-
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone to świetny i bardzo zdrowy dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Robi się je niezwykle łatwo, a ich smak …
20 min łatwy 10 21 kcal -
Kiszone buraki
Pyszne kiszone buraki na zimę to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
15 + 30 min łatwy 1 440 kcal -
Kiszone rzodkiewki
Kiszone rzodkiewki z imbirem to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pewnie zastanawiasz się jak smakuje kiszona rzodkiewka? Jest ona …
30 min łatwy 5 16 kcal
Kiszone warzywa na zimę - przepisy
-
Kiszony kalafior
Kiszony kalafior to świetna propozycja na zdrowe i smaczne warzywa do obiadu na zimę. Kiszony kalafior jest pyszny i zdrowy. …
20 + 4 min łatwy 6 78 kcal -
Kiszona cebula
Kiszona cebula to sprawdzony przepis na pyszne kiszonki. Kiszonki stały się bardzo popularne w ostatnim czasie. Na pewno zastanawiasz się, …
10 min łatwy 10 40 kcal -
Pomidory kiszone
Pomidory kiszone to doskonała, choć niecodzienna propozycja na przetwory w słoikach na zimę. Kiszenie pomidorów, w porównaniu do kiszenia kapusty, …
40 min łatwy 10 50 kcal -
Kiszona fasolka szparagowa
Nie ma nic lepszego niż domowe przetwory, do których możemy powracać w dowolnej chwili. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis na …
30 + 5 min łatwy 4 46 kcal -
Kiszona brukselka
Kiszona brukselka to świetny patent na przedłużenie żywotności tego małego, ale jakże zdrowego warzywa. Choć brukselka nie cieszy się zbyt …
20 + 10 min łatwy 5 56 kcal -
Kiszony kabaczek
Kiszony kabaczek, to fantastyczna opcja dla wszystkich, którym znudził się już klasyczny ogórek czy kapusta w solonej zalewie. Kabaczek jest …
40 + 10 min łatwy 10 40 kcal
-
Cukinia kiszona
Z kiszonkami najczęściej kojarzą nam się kapusta i ogórki. Tymczasem do kiszenia świetnie nada się również cukinia. To bardzo oryginalny …
40 min łatwy 10 33 kcal -
Kiszona kalarepa
Kiszona kalarepa to świetna opcja na naprawdę zdrowy dodatek. Choć kiszonki zwykle kojarzą się tylko z kapustą i ogórkami, wszystkie …
10 + 5 min łatwy 10 29 kcal -
Czosnek kiszony
Co roku przygotowuję na zimę przetwory do słoików, w tym dżemy, soki czy kiszone ogórki. Uwielbiam kiszonki. Tym razem przygotowałam …
30 min łatwy 6 365 kcal -
Kiszona papryka
Chcesz dowiedzieć się jak zrobić kiszoną paprykę? Koniecznie sprawdź, dlaczego warto i jak to zrobić! Kiszona papryka to najlepsza propozycja …
20 min łatwy 10 26 kcal -
Kiszona kapusta
Kiszona kapusta to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do dań obiadowych. Kapustę wykorzystać można do zapiekania mięs i wędlin. …
20 min łatwy 4 122 kcal
-
Zalewa do ogórków kiszonych
Zalewa do ogórków kiszonych jest doskonałym dodatkiem, dzięki któremu można stworzyć domowe przetwory. Zalewa jest niezwykle prosta, tania i odpowiednio …
15 + 5 min łatwy 1 -
Kiszone cytryny
Kiszone cytryny to niezwykle niecodzienny dodatek do wielu potraw, jeśli już poznasz mój przepis, przekonasz się, że mają szerokie zastosowanie. …
30 min łatwy 10 26 kcal -
Ogórki kiszone w słoikach
Ogórki kiszone w słoikach to doskonała opcja na smaczne przetwory, które są proste, doskonale smakują, a w dodatku są doskonałym …
15 min łatwy 6 34 kcal -
Marynowane marchewki
Smaczne marynowane marchewki to idealny pomysł na zachowanie smaku tych pysznych warzyw na dłużej. Będą dobre jako szybka przekąska albo …
10 + 40 min łatwy 4 -
Ogórki po warszawsku
Ogórki po warszawsku to pyszne konserwowane ogórki przygotowane na zimę. Od standardowych ogórków odróżnia je dodatek marchewki. Ten prosty przepis …
