-
Sos czosnkowy
Sos czosnkowy pasuje do różnych dań. Można go m.in. podać do frytek i pizzy. Jest to bardzo uniwersalny sos, który …
5 min łatwy 7 76 kcal -
Sos słodko kwaśny
Sos słodko kwaśny stanowi idealny dodatek do dań głównych. Smakuje wybornie i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnej …
25 + 25 min łatwy 4 122 kcal -
Słony karmel
Historia słonego karmelu sięga 1977 roku, został stworzony przez Henri’ego Le Roux’a, który był najbardziej utalentowanym, francuskim cukiernikiem. Szukając czegoś …
5 + 10 min łatwy 6 214 kcal
Przepisy na sosy - przepisy
-
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy to świetny pomysł na aromatyczny dodatek do dań głównych. Jest niezwykle łatwy, a robi się go bardzo szybko. …
10 + 12 min łatwy 4 110 kcal -
Aioli
Aioli to doskonała propozycja na pyszny sos podobny do majonezu. Dodatek do wielu potraw pochodzący z Francji jest tam tradycyjnie …
10 min łatwy 10 256 kcal -
Custard
Custard to przepyszny słodki sos, który jest niezwykle popularny głównie w kuchni angielskiej, jednak warto wykorzystać go również do typowo …
10 + 15 min łatwy 1 1976 kcal -
Sos pomidorowy z passaty
Sos pomidorowy z passaty to świetny pomysł na zdrowy i niezwykle szybki dodatek do potraw. Ma wspaniały, bardzo głęboki smak …
10 + 15 min łatwy 4 79 kcal -
Sos ze świeżych grzybów
Sos ze świeżych grzybów to super dodatek do wielu licznych potraw, który charakteryzuje się wspaniałym smakiem i aromatem. To wszystko …
20 + 15 min łatwy 2 472 kcal -
Sos beszamelowy
Sos beszamelowy będzie idealnym dodatkiem do wielu dań. Nadaje im wspaniale kremowej konsystencji i pysznego smaku. Robi się go niesamowicie …
12 + 15 min łatwy 5 121 kcal
-
Sos chrzanowy
Sosy na gorąco to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Dobry sos jest dopełnieniem pysznego, domowego obiadu. Jednym z popularniejszych …
5 + 10 min łatwy 6 80 kcal -
Sofrito
Sofrito to bardzo dobry pomysł na pyszny sos dla całej rodziny. Tradycyjny sos kuchni andaluzyjskiej idealnie sprawdza się do wielu …
20 + 30 min łatwy 3 140 kcal -
Dressing do sałaty lodowej
Dressing do sałaty lodowej to doskonała propozycja na dobry sos winegret. Świetnie sprawdzi się do wielu sałatek, w których składnie …
5 min łatwy 10 46 kcal -
Cacik
Cacik to tradycyjne danie kuchni tureckiej. Podaje się je jako przystawkę. Przygotowany na bazie ogórka zielonego i jogurtu naturalnego chłodnik …
15 min łatwy 2 306 kcal -
Sos holenderski
Sos holenderski to jeden z popularniejszych sosów kuchni francuskiej, a to wszystko ze względu na jego prostotę, a także wspaniały …
10 + 5 min łatwy 5 266 kcal
-
Sos tatarski
Domowy sos tatarski jest bardzo prosty do przygotowania, a smakuje zdecydowanie lepiej, niż ten gotowy. Robiąc własny sos, możesz dodać …
15 min łatwy 10 155 kcal -
Sos koperkowy
Sos koperkowy na ciepło jest pysznym dodatkiem do ziemniaków, kaszy czy ryżu. Stanowi również dodatek do mięsa, kotletów czy nawet …
5 + 10 min łatwy 12 53 kcal -
Sos serowy
Sos serowy to jeden z popularniejszych sosów, który wykorzystywany jest na ciepło. Sos ten jest bazą słynnego amerykańskiego mac&cheese, dodawany …
10 + 15 min łatwy 6 180 kcal -
Sos kurkowy
Jak zrobić sos kurkowy? Ten sos jest łatwy do zrobienia, ale przede wszystkim warto zacząć od przygotowania wszystkich składników. Gdy …
30 + 20 min łatwy 2 376 kcal -
Ajvar
Ajvar to tradycyjny sos pochodzący z kuchni bałkańskiej. Przygotowuje się go na bazie pieczonych papryk i bakłażanów. Może być dodatkiem …
10 + 40 min łatwy 20 44 kcal -
Sos musztardowy
Sos musztardowy to pyszny dodatek do mięsa, jajek oraz do ziemniaków. Jest to bardzo prosty sos musztardowy, który przygotujesz z …
10 min łatwy 3 158 kcal
-
Tzatziki
Tzatziki to sos, który sprawdzi się w wielu sytuacjach. Można go podać jako dodatek do warzyw lub mięs. Idealnie będzie …
15 min łatwy 7 27 kcal -
Sos winegret
Sos winegret jest niezwykle popularnym dressingiem którego używa się do różnego rodzaju sałat. Choć dobrze znany, bardzo często jego wersja …
10 min łatwy 2 270 kcal -
Nam pla
Nam pla to tajski sos rybny, który stanowi podstawę azjatyckiej kuchni. Oparty jest na wielu różnych przypraw, dzięki czemu jest …
10 min łatwy 2 45 kcal -
Sos buffalo
Sos buffalo to niezwykle popularny dodatek, który kojarzony jest zwykle ze skrzydełkami, o tej samej nazwie. Ma piękny, pomarańczowy kolor …
20 + 10 min łatwy 2 386 kcal -
Chimichurri
Chimichurri to tradycyjny argentyński sos ze świeżych ziół podawany najczęściej jako dodatek na grilla do mięs lub sałatek. Przepis na …
10 min łatwy 10 108 kcal
-
Fondue serowe
Fondue serowe to pyszny sos przygotowany na bazie sera żółtego oraz wina białego. Fondue stanowi doskonały pomysł na dodatek do …
30 min łatwy 10 170 kcal -
Sos seczuański
Jednym z najpopularniejszych dodatków do dań kuchni chińskiej jest sos seczuański, który składa się m.in z sosu sojowego, czosnku i …
5 + 10 min łatwy 1 182 kcal -
Sos ranczerski
Sos ranczerski inaczej zwany farmerski jest doskonały do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako dressing do sałatki lub jako dodatek …
10 min łatwy 5 95 kcal -
Karkówka duszona w sosie
Karkówka duszona w sosie to danie, które ma wielu miłośników. Nic dziwnego - miękkie i soczyste mięso, otulone smacznym i …
20 + 30 min średni 6 287 kcal -
Przecier pomidorowy Thermomix
Przecier pomidorowy Thermomix przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą …
15 + 30 min łatwy 2 91 kcal -
Sos do sajgonek
Poznaj pomysł na najlepszy sos do sajgonek zwany nuoc cham, który należy do kuchni wietnamskiej. Sajgonki należą do jednych z …
10 min łatwy 2 86 kcal
-
Sos pomidorowy do gołąbków
Sos pomidorowy do gołąbków jest wręcz obowiązkowym dodatkiem do tej potrawy. Ten domowy sos jest bardzo dobry i smakuje zarówno …
15 min łatwy 8 47 kcal -
Pesto bazyliowe
Pesto bazyliowe to bardzo dobry pomysł na pyszny sos dla całej rodziny. Pesto może być bardzo dobrym dodatkiem do makaronu, …
10 min łatwy 2 1516 kcal -
Brown sauce
Brown sauce to nic innego ja brązowy sos, który przygotowują nasze mamy i babcie do większości tradycyjnych obiadów. Spotkać go …
20 + 60 min łatwy 5 384 kcal -
Kurki w śmietanie
Kurki w śmietanie to szybki dodatek do obiadu, świetnie sprawdza się z dodatkiem mięsa lub w wersji jarskiej z kaszą …
10 + 20 min łatwy 8 200 kcal -
Pierś z kurczaka w sosie
Pierś z kurczaka w sosie to oryginalna forma przygotowania popularnej piersi z kurczaka. Możesz tak przyrządzić całe piersi z kurczaka …
10 + 20 min łatwy 4 413 kcal -
Remulada
Sos remulada to inaczej zwany sos duński. Przypomina on dobrze znany w kuchni polskiej sos tatarski. Pyszny, domowy sos duński …
15 min łatwy 5 65 kcal -
Demi glace
Demi glace to bardzo dobry pomysł na pyszny długo gotowany sos. Można go wykorzystywać na wiele sposobów jako dodatek do …
10 + 1440 min łatwy 1 348 kcal -
Sos paprykowy
Sos paprykowy jest przepysznym i bardzo aromatycznym dodatkiem do głównych dań, który sprawia, że nawet zwyczajna potrawa zyskuje nowy, wspaniały …
20 + 15 min łatwy 10 108 kcal -
Dulce de leche
Dulce de leche to tradycyjny hiszpański wyrób, bardzo popularny także w Argentynie. Słodka masa z długo gotowanego mleka i cukru, …
