-
Jabłecznik na kruchym cieście
Ulubione ciasto wielu z nas – łatwy, szybki i pyszny jabłecznik na kruchym cieście. Jest prostym przepisem, który musisz poznać. …
30 + 50 min łatwy 12 416 kcal -
Jabłecznik sypany
Ciasto z jabłkami znane jest jako jabłecznik lub szarlotka i występuję w wielu kombinacjach. Dziś pokazujemy Wam jak zrobić jabłecznik …
15 + 60 min łatwy 10 388 kcal -
Jabłecznik z budyniem
Prosta szarlotka z budyniem na kruchym cieście to placek, który uwielbiają wszyscy. Dobry sposób na pyszną odmianę tradycyjnego ciasta z …
30 + 40 min łatwy 14 353 kcal
Jabłeczniki - przepisy
-
Jabłecznik z bezą
Jabłecznik z bezą to doskonała propozycja na domowe szybkie ciasto z owocami. Przepis na jabłecznik z bezą jest bardzo prosty, …
20 + 60 min łatwy 11 461 kcal -
Szybki jabłecznik
Szybki jabłecznik to super pomysł na smaczny wypiek dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Całość …
20 + 45 min łatwy 10 233 kcal -
Jabłecznik na biszkopcie
Pyszny jabłecznik na biszkopcie to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na deser, który idealnie sprawdzi się …
90 + 60 min łatwy 12 221 kcal -
Jabłecznik z kruszonką
Jabłecznik z kruszonką to wspaniałe wilgotne ciasto, idealne do kawy i herbaty. Przepis na jabłecznik z kruszonką jest łatwy do …
20 + 50 min łatwy 11 544 kcal -
Jabłecznik bez pieczenia
Prosty i pyszny jabłecznik bez pieczenia z krojonymi jabłkami i bitą śmietaną. To jest deser godny najwyższej rangi. Całość jest …
30 min łatwy 12 413 kcal -
Jabłecznik z galaretką
Jabłecznik z galaretką to świetna propozycja na dobre domowe ciasto. Placek z galaretką jest ciastem szybkim do przygotowania. Przepis na …
20 + 50 min łatwy 12 537 kcal
-
Jabłecznik z kisielem
Jabłecznik z kisielem to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które doskonale komponuje się podane z kawą i herbatą podczas …
20 + 60 min łatwy 10 607 kcal -
Jabłecznik bezglutenowy
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, …
20 + 45 min łatwy 10 478 kcal -
Jabłecznik z kaszą manną
Pyszny jabłecznik z kaszą manną to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
90 + 55 min łatwy 15 273 kcal -
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Masz ochotę na szybkie ciasto do kawy bez zbędnego wysiłku? Polecam ciasto biszkoptowe z jabłkami. Nie dość, że robi się …
20 + 60 min łatwy 16 426 kcal -
Biszkopt z jabłkami
Pyszny biszkopt z jabłkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na deser, który idealnie sprawdzi się …
60 + 45 min łatwy 12 220 kcal
-
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem to doskonała propozycja na wykorzystanie jabłek. Pyszne wilgotne ciasto idealnie sprawdza się jako słodki …
10 + 50 min łatwy 10 443 kcal -
Ciasto ucierane z jabłkami i olejem
Jeśli masz ochotę na pyszne, wilgotne ciasto ucierane z jabłkami i olejem, dzisiaj przedstawię Ci bardzo szybki i prosty przepis. …
20 + 45 min łatwy 20 -
Ciasto z budyniem i jabłkiem
Ciasto z budyniem i jabłkiem to wspaniały pomysł na naprawdę pyszny deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom …
20 + 45 min łatwy 10 329 kcal -
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem to wspaniała alternatywa dla szarlotki, która zwykle przygotowywana jest na bazie ciasta kruchego lub drożdżowego. W …
20 + 45 min łatwy 10 371 kcal -
Ciasto z jabłkami i galaretką
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, …
30 + 50 min łatwy 10 243 kcal -
Ciasto jabłkowo orzechowe
Ciasto jabłkowo orzechowe to świetna opcja na pyszny i bardzo szybki placek, który zachwyca wspaniałym smakiem. Idealnie łączą się w …
25 + 45 min łatwy 10 328 kcal
-
Ucierane ciasto z jabłkami
Ucierane ciasto z jabłkami to świetny pomysł na smaczne ciasto, które przygotujesz z kilku składników. Domowe ciasto ucierane jest bardzo …
20 + 60 min łatwy 10 -
Ciasto na maślance z jabłkami
Ciasto na maślance z jabłkami to pyszny i bardzo prosty deser. Świetnie sprawdzi się na niedzielne popołudnie. Można go przygotować …
20 + 45 min łatwy 10 313 kcal -
Ciasto z jabłkami bez pieczenia
Zobacz, jak zrobić ciasto z jabłkami bez pieczenia – jest pyszne. Słodki i dobry deser na zimno z jabłek prażonych …
30 min łatwy 16 354 kcal -
Ciasto owsiane z jabłkami
Ciasto owsiane z jabłkami to świetna opcja na zdrowy placek, który będzie dobrą alternatywą dla tradycyjnej szarlotki. Jest smaczne, a …
20 + 30 min łatwy 10 278 kcal -
Błyskawiczny jabłecznik
Błyskawiczny jabłecznik to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Deser świetnie sprawdzi się podany do kawy lub …
10 + 50 min łatwy 10 421 kcal
-
Puszysty jabłecznik z kruszonką
Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie w okresie jesienno - zimowym. To okres, który …
90 + 60 min łatwy 10 -
Ciasto z połówkami jabłek
Ciasto z połówkami jabłek to świetna alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Jest smaczne i proste. A w dodatku pięknie się prezentuje, …
20 + 45 min łatwy 10 286 kcal -
Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
Taki jabłecznik to ciekawa wersja. Kruchy placek z jabłkami ma dodatkowo budyniową piankę. Ciasto jest smaczne i proste. Zobacz, jak …
30 + 65 min łatwy 16 349 kcal -
Jabłecznik królewski
Nie ma nic lepszego na deser lub na imprezę ze znajomymi jak jabłecznik królewski dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy sprawdzony …
60 + 45 min łatwy 7 184 kcal -
Placek włoski
Placek włoski to ciasto, które ma wielu miłośników. Jeśli jeszcze nigdy nie gościło w Twoim menu, warto to zmienić i …
25 + 60 min łatwy 10 292 kcal -
Placek ucierany z jabłkami
Placek ucierany z jabłkami to niezwykle smaczny deser, który doskonale sprawdzi się na niedzielne popołudnie. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu …
20 + 40 min łatwy 8
-
Ciasto na oleju z jabłkami i cynamonem
Ciasto na oleju z jabłkami i cynamonem to doskonały pomysł na prosty placek, który świetnie sprawdzi się na niedzielny deser. …
45 + 45 min średni 10 320 kcal -
Wähe
Wähe to szwajcarski placek, który przypomina nieco polską szarlotkę. Jest niesamowicie miękki i wypełniony po brzegi jabłkami, a także szybki …
20 + 20 min łatwy 10 283 kcal
Jabłeczniki – zbiór wyśmienitych przepisów na jabłecznik w różnych wydaniach
Jabłeczniki to ciasta, które regularnie pojawiają się na polskich przyjęciach. Niemal każda gospodyni domowa wie, w jaki sposób upiec to popularne i smaczne ciasto. Czym jabłecznik odróżnia się od szarlotki? Jak zrobić łatwe i szybkie ciasta z jabłkami na deser? Poznaj wskazówki na temat tego, w jaki sposób wybierać jabłka do jabłecznika, aby upiec idealny placek. Sprawdź też proste przepisy na jabłeczniki, którymi z pewnością zaskoczysz wszystkich gości.
