-
Piernik staropolski
Piernik staropolski tradycyjny bożonarodzeniowy wypiek. Dobry piernik staropolski długodojrzewający to taki który dojrzewał minimum 2 tygodnie, a najlepiej 2 miesiące. …
40 + 20 min średni 20 485 kcal -
Piernik dojrzewający
Prezentujemy przepis na piernik dojrzewający. To tradycyjny, świąteczny przepis, który wymaga długiego leżakowania i najlepiej wykonać go na 4-6 tygodni …
60 + 20 min średni 30 473 kcal -
Piernik przekładany powidłami
Piernik przekładany powidłami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie najlepszego ciasta. Bożonarodzeniowy …
20 + 45 min łatwy 10
Piernik świąteczny - przepisy
-
Tort piernikowy
Tort piernikowy to pyszny domowy wypiek przypominający w smaku pierniki. Jest słodki i kremowy, dodatek chrupki z białej czekolady dodatkowo …
20 + 60 min łatwy 12 577 kcal -
Piernik z jabłkami
Piernik z jabłkami to doskonała propozycja na smaczny domowy piernik wzbogacony dodatkiem owoców. Świąteczny wypiek możesz też przygotować na co …
20 + 50 min łatwy 10 455 kcal -
Piernik z herbatą
Piernik z herbatą to doskonała propozycja na niekonwencjonalne wykorzystanie piernika. Miękki piernik jest idealnym dodatkiem do kawy i herbaty. Przepis …
20 + 40 min łatwy 15 535 kcal -
Piernik alpejski
Piernik alpejski jest ciastem wyjątkowo smacznym i aromatycznym. Wszystko to zasługa pysznych przypraw korzennych. Ciasto jest idealnie wilgotne i miękkie. …
20 + 40 min łatwy 10 600 kcal -
Piernik z dżemem
Piernik z dżemem, który upieczesz w piekarniku to doskonała propozycja na pyszny placek, który doskonale smakuje z dodatkiem kawy oraz …
30 + 60 min łatwy 10 524 kcal -
Szybki piernik na oleju
Szybki piernik na oleju to świetne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz smacznego ciasta w mniej niż godzinę. To świetny pomysł na bożonarodzeniowy …
20 + 50 min łatwy 12 356 kcal
-
Piernik z powidłami śliwkowymi
Piernik z powidłami śliwkowymi to tak zwany piernik alpejski, który doskonale sprawdzi się nie tylko na święta, ale i na …
20 + 40 min łatwy 10 -
Piernik długo dojrzewający
Prezentujemy przepis na piernik długo dojrzewający. To tradycyjny, wigilijny przepis, który wymaga długiego leżakowania i najlepiej wykonać go na 4-6 …
20 + 60 min średni 30 473 kcal -
Piernik wegański
Okres Świąt Bożego Narodzenia zbliża się wielkimi krokami, dlatego dziś pokazujemy jak zrobić wegański piernik. Jest bardzo szybki i łatwy …
20 + 55 min łatwy 10 455 kcal -
Piernik marchewkowy
Połączenie ciast z warzywami lub owocami jest coraz bardziej popularne, nie ma się co dziwić, taka propozycja jest bardzo smaczna, …
20 + 30 min łatwy 8 297 kcal -
Piernik z marmoladą
Piernik z marmoladą to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Pierniczki z dodatkiem konfitury lub marmolady są …
30 + 20 min łatwy 10 484 kcal
-
Piernik staropolski dojrzewający
Piernik staropolski dojrzewający to najlepszy pomysł na efektywne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Jego sekretem jest właściwy, dobór dobrych jakościowo …
60 min średni 10 351 kcal -
Piernik z bakaliami
Piernik z bakaliami to doskonały pomysł na aromatyczny piernik. Dodatek orzechów i słodkich owoców suszonych podkreśla smak korzennego ciasta. Przepis …
15 + 50 min łatwy 10 527 kcal -
Piernik z orzechami
Piernik z orzechami to doskonała propozycja na aromatyczny piernik. Dodatek orzechów i rodzynek podkreśla smak korzennego ciasta. Przepis na piernik …
20 + 45 min łatwy 12 723 kcal -
Piernik bezglutenowy
Piernik bezglutenowy to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne ciasto bez glutenu sprawdzi się idealnie dla …
15 + 50 min łatwy 10 -
Domek z piernika
Domek z piernika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się jako …
30 + 90 min łatwy 1 5715 kcal -
Piernik z powidłami
Prezentujemy przepis na piernik z powidłami. To idealny świąteczny przepis, który nie wymaga długiego leżakowania i najlepiej wykonać go na …
20 + 60 min łatwy 10 600 kcal
-
Ciasto piernikowe
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
20 + 50 min łatwy 12 299 kcal -
Piernik pomidorowy
Piernik pomidorowy to nietypowy pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Najlepszy placek świetnie sprawdzi się jako deser lub potrawa …
