Kakaowe

Potrawy o smaku kakaowym
Dania kakaowe

Kakao niegdyś cenione było w starożytnej kulturze Azteków oraz Majów, którzy przyrządzany na jego bazie napój nazywali eliksirem lub tzw. napojem bogów. Kakaowe dania i napoje mają wiele cennych dla zdrowia właściwości odżywczych, dzięki czemu zapobiec można różnym chorobom. Lody, ciasta i inne desery z kakao są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, w dodatku poprawiają samopoczucie. Nic dziwnego, że przepisy z dodatkiem gorzkiego kakao są dziś tak bardzo popularne na całym świecie.

Kakaowe - przepisy

Dania kakaowe – przepisy na szybkie dania z dodatkiem kakao

Kakao jest zmielonym proszkiem pozyskiwanym z nasion drzewa kakaowca. Dzięki swoim cennym właściwościom odżywczym, a także bogactwu witamin, gorzkie kakao wykorzystuje się do przygotowywania różnego rodzaju deserów i potraw. W jaki sposób przygotować lody na bazie kakao? Który przepis na kakaowe ciasta jest najlepszy? Sprawdź, dlaczego proszek nasion kakaowca jest tak ważny dla naszego zdrowia i dowiedz się więcej na temat przyrządzania dań z kakao.

Kakaowe przepisy na dania główne, desery i napoje – jak je zrobić?

Najważniejsze zalety kakao, czyli dlaczego warto jeść kakaowe potrawy?

Ziarna kakao nie są palone lub prażone, lecz podawane fermentacji, a następnie suszeniu. Dzięki temu ziarenka mają mnóstwo antyoksydantów. Naukowo udowodniono, że picie gorzkiego kakao może znacznie wydłużyć życie, a także poprawić pamięć i koncentrację. Dania z kakao – oczywiście naturalnego i gorzkiego – mogą znacznie poprawić nasze samopoczucie i pomogą zadbać o stabilizację stanu psychicznego. Warto pamiętać również o tym, że picie kakao może zwiększyć szansę na zapobieganie chorobom układu krążenia. Dlaczego? Otóż zawarte w nim związki przeciwutleniające działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, ale też usprawniają przepływanie krwi i zmniejszają ilość złego cholesterolu. Dzięki kakao można również zmniejszyć powstawanie skrzepów we krwi, które blokują naczynia krwionośne.

Czy każdy z nas powinien wobec tego pić kakao? Niekoniecznie, gdyż – mimo wszystkich cennych właściwości zdrowotnych ziarenek kakaowca – kakao jest także niezwykle silnym alergenem. Jeśli masz problemy ze zgagą albo zaparciami, powinieneś unikać picia kakao lub spożywania go w potrawach, zwłaszcza w nadmiernej ilości. Kakaowe smakołyki mogą bowiem zwiększyć problem wzdęć oraz zaparć. Czy niewielka dawka kakao będzie nam mogła wobec tego szkodzić? O ile nie ma się alergii na ziarno kakaowca, spożywane regularnie kakao – oczywiście bez przesadnej ilości – z pewnością korzystnie odbije się na naszym zdrowiu.

Czy gorzkie kakao jest polecane dla lepszej kondycji psychicznej?

Kakao jest jednym z najlepszych napojów łagodzących stres. Mimo że znajdują się w nim również substancje pobudzające (m.in. kofeina), przypisuje się ziarnom kakaowca działanie relaksacyjne i wyciszające. Wszystko to zasługa kwasu walerianowego, a także sporej zawartości magnezu. Właściwości im przypisane prowadzą do tego, że kakao potrafi świetnie zniwelować stres, a nawet załagodzić depresję w początkowym jej stadium. Kakao jak najbardziej może poprawić nastrój, a osoba je wypijająca lub spożywająca w formie np. deseru niemal natychmiast staje się szczęśliwa.

Warto też wspomnieć o kilku ważnych zaletach kakao, które związane są bezpośrednio ze zdrowiem. Kakao wykazuje przede wszystkim działanie ochronne przeciw kamicy nerkowej. Jego spożywanie pomaga również w leczeniu astmy oraz kaszlu. Kakao dawniej uważano również za prawdziwy afrodyzjak – prawdopodobnie ze względu na wysoką zawartość kofeiny w ziarnach kakaowca.

Jak przygotować kakaowe potrawy? Dowiedz się, jak zrobić przepis z kakao

Do czego wykorzystać można kakao w kuchni i kosmetyce?

Kakao może być wykorzystywane zarówno do tworzenia rozmaitych ciast, lodów i innych deserów, jak i różnych ciekawych potraw. Można również pić kakao w proszku – zarówno na wodzie, jak i na mleku krowim, ryżowym, migdałowym, kokosowym lub roślinnym. Co ciekawe, picie kakao zapoczątkowali Aztekowie, którzy następnie przekazali ów tradycję Majom. Majowie pili kakao jednak głównie ze względu na jego „magiczne” właściwości, uważając kakao za napój bogów. Aztekowie spożywali je z kolei głównie ze względu na tradycję – traktowali więc napój jako element religijnych obrzędów.

Z kakao można uzyskać przepyszną gorzką czekoladę, która jest mieszanką masła kakaowego z kakao. Masło kakaowe to naturalny tłuszcz, który otrzymuje się podczas obróbki termicznej kakao. Warto pamiętać, że im więcej kakao w czekoladzie, tym jest ona dla nas zdrowsza. Kakao to również znakomita baza do wypiekania różnych ciasteczek, ale i… kakaowych makaronów! Poza tym kakao ma także zastosowanie w kosmetyce. Można znaleźć w kakao choćby witaminę E, która uznawana jest za witaminę młodości. Właśnie ona, dostarczana wraz z kosmetykami, może znacznie opóźnić proces starzenia się skóry. Kakao w formie produktów do ciała będzie wykazywać też działanie ujędrniające i oczyszczające. Nic dziwnego, że coraz więcej osób kupuje kosmetyki z zawartością tak dobroczynnego składnika, jakim jest kakao.

Najciekawsze przepisy kakaowe – zobacz, jak zrobić dobre dania z dodatkiem kakao

Jesteś ciekawy, w jakim daniu przemycić możesz kakao? Oczywiście najłatwiej będzie to zrobić w cieście, ciasteczkach albo innych deserach. Istnieje też jednak kilka ciekawych potraw, w których kakao sprawdzi się doskonale. Sprawdź, którym z nich możesz zaskoczyć swoją rodzinę lub niezapowiedzianych gości.

  • Omlet kakaowy – będzie świetnym pomysłem na śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Najlepiej serwować go ze zdrowymi dodatkami, np. w formie pokrojonych owoców. Kakaowy omlet powinien składać się z kilku składników: jajka, mąki pszennej typ 500, masła klarowanego, śmietany, cukru pudru i waniliowego oraz oczywiście kakao.
  • Biszkopt kakaowy – zrobisz go z jajka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, cukru i kakao. Będzie to świetny deser do popołudniowej kawy, ale też doskonała baza tortu.
  • Sernik kakaowy – najlepszy będzie upieczony na kruchym cieście. Dzięki zawartości kakao smak sernika stanie się niesamowity w smaku. To dobra alternatywa dla tradycyjnego polskiego sernika.

Z kakao zrobić można również wiele innych potraw: kawowy koktajl, krem kakaowo-śliwkowy, przekładany piernik, tiramisu, kakaową owsiankę i migdałowca z kakaowym nadzieniem. Ilu ludzi, tyle pomysłów na kakaowe pyszności!

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto