Kruche ciasteczka

kruche ciasteczka

W dzisiejszych czasach większość słodyczy na sklepowych półkach dostępna jest w gotowej formie. Szkoda, że niektórzy zapominają o radości, która płynie z przygotowywania słodkości we własnym domu. Jednymi z najprostszych do przygotowania w mieszkaniu są kruche ciasteczka. Warto nauczyć się ich wyrabiania i pieczenia, zwłaszcza że mogą stanowić świetną alternatywę dla gotowych ciastek ze sklepowej lady. Nie dość, że będą zdrowsze, to w dodatku pozwolą na przyjemne spędzenie czasu – być może w towarzystwie najbliższych, którzy będą pomagać przy pieczeniu.

Kruche ciasteczka - przepisy

Kruche ciasteczka – najlepsze przepisy na pyszne domowe ciastka

Kruche ciasteczka to jedne z najsmaczniejszych słodyczy. Okazuje się jednak, że wcale nie trzeba kupować gotowych ze sklepu. Najlepsze kruche ciasteczka na deser robi się bowiem własnoręcznie. Domowe ciastka są nie tylko smaczne, ale też łatwe i tanie w przygotowaniu. Jak zrobić kruche ciasteczka do kawy? Które wypieki są pyszne i proste do upieczenia? Sprawdź dobre przepisy ciasteczka.

Jak zrobić kruche ciasteczka? Najlepsze, łatwe do przygotowania ciastka

Dlaczego warto piec kruche ciasteczka w domu? Wyjaśniamy

Kruche ciasteczka przygotowywane w domu są pyszne i proste do zrobienia. Warto od czasu do czasu zdecydować się na domowe wypieki, a najlepiej w ogóle zacząć piec smakołyki we własnych mieszkaniach. Wiąże się z tym wiele plusów. Przygotowywanie domowych kruchych ciasteczek to jednak przede wszystkim prawdziwa przyjemność. Sami możemy wybrać interesujący nas, sprawdzony przepis, a następnie zebrać i przygotować składniki konieczne do jego przygotowania – to fascynujący proces. Mieszanie poszczególnych produktów i wyrabianie ciasta niektórych relaksuje i uspokaja, co również jest dużym plusem. Nabierające kształtu ciasto cieszy aromatem, który z minuty na minutę wypełnia cały dom. Finalnie z piekarnika wyciągamy złociste, kruche ciasteczka, cieszące smakiem i zapachem. Cieszy też fakt, że to my je samodzielnie przygotowaliśmy.

Robienie kruchych ciasteczek w domu to dobre, kreatywne zajęcie dla każdego – nawet mniej wprawionego cukiernika. Przygotowując wypieki, wiele zależy bowiem od naszych upodobań i pomysłów. To my decydujemy o tym, jak finalnie będą wyglądać ciastka. Możemy mieszać ze sobą różne smaki, zestawiać tekstury i dodawać elementy dekoracji np. z kawałków czekolady, orzechów, bakalii czy wiórków kokosowych. Możemy również dowolnie eksperymentować z kształtem i wielkością kruchych ciasteczek. Aby nadać im pożądaną formę, warto korzystać też z różnych foremek. Mając cierpliwość, niektóre ciastka można wycinać własnoręcznie. Pieczenie w domu daje możliwość zaskoczenia nie tylko domowników, ale i samego siebie. To kreatywny sposób na spędzanie wolnego czasu, a nawet zrobienie komuś słodkiej niespodzianki.

Robienie kruchych ciasteczek pozwala zachować kontrolę nad jakością używanych składników. Dzięki temu można lepiej zadbać o swoje zdrowie. Do sztucznych ciasteczek często dodawane są rozmaite konserwanty, sztuczne dodatki, cukier i inne ulepszacze. Białą mąkę można zastąpić pełnoziarnistą. Można też używać naturalnych słodzików, np. miodu czy syropu klonowego, a także ograniczyć ilość tłuszczu używanego do wypiekania ciastek. Dzięki temu można skontrolować kaloryczność i jakość wypieków. Własnoręczne przyrządzanie ciasteczek pozwala też uniknąć potencjalnych alergenów. W ten sposób można uniknąć m.in. nietolerancji pokarmowej, ponieważ mamy świadomość używanych składników i pełną kontrolę nad wypiekiem. Właśnie dlatego warto poświęcić trochę czasu na pieczenie własnych kruchych ciasteczek i cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem.

Sprawdzony przepis na amerykańskie ciasteczka z czekoladą do kawy

Zastanawiasz się, jak zrobić smaczne i tanie kruche ciasteczka? Spróbuj przepisu na amerykańskie ciastka z czekoladą – robi się je dosłownie w kilka minut. W 1930 roku wymyśliła je dietetyczka, Ruth Graves.  W ciasteczkach znajduje się gorzka czekolada, która jest doskonałym źródłem flawonoidów – substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Jedzenie gorzkiej czekolady przyczynia się więc do zapobiegania powstawaniu zmian nowotworowych, a także obniża poziom złego cholesterolu. W gorzkiej czekoladzie znajduje się również magnez, który pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego (również pracę serca i mięśni). Wróćmy jednak do przepisu na amerykańskie ciasteczka. Do ich przygotowania potrzebować będziesz następujących składników: czekolada gorzka, masło, jajko, mąka pszenna typ 550, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia, cukier biały i cukier trzcinowy.

Najpierw pokrój czekoladę na małe kawałki. Do miski wrzuć pokrojone masło, a także wsyp dwa rodzaje cukru i proszek do pieczenia. Dodaj mąkę, jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieć całość, aby uzyskać jednolitą, zbitą masę. Dorzuć czekoladę i wymieszaj składniki za pomocą dłoni. Uformuj z ciasta kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Spłaszczaj je dłonią i rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz kruche ciasteczka przez 15 minut w 180 st. C. Upieczone przełóż na kratkę – niech wystygną i zrobią się twarde. Gotowe ciasteczka należy przechowywać w możliwie szczelnym dobrze zamkniętym pojemniku.

Przepis na kruche ciasteczka na deser – sprawdź, jak zrobić

Kruche ciasteczka z dżemem – przepis, krok po kroku

Jeśli masz ochotę na smaczny deser do popołudniowej kawy, warto upiec kruche ciasteczka. To również świetny pomysł na słodką niespodziankę dla kogoś bliskiego. Kruche ciasteczka mają delikatną strukturę. Robi się je z mąki, jaj i tłuszczu – z reguły w postaci masła. Aby upiec ciasteczka, należy zaopatrzyć się w następujące składniki spożywcze: masło, jajko, mąka pszenna typ 500, cukier biały, cukier puder, cukier waniliowy i dżem truskawkowy (niskosłodzony).

Najpierw umieść w misce pokrojone masło z jajkiem i mąką. Dodaj cukier waniliowy i cukier biały – możesz dosypać szczyptę soli. Zgnieć całość na jednolitą masę, owiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj ciasto na blacie oprószonym mąką. Ciasto powinno mieć ok. 3 mm grubości. Wytnij z niego dowolne kształty. W połowie tych kształtów powycinaj dodatkowo kółka w środku. Piecz ciastka w 180 st. C przez ok. 13 minut – zostaw do wystygnięcia. Przetrzyj dżem przez sitko do rondelka i delikatnie podgrzej, aby konsystencja dżemu zrobiła się bardziej lejąca. Posmaruj dżemem ciastka bez dziurek. Następnie ułóż na nich ciastka z dziurkami. Dla jeszcze lepszego smaku możesz oprószyć je cukrem pudrem.

Pyszne ciasteczka migdałowe – doskonałe nie tylko do kawy

Jeśli masz ochotę na coś naprawdę pysznego, zrób kruche ciasteczka migdałowe. Przepis na nie jest tak prosty, że nawet amator cukiernictwa powinien doskonale sobie z nimi poradzić. Oto składniki, które powinieneś przygotować, aby upiec ciasteczka: mąka pszenna typ 500, migdały, mleko 3,2%, jajko, cukier, masło, proszek do pieczenia i aromat migdałowy.

W miseczce miksera umieść masło w temperaturze pokojowej. Dodaj cukier i ubij na puszystą masę. Wbij jajka, dolej mleko i połącz wszystkie składniki. Następnie przesiej proszek do pieczenia z mąką pszenną – dodaj aromat migdałowy i zmiksuj wszystko. Posiekaj migdały i dodaj je do masy. Zmieszaj wszystko łyżką i uformuj ciastka, następnie ułóż je na blaszce. Piecz ciasteczka przez ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Deser idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty. Kruche ciasteczka migdałowe można trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu nawet przez tydzień.

Czy warto jeść własnoręcznie robione kruche ciastka?

Oczywiście, że tak. Na pewno są zdrowszą i rozsądniejszą opcją niż gotowe słodycze ze sklepu. Kruche ciasteczka zawierają jednak sporą ilość tłuszczu i cukru, więc ich regularne spożywanie może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Ponadto zawierają składniki, takie jak biała mąka i biały cukier – mimo że podbijają smak, pozbawione są niestety większości cennych składników odżywczych. Spożywanie nadmiernej ilości kruchych ciasteczek może zatem prowadzić do niedoborów witamin i minerałów.

Jeśli nie chcesz rezygnować z kruchych domowych ciasteczek, zamiast masła użyj np. oleju kokosowego. Możesz również wykorzystać naturalne słodziki, takie jak miód lub syrop klonowy. Warto też eksperymentować z różnymi rodzajami mąki, np. zamiast pszennej użyć pełnoziarnistej. Alternatywą dla klasycznych kruchych ciasteczek są ciasteczka owsiane lub z suszonymi owocami. Mimo że nie są najzdrowsze, nadal są lepszą opcją niż paczkowane batony z marketu.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto