-
Leczo z cukinii
Leczo z cukinii jest daniem bardzo popularnym, ze względu na wspaniały smak i aromat. Jest bardzo pożywne i dostarcza dużej …
20 + 25 min łatwy 7 315 kcal -
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami jest to danie letnie. To właśnie wtedy jest sezon na cukinię (od sierpnia). …
40 + 30 min łatwy 6 274 kcal -
Leczo warzywne
Leczo warzywne to potrawa wegetariańska, wegańska i o niskim indeksie glikemicznym. Jest to także danie bezglutenowe, jednak należy pamiętać, aby …
35 + 20 min łatwy 4 166 kcal
Leczo - przepisy
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
Leczo z kiełbasą, cukinią, papryką i z pomidorami to idealna propozycja na obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Będzie dobrym rozwiązaniem …
35 + 10 min średni 6 199 kcal -
Leczo z soczewicą
Jeśli potrzebny Ci zdrowy pomysł na obiad to jesteś w odpowiednim miejscu. Leczo z soczewicą to pyszne danie, które idealnie …
15 + 40 min łatwy 4 307 kcal -
Leczo z kabaczkiem
Leczo z kabaczkiem to doskonała propozycja na syte danie obiadowe dla całej rodziny. Leczo to tradycyjna Węgierska potrawa przygotowywana na …
20 + 30 min łatwy 10 188 kcal -
Leczo z kurczakiem
Pyszne leczo z kurczakiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 45 min łatwy 4 276 kcal -
Leczo z kiełbasą
Pyszne leczo z kiełbasą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 45 min łatwy 4 564 kcal -
Leczo z papryką i cukinią
Pyszne leczo z papryką i cukinią bez mięsa to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki i tani w …
60 + 40 min łatwy 4 155 kcal
-
Bigos z cukinii z pieczarkami
Bigos z cukinii z pieczarkami to niezwykle pyszna opcja, która będzie dobrą alternatywą dla tradycyjnej wersji tego dania. Jest smaczny, …
20 + 40 min łatwy 6 -
Leczo z dyni
Leczo z dyni to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz warzywny bez mięsa to doskonałe danie …
20 + 40 min łatwy 5 320 kcal -
Leczo z bakłażanem
Leczo z bakłażanem jest połączeniem wielu warzyw i pieczarek w sosie pomidorowym. Żeby zadbać także o źródło białka przygotuj leczo …
20 + 10 min łatwy 3 249 kcal -
Leczo z mięsem mielonym
Pyszne leczo z mięsem mielonym to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
60 + 45 min łatwy 8 201 kcal -
Leczo z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami
Leczo to tradycyjna potraw kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim leczo nie może …
20 + 30 min łatwy 4 192 kcal
-
Leczo z ryżem
Leczo to popularne danie jednogarnkowe, najczęściej wykonywane w okresie letnim, kiedy mamy dostęp do pysznej papryki, cukinii i pomidorów, które …
20 + 25 min łatwy 8 228 kcal -
Leczo z soczewicą
Jeśli potrzebny Ci zdrowy pomysł na obiad to jesteś w odpowiednim miejscu. Leczo z soczewicą to pyszne danie, które idealnie …
15 + 40 min łatwy 4 307 kcal -
Leczo wegetariańskie
Pyszne leczo wegetariańskie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
15 + 45 min łatwy 4 163 kcal -
Leczo z ziemniakami
Leczo z ziemniakami to doskonała opcja na pyszny posiłek, który można przygotować w kilka chwil, jest jednogarnkowy i niezwykle smaczny. …
10 + 30 min łatwy 10 245 kcal -
Leczo z fasolą
Leczo z fasolą to pomysł na pyszny, zdrowy, wegetariański posiłek dla całej rodziny. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnego leczo przygotowywane …
30 min łatwy 2 461 kcal -
Leczo bez mięsa
Leczo bez mięsa to świetna propozycja na danie warzywne. Leczo to tradycyjna węgierska potrawa, serwowana jest jako warzywny sos do …
30 + 40 min łatwy 10 116 kcal
-
Leczo z boczniakami
Szybki pomysł na obiad wegański? Dzisiaj przychodzę z pomysłem na leczo z boczniakami. Ja swoją wersję przygotowałam z cukinią, z …
20 + 10 min łatwy 2 91 kcal -
Leczo węgierskie
Leczo węgierskie to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjne leczo to danie kuchni węgierskiej. W Polskiej …
20 + 30 min łatwy 5 426 kcal -
Leczo z parówkami
Leczo z parówkami to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi …
10 + 50 min łatwy 6 179 kcal -
Leczo na zimę
Leczo na zimę to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, którego smakiem …
20 + 30 min łatwy 11 276 kcal -
Leczo do słoików
Leczo do słoików to bardzo dobry pomysł na pyszne danie, które można zachować na zimę. Sprawdzony przepis na leczo gwarantuje …
