-
Terrina z łososia
Terrina z łososia to idealny pomysł na elegancką i smaczną przystawkę na zimno. Świetnie smakuje podawana ze świeżym pieczywem. Przekonaj …
500 min łatwy 8 185 kcal -
Placki z ciecierzycy
Placki z ciecierzycy to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Placki możesz podać też jako przystawkę podczas spotkania …
15 + 15 min łatwy 6 513 kcal -
Szyszki z masy krówkowej
Szyszki z masy krówkowej to deser znany prawie każdemu. Kojarzy się zwykle z czasem dzieciństwa. Szyszki z karmelową masą należą …
20 + 10 min łatwy 15 177 kcal
Przekąski bezglutenowe - przepisy
-
Surówka z sałaty lodowej i pomidorów
Surówka z sałaty lodowej i pomidorów to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdzi się …
20 min łatwy 4 99 kcal -
Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem
Łatwa sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem to wspaniały pomysł na fit przekąskę. Sałatka może stanowić także dodatek do obiadu …
10 min łatwy 2 250 kcal -
Chipsy z jarmużu
Chipsy z jarmużu to wspaniała alternatywa dla sklepowych produktów, pełnych utwardzonych tłuszczów i ogromnej ilości soli. Te chipsy w łatwy …
15 + 10 min łatwy 2 226 kcal -
Sałatka z kurczakiem
Sałatka z kurczakiem to świetny pomysł na przekąskę i dobra alternatywa dla nudnych fit sałatek. Jej sekretnym składnikiem, który zmienia …
15 min łatwy 3 209 kcal -
Sałatka caprese
Sałatka caprese to bardzo dobry pomysł na szybką przekąskę. Możemy ją również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Włoska …
15 min łatwy 2 253 kcal -
Gofry bezglutenowe
Gofry bezglutenowe to alternatywa idealna dla wszystkich miłośników domowych słodkości, w wersji nieco zdrowszej. Na pewno przypadną do gustu miłośnikom …
20 + 15 min łatwy 4 136 kcal
-
Ciasteczka bezglutenowe
Ciasteczka bezglutenowe to szybkie biszkopty na bazie mąki kukurydzianej. Bezglutenowe biszkopty mogą być bazą do ciast i deserów. Przepis na …
10 + 20 min łatwy 6 290 kcal -
Naleśnik bezglutenowy
Naleśnik bezglutenowy to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych słodkości, jednak w wersji nieco zdrowszej, zwłaszcza dla osób z alergią …
20 + 15 min łatwy 2 507 kcal -
Muffinki bezglutenowe
Muffinki bezglutenowe to doskonała propozycja na słodki deser. Bezglutenowe babeczki są bardzo dobrą alternatywą dla osób niemogących spożywać glutenu. Przepis …
15 + 25 min łatwy 10 310 kcal -
Pączki bezglutenowe
Pączki bezglutenowe z twarogu może i nie będą przypominać tradycyjnych pączków, ale ich smak wcale nie będzie od nich gorszy. …
45 min łatwy 35 177 kcal -
Faworki bezglutenowe
Faworki, nazywane też chruścikami lub kreplami to słodkie ciasteczka charakterystyczne dla kuchni polskiej, litewskiej i niemieckiej. Mają charakterystyczny kształt kokardki. …
70 min średni 50 31 kcal
-
Racuchy bezglutenowe
Racuchy z jabłkiem to pyszne, słodkie placuszki, które zapewne większość z nas pamięta z dzieciństwa. Serwowane na śniadanie, kolację, czy …
30 min średni 2 700 kcal -
Placki bezglutenowe
Dziś prezentujemy przepis na placki bezglutenowe. Będą idealnym pomysłem na śniadanie dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Gluten to …
5 + 15 min łatwy 1 702 kcal -
Keto tiramisu bezglutenowe
Keto tiramisu bezglutenowe, to doskonały wybór dla wszystkich miłośników ciekawych ciast. Jego przygotowanie jest proste, a przy tym nie trzeba …
15 + 5 min łatwy 2 557 kcal -
Lody bezglutenowe
Lody bezglutenowe to wspaniały pomysł na lody wolne od alergenów. Ich zrobienie jest niezwykle proste, nawet w warunkach domowych. Całość …
20 min łatwy 4 349 kcal -
Pancakes bezglutenowe
Pankejki to jedno z najpopularniejszych i klasycznych dań tradycyjnej kuchni amerykańskiej, a obecnie znane i popularne na całym świecie. Standardowo …
30 min łatwy 2 582 kcal -
Sałatka bezglutenowa
Sałatka bezglutenowa z kurczakiem, z komosy ryżowej, z papryką, ogórkiem i pomidorami koktajlowymi to nie tylko świetny obiad do pracy, …
10 + 25 min łatwy 1 622 kcal
-
Chrusty bezglutenowe
Chrusty bezglutenowe to smaczne rozwiązanie dla osób, które uwielbiają faworki, ale powinny stosować dietę bezglutenową. Koniecznie poznajcie ten prosty przepis. …
20 + 20 min łatwy 30 104 kcal -
Kokosanki bezglutenowe
Kokosanki bezglutenowe to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciastka świetnie sprawdzą …
20 + 20 min łatwy 10 117 kcal -
Sałatka z roszponką
Sałatka z roszponką to prosta i szybka propozycja na pyszne danie. Możesz wykorzystać ją jako II śniadanie, podwieczorek, przekąskę lub …
10 min łatwy 1 297 kcal -
Sałatka z rukoli i kurczaka
Sałatka z rukoli i kurczaka to dobra propozycja na smaczną przekąskę, którą możesz zabrać do pracy. Świetnie sprawdzi się również …
25 min łatwy 2 225 kcal -
Sałatka z rukolą i jajkiem
Przepis na sałatkę z rukolą i jajkiem to niezwykle smaczna i prosta potrawa, nawet na imprezę, która jest niespodziewana. Jest …
10 + 7 min łatwy 1 268 kcal
-
Szarlotka bezglutenowa
Szarlotka bezglutenowa nie różni się przygotowaniu od szarlotki z mąką pszenną. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby wszystkie składniki nie …
50 + 65 min łatwy 20 232 kcal -
Muffinki jajeczne
Muffinki jajeczne to fajna propozycja na śniadanie na słono. Szybkie, warzywne muffinki z jajek są pyszną formą podanie warzyw, która …
10 + 25 min łatwy 4 268 kcal -
Tortilla de patatas
Pod nazwą „tortilla de patatas” kryje się tortilla hiszpańska z ziemniakami. To danie nie jest bardzo popularne w Polsce, więc …
40 + 25 min łatwy 2 1245 kcal -
Ciastka marchewkowe
Domowe ciastka marchewkowe to pomysł na pyszny, słodki, a przy tym zdrowy deser lub podwieczorek dla całej rodziny. Świetnie sprawdzą …
30 + 15 min łatwy 10 93 kcal -
Chipsy z piekarnika
Chipsy z piekarnika to świetna opcja dla wszystkich miłośników tych słonych przekąsek, tylko w tym wydaniu są one znacznie zdrowsze, …
20 + 15 min łatwy 4 157 kcal -
Chipsy z ciecierzycy
Proste chipsy z ciecierzycy to doskonała alternatywa sklepowych chipsów zawierających bardzo dużo niezdrowego tłuszczu palmowego oraz wzmacniaczy smaku. Chipsy zazwyczaj …
10 + 20 min łatwy 6 506 kcal
-
Lody jogurtowe
Lody jogurtowe są bardzo proste do przygotowania, a robiąc domowe lody, masz wpływ na składniki, z jakich są zrobione. Dzięki …
10 min łatwy 3 101 kcal -
Drożdżówka bezglutenowa
Drożdżówka bezglutenowa jest świetną opcją zarówno na śniadanie, jak i drugie śniadanie. Całość prezentuje się znakomicie, a przy okazji jest …
40 + 15 min łatwy 15 259 kcal -
Pikle w musztardzie
Pikle w musztardzie to pomysł na pyszne, domowe przetwory do słoików na zimę. Świetnie sprawdzą się jako smaczny i niskokaloryczny …
40 min łatwy 5 90 kcal -
Ciasto wegańskie bezglutenowe
Smaczne ciasto wegańskie bezglutenowe to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się …
60 + 40 min łatwy 12 414 kcal -
Koreczki
Koreczki to jedna z najpopularniejszych „finger food” na świecie. Mogą być przygotowane praktycznie ze wszystkiego na co mamy ochotę. Są …
10 min łatwy 10 45 kcal -
Koreczki z łososiem
Koreczki z łososiem to doskonały pomysł na szybką i niedrogą przekąskę, która idealnie sprawdzi się na imprezę czy spotkanie z …
20 + 15 min łatwy 10 94 kcal -
Chipsy z cukinii
Przepis na chipsy z cukinii jest idealny, gdy jesteś na diecie i szukasz zdrowszej alternatywy. To jak, skusisz się? Sprawdź …
30 + 30 min łatwy 1 201 kcal -
Chipsy z ziemniaków
Jeśli jesteś przyzwyczajona do przekąsek w czasie oglądania filmu lub wieczornego relaksu i szukasz zdrowej alternatywy, koniecznie poznaj mój dzisiejszy …
20 + 20 min łatwy 3 92 kcal -
Grzyby smażone
Pyszne grzyby smażone to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybki w wykonaniu dodatek na obiad. Grzyby idealnie komponują …
40 + 25 min łatwy 4 143 kcal -
Faszerowane pomidorki
Jeśli potrzebna Ci pyszna przystawka na imprezę, to idealnie sprawdzi się nasz przepis na faszerowane pomidorki. Takie nadziewane warzywa są …
10 min łatwy 20 12 kcal -
Chipsy z mikrofali
Jak zrobić chipsy z mikrofali bez oleju, by były idealnie chrupiące? Zobacz i przekonaj się, że domowe chipsy z mikrofali …
15 min łatwy 2 77 kcal -
Pasta z bakłażana pieczonego
Pasta z bakłażana pieczonego to świetny pomysł na zdrowy, smaczny dodatek do kanapek. Jest pyszna, sycąca i zdrowa, a jednocześnie …
15 + 20 min łatwy 10 -
Chałka bezglutenowa
Chałka bezglutenowa to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Pyszna chałka doskonale smakuje z dodatkiem dżemu oraz masła. …
40 + 25 min łatwy 10 289 kcal
Przekąski bezglutenowe – najlepsze przepisy na dania bez glutenu
Przekąski bezglutenowe cieszą się dużą popularnością na świecie. Ludzie wykorzystują rozmaite pomysły na dania bez glutenu, zwłaszcza gdy zmagają się z celiakią lub nietolerancją glutenu. Przekąski można zrobić zarówno na imprezę, jak i zajadać w pracy. Bezglutenowe przystawki przyrządzić można na słono, ale też na słodko. Jak zrobić bezglutenowe przekąski na szybko, które zachwycą gości? Czy sałatki z mięsem to dobre przystawki dla osób borykających się z celiakią? Sprawdź szybkie, smaczne i niedrogie przepisy na przekąski bezglutenowe.
Pomysły na szybkie, smaczne i zdrowe przekąski bezglutenowe
Pomysły na przekąski bez glutenu – dlaczego warto jeść?
Przekąski bezglutenowe doceniane są przez ludzi na całym świecie. Wykazują mnóstwo właściwości zdrowotnych – zwłaszcza dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Jedzenie produktów zawierających gluten może stanowić dla nich poważne zagrożenie. Spożywanie bezglutenowych przekąsek jest więc niesamowicie pomocne dla ludzi z celiakią. To dla nich bezpieczna alternatywa, która minimalizuje ryzyko pojawienia się niepożądanych reakcji czy dolegliwości zdrowotnych. Coraz więcej restauracji serwuje dania bezglutenowe, takie jak sałatki z mięsem czy inne pyszności. Dlaczego jeszcze warto jeść przekąski bezglutenowe?
- Zawierają zdrowe składniki – większość przekąsek bez glutenu bazuje na naturalnych składnikach. Wśród nich pojawiają się m.in. nasiona, owoce, orzechy lub inne alternatywne dla glutenu produkty. Zawierają często więcej błonnika oraz są bardziej odżywcze. W porównaniu do klasycznych przekąsek bezglutenowe mają też więcej składników mineralnych.
- Pomagają utrzymać zdrowy tryb życia – spożywanie przekąsek bezglutenowych może wspomóc utrzymanie zdrowej wagi, ale też prowadzenie świadomego stylu życia. Produkty bezglutenowe zwykle mają więcej błonnika, dlatego zapewniają uczucie sytości na dłużej. Może to bardzo pomóc w kontrolowaniu apetytu. Jedząc bezglutenowe przekąski, można też unikać tych o niskiej wartości odżywczej.
- Dają mnóstwo możliwości kulinarnych – dzięki ogromnej różnorodności składników, których można użyć do stworzenia przekąsek bez glutenu, da się ich zrobić naprawdę mnóstwo. Otwiera to drzwi do szerokiego wachlarza nowych smaków, ale też możliwości kulinarnych. Z bezglutenowych dodatków możesz zrobić zarówno pyszne sałatki, jak i różne słodkości. Pozwala to cieszyć się różnorodnością nie tylko smaków, ale i zapachów oraz tekstur.
Placki z ciecierzycy – jak zrobić krok po kroku?