Przepisy na jabłeczniki – szybkie sposoby na smaczne ciasto z jabłkami
Kilka słów na temat jabłecznika
W Polsce jabłecznik znany jest od wielu lat. Recepturę na idealne ciasto tego typu często przekazuje się u nas z pokolenia na pokolenie. Jabłeczniki piekli nasi przodkowe i pieczemy je dziś także my, bazując na dawnych, sprawdzonych przepisach. Jabłecznik to jeden z najczęściej pojawiających się wypieków podczas różnego rodzaju celebracji w Polsce. Pieczemy go z okazji imienin, świąt, a nawet w ramach weekendowego deseru dla całej rodziny. Bez cienia wątpliwości jabłecznik jest łakociem, który łączy pokolenia. Warto dodać, że można wypiekać go nie tylko na półkruchym cieście, ale też na cieście drożdżowym, francuskim bądź biszkoptowym. Ile ludzi, tyle pomysłów na jabłeczniki.
Najlepsi szefowie kuchni uważają, że jabłecznikiem powinno nazywać się ciasto z surowymi jabłkami z cynamonem oraz cukrem, które zostały uprzednio dobrze przetarte na tarce. W Polsce o takim cieście mówimy jabłecznik, ale niektórzy zamiennie używają też określenia szarlotka – o czym zaraz sobie więcej pomówimy. We Francji na przykład, gdzie ciasto jabłkowe ma z resztą swoje początki, jabłecznik określa się zwykle galette – a więc ciastem z owocami. W Ameryce z kolei na jabłecznik mówi się apple pie, co w tłumaczeniu na język polski oznacza po prostu ciasto jabłkowe.
Placek z jabłkami – ważne wskazówki przed pieczeniem
Co takiego ważnego jest w każdym jabłeczniku? Oczywiście jabłka! Aby ciasto się udało, należy nauczyć się wybierać jak najlepsze do niego okazy jabłek. Najsmaczniejsze będą jabłuszka z własnego sadu, niepryskane chemią i zebrane w okolicy jesieni – właśnie wtedy są najsmaczniejsze i najbardziej dojrzałe. Oczywiście równie dobre będą też jabłka od ekologicznych sadowników bądź z innych sprawdzonych źródeł. Bardzo ważne będzie też prawidłowe dobranie smaku jabłuszek do wypieku. Owoce powinny być słodko-kwaśne, a nawet całkiem kwaśne. Właśnie dlatego do pieczenia jabłecznika poleca się szczególne gatunki jabłek np. antonówkę, papierówkę albo szarą renetę.
Jabłek do jabłecznika nie trzeba zawsze kroić. Niekiedy można zrobić z owoców mus, który będzie również wyborny i aksamitny. Żeby jednak taki mus zrobić, należy pokroić jabłuszka na kawałki i udusić w garnku – muszą zmięknąć i zostać wymieszane do jednolitej, gęstej konsystencji. Trzeba pamiętać o odparowywaniu wody, gdy mus w garnuszku jest zbyt lejący. Taki mus się słodzi, najlepiej zdrowym cukrem (jak stewia). Można też dodać do niego kilka pachnących przypraw, żeby jabłecznik był jeszcze smaczniejszy (jak imbir albo cynamon). Co ciekawe, mus jabłkowy można zawekować i otworzyć za jakiś czas, gdy będzie się mieć ochotę na jabłkowe ciasto.
Chcesz zrobić kruche ciasto do jabłecznika, aby upiec deser dla gości? To bardzo łatwe! Aby upiec idealnie kruche ciasto, wystarczy postępować według wskazówek. Mąkę zawsze należy przesiewać przez sito, gdyż grudki często uniemożliwiają ugniatanie ciasta. Nie wolno też zagniatać go zbyt długo – ciepło dłoni może bowiem źle oddziaływać na ciasto. Przed upieczeniem spodu jabłecznika powinno się schować ciasto do lodówki przynajmniej na 30 minut. Stosując się do tych porad, na pewno upieczesz smaczne, rozpływające się w ustach ciasto z jabłkami.
Sprawdzone przepisy na jabłeczniki – poznaj najlepsze receptury na ciasto!
Czym jabłecznik różni się od szarlotki?
W Polsce nadal używamy zamiennie określenia szarlotka na jabłecznik – i odwrotnie. Warto zdać sobie jednak sprawę z tego, że szarlotka i jabłecznik to dwa różne ciasta, mimo że ich skład jest dość podobny. Zobacz, po czym rozpoznać, który wypiek jest jabłecznikiem, a który szarlotką.
- Szarlotka to półkruche albo kruche ciasto. Piecze się je bowiem właśnie na takim spodzie. Spód szarlotki ugniata się bardzo szybko, najlepiej z mąki krupczatki, cukru pudru, masła oraz zimnej wody. Jabłecznik można upiec na praktycznie każdym cieśnie – biszkopcie, cieście drożdżowym lub francuskim.
- W szarlotce obowiązkowo powinny znaleźć się goździki i cynamon. W jabłeczniku przyprawy korzenne dodaje się według uznania – niektórzy decydują się nie dodawać ich wcale.
- Szarlotka, w przeciwieństwie do jabłecznika, nie musi zostać upieczona wyłącznie z jabłkami. Można ją robić również z innymi owocami, np. ze śliwkami, truskawkami czy gruszkami.
- Podczas robienia szarlotki istotne jest włożenie ciasta do lodówki, żeby później osobno zrobić z niego spód. Jabłka w szarlotce powinno się też wcześniej poddusić w garnku – oczywiście według starych, kultowych przepisów.
- Jabłecznik można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Szarlotkę powinno się z kolei podawać jedynie na zimno.
Jabłecznik wraz z szarlotką to ciasta, które w Polsce są jednymi z najczęściej pieczonych. Nasi rodacy uwielbiają ciasto z jabłkami. Niezależnie od przepisu przekazywanego nam z pokolenia na pokolenie, jabłecznik bądź szarlotka zawsze smakują doskonale. Nie ma jednego sprawdzonego sposobu na wypiek. Wiele rodzin piecze ciasto z kruszonką, inni prószą je cukrem pudrem, a jeszcze inni zamiast kawałków jabłek wybierają mus. Dzięki bogactwu receptur na jabłkowe ciasto, na świecie jest dziś ich niezliczona ilość. Wypiek cieszy zatem podniebienia ludzi nie tylko w naszym kraju, ale niemal na każdym krańcu globu.
Najlepsze przepisy na jabłecznik – zaskocz nimi niezapowiedzianych gości!
Planujesz rodzinną imprezę? A może nie masz pomysłu na deser do popołudniowej kawy? Oto kilka ciekawych i smacznych przepisów na jabłecznik.
- Jabłecznik z bezą – świetna
propozycja na pyszne i szybkie ciasto dla niezapowiedzianych gości. Można
zrobić je bez wybitnego doświadczenia w pieczeniu. Na ciasto składa się
dosłownie kilka składników: mąka krupczatka, cukier, jaja, masło oraz dobrej
jakości jabłka.
-
Jabłecznik z kruszonką – ciasto
jest wilgotne, smaczne oraz bardzo proste w przygotowaniu. Zrobisz je w
maksymalnie 30 minut z niewielu składników. Ciasto idealnie komponuje się z
gorącą kawą i lodami waniliowymi.
-
Jabłecznik bez pieczenia –
wyróżnia się pokrojonymi w równą kosteczkę jabłkami oraz bitą śmietaną, która
podkreśla smak ciasta. Jabłecznika nie trzeba piec, a więc to idealna opcja dla
osób, które lubią zimne desery lub zwyczajnie nie mają piekarnika. Warto
posypać jabłecznik startą na tarce mleczną lub gorzką czekoladą.
- Jabłecznik z budyniem – świetny deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Ciasto robi się szybko, więc będzie ono idealną propozycją na słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Tym, co przebija się przez charakterystyczny smak i zapach jabłek, jest gęsta masa budyniowa i aromat pomarańczowy, którego zdecydowanie warto użyć w tym wypieku.