-
Śledzie po kaszubsku
Prosty przepis kulinarny na śledzie kaszubskie opiera się na pomidorowym smaku i wyrazistym aromacie. Klasyczny przepis na najlepsze śledzie po …
30 min łatwy 6 316 kcal -
Rolmopsy po kaszubsku
Pyszne rolmopsy po kaszubsku to idealny sposób aby przygotować najlepsze śledzie. Takie domowe koreczki ze słodko-kwaśną cebulką polecają się na …
130 + 30 min łatwy 12 441 kcal -
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami
Pyszne śledzie po kaszubsku w lekko słodkiej wersji, bo z rodzynkami. Całość dopełnia rozgrzewający aromat cynamonu – niebo w gębie. …
30 min łatwy 6 367 kcal
Kuchnia kaszubska - przepisy
-
Bakłażany po kaszubsku
Bakłażany po kaszubsku to bardzo dobry pomysł na pyszny posiłek niezawierający mięsa ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Wegańskie danie zachwyci smakiem …
20 + 30 min łatwy 5 331 kcal -
Ogórki po kaszubsku
Ogórki po kaszubsku to dodatek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej konserwowej wersji. Świetnie sprawdzą się jako pyszna i …
20 + 10 min łatwy 15 37 kcal -
Ryba po kaszubsku
Ta pyszna, wigilijna, panierowana ryba po kaszubsku jest idealna na święta. Próbowałeś takiej wersji? Jeśli nie to wypróbuj przepis na …
30 min łatwy 8 315 kcal -
Pikantna zupa rybna po kaszubsku
Pikantna zupa rybna po kaszubsku to świetny pomysł na obiad. Przekonaj się jak ugotować tę zaskakującą zupę, by była naprawdę …
10 + 30 min łatwy 4 408 kcal -
Boczniaki po kaszubsku
Boczniaki po kaszubsku możesz zjeść od razu lub włożyć do słoików. Te pyszne boczniaki to świetny pomysł na smaczne, wegetariańskie …
10 + 20 min łatwy 5 149 kcal -
Karkówka po kaszubsku
Karkówka po kaszubsku to świetny pomysł na obiad. Jest bardzo łatwa w przygotowania, a smak na długo zapada w pamięć. …
40 + 80 min łatwy 15 273 kcal
-
Zylc
Zylc to kaszubska, smaczna przystawka przygotowana z łopatki wieprzowej. Potrzebujesz tylko kilku składników i ta dobra galareta wieprzowa pojawi się …
1440 + 200 min łatwy 5 -
Czernina
Zupa czernina z kaczej krwi (zwana również jako czarna polewka) to tradycyjna polska zupa przygotowywana na rosole z kaczki z …
30 + 120 min trudny 4 366 kcal -
Czarna polewka
Czarna polewka to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę na niedzielny obiad. Zupa inaczej zwana czerniną podawana była niegdyś kawalerom …
15 + 40 min łatwy 6 279 kcal -
Ruchanki
Ruchanki to kaszubskie racuszki, które robi się z prostego ciasta drożdżowego. Całość jest niezwykle smaczna, a przy okazji bardzo sycąca. …
20 + 20 min łatwy 4 757 kcal
Kuchnia kaszubska – sprawdzone przepisy na pyszne dania regionalne
Kuchnia kaszubska znana jest w całej Polsce. Wśród popularnych dań wyróżnia się rozmaite ryby jak np. tradycyjne śledzie po kaszubsku. Dania kuchni kaszubskiej są charakterystyczne w smaku. Mając sprawdzone przepisy na potrawy z Kaszub, można przyrządzić fantastyczne jedzenie dla rodziny lub gości. Sprawdź najlepsze przepisy na dania kuchni kaszubskiej i dowiedz się, czym tak właściwie charakteryzuje się ta kuchnia.