30 + 50 min łatwy 10 341 kcal -
Krajanka piernikowa
Krajanka piernikowa to przepyszne, świąteczne ciasto o słodkim, miodowym smaku. Połączenie tej słodyczy z aromatycznymi, korzennymi przyprawami i lekko kwaskowatymi …
60 + 35 min trudny 5 1045 kcal -
Piernik z pomidorów
Pyszny piernik z pomidorów to wegańskie ciasto, które koniecznie musisz spróbować. Zapewniam, że goście nie domyślą się, z czego jest …
10 + 50 min łatwy 12 202 kcal -
Babka piernikowa
Smaczną babka piernikowa to wspaniała propozycja na wilgotną i mięciutką babkę. Pyszna babka, delikatnie klejąca dzięki dodatkowi powideł śliwkowych. Przepis …
20 + 60 min łatwy 10 368 kcal
-
Piernik przekładany
Poszukujesz pomysłu na pyszne i smaczne ciasto, które zachwyci Twoich gości? Spróbuj przepisu na najlepszy piernik przekładany z powidłami! Ten …
30 + 60 min średni 3 359 kcal -
Chatka z piernika
Chatka z piernika to doskonała pozycja na ozdobę na święta Bożego Narodzenia. W dalszej części dowiesz się jak krok po …
60 + 15 min łatwy 10 533 kcal -
Piernik Thermomix
Piernik Thermomix to doskonały pomysł na pyszny i tradycyjny wypiek świąteczny. Piernik możesz przygotować również na co dzień, ponieważ doskonale …
10 + 60 min łatwy 10 539 kcal -
Piernik z masą grysikową
Piernik z masą grysikową to doskonała propozycja na ciasto na święta Bożego Narodzenia. Domowy piernik staropolski świetnie sprawdzi się jako …
40 + 30 min łatwy 15 -
Ekspresowy piernik z powidłami
Ekspresowy piernik z powidłami to rzecz konieczna w świąteczny dzień. To jest pyszny, wilgotny i puszysty placek przełożony powidłami śliwkowymi. …
20 + 50 min łatwy 12 435 kcal -
Piernik z dyni
Piernik z dyni to doskonała propozycja na ciasto, które możesz przygotować w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Pyszne ciasto z kremem …
30 + 85 min łatwy 10
Pierniki świąteczne – zbiór przepisów na pierniki w różnych wersjach
Pierniki świąteczne są tradycyjnymi wypiekami, które w Polsce z ochotą jadamy w Wigilię i Boże Narodzenie. Przed świętami często pieczemy też pierniczki – bożonarodzeniowe ciasteczka, w których znajdują się przyprawy korzenne. Warto rozróżnić jednak pierniki od piernika. Piernik to bowiem ucierane ciasto na święta, z kolei pierniczki są to kruche ciastka, które powstają z odciętych fragmentów ciasta na piernik. Jakie są najlepsze przepisy na piernik? Czym jeszcze różnią się ciasteczka piernikowe od ciasta? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat!
Pierniki świąteczne – pyszne i proste przepisy na piernikowe ciasto
Piernik w historii. Dowiedz się, jak powstało słynne ciasto
Przepis na piernik pochodzi z 2400 roku p.n.e.. Stworzył go mnich z Nikopolis (miasto w Bułgarii), który przekazał recepturę na ciasto chrześcijańskim piekarzom z Francji. O pierniku mówi się, że jest tradycyjnym ciastem hanzeatyckich miast – a więc miast handlowych Europy Północnej z czasów średniowiecza oraz początku ery nowożytnej. Piernik był prawdziwym symbolem powodzenia owych miast, a także ich wpływów na świat. Dawniej ciasto stanowiło symbol luksusu, gdyż do jego wyrobienia potrzeba było drogocennych przypraw korzennych oraz bakalii. Jak wiadomo, dawniej import takich wyrobów był bardzo drogi, więc tylko zamożni mogli sobie na nie pozwolić. Piernik, stworzony z drogich przypraw, z czasem zaczęto wysyłać poza granice Europy. Wymyślono jednak jego specyficzną formę, dzięki czemu ciasto wytrzymywało nawet najbardziej odległe podróże. Tradycja wypiekania piernika do dziś istnieje między innymi w:
- Monachium
- Bremie
- Amsterdamie
- Toruniu
- Norymberdze
- Kłajpedzie
- Ostendzie
W Szwecji pieczono ciasto, traktując piernik jako lekarstwo na niestrawność. W Niemczech zapoczątkowano z kolei dekorowanie pierników, a następnie tworzenie z nich piernikowych domków – dokładnie tych samych, które znamy z bajki „Jaś i Małgosia”. W Czechach piernik piecze się od ok. XVI wieku, a w jego skład wlicza się jedynie mąka, miód i pieprz. W Polsce nie ciasto, a ciastka piernikowe wiodły prawdziwy prym wśród wypieków. Właśnie o nich teraz pomówimy.
Pierniczki w Polsce – skąd pochodzą bożonarodzeniowe ciasteczka?