40 + 30 min łatwy 4 189 kcal -
Zakwas z buraków czerwonych
Przepis na zakwas z buraków czerwonych to nie tylko najlepszy pomysł na dodatek do barszczu, ale również prawdziwy superfood, który …
20 min łatwy 1
-
Ogórki w musztardzie sarepskiej
Ogórki w musztardzie sarepskiej przygotowane na zimę to świetny pomysł na domowe przetwory. Takie pyszne ogórki możesz wykorzystać do kanapek, …
20 + 10 min łatwy 1 -
Buraki kiszone do słoików
Buraki kiszone do słoików to doskonały pomysł na smaczne przetwory na zimę. Przepis na buraki kiszone do słoików jest bardzo …
30 min łatwy 4 221 kcal -
Kiszona kapusta zasmażana
Kiszona kapusta zasmażana to doskonały pomysł na smaczny dodatek do obiadu. Domowa i szybka w przygotowaniu kapusta zasmażana to doskonały …
20 + 60 min łatwy 4 221 kcal -
Kapusta kiszona z marchewką
Kapusta kiszona z marchewką do doskonały dodatek warzyw do obiadu. Jest to doskonały przepis kuchni polskiej. Kiszonki w naszej diecie …
15 min łatwy 2 175 kcal -
Ogórki kimchi
Ten sprawdzony przepis na ogórki kimchi to świetny pomysł na domowe pyszne warzywa do słoików. Takie przetwory będą idealne na …
30 min łatwy 4 58 kcal
Kiszone warzywa na zimę – warzywa, które można ukisić w słoikach na zimę
Kiszone warzywa na zimę są jednymi z najczęściej przyrządzanych przetworów do słoików. Jakie warzywa kisić? Wśród najczęściej wyróżnianych mamy ogórki, paprykę, pomidory czy kalafior. Kiszonki doskonale smakują z obiadem, zwłaszcza ziemniakami i mięsem. Jak zrobić mieszane surówki z kiszonych warzyw? Sprawdź proste przepisy na kiszone warzywa w słoikach.
Kiszone warzywa na zimę – sprawdź jak kisić warzywa do słoików
Co można kisić na zimę? Sprawdź, jakie warzywa kisić
Zbliżająca się zima wcale nie musi oznaczać końca pałaszowania pysznych, zdrowych warzyw. Wystarczy odpowiednio je obrobić, aby zachować nie tylko smak warzyw, ale i cenne składniki odżywcze oraz witaminy. Wśród najpopularniejszych sposobów na konserwowanie warzyw jest ich kiszenie. Dzięki tej metodzie można mieć zimą dostęp do minerałów i witamin, co pozwoli cieszyć się zdrowiem i lepszą odpornością w chłodniejszych miesiącach. Warzyw można kisić naprawdę mnóstwo. Ich wybór zależy od dostępności, a także naszych własnych preferencji czy potrzeb. Na zimę doskonale przygotować mieszane, ukiszone warzywa. Wśród popularnych przetworów tego typu wyróżnia się m.in. kiszonka wielowarzywna. Proste przepisy umożliwiają ich szybkie przyrządzenie.
Co można kisić? W zasadzie większość warzyw, np. rzodkiewki, ogórki, pomidory, cebulę, paprykę, marchewkę, brokuły czy kalafior. Wszystkie te warzywa doskonale komponują się z domowymi obiadkami np. w postaci ziemniaków i mięsa. Niezmienną popularnością cieszy się oczywiście kapusta kiszona, której delikatna kwasowość sprawia, że staje się nieodłącznym elementem mnóstwa zimowych, zwykle świątecznych dań, takich jak pierogi, kapusta z grzybami czy krokiety. Kiszone warzywa nie tylko zachwycają kubki smakowe, ale też potrafią dostarczyć cennych składników zdrowotnych. Podczas fermentacji następuje proces kiszenia, który prowadzi do powstawania korzystnych dla zdrowia probiotyków. Dobre bakterie wspierają pracę naszego układu trawiennego. Wzmacniają również naszą odporność i przyczyniają się do lepszego przyswajania składników odżywczych z pożywienia. Kiszone warzywa są też niskokaloryczne, bogate w minerały i witaminy, więc okazują się świetnym wyborem dla ludzi dbających o sylwetkę i zdrową dietę.
Kiszonka wielowarzywna dla niektórych może wydawać się czymś mocno skomplikowanym. Tymczasem okazuje się, że kiszonki są bardzo proste do przygotowania – cały proces można z łatwością opanować w kuchni, nawet zupełnie nie znając się na kiszeniu. Kluczowe jest stworzenie warzywom odpowiednich warunków do fermentacji, a więc zapewnienie im ściśle określonej ilości soli i pojemnika, gdzie będzie odbywał się cały proces. Kiszenie można przeprowadzać na wiele sposobów, np. kisić warzywa tradycyjnie w beczkach czy słoikach, a także wykorzystać do tego specjalne fermentatory. Kiszone warzywa na zimę pozwolą nie tylko delektować się smakiem warzyw, ale i czerpać z nich cenne witaminy oraz minerały. To doskonały sposób na wzmocnienie odporności organizmu oraz zaserwowanie smacznego i zdrowego dodatku do obiadu
Ogórki kiszone po staropolsku – zobacz, jak zrobić
Polacy lubują się w domowych przetworach, zwłaszcza jeśli mowa o kiszonkach. Przyrządza się je u nas od pokoleń. Wśród najpopularniejszych jest przepis na ogórki kiszone. To smaczny dodatek do dań obiadowych, który uwielbiamy jeść zimą. Do przygotowania staropolskich ogórków kiszonych potrzebujesz następujących składników: ogórki gruntowe, koper ogrodowy, czosnek, sól i chrzan. W pierwszej kolejności zagotuj wodę i wsyp nieco soli. Rozpuść sól w wodzie, następnie ciasno poukładaj ogórki w słoiku. W wolne szczeliny wetknij świeże ząbki czosnku i chrzan. Dodaj pokrojony na kawałeczki koper. Zalej składniki wodnym roztworem z solą. Odstaw słoiki do ciemnego i chłodnego miejsca na tydzień. Gotowe ogórki po staropolsku przełożyć możesz do mniejszych słoików.
Ogórki kiszone to smaczny i ciekawy dodatek do większości dań obiadowych. Przepis na kiszone ogórki jest prosty, więc bez problemu poradzi sobie z nim nawet największy laik w kuchni. Ogórki po staropolsku po wyjęciu ze słoika powinny być jędrne i chrupiące. Najwspanialszy jest ich delikatnie czosnkowy smak oraz cenne właściwości zdrowotne – kiszone ogórki są pełne probiotyków podnoszących odporność organizmu. Ogórki kiszone idealnie pasują zarówno do niedzielnego obiadu, jak i świetnie sprawdzają się pokrojone na kanapkach. Własnoręcznie przygotowane będą o niebo lepsze niż kupne. Warto poświęcić czas, aby je zrobić.
Jak zrobić kiszone warzywa w słoikach? Sprawdź, jak kisić warzywa na zimę
Kiszone buraki na zimę – prosty przepis, krok po kroku
Masz ochotę na pożywne i pełne cennych witamin buraki na zimę? Spróbuj odtworzyć przepis na kiszone buraki, które są znakomite do obiadu, a także innych potraw. Kiszone buraczki są dobrym, pożywnym i zdrowym dodatkiem do wielu dań. W dodatku są naprawdę proste w przygotowaniu, dzięki czemu z ich zrobieniem nie powinieneś mieć większego problemu. Nawet amator w kuchni świetnie poradzi sobie z przepisem. Buraki kiszone to znakomity pomysł na zimowe weki, zwłaszcza że mają sporo cennych właściwości zdrowotnych. Dzięki nim można m.in. nabyć większej odporności. Sprawia to, że stają się antidotum na niektóre problemy zdrowotne. Przetwory buraczane będą skutecznie wspierać zdrowie organizmu w ciężkim dla niego okresie, jakim jest zima.
Pokrój ugotowane buraki na mniejsze kawałki. Jeśli kupiłeś surowe warzywa, ugotuj je wcześniej do miękkości, następnie obierz i pokrój. Buraki przełóż do słoika. Dodaj pieprz czarny, czosnek, sól i liść laurowy. Zalej warzywa wodą ponad ich poziomem. Starannie zakręć słoik, aby był szczelny, po czym odstaw na kilka dni w temperaturze pokojowej. Nad burakami powinna zebrać się piana. Odstaw słoik do chłodnego pomieszczenia na kilka dni. Kiszone buraki będzie można od razu zjeść. Można też poczekać z konsumpcją przetworów do zimy, żeby maksymalnie wykorzystać ich potencjał.
Jak zrobić kiszone rzodkiewki? Sprawdź
Kiszone rzodkiewki to fantastyczny pomysł na zdrowy i pełen cennych witamin dodatek do obiadu. Możesz zrobić z nich przegryzkę na zimę, która wzmocni odporność organizmu w chłodniejszym okresie. Do przygotowania przetworu potrzebujesz zaledwie kilku składników: rzodkiewek, czosnku, kopru, świeżego imbiru i soli. Przepis jest bardzo prosty, więc z jego przyrządzeniem powinien doskonale poradzić sobie nawet największy laik w kuchni.
Umyj rzodkiewki, pozbądź się ogonków i korzonków. Umyj i wyparz słoiki. Zagotuj w garnku litr wody z solą. Ułóż na dnie słoików koper, kawałki imbiru oraz obrany czosnek. Ułóż rzodkiewki i przykryj koprem. Wlej wrzącą zalewę do słoików z rzodkiewkami – powinna zakryć całe rzodkiewki. Zakręć słoiki i odstaw do ciepłego miejsca na 5-7 dni. Po tym czasie przechowuj rzodkiewki w ciemnym i chłodnym miejscu.