Desery tureckie

desery tureckie

Turcja jest krajem, który fascynuje ciekawą historią i kulturą, a także zachwycającymi krajobrazami. Polacy uwielbiają Turcję za możliwość robienia tanich zakupów, ale też kosztowania smacznej kuchni. W tureckiej kuchni szczególną uwagę zwracają na siebie desery. Są bardzo słodkie, aromatyczne i pięknie się prezentują. Zachwycają głównie dzięki dostępności naturalnych składników, tradycyjnym recepturom i wiedzy kulinarnej tureckich kucharzy oraz cukierników.

Desery tureckie - przepisy

Desery tureckie – proste przepisy na słodycze z płatów cienkiego ciasta

Desery tureckie zachwycają ludzi, którzy tłumnie odwiedzają ten piękny kraj. Turcja od lat słynie z tego, że ma świetne słodycze oparte na naturalnych składnikach. Wśród nich znajdują się klasyczne, proste przepisy na tradycyjne ciasto tureckie z orzechami, powszechnie znane jak halwa. Mamy też baklawę z płatków cienkiego ciasta czy lokum – turecką galaretkę. Jak zrobić desery tureckie zupełnie samodzielnie? Czy to możliwe, aby odtworzyć w domu niektóre przepisy na desery tureckie? Sprawdź najlepsze i szybkie sposoby na smaczne desery tureckie.

Najlepsze przepisy na desery tureckie – zrób je sam w domu

Z czego najczęściej robi się desery tureckie?

Desery w Turcji mają głęboką i długą, sięgającą tysiące lat wstecz historię. Już w starożytnych tekstach i zapiskach historycznych przeczytać można o słodkich rarytasach. W czasach Imperium Osmańskiego tureckie słodkości cieszyły podniebienia ludzi. Niektórzy historycy uważają, że to właśnie Turcy przyczynili się do rozwoju sztuki cukierniczej na Bliskim Wschodzie i wszystkich regionach, które czerpały z kultury tureckiej. Desery wzbogacano o mnóstwo ciekawych, różnorodnych składników naturalnych. Wśród nich były oczywiście powszechne w Turcji orzechy laskowe, róże, migdały, pistacje, a także olejki eteryczne i suszone owoce. Nie mogło zabraknąć bakalii i miodu. Turcy umiejętnie łączyli produkty, tworząc innowacyjne tekstury i połączenia smakowe. Właśnie w ten sposób powstało większość dzisiejszych deserów w Turcji.

Desery tureckie są różnorodne. Niektóre mocno różnią się od siebie, ale są też takie, które zdają się podobne. Wszystko za sprawą obecności głównych składników oraz specyficznych technik – właśnie one nadają słodkościom specyficznego smaku czy wyglądu. Wśród nich wyróżnia się tradycyjne ciasto tureckie zwane filo. To nieodłączny składnik tureckich deserów – cienkie ciasto poddawane  specjalnej obróbce, dzięki której filo staje się lekkie i kruche. Z płatków cienkiego ciasta przygotowuje się m.in. baklawę, gdzie cienkie warstwy ciasta dodatkowo przekładane są masą serową lub orzechową. Warto zaznaczyć, że orzechy to również wyznacznik wielu przepisów na tureckie słodycze. Jako że kraj słynie z produkcji wysokiej jakości orzechów, w słodyczach nie może zabraknąć migdałów, orzechów laskowych lub pistacji. Często pojawia się też miód, stanowiąc główny słodzik deserów – dodaje się go m.in. do baklawy i halwy. Tureccy cukiernicy używają też płatków różanych i olejków eterycznych, aby nadać deserom niepowtarzalnego smaku i zapachu.

Jakie są najpopularniejsze desery w Turcji?

Desery tureckie są jednymi z najbardziej charakterystycznych. Niektórzy uważają, że to najlepsze słodycze na całym świecie. Symbolem tureckich słodkości jest wspomniana już baklawa, która zdobyła międzynarodową sławę. Baklawa składa się z cienkich warstw ciasta filo przełożonych warstwą orzechową. Skropiona jest miodem albo syropem na jego bazie. Mamy też lokum – rodzaj galaretek lub żelek o rozmaitych smakach, które są aromatyzowane olejkami eterycznymi i obsypywane cukrem pudrem. Jednym z najstarszych tureckich słodyczy jest również halwa wykonywana z mąki sezamowej i orzechowej, a także różnych kasz. Dodaje się do niej orzechy i suszone owoce.

Będąc w Turcji, nie można przejść obojętnie obok sütlaç – zapiekanki ryżowej zaprawianej mlekiem i cukrem, którą najczęściej podaje się obsypaną cynamonem lub polaną karmelem. Mamy też ciasto na bazie semoliny, znane jako revani. Ciasto skropione jest syropem na bazie miodu i sokiem z cytryny. Wśród tureckich słodyczy wyróżnia się kazandibi – ciasto mleczne z jasnozłocistą skórką, które serwuje się z kremem. Nie sposób nie wspomnieć też o aşure, czyli budyniu Noego. Klasycznie podaje się go podczas ważnych uroczystości religijnych i świąt kulturowych. Na deser składa się mieszanka ziaren, suszonych owoców i orzechów, które gotuje się w mleku i cynamonie. Jak widzisz, desery tureckie są smaczne i ciekawe. To prawdziwa uczta dla podniebienia, a także możliwość zanurzenia się w ich historii oraz kulturze. Słodycze z Turcji są tak pyszne, że wiele osób po powrocie z wakacji stara się odtworzyć przepisy.

Jak zrobić desery tureckie? Szybkie i proste przepisy na desery z Turcji

Desery tureckie a kaloryczność – jak jeść, żeby nie przytyć?

Tureckie desery z orzechami, miodem i suszonymi owocami są bardzo smaczne. Niestety, nie należą do najzdrowszych. Klasyczne słodkości z Turcji zawierają dużą ilość tłuszczów i cukrów, co sprawia, że są wysokokaloryczne. Jednym z najcięższych deserów jest pyszna baklawa. W jednym tylko kawałku znajduje się nawet 300 kcal! Właśnie dlatego spożywanie tureckich deserów w dużej ilości może prowadzić do nadmiernego przyrostu masy ciała. Kluczem do zdrowia jest umiarkowane spożywanie tureckich deserów lub jedzenie ich tylko od czasu do czasu.

Jak cieszyć się smakiem tureckich słodyczy, żeby nie ucierpiała na tym nasza waga? Otóż wcale nie trzeba z nich całkowicie rezygnować. Można bez problemu zachować równowagę w diecie, jeśli zachowa się kilka kluczowych zasad. Przede wszystkim spożywaj tureckie desery tylko sporadycznie – nie traktuj ich jako elementu codziennego jadłospisu. Jeśli nie możesz powstrzymać się od jedzenia słodyczy, dziel je na małe kawałki – w ten sposób zredukujesz ilość pochłanianych na raz kalorii. Wybieraj mniej słodkie desery – choć akurat w przypadku tureckich może być to dość problematyczne. Nie zapomnij również o zwiększeniu aktywności fizycznej. Regularny ruch pomoże w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zmniejszy wpływ spożywanych kalorii na wagę.

Jak zrobić prawdziwą turecką baklawę? Sprawdzony przepis

Baklawa uznawana jest za jeden z najsmaczniejszych słodyczy nie tylko w Turcji, ale i na całym świecie. Doskonale komponuje się z herbatą lub kawą, dlatego warto podawać baklawę na deser. Jeśli chcesz zaskoczyć czymś swoich gości, koniecznie przygotuj dla nich domową baklawę. To smaczne i wbrew pozorom łatwe do przygotowania danie. Potrzebujesz kilku składników, aby zrobić deser: ciasto filo, pistacje, masło, cukier, miód, sok z cytryny i cynamon. Warto dodać, że pistacje zawierają dużą ilość wapnia, potasu i witaminy E, która przyczynia się do poprawy stanu naszych włosów, skóry i paznokci. Poza tym zalicza się ją do silnych przeciwutleniaczy. Pistacje mają też niski indeks glikemiczny.

Najpierw rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Posmaruj cienką warstwą masła blaszkę do pieczenia, po czym obierz pistacje i posiekaj je na kawałeczki. Wymieszaj z cynamonem. Rozpuść masło w rondelku. Pokrój ciasto filo na kawałki w taki sposób, aby zmieściło się na blaszce. Posmaruj masłem płat ciasta, następnie wyłóż kolejny płat i posmaruj masłem – czynność powtórz jeszcze cztery razy. Na szóstej warstwie ciasta rozsyp ok. 1/3 porcji posiekanych pistacji. Ułóż na nich sześć płatów ciasta filo – każdy posmaruj masłem. Posyp ciasto 1/2 pozostałych pistacji i powtórz krok. Pokrój surowe ciasto na małe kwadraty. Piecz ciasto przez ok. 40 minut, aż wierzch zrobi się złoty. Zagotuj pół szklanki wody z cukrem, miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym syropem udekoruj upieczone ciasto. Zostaw baklawę do wystudzenia, następnie pokrój na kawałki i podaj gościom.

Turecka baklawa nie jest trudnym deserem do odtworzenia. Nawet nie znając się na cukiernictwie, można spróbować zrobić ją samodzielnie w domu. To doskonała propozycja na smaczny, zaskakujący deser dla gości. Warto jednak pamiętać, że ciasto jest bardzo kaloryczne – dlatego nie powinno się go jeść zbyt wiele. Baklawa najlepiej smakuje na zimno, dlatego przed podaniem warto wystudzić deser. Jeśli masz ochotę na nietypowy deser albo tęsknisz za smakiem tureckich słodyczy, warto przygotować baklawę samodzielnie. Zwłaszcza że zrobienie deseru nie powinno sprawić większego kłopotu nawet osobom, które na co dzień nie mają dużej styczności z cukiernictwem.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto