-
Farsz do naleśników
Naleśniki zna i kocha chyba każdy z nas, a zapewne ta większa część. Jednak co z osobami na diecie? Czy …
10 + 30 min łatwy 10 121 kcal -
Farsz do naleśników na słono
Farsz do naleśników na słono to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do delikatnego ciasta naleśnikowego. Tradycyjne ciasto naleśnikowe przygotowuje …
10 min łatwy 6 124 kcal -
Farsz do naleśników na słodko
Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby naleśników. Kochają je dzieci, jak i dorośli. Najczęściej naleśniki serwuje się z dżemem …
10 min łatwy 4 169 kcal
Nadzienie do naleśników - przepisy
-
Farsz z pieczarek
Farsz z pieczarek to doskonała opcja do wszystkich pierogów, naleśników, czy krokietów. Całość jest bardzo smaczna, a przy okazji niezwykle …
15 + 15 min łatwy 4 236 kcal -
Farsz do naleśników z serem
Naleśniki z serem to ulubione danie wielu z nas. Sprawdź jak zrobić farsz do naleśników z serem. To mega prosty …
5 min łatwy 1 562 kcal -
Farsz warzywny do naleśników
Farsz warzywny do naleśników to doskonały dodatek do naleśników. Jest bardzo smaczny, a przy tym niezwykle ciekawy. Robi się go …
30 + 20 min łatwy 4 200 kcal -
Farsz szpinakowy
Farsz szpinakowy to niezwykle uniwersalny dodatek, który można używać do wielu różnych dań. Jest smaczny, szybki i niezwykle ciekawy. To …
20 + 20 min łatwy 4 360 kcal -
Bezmięsny farsz do naleśników
Naleśniki są pyszne nie tylko w wersji na słodko, ale też na wytrawnie. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na …
20 + 30 min łatwy 6 45 kcal -
Farsz do naleśników ze szpinakiem
Naleśniki to danie, które wielu z nas kocha. Nie tylko dorośli, ale także dzieci. Naleśniki możemy przygotować na słodko i …
10 + 15 min łatwy 4 75 kcal
-
Farsz do naleśników z pieczarkami
Naleśniki to danie, które wielu z nas kocha. Nie tylko dorośli, ale także dzieci. Naleśniki możemy przygotować na słodko i …
20 + 10 min łatwy 10 187 kcal -
Farsz grzybowy
Nie masz pomysłu na farsz do pierogów czy do uszek? Koniecznie poznaj mój dzisiejszy tradycyjny przepis na farsz grzybowy. Przygotujesz …
10 + 20 min łatwy 5 57 kcal -
Farsz meksykański
Farsz meksykański to uniwersalny dodatek do wielu potraw, śmiało możesz z nim przygotować faszerowane papryki, quasadilie czy naleśniki w wersji …
20 + 30 min łatwy 4 346 kcal -
Farsz twarogowy do naleśników
Naleśniki to obecnie bardzo popularne danie. Można jej jeść na słodko oraz wytrawnie. Przepis na klasyczne naleśniki ze słodkim twarożkiem …
15 min łatwy 4 -
Farsz do krokietów
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz do krokietów. Będzie on nie tylko dobrym rozwiązaniem obiadowy w ciągu …
30 + 40 min łatwy 14 37 kcal
-
Farsz do krokietów z mięsa
Chcesz zrobić dobry farsz do krokietów z mięsa, ale nie jesteś pewna/pewny jak go przygotować, aby był pyszny i nadawał …
20 min łatwy 6 188 kcal -
Farsz mięsny do krokietów
Farsz mięsny do krokietów to pyszne nadzienie, które idealnie smakuje otoczone ciastem naleśnikowym i panierką. Taki farsz możesz wykorzystać również …
20 min łatwy 12 175 kcal -
Farsz do krokietów z kapustą i grzybami
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz do krokietów z kapustą i grzybami. Niedługo święta, które zbliżają się …
20 + 30 min łatwy 4 148 kcal -
Farsz z soczewicy
Tradycyjny farsz z mięsem, serem i ziemniakami, kapustą i grzybami dla niektórych może się znudzić, choć mają swoich amatorów. Farsz …
15 + 150 min łatwy 1 447 kcal -
Farsz pieczarkowy do krokietów
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz pieczarkowy do krokietów. Sprawdzi się on nie tylko do krokietów, ale …
20 + 40 min łatwy 10 19 kcal -
Farsz do pasztecików z mięsa mielonego
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz do pasztecików z mięsa mielonego. Sprawdzi się nie tylko na święta, …
20 + 40 min łatwy 4 202 kcal
-
Naleśniki szpinakowe
Naleśniki szpinakowe doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Jako nadzienie do naleśników w szpinakowych świetnie sprawdzi się twaróg na …
30 min łatwy 10 124 kcal -
Crepes suzette
Crepes suzette, czyli smaczne, francuskie, płonące naleśniki z syropem pomarańczowym to coś, co koniecznie musisz wykonać na deser. Ten sprawdzony …
20 + 30 min średni 4 364 kcal -
Naleśniki z cukinią
Naleśniki to danie, które wielu z nas kocha. Nie tylko dorośli, ale także dzieci. Naleśniki możemy przygotować na słodko i …
15 + 10 min łatwy 7 36 kcal -
Naleśniki w sosie pomarańczowym
Naleśniki w sosie pomarańczowym to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników słodkich, ale prostych deserów. To proste danie, ale zachwyca połączeniem …
20 + 15 min średni 6 -
Naleśniki z ricottą
Nie ma chyba osoby, która nie lubi naleśników. Tradycyjna wersja, którą zna każdy z nas, powstaje z mąki pszennej, z …
20 + 5 min łatwy 6
-
Krem do naleśników
Krem do naleśników to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Ten czekoladowy krem jest prosty do stworzenia, a smakuje naprawdę …
15 min średni 1 1496 kcal -
Jabłka prażone
Pyszne jabłka prażone z cynamonem to prosty przepis na zdrowy deser dla dzieci jak i dla dorosłych. Świetnie sprawdzi się …
5 + 10 min łatwy 2 269 kcal -
Ser do naleśników
Ser do naleśników to doskonały dodatek do naleśników na słodko. Jest niezwykle gęsty, kremowy i bardzo słodki. Przygotujesz go dosłownie …
15 min łatwy 1 -
Nadzienie serowe do naleśników
Nadzienie serowe do naleśników jest doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników naleśników na słodko. Można je przygotować w kilka chwil, a …
15 min łatwy 1 392 kcal -
Ser mascarpone do naleśników
Ser mascarpone do naleśników to niezwykle smaczny i ciekawy dodatek do naleśników na słodko. W dodatku można go przygotować w …
15 min łatwy 1 1147 kcal -
Twarożek do naleśników
Twarożek do naleśników to nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy dodatek do naleśników. Można go przygotować w kilka chwil …
15 min łatwy 1 543 kcal
-
Farsz szpinakowy do pierogów
Lubisz pierogi ze szpinakiem? Musisz spróbować przepisu na farsz szpinakowy do pierogów. Jest pyszny i prosty. Najlepszy, bo z czosnkiem …
10 min łatwy 1 622 kcal -
Masa serowa do naleśników
Masa serowa do naleśników to doskonały sposób na włączenie twarogu do swojej codziennej diety. W takim wydaniu smakuje wspaniale i …
15 min łatwy 1 507 kcal -
Farsz do naleśników z pieczarek
Farsz do naleśników z pieczarek to wspaniała opcja na naprawdę pyszny dodatek do naleśników i nie tylko. Ma doskonały smak, …
10 + 15 min łatwy 1 711 kcal -
Farsz do naleśników z mięsem
Farsz do naleśników z mięsem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników niezwykle prostych, ale również bardzo smacznych i aromatycznych dodatków …
10 + 20 min łatwy 1 -
Jabłka do naleśników
Jabłka do naleśników stanowią doskonały dodatek do naleśników na słodko. Są niezwykle aromatyczne, więc sprawdzą się idealnie dla wszystkich miłośników …
10 + 25 min łatwy 1 293 kcal -
Ser do naleśników na słodko
Ser do naleśników na słodko jest wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników prostych, ale naprawdę smacznych dań. Wystarczy tylko kilka chwil, …
15 min łatwy 1 400 kcal -
Ser do naleśników bez jajka
Ser do naleśników bez jajka to doskonały dodatek do naleśników, który sprawdzi się w przypadku, gdy nie możesz sięgać po …
15 min łatwy 1 438 kcal
Nadzienie do naleśników – sprawdź nasze sprawdzone przepisy na pyszne farsze
Nadzienie do naleśników jest tym, co odróżnia danie od innych potraw. Może być zarówno na słono, jak i na słodko – przy czym ten drugi farsz jest idealny zwłaszcza dla dzieci. Naleśniki można robić na obiad, ale i podawać na deser np. z owocami. Niektórzy uważają, że to najlepsze słodkie danie, które świetnie zastępuje sklepowe słodycze. Naleśniki wraz z nadzieniem są dobre, ale też szybkie i stosunkowo tanie w przygotowaniu. Jak zrobić pyszne naleśniki dla całej rodziny? Warto wiedzieć, że najsmaczniejsze to te z własnoręcznie zrobionym farszem. Sprawdź najciekawszy przepis na nadzienie do naleśników.
Smaczne nadzienie do naleśników – sprawdź najlepsze pomysły na farsz
Pyszne domowe nadzienie do naleśników – dlaczego warto robić je samodzielnie?
Jednym z głównych powodów, dla których domowe nadzienie do naleśników jest najlepsze, jest możliwość wykorzystania świeżych, naturalnych składników. Przygotowując farsz samodzielnie, mamy pełną kontrolę nad tym, co do niego dodajemy. Można wykorzystać różne, często całkiem tanie produkty spożywcze. Wśród nich pojawiają się świeże owoce, ale też przyprawy, zioła, mięso, twaróg i inne smakołyki. Robiąc nadzienie samodzielnie, możemy uniknąć sztucznych dodatków i konserwantów, które zwykle znajdują się w gotowych nadzieniach z marketów. Poza tym możemy też dostosować smak czy konsystencję farszu do indywidualnych preferencji albo diety domowników. Bez problemu eksperymentować można z mieszaniem różnych składników, aby stworzyć zupełnie nowe, dobre nadzienie. Jeśli dzieci lubią naleśniki na słodko, możesz dodać do farszu np. syropu klonowego. Jeśli wolisz nadzienie z owocami, możesz dodać świeże owoce lub własnoręcznie przygotowaną konfiturę. Możliwości są niemal nieograniczone.
Przygotowywanie nadzienia do naleśników w domu daje możliwość wyrażenia swojej kreatywności w kuchni. Można wymyślać smaczne, zupełnie innowacyjne nadzienia, ale też inspirować się tradycyjnymi recepturami z różnych regionów świata. Spróbuj połączyć na słodko maliny z kremem czekoladowym albo na słono ser ricotta ze szpinakiem. Możesz też zrobić mięsno-warzywny farsz do słonych naleśników na obiad. Przygotowując nadzienie własnoręcznie, mamy pełną kontrolę nad jakością składników. Możemy więc kupować produkty o jak najlepszym, a także naturalnym składzie – smaczne i pożywne sery, orzechy, owoce, mięso i inne. Poza tym robienie nadzienia samodzielnie może być dużą frajdą. Można też zaangażować rodzinę w cały proces, aby wspólnie spędzić czas podczas eksperymentowania z farszem do naleśników.
Z czym warto robić naleśniki w domu?
Naleśniki to danie, które można serwować na śniadanie, obiad, kolację lub nawet na deser. Jednym z kluczowych elementów ich przygotowania jest odpowiednie nadzienie. Warto jednak zdecydować się na samodzielne przyrządzanie farszu, a nie kupowanie gotowców z marketów. Można eksperymentować z różnymi składnikami, które w połączeniu ze sobą pozwolą uzyskać przepyszny farsz. Nie istnieje jeden sprawdzony przepis na nadzienie do naleśników. W rzeczywistości jest ich cała masa, dlatego warto samodzielnie przyrządzać farsz w domu. Tak naprawdę za każdym razem może być zupełnie inny. Oto kilka propozycji, z jakim nadzieniem możesz zrobić naleśniki:
- Nadzienie serowe – doskonale smakuje przygotowane z różnych rodzajów sera, np. feta, ser cheddar, żółty lub pleśniowy. Warto wzbogacić smak farszu o natkę pietruszki, szczypiorek, bazylię lub świeże zioła. Można użyć również posiekanego czosnku i cebuli.
- Nadzienie mięsne – jeśli jesteś
miłośnikiem mięsnych naleśników, powinieneś wypróbować ten farsz. Możesz wykorzystać
wołowinę, wieprzowinę, kurczaka lub indyka. Mięso powinno się doprawić ulubionymi
przyprawami, m.in. oregano, bazylią czy słodką lub ostrą papryką. Mięsny farsz
do naleśników warto wzbogacić warzywami, aby był pożywniejszy i bardziej aromatyczny.
-
Nadzienie warzywne – coś dla osób
będących na diecie wegetariańskiej. Do przygotowania farszu wykorzystać można
rozmaite warzywa, takie jak papryka, cukinia, pieczarki lub szpinak. Wystarczy
je pokroić, podsmażyć i doprawić cebulą oraz czosnkiem. Niezbędne będą też
przyprawy (np. curry lub kurkuma).