0 + 180 min łatwy 10 174 kcal -
Sos do zapiekanki makaronowej
Sos do zapiekanki makaronowej to bardzo dobry pomysł na przygotowanie pysznego posiłku dla całej rodziny. Zapiekanki to smaczny sposób na …
10 + 15 min łatwy 2 1402 kcal -
Casu marzu
Casu marzu to bardzo dobry pomysł na tradycyjny włoski ser przygotowywany z mleka owczego. Ser przygotowywany jest poprzez dodanie do …
10 + 15 min łatwy 4 269 kcal -
Mus malinowy do tortu
Mus malinowy do tortu to wspaniały dodatek, który doskonale sprawdza się nie tylko do ciast, ale to właśnie wypieki wzbogacone …
15 + 15 min łatwy 1 285 kcal -
Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu jest świetną opcją dla wszystkich miłośników pysznych i zdrowych sosów. Całość jest łatwa w przygotowaniu, a dodatkowo …
10 min łatwy 2 555 kcal -
Pulpa pomidorowa
Pulpa pomidorowa przygotowana na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą się …
20 + 15 min łatwy 10 88 kcal -
Grzyby w sosie śmietanowym
Smaczne grzyby w sosie śmietanowym to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybki w wykonaniu dodatek na obiad. Grzyby …
40 + 30 min łatwy 4 75 kcal -
Lazania z sosem beszamelowym
Ta pyszna lazania z sosem beszamelowym to idealny pomysł na obiad przygotowany w domu. Początek beszamelu przypisuje się francuskiemu urzędnikowi- …
40 + 60 min średni 4 -
Indyk w sosie pieczarkowym
Indyk w sosie pieczarkowym to smaczny i szybki pomysł na obiad. Mięso przygotowane w aromatycznym sosie idealnie smakuje podane z …
20 + 20 min łatwy 4 -
Zrazy wołowe w sosie
Kuchnia staropolska jest niezwykle smaczna i aromatyczna dlatego warto do niej wracać, przygotowując domowe obiady. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na …
40 + 120 min łatwy 8 255 kcal -
Gulasz drobiowy z pieczarkami
Gulasz drobiowy z pieczarkami to doskonała opcja na naprawdę smaczne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom rozgrzewających, jednogarnkowych potraw. …
50 + 45 min łatwy 4 -
Ragout z dzika
Ragout z dzika to pomysł na niezwykle ciekawe, ale bardzo smaczne danie, które doskonale sprawdzi się na co dzień. Jest …
30 + 80 min średni 6 -
Ragout z indyka
Ragout z indyka to pyszny sos, który doskonale sprawdza się zarówno z makaronem, jak i z ziemniakami. Ma niezwykle intensywny …
30 + 60 min średni 4 -
Sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym
Sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym jest bardzo prosty, a przy okazji naprawdę smaczny. Idealnie komponuje się zarówno z …
5 + 15 min łatwy 1 339 kcal -
Relisz
Relisz to niezwykle aromatyczny sos ze świeżych warzyw i ziół. Idealnie sprawdza się jako ciekawy dodatek do kanapek, mięs, czy …
15 + 30 min łatwy 1 736 kcal -
Sos potrawkowy
Sos potrawkowy to dodatek idealny do mięsa. Jest niezwykle gęsty, a przy tym pyszny i bardzo łagodny. Na pewno przypadnie …
10 + 15 min łatwy 4 108 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie przepisy na sosy
Najlepsze przepisy na sosy. Oto zbiór receptur na sosy do mięs i sałatek
Sos jest gęstym płynem składającym się z kilku składników, które nadają mu konkretnego smaku. Przepisy na sosy są po to, aby przyrządzać znakomite dodatki do dań, m.in. do mięs, serów, sałatek, ryb, ciast albo makaronów. Pyszne sosy dzielą się na wiele rodzajów, a każdy przepis na niego zawiera cenne walory nie tylko smakowe, ale i odżywcze. Poza tym sosy są szybkie i proste do przygotowania, więc każdy może bezproblemowo zrobić jeden z nich do obiadu. Jaka jest historia sosów oraz jakie są ich podstawowe rodzaje? Sprawdź najciekawsze informacje dotyczące sosów!