Jeśli nie masz pomysłu na bezglutenową przekąskę, zawsze warto przyrządzić placki z ciecierzycy. Są smaczne, pożywne i pełne cennych wartości odżywczych. Można je zrobić na szybko, więc sprawdzą się idealnie, gdy będziesz mieć napad głodu. Placuszki bezglutenowe stanowią doskonałą alternatywę dla wszystkich zmagających się z celiakią. Aby przygotować placki, koniecznie zaopatrz się następujące składniki spożywcze: ciecierzyca konserwowa, marchewka, koperek świeży ogrodowy, jajko, mąka ziemniaczana, jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy i przyprawy do smaku – czosnek, papryka ostra, pieprz i sól.
Odsącz ciecierzycę z zalewy, następnie włóż do malaksera. Dodaj czosnek, jajka i rozdrobnij. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce. Przełóż masę z ciecierzycy do miski, następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, marchew, pieprz, sól i ostrą paprykę. Wymieszaj, aż składniki się ze sobą połączą. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni. Wylewaj ciasto na placki za pomocą łyżki lub chochelki. Smaż każdy placuszek osobno, po ok. 2-3 minuty z jednej strony. Dodaj jogurt do miseczki. Dosyp również posiekany koper, następnie dopraw solą i dokładnie wymieszaj. Podawaj placki z sosem.
Sałatka z tofu – idealna na przekąskę bezglutenową
Jeśli lubisz zdrowe i wartościowe sałatki, koniecznie przygotuj tę pyszną sałatkę z tofu. To jedna z najsmaczniejszych opcji zarówno na przekąskę w pracy, jak i lekką kolację. Sałatka z tofu fantastycznie sprawdzi się również w formie przystawki dla gości na domówce. Jest dość tania, więc nawet z ograniczonym budżetem można bez problemu ją przygotować. Sałatka jest prosta w przygotowaniu – nawet amator kulinarny znakomicie z nią sobie poradzi. Sałatka przypadnie do gustu nie tylko osobom borykającym się z nietolerancją glutenu. Także miłośnicy dań wegetariańskich będą nią zachwyceni, ponieważ sałatka jest bez mięsa. Warto dodać, że jest lekka – nie obciąża więc żołądka. Jest uniwersalna, zatem może być znakomitą przekąską, ale też uzupełnieniem obiadu. Do przygotowania sałatki należy zaopatrzyć się w: tofu, orzechy laskowe, pomidorki koktajlowe, oliwę z oliwek, marchew, awokado, paprykę zieloną, mix sałat, musztardę sarepską, sos sojowy i przyprawy do smaku – sól, pieprz, chili oraz zioła prowansalskie.
Sos sojowy dokładnie wymieszaj z musztardą. Następnie pokrój tofu w kostkę i wrzuć do marynaty. Odłóż w osobne miejsce na 15 minut. Opłucz sałatę, po czym przerzuć do miski. Pokrój w słupki umytą i obraną marchewkę. Zrób to samo z zieloną papryką i awokado. Przekrój pomidorki koktajlowe na pół i wrzuć z innymi warzywami do sałaty. Rozgrzej patelnię za pomocą oleju, a następnie smaż na niej orzechy przez 2 minuty. Dorzuć orzechy do sałaty. Podgrzewaj tofu przez ok. 5 minut. Ostudź przygotowane tofu i wrzuć do pozostałych składników. Wymieszaj też sok z cytryny z oliwą i przyprawami, korzystając z osobnej salaterki. Tak przygotowanym sosem możesz polać swoją sałatkę. To pyszna bezglutenowa przekąska, która zachwyci każdego wielbiciela lekkich warzywnych sałatek.
Przepisy na przekąski bezglutenowe – w jaki sposób je przygotować?
Muffinki bezglutenowe – prosty i szybki przepis na słodką przekąskę
Jeśli lubisz słodycze, na pewno zaciekawi cię przepis na bezglutenowe muffinki. Do ich przygotowania nie używa się zwykłej mąki tortowej. To znaczniej lepiej przyswajalna wersja muffinek niż klasyczne. Osoby borykające się z celiakią i walczące z nietolerancją glutenu będą zachwycone przekąską. Słodkie muffinki mogą stanowić zarówno drugie śniadanie w pracy, jak i zdrowy deser. Można też przygotować muffinki dla niespodziewanych gości. Przepis jest dość prosty do odtworzenia, więc nawet amator gotowania powinien świetnie sobie z nim poradzić. Aby przygotować przepis, należy zaopatrzyć się w następujące składniki spożywcze: jajko, mąka kokosowa, mąka ryżowa, banany, daktyle suszone, soda oczyszczona, gorzka czekolada, olej rzepakowy, jabłka.
Wbij jajka do miski – masa musi zrobić się biała. Obierz banany ze skórki, następnie włóż je do pojemnika blendera. Dodaj daktyle i porządnie zblenduj z bananami. Do miski wrzuć masę z blendera razem z mąką kokosową i ryżową. Dodaj sodę oczyszczoną i olej rzepakowy. Obierz jabłka ze skórki, następnie pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój owoce w kostkę – dodaj do pozostałych składników. Wyłóż papilotami foremkę do muffinek. Każdy papilot wypełnij masą do ok. 2/3 wysokości, po czym w ciasto włóż kostkę gorzkiej czekolady. Piecz muffinki przez 20-25 minut w temperaturze ok. 200 st. C. Następnie wyjmij przekąski i zostaw do wystudzenia. Przepis na pyszne muffinki bez glutenu sprawdzić może się w wielu sytuacjach. Muffinki są idealne do popołudniowej kawy, ale też przekąski dla niespodziewanych gości. W dodatku szybko je przygotujesz. Bezglutenowe wypieki można przetrzymywać w lodówce maksymalnie przez 2-3 dni.
Keto tiramisu bezglutenowe – słodka przekąska, krok po kroku
Jeśli należysz do fanów słodyczy, na pewno zainteresuje cię przepis na ten słodki przysmak. Keto tiramisu bezglutenowe jest doskonałe zarówno dla wielbicieli diety ketogenicznej, jak i osób borykających się m.in. z celiakią. Przyrządzenie tiramisu jest bardzo proste, więc nawet laik gotowania nie powinien mieć większego problemu z odtworzeniem przepisu. Warto podkreślić, że do zrobienia tiramisu nie jest wymagana żadna obróbka. Aby zrobić przekąskę, koniecznie zaopatrz się w następujące produkty spożywcze: kakao 16% w proszku, mąka migdałowa, śmietanka kremowa 36%, masło, ksylitol, mascarpone, żółtko i espresso.
Przepis na keto tiramisu bezglutenowe nie jest trudny, jednak wymaga odrobiny uwagi i cierpliwości. Najpierw delikatnie podpraż mąkę migdałową na suchej patelni – powinno to trwać maksymalnie 4 minuty. Następnie roztop masło w rondelku. Podpieczoną mąkę migdałową przełóż do niewielkiej miski i wymieszaj z cynamonem. Dodaj kawę i masło – powinny się dokładnie ze sobą połączyć. Wlej śmietankę do średniej miski, po czym ubij na sztywną masę za pomocą miksera elektrycznego. Dodaj mascarpone oraz słodzik w proszku, aby masa nabrała smaku. Dodaj również żółtko i wymieszaj. Połowę masy wlej na spód szklanego naczynia. Następnie drugą połową kremu śmietankowego wyłóż kolejną porcję ciasta oraz kremu. Posyp wszystko kakao i odstaw na ok. 5 minut do lodówki.
Sałatka z rukoli i kurczaka – prosty i tani przepis na diecie bezglutenowej
Sałatka z rukoli i kurczaka jest świetnym rozwiązaniem dla osób zmagających się z celiakią lub nietolerancją glutenu. Można przygotować ją zarówno na pożywną kolację, jak i przekąskę na domówkę. Doskonale sprawdzi się także jako warzywna, pełna cennych witamin przystawka do obiadu. Aby przyrządzić sałatkę, najpierw należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: piersi z kurczaka bez skóry, cebula czerwona, papryka czerwona, pomidorki koktajlowe, rukola, ocet winny, oliwa z oliwek i musztarda. Przydadzą się też przyprawy do smaku: sól morska, pieprz ziołowy i papryka wędzona.
Przepis na sałatkę z rukoli i kurczaka jest bardzo prosty. Nie musisz mieć specjalistycznej wiedzy, aby ją przygotować. Najpierw należy umyć mięso z piersi kurczaka i pokroić je w cienkie paski. Dopraw mięso do smaku pieprzem, solą i papryką wędzoną. Rozgrzej patelnię grillową i podsmaż na niej kawałki mięsa. Zdejmij kurczaka z patelni i zostaw do wystygnięcia. Umyj rukolę i osusz. Następnie pokrój pomidorki na cztery części. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Umyj paprykę i pokrój w grubszą kostkę. Połóż rukolę na dnie miski. Ułóż na niej mięso z piersi kurczaka, pomidory i paprykę oraz cebulę. Przygotuj aromatyczny sos z musztardy, oliwy z oliwek i octu. Następnie polej tak przygotowanym sosem swoją sałatkę. Podawaj ją najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu. Jeśli chcesz zabrać sałatkę np. na imprezę, sos zapakuj do osobnego pojemniczka.