warzywa. Mozzarellę można umieścić na cukinii, pomidorach oraz paprykach. Ten ser warto też dodać do środka zapiekanych warzyw, aby przy jedzeniu farsz przyjemnie się ciągnął.
Mozzarella to ser, który pasuje do potraw na ciepło oraz dań na zimno. Można go jeść bezpośrednio po wyciągnięciu z woreczka lub najpierw roztopić w piekarniku. Ten ser znany jest ze swoich rozciągliwych właściwości, dlatego często wykorzystywany jest na pizzy oraz do zapiekanek. Warto pokusić się na zupę dyniowo-serową z grzanki oraz wykorzystać przepis na zapiekankę, ale tak naprawdę wszystkie przepisy z mozzarellą możesz dowolnie zmodyfikować, aby stworzyć dania dopasowane do twojego gustu. Właściwości odżywcze mozzarelli korzystanie wpływają na organizm człowieka, dlatego jest to produkt godny polecenia.