Przepisy na sosy – które z nich są pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu?
Krótka historia sosów, czyli gdzie powstał pierwszy przepis na sos?
Przepisy na sosy pojawiły się w wielu książkach kucharskich. Większość z nich opisuje domowe sosy jako dodatek do dań na ciepło lub na zimno, który powinien zostać przygotowany kompleksowo. Sosów nie spożywa się samodzielnie, a zawsze z różnymi potrawami. Konsystencja większości z nich jest gładka, a także płynna. Są oczywiście wyjątki od tej reguły, ale o tym pomówimy sobie w dalszej części artykułu.
Na początek warto wyjaśnić, skąd wzięła się tradycja przygotowywania sosów. Otóż łączy się ją ze starożytnymi Chinami, w których ok. V wieku p.n.e. wynaleziono sos sojowy (z przypraw pochodzących ze sfermentowanego mięsa). Dzięki fermentacji towarzyszącej tworzeniu sosów udało się przyrządzić wiele ich rodzajów, znanych i uwielbianych do dziś – m.in. ketchup, który dawniej robiono ze sfermentowanych grzybów albo… orzechów włoskich. W starożytnej Grecji uważano, że naturę produktów powinno się poprawiać, aby organizm lepiej przyswajał niektóre potrawy. Dlatego też zaczęto robić np. sosy do mięs, które miały poprawić funkcjonowanie układu trawiennego.
Między XIV a XV wiekiem sosy przestały już poprawiać smak dań, a zaczęły je po prostu doskonale uzupełniać. Najbardziej przełomowe w historii sosów okazało się wynalezienie masła. Jednak całkowita rewolucja w gastronomii nastąpiła wraz z wynalezieniem przez Francoisa de la Varenne (francuskiego szefa kuchni) zasmażki. Kucharz właśnie ją zaczął wykorzystywać bowiem jako zagęszczenie sosów.
Najważniejsze sosy bazowe do obiadu – czy znasz je wszystkie?
To Francuzi opracowali teorię sztuki kulinarnej, zatem właśnie oni jako pierwsi na świecie sklasyfikowali sosy w gastronomii. Pojęcie „sosów bazowych” wymyślił Antonin Careme, który poszerzył metodologię, za pomocą której większość sosów świata klasyfikowana jest dziś jako poszczególne odmiany pięciu podstawowych sosów bazowych. Warto dowiedzieć się, które z nich zaliczane są do tych najważniejszych.
- Beszamel – to kremowy biały sos, który tworzy się z masła, mąki oraz mleka (lub śmietany z zasmażką). Właśnie na beszamelowej bazie przyrządzić można np. sosy serowe i śmietanowe.
- Veloute – jasny sos, który jest aksamitny w smaku. Tworzy się go na bulionie z drobiu bądź ryby. Najczęściej dodaje się do veloute jajka lub śmietanę. Sos ten jest podstawą do przyrządzenia doskonale znanego nam sosu grzybowego.
- Sos pomidorowy – przyrządza się go z pomidorów, oliwy oraz cebuli. Na bazie tego sosu tworzy się sos kreolski albo prowansalski.
- Holenderski (majonezowy) – składa się z klarowanego masła i żółtek jaj, a jego konsystencja jest płynna. Właśnie z holenderskiego sosu przygotowuje się np. słynny sos dijon, który świetnie uzupełnia niektóre dania na ciepło.
- Demi-glace – to brunatny i gęsty sos, który uzyskać można dzięki zagęszczeniu bulionu z pieczonych kości. Dzięki niemu można utworzyć m.in. sos myśliwski.
Oprócz wyżej wymienionych sosów mamy też inne, które przyrządza się w różnych częściach świata, np. bolognese, piri, miętowy, rybny, winegret bądź tatarski. Ciężko wymienić dokładną ilość przepisów na sosy, ponieważ cały czas powstają nowe receptury. Z całą pewnością jest ich jednak kilkaset.
Proste przepisy na sosy domowe – które z nich będą najlepsze do obiadu?
Popularne rodzaje sosów, które warto znać!
Bazowe sosy to nie wszystkie, jakie można przygotować. Niemal każde państwo posiada przepisy na sosy, które doskonale podkreślają smaki lokalnej kuchni. Ich składy uwarunkowane są dostępnością produktów w danym kraju, a także dietą mieszkańców czy osobistymi upodobaniami. Sosy podzielić można wobec tego na sposób ich przygotowania, a także zawartość głównych składników.
- Sosy brązowe – zaliczyć można do
nich ocet słodowy, a także brytyjski sos HP.
-
Sosy emulsyjne – aksamitne sosy
typu tatarski, majonezowy bądź aioli.
-
Sosy fermentowane – m.in. słynny
sos sojowy.
-
Sosy maślane – tworzy się je
poprzez podsmażenie masła, które często łączy się z octem.
-
Sosy zielone – czyli sosy ziołowe (np.
pesto).
-
Sosy rybne – ze sfermentowanych
ryb. Te sosy najpopularniejsze są w Azji.
-
Sosy mięsne – w środku sosów
najczęściej znajdziemy pokrojone lub zmielone mięso (np. bolognese).
-
Sosy pomidorowe – powstają z
połączenia przecieru pomidorowego oraz soli lub pikantnych przypraw (np.
arrabbiata).
-
Sosy słodkie – często podaje się
je do deserów, ale i mięs (m.in. czekoladowy, waniliowy czy żurawinowy).
- Sosy pikantne – podstawą w tego typu sosach są ostre papryczki. Do sosów pikantnych zaliczamy np. tabasco.
Poza opisanymi rodzajami sosów mamy też oczywiście jogurtowe, które mogą być świetnym uzupełnieniem dań warzywnych, ale i mięsnych. Warto wspomnieć też o słynnym sosie winegret – w Polsce jadamy go głównie z sałatkami.
Ciekawostki o sosach – sprawdź, czy znasz je wszystkie!
- Meksykański sos guacamole, znany również jako salsa, przyrządza się na bazie awokado. Mieszkańcy Meksyku uwielbiają jeść ten sos z tortillą. Lubią go na tyle, że podają sos guacamole jako przystawkę przed niemal każdym głównym daniem.
- Najsłynniejszym sosem w kuchni indyjskiej jest chitney, który przyrządza się z warzyw, owoców, czosnku, musztardy, rodzynek i cebuli. Można używać go do potraw zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych. W zależności, na jaką wersję się zdecyduje, przyrządzić go można w wersji pikantnej bądź łagodnej, ale i słodkiej.
- Goma-ae jest japońską przystawką podawaną z sosem sezamowym. Co ciekawe, słowo goma oznacza sezam, z kolei ae w tłumaczeniu na język polski to po prostu… sos.
- Zielony kolor pesto, które swoje korzenie ma we Włoszech, zawdzięcza bazylii. Pesto podawane jest w Italii z pieczywem, ale też jako główny składnik makaronu. Dostać można ten sos w niewielkich słoiczkach, ale też sprzedawany na wagę.
- Najsłynniejszym macedońskim sosem z papryki, bakłażanów i pomidorów wcale nie jest ajvar, jak mylnie sądzi wielu ludzi. Macedoński sos to pindżur, który w swoim składzie ma minimum 60% papryki. W przeciwieństwie do ajvaru pindżur jest swego rodzaju pastą warzywną, która jest jednak zdecydowanie łagodniejsza w smaku.