-
Kotlety mielone
Kotlety mielone to bardzo popularne danie w polskich domach. Najczęściej podawane są na obiad z gotowanymi ziemniakami i surówką, ale …
30 min średni 6 241 kcal -
Mielony z piekarnika
Mielony z piekarnika to naprawdę dobry i szybki patent na zdrowszą wersję tradycyjnych kotletów. Są równie smaczne, a dostarczają mniej …
15 + 30 min łatwy 4 219 kcal -
Kotlety mielone z piekarnika
Kotlety mielone z piekarnika to świetny pomysł na szybkie danie z mięsa mielonego dla całej rodziny. Kotlety pieczone przygotować można …
20 + 30 min łatwy 10 337 kcal
Kotlety mielone - przepisy
-
Kotlety rybne
Kotlety rybne są bardzo często uwielbiane przez dzieci, ale dorośli też chętnie po nie sięgają. Przygotowanie kotletów z ryby mielonej …
40 min łatwy 6 371 kcal -
Mielone z pieczarkami
Dobre mielone z pieczarkami i z cebulą w środku to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiadu. Przepis ten …
30 min łatwy 4 318 kcal -
Kotlety mielone z indyka
Kotlety mielone z indyka są bardzo pyszne, nic więc dziwnego, że często podawane są na obiad (zwłaszcza dla dzieci). Przede …
40 min łatwy 8 413 kcal -
Kotlety mielone z pieczarek
Kotlety mielone z pieczarek to bardzo dobry pomysł na pyszny jarski obiad. Kotlety bez mięsa świetnie sprawdzą się jako dodatek …
15 + 30 min łatwy 9 372 kcal -
Mielone z cukinią
Kotlety mielone z cukinią to doskonała propozycja na pyszne danie dla całej rodziny. Kotlety mielone to popularne danie na naszych …
10 + 20 min łatwy 9 371 kcal -
Sznycel ministerski
Sznycel ministerski to pyszny kotlet mielony przygotowany w panierce z grzanek i bułki tartej. Koniecznie sprawdźcie pomysł na najlepszy mięsny …
20 + 10 min łatwy 4 438 kcal
-
Kotlety z mięsa z rosołu
Kotlety z mięsa z rosołu to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Pozwala użyć mięsa, które normalnie, by się …
20 + 25 min łatwy 5 360 kcal -
Mielony z kurczaka
Mielony z kurczaka to świetna alternatywa dla kotleta z czerwonego mięsa. Jest smaczny, a przy okazji naprawdę szybki. Można go …
20 + 10 min łatwy 4 381 kcal -
Kotlety mielone bez bułki
Kotlety mielone bez bułki to świetny pomysł na pyszne, szybkie kotlety. Mimo że podczas ich przygotowania nie wykorzystasz bułki – …
30 min łatwy 2 774 kcal -
Mięso mielone z ryżem
Pyszne mięso mielone z ryżem to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, które idealnie sprawdzi …
45 + 30 min łatwy 6 328 kcal -
Kotlety z piekarnika
Kotlety z piekarnika to najlepszy pomysł na domowy obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego koniecznie poznaj mój niezawodny i prosty …
20 + 30 min łatwy 15 191 kcal
-
Kotlety z mięsa mielonego
Kotlety z mięsa mielonego to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smażone na patelni kotlety są chrupiące …
10 + 20 min łatwy 6 430 kcal -
Kotlety mielone w sosie
Kotlety mielone w sosie to doskonała opcja na przepyszne danie, które wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Są …
25 + 20 min łatwy 4 296 kcal -
Mielony z serem
Mielony z serem to doskonała propozycja na ciekawy sposób przygotowania tradycyjnych mielonych. Przepis na mielone z serem jest bardzo łatwy …
10 + 15 min łatwy 10 597 kcal -
Kotlety mielone z kurczaka
Kotlety mielone z kurczaka z serem to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Świetnie pasuje do pieczonych …
30 + 15 min łatwy 4 367 kcal -
Sznycle mielone
Sznycel, czyli nic innego jak panierowany kotlet w bułce tartej, smażony na maśle. Jest to tradycyjne danie kuchni austriackiej, które …
30 + 10 min łatwy 8 257 kcal -
Mielone na patyku
Kofta, czyli nic innego jak mięso mielone na patyku. Popularne danie kuchni bliskowschodniej, które zyskuje na popularności już od kilku …