30 + 40 min łatwy 10 198 kcal
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
Leczo warzywne to bardzo popularne danie obiadowe. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, do tego …
40 min łatwy 4 126 kcal -
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
Leczo z kiełbasą pieczarkami i papryką to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybkie w przygotowaniu leczo warto podać …
30 + 25 min łatwy 4 -
Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi …
15 + 30 min łatwy 4 239 kcal -
Leczo z papryki
Leczo z papryki to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi …
15 + 30 min łatwy 4 246 kcal -
Leczo Thermomix
Leczo Thermomix to pyszne danie z cukinią, papryką i kiełbasą, które szczególnie dobrze smakuje latem, gdy można użyć świeżych, sezonowych …
20 + 25 min łatwy 4 305 kcal -
Leczo z ciecierzycą
Leczo z ciecierzycą to świetna wegetariańska alternatywa da tradycyjnego mięsnego klasyka. Całość jest niezwykle smaczna, a przy okazji prosta i …
30 + 45 min łatwy 8 161 kcal
-
Wegańskie leczo
Szybki pomysł na obiad wegański? Dzisiaj przychodzę z pomysłem na wegańskie leczo. Ja swoją wersję przygotowałam z cukinią, z papryką …
10 + 20 min łatwy 3 86 kcal -
Kiełbasa po węgiersku
Kiełbasa po węgiersku to potrwa, która należy do kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W …
20 + 20 min łatwy 4 248 kcal -
Leczo wegańskie
Leczo wegańskie to pyszna alternatywa tego tradycyjnego dania, która świetnie sprawdza się dla osób eliminujących mięso z diety. Jest smaczne …
30 + 45 min łatwy 10 132 kcal -
Leczo z cukinii na zimę
Leczo z cukinii na zimę to doskonały pomysł na przetwory do słoików. Pyszne leczo świetnie sprawdzi się jako szybki obiad …
40 + 40 min łatwy 10 -
Leczo z chorizo
Leczo to tradycyjna potraw kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim leczo nie może …
20 + 40 min łatwy 4 106 kcal -
Fit leczo
Fit leczo to danie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Ma wspaniały smak i niezwykle ciekawą fakturę, to danie proste, …
30 + 30 min łatwy 8 169 kcal -
Leczo z makaronem
Leczo to tradycyjna potraw kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim leczo nie może …
20 + 40 min łatwy 6 110 kcal -
Leczo z patisona
Leczo to tradycyjna potraw kuchni węgierskiej. Charakteryzuje się wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawie pikantnego posmaku. W węgierskim leczo nie może …
20 + 40 min łatwy 4 76 kcal -
Leczo z fasolki szparagowej
Leczo z fasolki szparagowej to pomysł na pyszny, zdrowy, wegański posiłek dla całej rodziny. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnego, mięsnego …
30 min łatwy 2 395 kcal -
Leczo z tofu
Leczo z tofu to pomysł na pyszny, zdrowy, wege posiłek, który świetnie sprawdzi się dla całej rodziny. Jest świetną alternatywą …
30 min łatwy 2 264 kcal -
Leczo z bakłażanem i cukinią
Leczo z bakłażanem i cukinią to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybkie w przygotowaniu leczo warto podać z …
30 + 20 min łatwy 4 -
Leczo z cukinią i kurczakiem
Leczo z cukinią i kurczakiem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczne leczo warto podać z dodatkiem świeżego …
40 min łatwy 4 -
Leczo z dyni i cukinii
Leczo z dyni i cukinii doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe, które możesz podać dla całej rodziny. Leczo warto podać …
30 + 20 min łatwy 5 -
Adżapsandali
Adżapsandali to tradycyjne, gruzińskie danie bez mięsa. Jest to smaczne leczo warzywne z dodatkiem wielu aromatycznych przypraw. Można podawać je …
40 min łatwy 3 209 kcal
Leczo - najlepsze przepisy oraz sprawdzone metody przygotowania leczo
Leczo to potrawa wywodząca się z kuchni węgierskiej, składająca się głównie z papryki, pomidorów, cebuli oraz wędzonej słoniny. Przepisy na leczo są różnorodne, zależne od wymagań smakowych i miejsca przyrządzania dania. Pierwotnie potrawa ta była znana jedynie na Węgrzech, aktualnie jednak coraz częściej pojawia się na stołach w innych krajach, między innymi w Polsce, Niemczech, Austrii, Czechach, na Słowacji, Ukrainie, a nawet w Izraelu. Tradycyjny przepis na leczo coraz częściej urozmaica się różnymi innymi dodatkami, co nie tylko podnosi walory smakowe, ale często również zwiększa wartość odżywczą przygotowywanej potrawy.
