-
Pesto z awokado
Pesto z awokado to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość przygotowuje się w kilka chwil z kilku składników, …
15 min łatwy 2 664 kcal -
Guacamole
Guacamole to pyszny i bardzo wyrazisty meksykański sos, który świetnie sprawdza się także w polskiej kuchni. To idealny pomysł na …
10 min łatwy 4 60 kcal -
Pasta z awokado i pomidorami
Awokado to jeden z produktów, który często utożsamiany jest ze zdrową dietą i rzeczywiście awokado to zdrowy owoc, ale też …
8 min łatwy 5 80 kcal
Pasta z awokado - przepisy
-
Guacamole z pomidorami
Guacamole z pomidorami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników meksykańskich smaków. Ta smaczna pasta będzie idealna na kanapki, do tortilli …
10 min łatwy 4 119 kcal -
Pasta z awokado i jajkiem
Połączenie jajek i awokado to jedna z lepszych propozycji śniadaniowych. Awokado w ostatnim czasie zyskało na popularności w naszym kraju …
10 + 10 min łatwy 3 144 kcal -
Guacamole z jajkiem
Guacamole z jajkiem to pyszna pasta. Jest zdrowa, smaczna i bardzo szybka do zrobienia. Pasuje do wielu potraw, na przykład …
5 + 10 min łatwy 4 163 kcal -
Pasta z awokado i twarogiem
Pasta z awokado i twarogiem to doskonała propozycja na smaczny dodatek na kanapki podawane na śniadanie lub kolację. Fit pasta …
10 min łatwy 6 126 kcal -
Pasta z awokado i jajek
Pasta z awokado i jajek to doskonała propozycja na smaczny smarowidło do chleba. Pyszna pasta doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa …
10 min łatwy 5 -
Pasta z awokado i jajka
Połączenie jajek i awokado to jedna z lepszych propozycji śniadaniowych. Awokado w ostatnim czasie zyskało na popularności w naszym kraju …
20 + 10 min łatwy 4 140 kcal
-
Pasta jajeczna z awokado
Słyszałaś kiedyś o tym, jak sprawdzić świeżość jajek i jak je przechowywać? Zacznijmy od tego, z czego składa się jajko. …
10 + 10 min łatwy 4 97 kcal -
Pasta z awokado z jajkiem
Najlepsza na śniadanie, szybka, łatwa, zdrowa i pyszna pasta z awokado z jajkiem. Jej zalety można wymieniać w nieskończoność. Świetnie …
20 min łatwy 2 242 kcal -
Pasta z awokado na kanapki
Pasta z awokado na kanapki to doskonała propozycja na fit dodatek do chleba. Pyszna pasta z awokado będzie stanowiła świetną …
15 min łatwy 3 207 kcal -
Pasta z awokado i serka
Pasta z awokado i serka to doskonały pomysł na dodatek na kanapki śniadaniowe. Pastę możemy również wykorzystać jako przystawkę podczas …
15 min łatwy 3 301 kcal -
Pasta z awokado z czosnkiem
Połączenie jajek i awokado to jedna z lepszych propozycji śniadaniowych. Awokado w ostatnim czasie zyskało na popularności w naszym kraju …
20 + 10 min łatwy 2 185 kcal
-
Pesto z awokado
Pesto z awokado to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość przygotowuje się w kilka chwil z kilku składników, …
15 min łatwy 2 664 kcal -
Farsz do naleśników na słodko
Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby naleśników. Kochają je dzieci, jak i dorośli. Najczęściej naleśniki serwuje się z dżemem …
10 min łatwy 4 169 kcal -
Pasta z awokado i tuńczyka
Pasta z awokado i tuńczyka jest idealnym dodatkiem do kanapek. Ma wspaniały smak i aromat. To świetny sposób na przemycenie …
10 + 10 min łatwy 3 176 kcal -
Pasta z awokado fit
Pyszna pasta z awokado fit to doskonała propozycja na dodatek do kanapek równo na śniadanie, jak i na kolację. Dietetyczna …
15 min łatwy 2 182 kcal -
Pasta z awokado jajkiem i szczypiorkiem
Pasta z awokado, jajkiem i szczypiorkiem to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do pieczywa. Pasta jest bardzo pożywna i podana …
15 + 10 min łatwy 5 -
Pasta z awokado z jajkiem i cebulą
Pasta z awokado z jajkiem i cebulą to bardzo dobry pomysł na dodatek do śniadania. Fit pasta jest zdrowa i …
15 + 10 min łatwy 5 340 kcal
-
Guacamole thermomix
Guacamole thermomix to idealna opcja dla wszystkich, którzy kochają ten pyszny meksykański sos, jednak szukają prostszego sposobu na jego przygotowanie. …
5 min łatwy 2 153 kcal -
Nutella z awokado
Nutella z awokado to doskonały pomysł na pyszny krem czekoladowy. Awokado świetnie nadaje się do przygotowywania słodkich i słonych past. …
10 min łatwy 8 125 kcal -
Guacamole z awokado
Zdrowa i pyszna pasta z awokado, znana wszystkim pod nazwą guacamole. Idealna na tosty, do tortilli lub burrito. Zobacz jak …
5 min łatwy 2 119 kcal -
Krem z awokado
Krem z awokado to doskonały pomysł na smarowidło do kanapek lub bazę pod przygotowanie pysznych, fit deserów. Pyszna, domowa pasta …
15 min łatwy 5 -
Kanapki z guacamole
Kanapki z guacamole to wspaniała opcja na naprawdę ciekawy i smaczny posiłek. Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak stworzyć najlepszą …
10 min łatwy 2 457 kcal
-
Pasta z awokado
Pasta z awokado to świetny sposób na pyszny dodatek do kanapek. Jest niezwykle pyszna i aromatyczna, ze względu na duży …
10 min łatwy 1 231 kcal -
Masło z awokado
Masło z awokado to świetna alternatywa i zdrowy zamiennik, który śmiało można wykorzystywać zamiast masła lub margaryny na kanapki. Pasta …
15 min łatwy 1 217 kcal -
Krem czekoladowy z awokado
Krem czekoladowy z awokado jest doskonałym wyborem na smaczny dodatek do pieczywa, czy gofrów. Jest smaczny, a przy tym niezwykle …
20 min łatwy 4 52 kcal -
Majonez z awokado
Majonez z awokado to doskonały pomysł na wegański zamiennik tradycyjnego majonezu. Pyszny majonez z awokado świetnie sprawdzi się jako dodatek …
20 min łatwy 10
Pasta z awokado - przepisy na doskonałe pasty na bazie awokado
Pyszne, niskokaloryczne pasty do smarowania fit stają się coraz bardziej popularne. Idealnym składnikiem i bazą do wielu past do pieczywa jest awokado o kremowym miąższu i wytrawnym smaku. Pasta na bazie awokado jest nie tylko pyszna, lecz także prosta i szybka do zrobienia. Dlatego warto poznać tajniki łączenia składników pasujących do awokado, aby uzyskać niepowtarzalny smak pasty na co dzień i na imprezę. Przedstawiamy podstawowy przepis na pyszne guacamole, słynną pastę z awokado. Doradzamy jak łączyć składniki, aby powstała pyszna pasta do pieczywa.
Dlaczego pyszna pasta z awokado świetnie sprawdza się do kanapek
Zastosowanie awokado w sztuce kulinarnej
W Polsce awokado pojawiło się na rynku stosunkowo niedawno, bo dopiero pod koniec XX wieku. Jego wysoka cena do niedawna stanowiła zaporę przed codziennym używaniu go do sałatek i past. Jednak owoc ten zdobywa coraz więcej zwolenników, szczególnie że awokado jest niskokaloryczne i odpowiednie dla odchudzających się.
Awokado znajduje szczególne zastosowanie w kuchni do wyrobu sałatek i past do chleba. Gęsta, zwarta i mazista struktura miąższu awokado, sprawia, że owoc ten szczególnie nadaje się do past do kanapek. Drugim ważnym zastosowaniem awokado w sztuce kulinarnej są sałatki. Delikatny smak awokado sprawia, że do sałatek możemy dodać składniki o wyrazistym smaku. Awokado dobrze komponuje się ze świeżymi warzywami wiosennymi, jak pomidory oraz z miksem sałat. Z dodatkiem awokado robimy również pożywne i sycące sałatki makaronowe lub kaszowe. Do awokado nadaje się także dodatek mięsa, jajka na twardo lub ryby. Bardzo podobnie możemy zrobić pastę do smarowania pieczywa. Wystarczy tylko zblendować składniki.
Awokado sprawdza się również jako składnik chłodników na upalne dni. Owoc ten dobrze komponuje się z jajkiem, dlatego będzie dobrym dodatkiem do faszerowanych jajek. Na imprezę możemy zrobić jajka faszerowane sałatką z awokado. Ciekawym zastosowaniem awokado są także sosy. Popularna i pyszna pasta guacamole jest w zasadzie gęstym sosem, który w Meksyku jada się w tortilli. Z awokado można również zrobić pyszny sos do omleta lub naleśników. Co ciekawe, awokado świetnie pasuje do czekolady, dlatego też znajduje ono zastosowanie do deserów, czy też słodkich sałatek z owocami.
Awokado jada się na surowo. Nie wymaga ono podgrzewania. Ponadto obróbka termiczna sprawia, że awokado gorzknieje. Mimo tego awokado znajduje zastosowanie w daniach na ciepło, jak zupy, sosy do spaghetti czy do ziemniaków. W tym przypadku ważne jest, aby dodać awokado na sam koniec gotowania.
Zalety i wady stosowania awokado w sztuce kulinarnej
Awokado rośnie wyłącznie w klimacie tropikalnym i owocuje cały rok. Dlatego też dostępne jest w handlu cały czas. Dojrzałe awokado pozwala na szybkie zrobienie pasty do chleba, gdyż wystarczy je rozgnieść widelcem i dodać składniki smakowe.
Warto pamiętać, że awokado ma również wady. Jedną z nich jest wysoka cena. Ponadto awokado ciemnieje pod wpływem powietrza. Dlatego też przygotowując pastę lub sałatkę na imprezę, warto wykonać to zadanie tuż przed imprezą. Dobra sałatka lub pasta powinna być skropiona sokiem z cytryny lub limonki, który zapobiega ciemnieniu. Opiekunowie zwierząt domowych powinni pamiętać, że awokado jest trujące dla psów i kotów. Dlatego należy uważać, aby zwierzak nie zjadł kawałka tego owocu.
Awokado odznacza się delikatnym, wytrawnym smakiem i zwartym, mazistym miąższem. Dlatego też powszechnie jest uważane za warzywo. Faktycznie jest to jednak owoc rosnący na wiecznie zielonych drzewach pochodzących z Meksyku. Uprawa awokado odbywa się głównie w Ameryce, gdzie owoc ten jest bardzo popularny w sztuce kulinarnej. Niestety intensywna uprawa awokado przyczynia się do niszczenia środowiska naturalnego, gdyż uprawy wypierają naturalne lasy.
Dlaczego pasta z awokado jest zdrowa
Szczególną zaletą awokado jest niska kaloryczność. Dzięki temu awokado świetnie nadaje się do potraw dla osób odchudzających się. Przy tym zawiera niewiele cukrów prostych. Jest jednocześnie pożywne i szybko powoduje uczucie sytości. Awokado nadaje się dla cukrzyków. Świetnie sprawdza się do pożywnych dań dla wegan.
Awokado reguluje poziom cholesterolu we krwi i posiada wiele witamin i składników mineralnych. Zachowuje dobrą proporcję między kwasem omega 3 i omega 6. Awokado zawiera dużo luteiny, dlatego korzystnie wpływa na oczy. Bardzo wartościowa i cenna jest również pestka awokado, która zawiera wiele antyoksydantów. Warto ją zetrzeć na tarce i dodać do pasty.
Jak zrobić najlepszą pastę z awokado do chleba
Jak zrobić dobrą pastę do chleba z awokado
Awokado idealnie nadaje się do past do kanapek, gdyż jego zwarta i gęsta struktura sprawia, że łatwo zrobić gęstą pastę do smarowania. Pasta z awokado jest także szybka do zrobienia, gdyż wystarczy owoc rozgnieść widelcem. Bazę do pasty z awokado możemy zrobić na wiele sposobów. Miękkie i dojrzałe awokado możemy po prostu rozgnieść widelcem. Jeśli chcemy, aby pasta była bardziej kremowa, dobrze jest ją zblendować. Możemy również drobno posiekać awokado.
Awokado ma delikatny i nieco mdły smak, dlatego musimy starannie dobrać składniki do pasty. Dobra pasta z awokado musi mieć wyrazisty smak, a jednocześnie nie tłumić smaku samego awokado. Najlepsza pasta może powstać z kombinacji takich składników jak:
- jajko na twardo,
- kremowy serek,
- papryka,
- pomidor,
- czerwona cebula,
- ryby jak łosoś, makrela, tuńczyk.
Jako przyprawy dobrze sprawdza się kolendra, pieprz, czosnek, oraz koniecznie sok z cytryny. Pastę można również doprawić oliwą z oliwek lub majonezem.
Jak wybrać awokado do pasty do kanapek? Najlepsza pasta powstaje z dojrzałych owoców, dlatego należy kupione w sklepie awokado zostawić kilka dni w temperaturze pokojowej. Warto pamiętać, że zbyt dojrzałe i miękkie awokado, które zaczyna brązowieć, nie nadaje się do pasty. Awokado nie przechowujemy w lodówce. Natomiast przekrojony owoc należy jak najszybciej zjeść.
Na świecie występuje 18 odmian awokado. W Polsce dostępne jest zaledwie kilka odmian, które różnią się wielkością, kolorem skórki i smakiem miąższu. Odmiany Hass o twardej, brązowej skórce charakteryzują się orzechowym smakiem. Natomiast odmiany z zieloną skórką jak Pinkerton czy Fuerte, mają bardzo intensywny smak. Wszystkie odmiany odznaczają się kremowym miąższem i wszystkie jednakowo nadają się do pasty do pieczywa.
Przepis na guacamole do kanapek
Najlepsza, pyszna i prosta pasta z awokado nosi nazwę guacamole i pochodzi z kuchni meksykańskiej, jeszcze z czasów Azteków. W Meksyku guacamole jada się z tortillą i stanowi ono popularną przystawkę do wielu różnych dań. Guacamole stało się szczególnie popularne w USA, gdzie dotarło przez Texas graniczący z Meksykiem. Jest to jedno z dań popularnej kuchni Tex-Mex.
Klasyczne guacamole to prosta i szybka pasta wykonana przez rozgniecenie awokado i połączenie z solą i sokiem z limonki. Limonka sprawia, że miąższ awokado nie ściemnieje. Taki właśnie sposób jedzenia awokado jest popularny w Meksyku.
Na świecie powstały różne warianty guacamole, szczególnie że poza Meksykiem owoc ten jest drogi i wymyślono różne sposoby, aby zwiększyć objętość pasty. W Stanach Zjednoczonych do guacamole dodaje się majonez lub śmietanę jako wypełniacz. W Polsce bardziej cenione są zdecydowane smaki i dobrze przyprawione potrawy. Dlatego też popularny stał się dodatek czosnku do guacamole, który sprawia, że jest ono mniej mdłe i bardziej wyraziste. W różnych kuchniach do guacamole dodaje się takie składniki, jak: pomidory, papryka, cebula i różne przyprawy.
Jak zrobić dobre guacamole? Najlepsza pasta powstanie z dojrzałych awokado. Owoce kupione w sklepie są z reguły zbyt twarde do guacamole. Należy je zostawić poza lodówką na kilka dni, aby zmiękły. Ważne jest, aby awokado nie blendować, lecz rozgnieść widelcem. Następnie wystarczy tylko dodać sól i sok z limonki. Jako dodatkowy składnik do guacamole dobrze sprawdza się kolendra, chili, czerwona cebula i pomidor.
Ciekawy przepis na pastę z awokado do pieczywa
Najlepsza prosta i szybka pasta do pieczywa powstaje z połączenia awokado z jajkiem na twardo. Pastę doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy sok z limonki oraz oliwę z oliwek. Idealnie sprawdza się kolendra. Awokado zastępuje majonez, dlatego też tego rodzaju pasta jajeczna jest bardziej fit.
Do awokado pasują również pieczarki. Wystarczy podsmażyć pieczarki z cebulą. Następnie blendujemy smażone pieczarki z jajkiem na twardo i awokado. Świetnym sposobem urozmaicenia pasty z awokado jest dodatek rybny, czyli tuńczyk lub makrela, które możemy zblendować lub pognieść widelcem. Innym sposobem na pyszną pastę do pieczywa jest po prostu dodanie do pogniecionego awokado drobno posiekanych warzyw wiosennych, jak pomidor, papryka, czerwona cebula i czosnek.
Pasty do pieczywa na bazie awokado przydają się nie tylko na co dzień do smarowania kanapek na śniadanie, na kolację lub na przekąskę. Egzotyczne awokado kojarzy się z wykwintnymi daniami. Dlatego też pasta z awokado świetnie sprawdza się jako danie na imprezę. Pastą możemy posmarować małe kanapki i rozdawać gościom na tacach lub ułożyć na barku. Możemy również wykorzystać pastę do faszerowania jajek, pomidorów czy papryki. Pasty z awokado świetnie pasują także jako sos do maczania nachos lub do zawijania w tortilli.