20 + 15 min łatwy 6 262 kcal
-
Sznycel mielony
Sznycel mielony to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają tradycyjne dania w nowoczesnej odsłonie. Dzięki temu przepisowy klasyczny sznycel zyskuje …
20 + 15 min łatwy 4 403 kcal -
Mielone z warzywami
Mielone z warzywami to najlepszy pomysł na domowy obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego koniecznie poznaj mój niezawodny i prosty …
20 + 10 min łatwy 8 196 kcal -
Kotlety z indyka z piekarnika
Kotlety z indyka z piekarnika to najlepszy pomysł na domowy, fit obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego koniecznie poznaj mój …
20 + 30 min łatwy 10 121 kcal -
Kotlety mielone z bułką tartą
Kotlety mielone z bułką tartą to szybkie i łatwe do zrobienia pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety można podać …
10 + 30 min łatwy 10 547 kcal -
Kotlety z wątróbki drobiowej
Kotlety z wątróbki drobiowej to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe dla rodziny. Kotlety można podać także jako dodatek do …
30 + 20 min łatwy 6 772 kcal
-
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym to danie szczególnie popularne wśród młodych smakoszy. Te pyszne kulki z mięsa mielonego …
20 + 40 min łatwy 4 279 kcal -
Kotleciki rybne
Kotleciki rybne to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kotlety można przygotować z prawie każdej ryby słodkowodnej …
20 + 50 min łatwy 10 296 kcal -
Mielone z piekarnika
Mielone z piekarnika to bardzo dobra alternatywa dla tradycyjnych smażonych kotletów. Pieczone klopsy są dużo lżejsze, a smakują równie dobrze. …
20 + 20 min łatwy 4 333 kcal -
Klopsy mielone
Pyszne klopsy mielone to świetny pomysł na domowy obiad dla całej rodziny, który przygotujesz w krótkiej chwili. Koniecznie poznaj mój …
20 + 10 min łatwy 8 211 kcal -
Kotlety z soczewicy czerwonej
Kotlety z soczewicy czerwonej to doskonały wybór na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na diecie wegetariańskiej. Ma wspaniały smak, …
30 + 25 min łatwy 8 182 kcal -
Burger domowy
Burger domowy stanowi dodatek do różnych posiłków i przekąsek. To naprawdę fantastyczne danie, które jest smaczne, proste i szybkie. Jego …
20 + 20 min łatwy 4 188 kcal
-
Bryzol wołowy
Cienki, soczysty kotlet mielony z siekanej wołowiny (bryzol wołowy) podany z cebulką oraz pieczarkami, a do tego ziemniaki – skusisz …
25 + 10 min - 5 382 kcal -
Kotlety z kaszy jęczmiennej
Kotlety z kaszy jęczmiennej to bardzo dobry pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Kotlety jarskie świetnie sprawdzą się podane …
15 + 30 min łatwy 5 475 kcal -
Pulpety w sosie grzybowym
Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny, pulpety drobiowe pokocha każdy członek Twojej rodziny. Delikatne i soczyste mięso należy do …
20 + 40 min łatwy 4 316 kcal -
Klopsy z indyka
Klopsy z indyka to niezwykle ciekawe danie, które doskonale smakuje, a jeszcze lepiej się prezentują. Można je zjadać zarówno z …
15 + 30 min łatwy 4 -
Bifteki
Bifteki to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie kuchni greckiej przygotować można z różnymi dodatkami. …
20 + 20 min łatwy 4 489 kcal -
Pulchne kotlety mielone
Kotlety mielone to jeden z najbardziej znanych i najczęściej przyrządzanych dań obiadowych charakterystycznych dla kuchni polskiej. Zapewne większość z nas …
40 min łatwy 2 717 kcal -
Kotlety z dyni
Kotlety z dyni w wersji wege to idealny pomysł na pyszne wegetariańskie danie bez mięsa. Dynia to warzywo, które coraz …
30 + 10 min łatwy 16 32 kcal -
Farszynki mazurskie
Tradycyjne farszynki mazurskie nic innego jak pyszne kotleciki ziemniaczane z mięsno -jajeczny farszem, które w szybki i prosty sposób możesz …
60 + 10 min łatwy 6 -
Mielone w cieście francuskim
Szybkie w wykonaniu mielone w cieście francuskim to idealna propozycja na obiad lub kolacje, ale danie również idealnie sprawdzi się …
60 + 30 min łatwy 4 599 kcal -
Kotlety do hamburgerów
Hamburgery to jedno z najpopularniejszych dań zaliczanych do kategorii fast-foodów. Pochodzą ze Stanów Zjednoczonych i tam są najbardziej popularne, jednak …
25 min łatwy 3 440 kcal -
Bryzol wieprzowy
Pyszny bryzol wieprzowy to dobry pomysł na najlepsze danie na obiad. Z cebulką duszoną na maśle i ulubionymi dodatkami jest …
30 min łatwy 8 263 kcal -
Kotlety mielone z kapustą
Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Często uchodzą za kaloryczne i niezdrowe, jednak niekoniecznie jest to prawda. …
30 + 40 min średni 3 483 kcal -
Bryzol z pieczarkami
Smażony kotlet mielony i duszone pieczarki – bryzol z pieczarkami to zawsze dobry pomysł na pyszne danie. Sprawdź jak zrobić …
30 min łatwy 8 195 kcal -
Mielony z kalafiora
Mielony z kalafiora to świetny pomysł na pyszny jarski kotlet bez mięsa. Prosty przepis można wykorzystać jako dodatek do domowych …
10 + 30 min łatwy 5 -
Mielone na grillu
Mielone na grillu to pomysł na naprawdę ciekawe kotlety, które zachwycają smakiem, ale również doskonałą fakturą. Całość jest prosta, szybka …
20 + 20 min łatwy 4 173 kcal -
Klopsiki gotowane
Klopsiki gotowane są doskonałym wyborem szczególnie na diecie lekkostrawnej. Mają wspaniały smak, ale są znacznie delikatniejsze dla układu pokarmowego. Tak …
20 + 25 min łatwy 4 173 kcal -
Frykadele
Frykadele to kotleciki przygotowane na bazie mielonego mięsa. Zwykle wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. Jednak nie zawsze trzeba sięgać po czerwone mięso, …
25 + 20 min łatwy 4 409 kcal -
Klopsiki w zalewie octowej
Klopsiki w zalewie octowej jako pyszna mięsna przekąska lub dodatek do dania obiadowego. Nieco inna forma podawania mięsa, ale jest …
60 + 20 min łatwy 10 79 kcal -
Kotleciki rybne z dorsza
Kotleciki rybne z dorsza to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne kotlety mielone z białych ryb doskonale smakują …
30 min łatwy 4 -
Kotlety mielone Thermomix
Kotlety mielone Thermomix to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Kotlety mielone warto przygotować jako drugie danie na spotkania …
20 + 20 min łatwy 5 -
Mielone z łopatki
Mielone z łopatki to smaczna opcja, która doskonale sprawdza się na obiad dla całej rodziny. Kotlety mielone wieprzowe są pełne …
15 + 20 min łatwy 6 -
Mielone z ryby
Mielone z ryby to doskonała opcja na szybki i niezwykle smaczny obiad dla całej rodziny. Te kotleciki świetnie smakują w …
20 + 45 min średni 4 247 kcal -
Kotlety rybne z boczkiem
Kotlety rybne z boczkiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych dań. To również dobra i zdrowsza alternatywa dla tego …
25 + 25 min łatwy 4 439 kcal -
Kotlety z czarnej fasoli
Kotlety z czarnej fasoli są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Tylko kilka składników wystarczy, żeby przyrządzić te pyszne kotleciki …
60 + 20 min łatwy 6 309 kcal
Kotlety mielone – sprawdzone przepisy na mielone w różnych odsłonach
Kotlety mielone to jedno z najsłynniejszych dań na obiad w Polsce. Pyszne kotlety to po prostu mielone mięso, które smaży się na patelni obtoczone w bułce tartej i przyprawach. Czy mielone to najlepsze danie obiadowe dla całej rodziny? Jak zrobić dobre kotlety, które zachwycą domowników? Który przepis zaskoczy niespodziewanych gości? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat!
