-
Sernik jaglany
Genialny, bardzo pyszny sernik jaglany snickers bez pieczenia! Z orzeszkami ziemnymi, kajmakiem i czekoladą to najlepszy pomysł na szybki deser …
30 + 25 min łatwy 10 924 kcal -
Czekoladowo-orzechowy pudding z kaszy jaglanej z owocami
Masz ochotę na pyszny i zdrowy deser, który jest dobry na drugie śniadanie albo na podwieczorek? Spróbuj ten najlepszy pudding …
15 + 20 min łatwy 3 362 kcal -
Legumina
Legumina to bardzo dobry pomysł na pyszny tradycyjny deser dla całej rodziny. Nazwą legumina określa się desery wykonane na bazie …
5 + 15 min łatwy 2 979 kcal
Desery z kaszy jaglanej - przepisy
-
Jaglanka
Ta pyszna i prosta jaglanka to świetne rozwiązanie na śniadanie, które będzie zdrowe i sycące. Możesz przygotować ją na mleku …
10 + 13 min łatwy 1 268 kcal -
Budyń z kaszy jaglanej
Kasza jaglana uznawana jest za jedną z najstarszych kasz. Uzyskuje się ją z prosa, które określane jest ziarnem starożytnym. Na …
10 + 15 min łatwy 4 289 kcal -
Jaglanka na mleku
Ta pyszna jaglanka na mleku to świetne rozwiązanie na śniadanie, które będzie zdrowe i sycące. Możesz przygotować ją na mleku …
10 + 13 min łatwy 1 304 kcal -
Ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)
Sprawdzony przepis na ciasto z kaszy jaglanej ugotowanej. Ciasto jest w formie keksu z rodzynkami, żurawiną, orzechami oraz z polewą …
25 + 80 min łatwy 10 651 kcal -
Kulki z kaszy jaglanej
Pyszne kulki z kaszy jaglanej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
30 + 25 min łatwy 15 54 kcal -
Kasza jaglana na słodko
Kasza jaglana na słodko to idealny pomysł na pyszne i sycące śniadanie dla całej rodziny. Ma kremową, aksamitną konsystencję i …
10 + 15 min łatwy 2 364 kcal
-
Kasza jaglana na mleku
Pyszna i zdrowa kasza jaglana na mleku dla dzieci na słodko z malinami, orzechami nerkowca oraz rodzynkami. Super pomysł na …
5 + 20 min łatwy 2 544 kcal -
Rafaello z kaszy jaglanej
Rafaello z kaszy jaglanej to wspaniały pomysł na niezwykle zdrowy deser na bazie kaszy. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a …
25 + 20 min łatwy 10 409 kcal -
Sernik z kaszy jaglanej
Sernik z kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla osób, które kochają ten tradycyjny wypiek, ale z różnych powodów rezygnują z …
30 + 60 min łatwy 10 454 kcal -
Brownie z kaszy jaglanej
Brownie z kaszy jaglanej to niezwykle smaczny wybór dla wszystkich miłośników czekoladowych słodkości. Całość robi się w kilka minut. Ciasto, …
20 + 45 min łatwy 10 -
Kasza jaglana z jabłkami
Kasza jaglana z jabłkami to doskonały pomysł na pyszny deser. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc deser może być spożywana …
5 + 30 min łatwy 4 485 kcal
-
Sernik wegański
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
1440 + 20 min łatwy 14 285 kcal -
Gofry jaglane
Gofry jaglane to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale słodkich dań. Świetnie sprawdzą się dla osób na diecie bezglutenowej, …
20 + 15 min łatwy 4 333 kcal -
Jaglanka z bananem
Smaczna jaglanka z bananem to idealny pomysł na słodkie śniadanie, które może być tak samo pełnowartościowe i zbilansowane jak to …
20 + 10 min łatwy 1 317 kcal -
Gofry z kaszy jaglanej
Pyszne gofry z kaszy jaglanej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 15 min łatwy 4 212 kcal -
Kasza jaglana z owocami
Pyszna kasza jaglana z owocami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
45 + 30 min łatwy 2 362 kcal -
Naleśniki z kaszy jaglanej
Kasza jaglana to taki uniwersalny składnik, z którego jesteśmy z stanie zrobić coraz więcej rzeczy. Kto by pomyślał, że z …
20 + 10 min łatwy 10 33 kcal
-
Ciastka z kaszy jaglanej
Pyszne ciastka z kaszy jaglanej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
40 + 25 min łatwy 6 170 kcal -
Kasza jaglana z bananem
Pyszna kasza jaglana z bananem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
45 + 30 min łatwy 4 278 kcal -
Jagielnik kokosowy
Jagielnik kokosowy doskonały pomysł na pyszny deser, który może być dodatkiem do kawy i herbaty. Ciasto na mleku kokosowym z …
10 + 40 min łatwy 10 552 kcal -
Wegański sernik na zimno
Wegański sernik na zimno jest świetną alternatywą dla klasycznej wersji tego ciasta. To świetna opcja dla każdego miłośnika domowych słodkości. …
40 + 20 min łatwy 10 189 kcal -
Muffiny z kaszy jaglanej
Muffiny z kaszy jaglanej to pyszne i zdrowe babeczki. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty. Babeczki będą …