Leczo jako różnorodna potrawa
Jak zrobić tradycyjne leczo?
Składniki na leczo, które uznawane jest za tradycyjne to między innymi:
- Świeże pomidory i papryka, które duszone są na smalcu. W tradycyjnej kuchni węgierskiej często do leczo stosuje się delikatniejszą, białą paprykę, ale możemy również spotkać mieszankę różnych kolorów tego warzywa.
- Podduszona cebula, wcześniej zeszklona na smalcu.
- Słodka papryka w proszku.
To tradycyjne węgierskie danie podaje się często w formie dodatku do potraw mięsnych lub jako samodzielna potrawa. Warzywa nie powinny być rozgotowane, ale sprężyste i aromatyczne, a kawałki papryki i cebuli otoczone sosem z podduszonych pomidorów. Niektórzy porównują węgierskie leczo do francuskiej potrawy ratatouille, przygotowywanej z papryki, bakłażana, cukinii, pomidorów, cebuli, czosnku i świeżych ziół. Leczo możemy podawać z ryżem lub makaronem albo po prostu z kawałkiem świeżej, chrupiącej bagietki.
Inne sposoby na leczo
Choć przepis na tradycyjne leczo jest dość jednoznaczny, to aktualnie przyrządza się to danie na wiele różnych sposobów. Leczo najczęściej podaje się jesienią, kiedy możemy kupić najbardziej wartościowe, sezonowe warzywa. Jak zrobić leczo, żeby stanowiło pełnowartościowy posiłek?
- Zadbajmy o różnorodność warzyw w potrawie. Przepis nie musi zawierać jedynie papryki, pomidorów i cebuli. Równie cenne są inne składniki. Leczo możemy przygotować z cukinią, bakłażanem, pieczarkami, czosnkiem czy marchewką. Przepis zależy jedynie od naszej inwencji. Dodatkowe warzywa podwyższą wartość zdrowotną potrawy, a leczo z cukinią, która jest bardzo niskokaloryczna, dodatkowo będzie wspierało procesy odchudzania.
- Dodajmy źródło białka. Najczęściej leczo przyrządza się z kiełbasą, ale możemy dodać do niego zdrowsze produkty białkowe. Danie z kiełbasą jest najbardziej popularne, ze względu na charakterystyczny smak, ale równie dobrze sprawdzi się dodatek odpowiednio przyprawionego kurczaka lub indyka. Decydując się na dodatek kiełbasy, warto zrezygnować z jej tłustych odmian i postawić przykładowo na węgierską kiełbasę paprykową, obficie doprawioną kilkoma odmianami papryki lub na hiszpańskie chorizo, kiełbasę przyrządzaną z mięsa wieprzowego z dodatkiem wędzonej papryki.
- Wzbogaćmy przepis o węglowodany złożone. Dodatek brązowego ryżu, pełnoziarnistego makaronu, grubych kasz lub pieczywa z pełnego przemiału zwiększy ilość błonnika, wzbogaci danie o witaminy z grupy B i cenne składniki mineralne, takie jak magnez, cynk, żelazo czy fosfor. Dzięki temu poprawimy pracę układu krążenia, układu nerwowego, wzmocnimy nasz system odpornościowy, polepszymy trawienie i ułatwimy procesy odchudzania.
- Pamiętajmy o przyprawach. Nie tylko podkręcą smak potrawy, ale również wpłyną korzystnie na nasze zdrowie. Papryka usprawni trawienie, kurkuma zadziała antynowotworowo i przeciwwirusowo, pieprz zapobiegnie wzdęciom i zaparciom, a imbir zmniejszy ryzyko rozwoju zakrzepicy oraz rozgrzeje organizm. Do przyprawienia leczo często stosuje się również ostrą paprykę, oregano, bazylię, czosnek, kolendrę, cząber czy czosnek niedźwiedzi. Każda przyprawa ma inne korzystnie działanie na organizm, a zarazem wzbogaca smak i aromat potrawy.
Warto wiedzieć, że leczo jest daniem, które możemy przygotować w większej ilości i przechowywać nawet przez całą zimę. Najlepszym sposobem na to jest pasteryzacja – gorące leczo przekładamy do suchych i wyparzonych słoiczków, lekko zakręcamy i wkładamy do garnka wyłożonego gazą lub ściereczką. Zalewamy ciepłą wodą do 2/3 wysokości, gotujemy przez 20-30 minut, dokręcamy pokrywki i odstawiamy do wystudzenia do góry dnem. Gotowe leczo możemy również zamrozić i wyciągnąć z zamrażarki, jeśli zimą najdzie nas ochota na aromatyczne, warzywne danie.
Właściwości zdrowotne leczo
Wielowarzywne leczo – wpływ na zdrowie
Leczo jest potrawą wielowarzywną, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dokładna zawartość składników odżywczych zależy od zastosowanych w nim produktów spożywczych oraz ich proporcji, ale generalnie danie zawierające dużo różnorodnych warzyw dostarcza nam wielu witamin i składników mineralnych, antyoksydantów oraz błonnika. Dzięki nim poprawia się trawienie, ułatwione jest odchudzanie, substancje te mają również pozytywny wpływ na pracę układu krążenia, systemu nerwowego oraz poprawę naszej odporności.
Jakie składniki leczo są szczególnie korzystnie dla zdrowia?
Papryka, która stanowi wartościowe źródło witaminy C (100g czerwonej papryki może jej zawierać około 130mg, a żółtej nawet 180mg) wspiera pracę układu odpornościowego, co jest szczególnie istotne jesienią i zimą. Zawiera również beta-karoten oraz witaminę E, będącymi wartościowymi przeciwutleniaczami, zapobiegającymi chorobom nowotworowym oraz opóźniającymi przedwczesne procesy starzenia. Papryka wpływa również pozytywnie na pracę układu krążenia, chroni przed miażdżycą, pomaga także w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Papryka w proszku poprawia procesy trawienia, możemy ją również zastosować w celu pobudzenia apetytu.
Pomidory, poza witaminami i składnikami mineralnymi, zawierają również bardzo ważny składnik, którym jest likopen. Jest to barwnik będący silnym przeciwutleniaczem, który opóźnia starzenie, zapobiega powstawaniu nowotworów oraz chroni skórę przed nadmiernym promieniowaniem UV. Dzięki wysokiej zawartości potasu, pomidory wspierają pracę układu krążenia, zapobiegają miażdżycy, pomagają w walce z nadciśnieniem i podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Co ciekawe, likopen występujący w pomidorach jest lepiej przyswajalny w postaci produktów poddanych obróbce termicznej niż ten z surowych pomidorów.
Cebula i czosnek mają silne właściwości przeciwbakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne. Są uznawane za naturalne antybiotyki, pomagają w walce z przeziębieniem, rozrzedzają wydzielinę w drogach oddechowych, a także działają przeciwzapalnie. Nie należą do produktów lekkostrawnych, więc jeśli mamy problemy z układem pokarmowym powinniśmy je stosować z rozwagą i nie przesadzać z ilością dodawaną do potraw.
Cukinia to niskokaloryczne i lekkostrawne warzywo, które może stanowić wartościowy dodatek do leczo. Jest dobrym źródłem witamin C, K, witamin z grupy B oraz beta-karotenu, a także potasu, magnezu czy żelaza. Cukinia wpływa korzystnie na procesy trawienia, wzmacnia system immunologiczny, ma właściwości antynowotworowe, a dzięki temu że ma niski indeks glikemiczny jest dobrym produktem dla osób cierpiących na insulinooporność oraz chorujących na cukrzycę. Ponieważ ma delikatny smak, jej obecność nie dominuje w paprykowo-pomidorowym leczo.
Pieczarki, choć nie są produktem tradycyjnie stosowanym przy przygotowywaniu potrawy, nadają jej atrakcyjnego smaku, a zarazem stanowią dobre źródło substancji odżywczych. Pieczarki pomagają w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, wzmacniają system odpornościowy, a zawarte w nich przeciwutleniacze zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych i opóźniają starzenie.