Przepis na najlepsze kotlety mielone, czyli doskonały pomysł na obiad!
Czym są kotlety mielone? Z jakiego mięsa najlepiej robić potrawę?
Kotlety mielone zwykle robi się z mięsa mielonego, które należy połączyć jajkami, namoczoną w wodzie lub mleku bułką pszenną, posiekaną cebulką oraz przyprawami do smaku. Wiele osób decyduje się również podawać mięso doprawione przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Kotlety należy formować w owalne, ale też trochę płaskie kształty. Następnie obtacza się je w bułce tartej i smaży na patelni – koniecznie w rozgrzanym na niej uprzednio oleju. Kotlety mielone powinno się smażyć do momentu, aż się zrumienią. Jeden kotlet jest w stanie dostarczyć do organizmu niezbędne właściwości odżywcze – nie tylko kalorie, ale też białka, tłuszcze i węglowodany.
Wiele osób zastanawia się, jakie mięso sprawdzi się najlepiej na kotlety mielone? W sklepach mamy mnóstwo różnych rodzajów mięs i ciężko zdecydować się na konkretny rodzaj – zwłaszcza podczas przyrządzania kotletów mielonych. Przyjęło się, że mięso na kotlety nie może być ani chude (danie wyjdzie zbyt suche i zbyt twarde), ani bardzo tłuste. W mięsie mielonym musi zostać zrównoważony zarówno tłuszcz, jak i białko. Aby tak się jednak stało, część ludzi do przyrządzenia kotletów mielonych wykorzystuje dwa rodzaje mięsa. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje drób z łopatką, szynka z łopatką i wołowina (koniecznie chuda!) z łopatką. Wołowina na sznycle czy mielone nie zawsze sprawdzi się dobrze, ponieważ należy szczególnie uważać przy niej na twardość mięsa.
Warto pamiętać również o tym, że mięso mielone można robić samemu w domu, korzystając z zakupionych w sklepie kawałków mięsa. Można również poprosić w markecie o jego zmielenie. Zawsze można też kupić je gotowe na tacce lub w próżniowym opakowaniu. Jeśli jednak naprawdę zależy nam na jakości mięsa, ponieważ wyprawiamy przyjęcie dla dużej ilości osób lub zwyczajnie chcemy jeść zdrowo i świadomie, zmiel je w domu własnoręcznie. Wówczas istnieje ogromna szansa, że danie będzie aromatyczne, delikatne i pyszne.
Kupowanie mięsa na kotlety mielone – najważniejsze wskazówki podczas zakupów
Mięso mielone powinno być w sklepie ułożone w specyficzne kształty, kojarzące się z warkoczami albo grubymi wstążkami. Nie może być tak, że stanowić będzie ono jedną zbitą masę. Mielone nie może puszczać wody, być wysuszone lub rozmyte. Jego prawidłowy kolor to różowy. Jeśli mięso będzie mienić się na odcień tęczowy albo będzie całkiem szare, najprawdopodobniej świadczy to o jego nieświeżości. Gdy kupujesz w markecie mięso mielone, zawsze bądź bardzo ostrożny. Patrz na nazwę – nie zawsze bowiem oznaczać będzie ona, że mięso mielone jest najlepsze jakościowo. Czasami zdarza się, że producenci wcale nie dbają o to, co zostanie umieszczone na tackach. Oczywiście powinni oni zobligować się do sprzedawania mięsa mielonego w 99% składającego się z czystego mięsa i maksymalnie 1% soli, gdy na opakowaniu zamieszczą informację o „mięsie mielonym” – takie powinni sprzedawać. Tego też zatem powinniśmy spodziewać się w paczce.
Co, gdy jednak kupujesz mięso przeznaczone teoretycznie do innej obróbki termicznej, mimo że nadal jest ono opisywane jako mięso mielone? Wtedy producent nie musi już tak bardzo trzymać się norm i do mięsa dorzuca zwykle wiele wypełniaczy (np. kolagen, białko roślinne czy konserwanty). Takie składy często zdarzają się w mielonkach, mięsie na klopsy i tatara, a także w mięsie garmażeryjnym – każde jest mielone, ale już jednak nie jest czyste. W marketach spożywczych naprawdę zdarzają się produkty, gdzie mięsa nie ma nawet w 50% całego składu produktu! Znajdziesz w nich za to zwiększającą masę mięsa mączkę ziemniaczaną albo błonnik sojowy. Jeśli możesz, wystrzegaj się takich mięs, ponieważ nie zawierają one zbyt wiele cennych dla organizmu substancji odżywczych, minerałów lub witamin. Czytaj etykiety i kupuj świadomie!
Kilka słów na temat kotletów mielonych na świecie
W naszym kraju kotlety mielone to po prostu sznycle. Często też nazywa się je zwyczajnie „mielonymi”, będącymi uformowanym mięsem z przyprawami i cebulą, które smaży się z obu stron na rozgrzanej patelni. Na świecie istnieje wiele rodzajów kotletów mielonych. Dla przykładu w Ameryce zwykle jada się hamburgery. Są one robione z mielonej wołowiny bez jajka i bułki, które formuje się w płaskie i okrągłe kotlety. Smaży się je na patelni grillowej, ale też często wrzuca na grill. Nie można nie wspomnieć również o chorwackich cevapcici, które są podłużne – zwykle podaje się je w Chorwacji na patyku, doprawione przyprawami i dużą ilością cebuli. Cevapcici powinno się piec w piekarniku albo w piecu.
Kotlety mielone popularne są także w Grecji. Tam nazywa się je bifteki, które powstają na bazie mięsa wołowego i nadziewane są serem feta, zanim wrzuci się je do piekarnika. W Grecji mamy także keftedes z mięsa wołowego połączonego z jagnięcym – doprawia się je miętą, obtacza w mące i wrzuca na patelnię. Pyszne są kotlety libańskie kafty i kebbes, które najczęściej robi się z mielonego mięsa baraniego. Zamiast z bułką tartą, przygotowuje się je jednak z bulgurem (zwłaszcza kebbes). Na koniec nie sposób nie napomknąć o tureckiej kefcie, a więc kotlecikach z wołowiny, wieprzowiny albo jagnięciny podawanej w towarzystwie cebuli oraz imbiru.