10 + 40 min łatwy 20 155 kcal
-
Deser z mleka kokosowego
Deser z mleka kokosowego to wspaniała opcja na naprawdę szybki i smaczny posiłek na słodko. Jest bardzo odżywczy, ale również …
30 + 20 min łatwy 2 709 kcal -
Desery z kaszy jaglanej
Desery z kaszy jaglanej są świetną opcją na włączenie tego zdrowego produktu do swojej diety w smaczny sposób. Możesz sięgnąć …
30 + 15 min łatwy 2 789 kcal -
Kulki kokosowe
Kulki kokosowe to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne kulki z kaszą jaglaną zawierają mniejszą ilość …
10 + 30 min łatwy 6 235 kcal -
Szarlotka z kaszy jaglanej
Szybka szarlotka z kaszy jaglanej jest przeznaczona głównie dla osób na diecie bezglutenowej i bezjajecznej. Jest pyszna i to świetny …
25 + 80 min łatwy 14 400 kcal
Desery z kaszy jaglanej - pomysły i przepisy na wyjątkowe desery na bazie kaszy
Kasza jaglana to jedna z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych kasz. Mimo, że przez długi czas wykorzystywana była wyłącznie do dań słonych i wytrawnych coraz częściej można natknąć się na przepisy, które traktują ją jako bazę do słodkich przekąsek i deserów. Kasza jaglana rzeczywiście świetnie sprawdza się w tej roli, można z niej przygotować budynie, kisiele oraz kleiki, a także owsianki, ciasta, ciasteczka i batony. Można dodawać ją na sypko oraz po zblendowaniu w zależności na jakiej konsystencji Ci zależy. Co więcej, możesz gotować ją w wodzie, na mleku lub napoju roślinnym i w zależności od ilości i rodzaju dodanego płynu oraz czasu gotowania uzyskać różne, preferowane konsystencje. Koniecznie przeczytaj tej artykuł do końca, aby dowiedzieć się wszystkiego co musisz wiedzieć, aby przygotowywać smaczne, proste i szybkie desery z kaszy jaglanej.
Kasza jaglana – historia, wartości odżywcze, zastosowanie
Kasza jaglana – krótka charakterystyka
Kasza jaglana powstaje z łuskanych ziaren prosa zwyczajnego, a jej nazwa pochodzi od dawnego, słowiańskiego słowa „jagły”. Proso uprawiane jest od wielu wielu lat, początki upraw miały miejsce w krajach azjatyckich i afrykańskich, jednak wraz z rozwojem odkryć geograficznych i migracji szybko dostarło do Europy i do Polski.
Uprawa prosa nie wymaga specjalistycznych warunków, zboże to może rosnąć na jałowej i suchej glebie dlatego jest mało wymagające. Jednak miejsce i sposób uprawiania mają ogromny wpływ na wartość odżywczą powstałej z niego kaszy jaglanej.
Kaszę jaglaną można kupić w specjalnych woreczkach sprzedawanych w opakowaniach po 100 g lub na wagę. Warto wiedzieć, że kasza ta nie nadaje się do bardzo długiego przechowywania, ponieważ zawarte w niej tłuszcze jełczeją, przez co nabiera gorzkiego smaku, który przy przygotowaniu deserów i dań na słodko nie jest pożądany.
Czy kasza jaglana jest zdrowa? Wartość odżywcza i walory zdrowotne kaszy gryczane
Kasza jaglana jest źródłem głównie węglowodanów, dostarcza też niewielkiej ilości tłuszczu oraz białek. Charakteryzuje się stosunkowo wysokim indeksem glikemicznym, o czym warto pamiętać przy przygotowywaniu deserów. Najlepiej łączyć ją z produktami dostarczającymi białek i tłuszczów, które obniżą całkowity ładunek glikemiczny deseru.
Kasza jaglana jest źródłem witamin z grupy B, cynku oraz żelaza. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że żelazo z kaszy jaglanej, mimo jego sporej zawartości, jest jednak słabo przyswajalne przez organizm. Dlatego kaszę jaglaną zawsze warto łączyć z owocami, które zawierają witaminę C, na przykład owocami jagodowymi, kiwi lub cytrusami. Witamina ta powoduje zwiększenie przyswajalności żelaza nawet pięciokrotnie.
Kasza jaglana jest kaszą lekkostrawną. Dzięki temu może znaleźć się w diecie osób, które wymagają ograniczenia błonnika i produktów ciężkostrawnych, doświadczają problemów żołądkowo-jelitowych lub są w okresie rekonwalescencji po niedawno przebytych operacjach/zabiegach w obrębie przewodu pokarmowego. Jeszcze lepiej strawna jest kasza po rozdrobnieniu lub zblendowaniu na przykład w postaci budyniu lub puddingu jaglanego z owocami.
Kolejna ważna kwestia to to,że kasza jaglana jest kaszą bezglutenową, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na celiakię lub nietolerancję glutenu. Warto jednak przechowywać ją w osobnych szafkach lub szufladach niż produkty glutenowe, na przykład mąki, aby uniknąć przypadkowych zanieczyszczeń.
Jak ugotować kaszę jaglaną?
Gotowanie kaszy jaglanej jest banalnie proste, szybkie i nie ma w tym nic skomplikowanego. Pamiętaj jednak o kilku wskazówkach. Przede wszystkim, przed gotowaniem warto jest dokładnie przepłukać kaszę na małym sitku, pod bieżącą, zimną wodą. Pozwoli to na wypłukanie i pozbycie się charakterystycznej dla kaszy jaglanej goryczy, która przy deserach i słodkich przekąskach nie jest pożądana. Po wypłukaniu i ugotowaniu kasza będzie zdecydowanie delikatniejsza i przyjemniejsza w smaku.
Po przepłukaniu pod bieżącą wodą kaszę wystarczy zalać czystą, zimną wodą i gotować na małym lub średnim ogniu około 15-20 minut od momentu zagotowania wody. Kaszę jaglaną możesz ugotować również w wodzie z dodatkiem mleka w proporcji pół na pół. Dzięki temu po ugotowaniu będzie miała delikatniejszy, kremowy smak i w takiej postaci sprawdzi się w szczególności do dań na słodko. Kaszę możesz też ugotować wyłącznie na mleku lub napoju roślinnym.
Pyszne, proste, szybkie i zdrowe przepisy na desery z kaszy jaglanej. Pomysły na kaszę jaglaną na słodko
Jaglanka z owocami
Jeśli znudziły Ci się owsianki i szukasz pomysłu na równie szybki, prosty i smaczny przepis na śniadanie naprzeciw Twoim oczekiwanym wychodzi jaglanka na słodko z owocami. Przygotują ją w ten sam sposób co dotychczasowe owsianki, możesz też dowolnie eksperymentować z dodatkami i przygotować ją w wielu wersjach smakowych.
Do gotującej jaglanki możesz dodać cynamon, naturalne ciemne kakao lub pokruszoną czekoladę, przyprawy korzenne, ziarenka wanilii dzięki czemu otrzymasz różne smaki. Pozwoli Ci to na uniknięcie monotonii i dzięki temu tak szybko się nią nie znudzisz.
To jakie dodatki dodasz do swojej jaglanki to kwestia wyłącznie Twoich preferencji i nie ma tu żadnych ograniczeń. Możesz podawać ją z ulubionymi owocami w całości lub w postaci musów, dowolnymi orzechami lub masłem orzechowym, migdałami lub płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi, dżemem niskosłodzonym.
Do jaglanki możesz śmiało dodać też nasiona lnu lub mielone siemię lniane, mak niebieski, odżywkę białkową, nasiona chia, które dodatkowo podbiją wartość odżywczą Twojego posiłku. Zamiast kaszy jaglanej możesz wykorzystać też pełnoziarniste płatki jaglane.
Budyń jaglany
Budyń jaglany to pomysł na szybki, przepyszny, słodki lekkostrawny deser na bazie kaszy jaglanej, mleka i owoców. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, lekką kolację lub przekąskę w ciągu dnia. To również bardzo fajna, zdrowa przekąska dla najmłodszych i dla dzieci.
Przygotowanie budyniu jaglanego jest niezwykle proste. Ugotowaną na mleku lub napoju roślinnym kaszę jaglaną wystarczy zblednować z ulubionymi dodatkami. Mogą to być na przykład cynamon lub inne przyprawy korzenne, kakao, gorzka czekolada, ziarenka wanilii.
Do kaszy możesz dodać też ulubione owoce, świetnie sprawdzi się na przykład banan, truskawki, maliny, morele lub brzoskwinie. Budyń jaglany możesz podawać na ciepło i na zimno, w obu wersjach smakuje wyśmienicie.
Pamiętaj jednak, że budyń jaglany ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, dlatego najlepiej podawać go z produktami będącymi źródłem białka i tłuszczu, na przykład orzechami, masłem orzechowym, migdałami, odżywką białkową.
Pyszne fit desery z kaszy jaglanej jako alternatywa dla tradycyjnych słodyczy
Kasza jaglana świetnie sprawdzi się również jako baza do przygotowania fit, zdrowych, niskokalorycznych alternatyw dla popularnych sklepowych słodyczy oraz najpopularniejszych deserów spotykanych w restauracjach. Słodycze te zastępione przez zdrowe desery z kaszy jaglanej to rozwiązanie polecane każdemu komu zależy na zdrowiu, utrzymaniu prawidłowej masy ciała bez konieczności rezygnowania ze słodkości.
Pierwszym przykładem takiego słodycza jest jaglane rafaello. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie ugotowanej kaszy jaglanej, daktyli, migdałów oraz wiórków kokosowych. To bardzo ekspresowy deser, który sprawdzi się jeśli spodziewasz się gości lub słodka przekąska do popołudniowej kasy, czy herbaty.
Kolejną propozycją jest deser bounty na bazie kaszy jaglanej. Przygotujesz go z trzech warstw. Śmietankowej, czekoladowej oraz owocowej. To fantastyczny pomysł na śniadanie, kolację lub deser, również dla dzieci.