- Nadzienie serowo-szpinakowe – idealny
pomysł na zestawienie warzyw z serem. Podsmażony szpinak miesza się z serem,
takim jak pleśniowy albo ricotta. Następnie dodajemy posiekany czosnek, pieprz
i sól do smaku.
- Nadzienie owocowe – jeśli chcesz przyrządzić smaczne naleśniki dla dzieci, warto przygotować farsz owocowy. Możesz wykorzystać do tego owoce, które najbardziej lubią pociechy (np. truskawki, banany, jagody lub nawet jabłka). Wystarczy pokroić owoce na mniejsze kawałki lub je zblendować. Jeśli naleśniki chcesz zaserwować bliskim na deser, możesz je dodatkowo udekorować bitą śmietaną lub lodami. Możesz również zrobić nadzienie z twarogu i wybranych owoców.
Szybkie i smaczne nadzienie do naleśników – zrób je sam!
Nadzienie do naleśników na słodko – idealne na deser
Masz ochotę poczęstować gości własnoręcznie przygotowanym deserem? Świetnie sprawdzą się naleśniki ze słodkim nadzieniem. Aby je zrobić, należy zaopatrzyć się w kilka produktów: ser mascarpone, biała czekolada, migdały, orzechy włoskie i laskowe, żurawina suszona, skórka pomarańczy, miód, rum, ekstrakt waniliowy, skórka cytrynowa, masło i sól. Przepis nie jest skomplikowany, jednak wymaga zrealizowania sporej ilości kroków.
- Rozpuść w rondelku masło. Dodaj posiekane orzechy i migdały. Smaż je przez kilka minut, aż zrobią się lekko złociste. Przełóż na talerz i pozwól składnikom ostygnąć.
- Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Możesz użyć do tego mikrofalówki. Dodaj miód, ekstrakt waniliowy, rum i otartą skórkę z pomarańczy oraz cytryny. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Włóż do miski ser mascarpone, po czym zmieszaj go z rozpuszczoną białą czekoladą. Dodaj posiekaną żurawinę i orzechy. Wymieszaj, po czym przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Nadzienie musi się schłodzić i nabrać odpowiedniej konsystencji.
- Zajmij się smażeniem naleśników. W międzyczasie wyjmij nadzienie z lodówki – niech się ogrzeje do temperatury pokojowej. Na środek każdego gotowego naleśnika nakładaj ok. 3 łyżki farszu. Zwiń w rulony albo w trójkąty i ułóż na ozdobnym talerzu.
- W ten sposób przygotowane naleśniki posypstartą czekoladą lub posypką z orzechów. Możesz także oblać je polewą czekoladową, aby naleśniki jeszcze lepiej smakowały.
Nadzienie do naleśników ze szpinakiem i serem feta
Jeśli wolisz farsz do naleśników na słono, warto zrobić go z serem feta i szpinakiem. Nadzienie świetnie podkreśli smak smażonego ciasta. Możesz podawać naleśniki zarówno na obiad, jak i na kolację. Do przygotowania nadzienia potrzebujesz następujących składników: szpinak, ser feta, oliwa z oliwek, cebula, papryka, pieczarki, jajka, czosnek, mleko, pieprz i sól. W następnej kolejności należy postępować według poniższych wskazówek:
- Na rozgrzanej patelni rozprowadź oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż zrobi się miękka. Najlepiej delikatnie ją zeszklić.
- Wrzuć na patelnię pokrojoną paprykę i smaż przez kilka minut, aż zmięknie. Dodaj plasterki pieczarek i smaż do miękkości. Pieczarki muszą zrobić się rumiane.
- Dodaj posiekany czosnek i smaż całość przez ok. 2 minuty, aż uwolni się intensywny zapach czosnku.
- Dodaj szpinak – smaż, aż zmniejszy swoją objętość. Dodaj też pokrojony ser feta i wymieszaj składniki, aż ser całkiem się rozpuści.
- Roztrzep w misce jajka z mlekiem, po czym przelej na patelnię. Mieszaj na małym ogniu – jajka powinny się ściąć. Dopraw nadzienie solą i pieprzem.
- Gotowe nadzienie rozłóż na otwartym naleśniku, po czym zwiń go w rulon lub złóż w trójkąt. Danie podawaj ciepłe saute albo z sosem jogurtowo-czosnkowym.