Wiele osób na pewno zastanawia się w tym momencie, co zrobić, aby jeść kotleciki na diecie. Czy jest to możliwe? Jak najbardziej! Wystarczy przyrządzać kotlety z chudego mięsa (np. indyczego). Do mięsa dodaje się przyprawy do smaku, a także cebulę. Mięso wymieszane z wodą uzupełnia się o wybrane, pokrojone warzywa, a także posiekane drobno zioła. Następnie z takiej masy formuje się kotlety mielone i smaży lub piecze na patelni teflonowej (bez tłuszczu) z obu stron na złoto. Można również upiec kotlety w piekarniku. Niektórzy decydują się gotować kotlety mielone w parowarze, aby danie nie było zbyt tłuste, a mięso zachowało jak najwięcej cennych substancji odżywczych, witamin oraz minerałów.
Przepisy na kotlety mielone – jak smażyć dobre kotlety dla całej rodziny?
Kotlety mielone – prosty pomysł na niedzielny obiad dla rodziny
Kotlety mielone to jedno z najstarszych, a także najbardziej popularnych dań obiadowych w Polsce. Wiele osób uważa mielone za ważną potrawę, którą powinno się spożywać przynajmniej raz w tygodniu. Najważniejsze w przygotowaniu kotletów jest oczywiście mięso mielone, które musi być bezwzględnie świeże. Poza mięsem mielonym z wieprzowiny należy również zaopatrzyć się w bułkę pszenną, bułkę tartą, olej rzepakowy, cebulę, jajko i przyprawy do smaku – imbir mielony, paprykę ostrą, pieprz i sól.
Najpierw namocz bułkę w wodzie, a następnie obierz cebulę i pokrój ją w równą kostkę. Smaż na oleju. Wymieszaj mięso wieprzowe z jajkiem, a także namoczoną i odciśniętą bułką, solą, pieprzem, imbirem, cebulą i papryką. Dolewaj do mięsa wody i wyrób ze składników masę, uważając, żeby wchłonęła całą wodę. Tak przygotowaną masę należy uformować na kotlety, po czym obtoczyć je w bułce tartej. Rozgrzej patelnię olejem rzepakowym i połóż na niej kotlety mielone. Smaż je z każdej strony po kilka minut, aż nabiorą rumianego odcienia. Obsmażone kotlety należy podawać z gotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz dowolną surówką (np. buraczkową lub z kapusty kiszonej).
Kotlety mielone od lat goszczą na polskich stołach. Nasze babcie i mamy robiły je bardzo często i na każdą okazję – zarówno na niedzielny obiad, jak i na urodziny, imieniny, rocznice czy inne rodzinne święta. Podstawą kotletów jest oczywiście umiejętnie dobrane mięso mielone – to warunek konieczny, bez którego nawet najlepiej usmażone kotlety nie będą dobre. Smak kotletów doskonale podkreśla cebulka, która dodaje mięsu wyrazistości. Aby ten smak jednak w pełni wydobyć, należy nauczyć się wyrabiania formy z masy mięsnej i smażenia kotletów na patelni. Idealny mielony musi być z wierzchu rumiany, a w środku miękki i soczysty. Aby uzyskać takie właśnie kotlety, trzeba stopniowo dolewać do mięsa chłodną wodę – wlana na raz będzie wypływać, zanim uda się uformować z masy kotlety. Soczystość kotletów zachować można z kolei, gdy kotlety będą kładzione zawsze na rozgrzaną patelnię. W ten sposób woda zostanie w nich zamknięta, a kotlety mielone pozostaną soczyste.
Pomysł na kotlety mielone z indyka – sprawdź, jakie to proste!
Kotlety mielone z indyka to proste danie, z którym bez problemu poradzi sobie nawet największy amator kuchni. Danie idealnie sprawdzi się zarówno jako pożywny obiad dla całej rodziny, jak i poczęstunek dla niespodziewanych gości. Aby zrobić kotlety, należy zaopatrzyć się w mięso mielone z indyka, bułkę tartą, bułkę pszenną, mleko 2%, jajko, cebulę, czosnek, olej rzepakowy, przyprawę do mięsa mielonego, pieprz i sól. Z kilku tych składników wyczarujesz najpyszniejsze kotleciki, jakie do tej pory jadłeś! Wystarczy, że będziesz po kolei wykonywał kolejne kroki w przepisie.
Najpierw włóż do miski mięso mielone. Do osobnego naczynia włóż bułkę pszenną i zalej ją mlekiem. Po napęcznieniu odciśnij nadmiar mleka i przełóż bułkę do miski, w której znajduje się mięso. Wbij jajko do mięsa, po czym dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku i wymieszaj całość rękoma. Z powstałej masy uformuj równe kotlety – każdy z nich obtocz w bułce tartej. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i wrzuć na nią kilka kotlecików, zależnie od powstałej z masy ilości. Smaż kotlety mielone z obu stron, aż się zarumienią. Podawaj z ziemniaczkami lub kluseczkami i dowolną surówką.
Kotlety mielone z indyka to smaczne i łatwe do przyrządzenia danie. Nie ma więc specjalnego zaskoczenia, iż pojawia się ono bardzo często w polskich rodzinach. Kotlety z indyka lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Warto dodać, że potrawę robi się dość szybko, bo całość przygotowań zajmuje maksymalne 35 minut. Właśnie dlatego obiad w formie kotletów mielonych można spokojnie przyszykować dla niespodziewanych gości. Warto pamiętać jedynie o tym, że bułkę pszenną w mleku moczy się od 5 do nawet 20 minut – wszystko zależy od twardości pieczywa.
Kotlety mielone z bułką tartą – przepis na smaczny obiad dla bliskich
Kotlety mielone z bułką tartą to jedna z najłatwiejszych propozycji, jeśli chodzi o wszelakie dania obiadowe. Nawet największy laik w kuchni doskonale poradzi sobie z tym daniem, postępując zgodnie ze wskazówkami. W celu przygotowania kotletów należy przyszykować kilka składników: mięso mielone wieprzowe, bułkę pszenną, mleko 3,2%, jajko, bułkę tartą, cebulę, olej rzepakowy i przyprawy do smaku. Na początku porządnie namocz w mleku bułkę pszenną. Cebulę należy obrać z łupiny i zetrzeć ją na tarce. W misce powinno się połączyć ze sobą mięso, jajka i cebulę, a także przyprawy do smaku – najlepiej sprawdzi się pieprz ziołowy, pieprz czarny i sól. Składniki należy ze sobą zblendować, po czym ręcznie wyrobić z nich masę. Mięsną masę należy formować w pojedyncze kotleciki – każdy z ich obtaczaj w bułce tartej i po kolei wrzucaj na rozgrzaną olejem patelnię. Smaż na rumiano po kilka minut z każdej strony.
Kotlety mielone z bułką tartą to pyszny i prosty przepis na pożywny posiłek dla całej rodziny. Jeśli zrobisz ich więcej, będziesz mieć obiad z głowy na 2 lub nawet 3 dni! Możesz też jednak potraktować kotlety jako dodatek do bułki czy kanapki, zupełnie jak wędlina – wiele osób zajada bowiem mielone jako dodatek na zimno do pieczywa. Warto od czasu do czasu zjeść kotlety mielone, oczywiście pod warunkiem, że na co dzień jesz mięso. Wieprzowina to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, a także ogromna skarbnica potasu, żelaza i witamin z grupy B. Witaminy z tej grupy są niezwykle ważne dla każdego z nas, ponieważ właśnie one wzmacniają układ immunologiczny i wspierają prawidłową pracę układu nerwowego. Kotlety mielone z bułką tartą idealnie sprawdzą się na każdą okazję – będą zarówno częścią pełnowartościowego posiłku, jak i poczęstunkiem dla gości. Koniecznie zanotuj sobie ten przepis, ponieważ wiele razy może się on przydać. Gdy nie będziesz mieć pomysłu, czym ugościć niespodziewanych gości, szybko zrób dla nich kotlety mielone z bułką tartą. Będą nimi zachwyceni!