Jak zrobić potrawy kuchni kaszubskiej? Tradycyjne kaszubskie dania
Kuchnia kaszubska – sprawdź, jak wygląda historia popularnej kuchni w Polsce
Historia kuchni kaszubskiej jest bardzo ciekawa i sięgająca wielu wieków wstecz. Pochodzi od tradycji kulinarnych znanych wyłącznie w tamtym regionie Polski. Wśród głównych składników kuchni kaszubskiej wyróżniamy ryby (takie jak śledzie), a także owoce leśne, mięso, zboża, warzywa i grzyby. Jako że Kaszuby są otoczone przez jeziora, to właśnie ryby odgrywają kluczową rolę w tej kuchni. Mnóstwo tradycyjnych potraw kaszubskich opiera się na świeżych i słodkowodnych rybach. Wśród nich jest nie tylko śledź, ale też np. leszcz, okoń, szczupak i węgorz. Ryby głównie się wędzi, gotuje, smaży i dusi. Równie popularne na Kaszubach jest mięso – wołowina, wieprzowina i drób, które wykorzystywane są w klasycznych daniach lokalnych (np. kaszubski schab, kurczak po kaszubsku czy kiszka kaszubska). Wymienione potrawy zwykle przyrządza się z dodatkiem tradycyjnych przypraw – majeranku, kminku i liści laurowych nadających daniom charakterystyczny smak.
Kuchnia kaszubska może poszczycić się obfitością w plony leśne i ogrodowe. Na Kaszubach rosną różnorodne grzyby, a także pyszne owoce jagodowe – jagody, maliny, poziomki, czarne porzeczki i wiele innych. Na bazie tych owoców powstają rozmaite potrawy, m.in. jagodzianki, babeczki owocowe i kompoty z owoców, które szczególnie popularne są w sezonie letnim. Kaszubskie tradycje kulinarne przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Wielu gospodarzy z tamtej części Polski wciąż praktykuje dawne metody przygotowywania potraw. Do dziś dania się wędzi, kisi oraz marynuje. Warto podkreślić, że w ostatnich latach kuchnia kaszubska zyskała na popularności nie tylko w naszym kraju, ale też za granicą. Kuchnia kaszubska to nie tylko odbicie smaków i aromatów regionu, ale też doskonałe odzwierciedlenie historii i dziedzictwa kulinarnego Kaszubów.
Najlepsze potrawy na Kaszubach – sprawdź charakterystyczne potrawy regionu
Kuchnia kaszubska jest niesamowicie zróżnicowana. Wśród lokalnych przepisów znaleźć można mnóstwo tradycyjnych dań, które cieszą się popularnością nie tylko na Kaszubach, ale i poza tym obszarem. Oto kilka ciekawych potraw, których można skosztować na Kaszubach:
- Jagodzianki – Kaszuby słyną z ogromnej ilości jagód. Właśnie dlatego jagodzianki są popularnym deserem w tym regionie Polski. Jagodzianki są słodkimi bułeczkami drożdżowymi, w których są świeżutkie jagody. Zwykle posypane są cukrem pudrem. Świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. To wyborny deser do popołudniowej kawy.
- Kiszka kaszubska – klasyczna
potrawa na bazie kaszy gryczanej, boczku, cebuli, przypraw i świeżych ziół.
Składniki drobno się mieli i miesza, następnie nadziewa nimi naturalne osłonki
jelitowe. Później się je gotuje lub smaży na złoto.
-
Śledź kaszubski – dzięki ogromnej
ilości ryb w okolicznych jeziorach śledź jest popularnym składnikiem kuchni
kaszubskiej. Zwykle marynuje się go w occie z dodatkiem cebuli, liści laurowych,
ziela angielskiego i pieprzu. To tradycyjne danie można znaleźć na stołach biesiadnych
podczas wielu kaszubskich świąt.
-
Placki ziemniaczane – proste, ale bardzo
smaczne danie. Placki przygotowuje się z tartych ziemniaków, jajek, mąki oraz
przypraw. Zmieszane składniki smaży się na złocisty kolor i podaje z różnymi
sosami lub kwaśną śmietaną.
- Kartacze – wielu Polaków uważa je
za najsłynniejsze danie kuchni kaszubskiej. Kartacze są kluskami wypełnionymi mięsem,
ziemniakami, cebulą i przyprawami. Gotuje się je, a następnie podaje z sosem.
Kartacze można również smażyć na patelni, aby ich skórka zrobiła się chrupiąca.
-
Schab po kaszubsku – pieczony
schab wieprzowy, który jest odpowiednio przyprawiany i marynowany. Zwykle
przyrządza się go na bazie mieszanki czosnku, ziół, soli, pieprzu i majeranku.
Po marynowaniu mięso piecze się aż do momentu, gdy skórka zrobi się chrupiąca,
a środek soczysty.
- Kurczak po kaszubsku – mięso duszone jest w tym przypadku w aromatycznym sosie. Przygotowuje się je z warzywami: marchewką, pietruszką i selerem. Dodaje się też przyprawy, takie jak liście laurowe i ziele angielskie. Potrawę gotuje się na wolnym ogniu, dzięki czemu kurczak staje się miękki i soczysty.
Sprawdzone przepisy na kaszubskie potrawy – sprawdź, jak je zrobić
Zylc – smaczna przystawka na bazie łopatki wieprzowej
Zylc to danie o długiej historii, będące częścią dziedzictwa kulinarnego Kaszub. Potrawa przygotowywana była przez wiele pokoleń, co czyni ją integralną częścią kaszubskiej kultury. Zylc od lat stanowi prawdziwy symbol gościnności i serdeczności mieszkańców. Często serwowany jest podczas uroczystości rodzinnych, a także kaszubskich świąt i festiwali. Aby przygotować potrawę, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: łopatka, kości i nóżki wieprzowe, marchewka, pietruszka, cebula i cukier.
Najpierw umyj mięso i kości, po czym włóż je do dużego garnka. Dodaj obraną pietruszkę, marchewkę i cebulę. Wlej wodę, aby przykryć wszystkie składniki. Dorzuć liście laurowe, sól i ziele angielskie – gotuj na małym ogniu. Mięso powinno zacząć odchodzić od kości po ok. dwóch godzinach. Wyjmij je z garnka wraz z warzywami, zachowując bulion. Zostaw do ostudzenia. Obierz mięso z kości i zmiel w maszynce do mięsa razem z warzywami. Dodaj bulion do mięsa mielonego i zagotuj całość. Dodaj również czubatą łyżkę majeranku. Dopraw wszystko cukrem, pieprzem i octem, po czym wymieszaj. Rozlej wszystko do słoików i zostaw aż do wystygnięcia. Włóż do lodówki na noc.
Karkówka po kaszubsku – pyszny przepis na rodzinny obiad
Zastanawiasz się, co smacznego przyrządzić dla całej rodziny? Spróbuj zaskoczyć ich karkówką po kaszubsku, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Możesz zrobić ją nie tylko na obiad, ale również np. spotkanie ze znajomymi. Aby przygotować danie, koniecznie zaopatrz się w następujące składniki: karkówka i łopatka wieprzowa, pieczarki, olej rzepakowy, cebula, papryka czerwona, śmietana 18%, kajzerka, jajko, mleko 3,2%, śmietana 18%, serek topiony śmietankowy i przyprawy do smaku: sól, pieprz oraz przyprawa do mięsa.
Natnij karkówkę na płasko i rozłóż na duży plaster. Natrzyj pieprzem, solą i przyprawą do mięsa. Włóż bułkę do miski i zalej wodą. Oczyść pieczarki i pokrój w kostkę. Oczyść paprykę z nasion i pokrój w kostkę. Cebulę również należy obrać i pokroić. Podgrzej olej na patelni, następnie podsmaż na nim pieczarki z cebulą i papryką. Odłóż na bok podsmażone warzywa w ilości ok. 2 łyżek. Składniki zmieszaj z mielonym mięsem, odciśniętą z wody bułką i jajkiem. Wyłóż farsz na mięso, zostawiając wolne brzegi. Zwiń roladę i zepnij ją wykałaczkami – możesz też owinąć sznurkiem.
W międzyczasie przełóż karkówkę do rękawa – dodaj dwie łyżki wody i dokładnie zabezpiecz końce. Piecz mięso w 180 st. C przez ok. 70 minut. Rozetnij folię i piecz przez kolejne 10 minut – mięso powinno się zarumienić. Wlej do rondelka śmietanę, serek topiony i mleko – podgrzewaj na małym ogniu, mieszając. Dodaj odłożone warzywa i chwilę podgrzewaj. Zdejmij z ognia i dodaj roztrzepane żółtko. Pokrój w plastry upieczoną karkówkę i serwuj z sosem.