Piernik to słowo powstałe od dawnego wyrażenia „pierny”, oznaczającego „pieprzny”. Istotnie, w pierniku zawarte jest bowiem wiele mocnych przypraw. Kiedyś ciasto jadali wyłącznie zamożni, przegryzając nim wódkę. W Polsce wyrabiać pierniki zaczęto w okolicy średniowiecza. Nie mógł ich jednak piec każdy. Raz, że przyprawy korzenne były drogim towarem. A dwa, że receptury na pierniki były tajemnicą – dostęp do przepisów mieli wyłącznie czeladnicy i piekarze. Aby zostać piekarzem, czasem należało latami uczyć się sztuki wypiekania pierników. Mimo ciężkiej drogi w tym zawodzie Toruń zawsze pełen był ludzi chętnych do pieczenia słynnych ciasteczek.
Pierniczki toruńskie wymyślono ok. XIV wieku. Najpierw wypiekali je piekarze, a później piernikarze. Pierwszą fabryką pierników w Toruniu stała się Fabryka Cukiernicza Kopernik. Miejsce to funkcjonuje do dziś. W fabryce zobaczyć można m.in. 200-letni komin czy kilka siedzib z XVIII i XIX wieku. W fabryce funkcjonuje też Muzeum Toruńskiego Piernika. Czy nadal piecze się tam korzenne ciastka? Oczywiście, że tak! Najsmaczniejsze są czekoladowe, glazurowane i nadziewane różnymi pysznościami.
Dobry przepis na piernik świąteczny – zobacz, jak go przygotować
Ciekawostki na temat pierników, których nie znasz
- W średniowieczu ciastka były specjalnością zakonników. Właśnie oni przywozili bowiem przyprawy korzenne z wypraw krzyżowych.
- Według legendy toruński piekarz Mikołaj Czas pewnego dnia przypadkowo dosypał pieprz do ciasteczek, tworząc zupełnie nowy przepis na wypieki.
- Dawniej jedzono tylko dwa rodzaje pierników – miękkie, które nadawały się do bezpośredniego spożycia oraz twarde, które robiono w specjalnych foremkach. Bardzo ważne było również dekorowanie ciasteczek.
- Najstarszy przepis na pierniki w Polsce pochodzi z XVIII wieku. Odnaleziono go w poradniku medycznym jako lek na niestrawność i przeziębienie.
- Najpopularniejsze rodzaje pierników to toruńskie Katarzynki, Lebkuchen (z Norymbergi), szwedzkie Pepparkakor i brytyjskie ciastka korzenne w kształcie ludzików.
- Tradycyjny piernik staropolski powinien zostać upieczony z początkiem listopada i przeleżeć kilka tygodni, nim będzie nadawał się do spożycia. Pod koniec listopada należy z kolei zabrać się za pieczenie twardych Katarzynek.
- Jeśli pierniki świąteczne zostaną dobrze upieczone, będzie można przechowywać je nawet przez kilka miesięcy. Można na przykład zamknąć je w puszce, pojemniku albo słoju. Ważne jednak, aby były to szczelne opakowania.
Zbiór przepisów na pierniki w różnych wersjach
Pierniki w formie ciasta oraz ciastek to zawsze dobry pomysł na święta. Pyszne słodkości piernikowe smakują zarówno najmłodszym, jak i tym starszym. Oto kilka najciekawszych pomysłów zarówno na pierniczki-ciastka, jak i ciasto piernik.
- Piernik na powidłach – jeden z
najbardziej ulubionych przepisów na piernik świąteczny. Kwintesencja jego smaku
tkwi zarówno w przyprawach korzennych, jak i domowych powidłach śliwkowych.
Warto udekorować piernik drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
-
Piernik przekładany – przygotowane
i ostudzone ciasto piernikowe przecina się na trzy równe części wzdłuż jego
długości. Następnie każdą z nich smaruje się jeszcze ciepłą masą śliwkową.
Piernik warto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem. Z
wierzchu posypać można go oczywiście rozkruszonymi orzechami.
-
Piernik bez miodu – mimo że miód
jest nierozłącznym towarzyszem tradycyjnego piernika, ciasto wcale nie musi
zostać upieczone z tym składnikiem. Niektórzy mają też alergię na miód, więc w
ogóle nie powinni dodawać go do wypieków. Właśnie dlatego powstał przepis na
piernik bez miodu.
-
Piernik herbaciany – miękki,
wilgotny i delikatny w smaku. Ciasto doskonale smakuje z powidłami albo kremem
budyniowym, które podbijają smak korzennych przypraw.
-
Pierniczki z okienkiem – robi się
je z mąki pszennej, masła, jajek, sody oczyszczonej i przypraw korzennych
dokładnie tak samo, jak tradycyjne pierniczki. W środku każdego wyciętego
fragmentu ciasta należy jednak wykroić dodatkowo mały wzór, który wypełnić
można na blaszce np. pokruszonymi landrynkami.
- Kruche pierniczki – to twardsze pierniki świąteczne, które nie muszą być zamykane np. w metalowej puszce. Trzymając je na zewnątrz, sprawia się bowiem, iż pierniki są twarde, więc idealne do chrupania. Takie ciasteczka warto przyozdobić kolorowym lukrem w świąteczne wzory, które idealnie podkreślą bożonarodzeniową atmosferę.