-
Szarlotka bezglutenowa
Szarlotka bezglutenowa nie różni się przygotowaniu od szarlotki z mąką pszenną. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby wszystkie składniki nie …
50 + 65 min łatwy 20 232 kcal -
Ciasto bezglutenowe
Ciasto bezglutenowe to świetna propozycja dla osób z alergią na to białko, ale nie tylko. Ten wypiek jest tak smaczny, …
30 + 45 min łatwy 10 247 kcal -
Gofry bezglutenowe
Gofry bezglutenowe to alternatywa idealna dla wszystkich miłośników domowych słodkości, w wersji nieco zdrowszej. Na pewno przypadną do gustu miłośnikom …
20 + 15 min łatwy 4 136 kcal
Desery bezglutenowe - przepisy
-
Ciasteczka bezglutenowe
Ciasteczka bezglutenowe to szybkie biszkopty na bazie mąki kukurydzianej. Bezglutenowe biszkopty mogą być bazą do ciast i deserów. Przepis na …
10 + 20 min łatwy 6 290 kcal -
Biszkopt bezglutenowy
Wysoki biszkopt bezglutenowy, bo zrobiony z mąką ziemniaczaną oraz z mąką kukurydzianą. To prawdziwa gratka dla osób, które nie mogą …
15 + 10 min łatwy 6 324 kcal -
Pierniki bezglutenowe
Pyszne pierniki bezglutenowe to doskonała propozycja na słodką przekąskę dla osób na diecie bezglutenowej. Pierniczki przygotujesz z trzech rodzajów mąki …
25 + 20 min łatwy 20 340 kcal -
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
Ciasto marchewkowe bezglutenowe to super pomysł na przekąskę dla osób chorujących na celiakię i wykluczających gluten z diety. Będzie również …
20 + 40 min łatwy 9 423 kcal -
Sernik bezglutenowy
Sernik bezglutenowy to doskonała propozycja na pyszne i kremowe ciasto. Przepis na sernik bezglutenowy jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego …
15 + 70 min łatwy 10 746 kcal -
Muffinki bezglutenowe
Muffinki bezglutenowe to doskonała propozycja na słodki deser. Bezglutenowe babeczki są bardzo dobrą alternatywą dla osób niemogących spożywać glutenu. Przepis …
15 + 25 min łatwy 10 310 kcal
-
Pączki bezglutenowe
Pączki bezglutenowe z twarogu może i nie będą przypominać tradycyjnych pączków, ale ich smak wcale nie będzie od nich gorszy. …
45 min łatwy 35 177 kcal -
Brownie bezglutenowe
Spróbuj przepisu na brownie bezglutenowe z bananami. Zachwyci Ciebie swoją słodyczą, którą nadadzą mu dojrzałe banany. Ciasto będzie również dobrą …
15 + 30 min łatwy 5 275 kcal -
Babka bezglutenowa
Babka bezglutenowa to świetna propozycja na słodki dodatek do kawy i herbaty na co dzień a także na święta. Przepis …
10 + 50 min łatwy 10 475 kcal -
Tarta bezglutenowa
Cierpisz na choroby glutenozależne, dlatego zawsze musiałeś sobie odmawiać słodkich wypieków na bazie mąki? Od teraz, nic z tego. Dzisiaj …
60 + 40 min łatwy 5 230 kcal -
Racuchy bezglutenowe
Racuchy z jabłkiem to pyszne, słodkie placuszki, które zapewne większość z nas pamięta z dzieciństwa. Serwowane na śniadanie, kolację, czy …
30 min średni 2 700 kcal
-
Ciasto drożdżowe bezglutenowe
Pyszne ciasto drożdżowe bezglutenowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
120 + 45 min łatwy 6 323 kcal -
Ciasto bananowe bezglutenowe
Ciasto bananowe bezglutenowe to bardzo dobry pomysł na ciasto dla osób chorujących na celiakię. Ciasto z mąki bezglutenowej ma nieco …
15 + 40 min łatwy 10 291 kcal -
Placki bezglutenowe
Dziś prezentujemy przepis na placki bezglutenowe. Będą idealnym pomysłem na śniadanie dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Gluten to …
5 + 15 min łatwy 1 702 kcal -
Keto tiramisu bezglutenowe
Keto tiramisu bezglutenowe, to doskonały wybór dla wszystkich miłośników ciekawych ciast. Jego przygotowanie jest proste, a przy tym nie trzeba …
15 + 5 min łatwy 2 557 kcal -
Makowiec bezglutenowy
Pyszny makowiec bezglutenowy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako …
30 + 50 min łatwy 10 270 kcal -
Mazurek bezglutenowy
Mazurek wielkanocny to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto, przygotowywane najczęściej z okazji świąt wielkanocnych. Na przestrzeni pokoleń powstało jego …
30 + 25 min łatwy 6 566 kcal
-
Karpatka bezglutenowa
Karpatka bezglutenowa jako pyszna wersja deseru dla wszystkich miłośników słodyczy, na diecie eliminującej gluten. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne lub …
60 + 60 min średni 6 938 kcal -
Lody bezglutenowe
Lody bezglutenowe to wspaniały pomysł na lody wolne od alergenów. Ich zrobienie jest niezwykle proste, nawet w warunkach domowych. Całość …
20 min łatwy 4 349 kcal -
Ciasto wegańskie bezglutenowe
Smaczne ciasto wegańskie bezglutenowe to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się …
60 + 40 min łatwy 12 414 kcal -
Pancakes bezglutenowe
Pankejki to jedno z najpopularniejszych i klasycznych dań tradycyjnej kuchni amerykańskiej, a obecnie znane i popularne na całym świecie. Standardowo …
30 min łatwy 2 582 kcal -
Czekolada bezglutenowa
Czekolada bezglutenowa to świetna opcja na pyszny, a przy tym zdrowy słodycz dla całej rodziny. Jej przygotowanie zajmuje nie więcej …
20 + 20 min łatwy 10 149 kcal
-
Deser z mascarpone i malinami
Deser z mascarpone i malinami to najsmaczniejszy sposób na deser. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić by był najlepszy, to koniecznie …
10 min łatwy 4 644 kcal -
Naleśnik bezglutenowy
Naleśnik bezglutenowy to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych słodkości, jednak w wersji nieco zdrowszej, zwłaszcza dla osób z alergią …
20 + 15 min łatwy 2 507 kcal -
Krem snickers
Krem snickers to domowa wersja popularnego niegdyś smarowidła do kanapek, które zdobyło ogromną popularność. Niestety jego produkcja i sprzedaż została …
20 min łatwy 10 249 kcal -
Ciastka marchewkowe
Domowe ciastka marchewkowe to pomysł na pyszny, słodki, a przy tym zdrowy deser lub podwieczorek dla całej rodziny. Świetnie sprawdzą …
30 + 15 min łatwy 10 93 kcal -
Ciastka z ciecierzycy
Ciastka z ciecierzycy to doskonały pomysł na dobre ciastka z masłem orzechowym. Zdrowe ciasteczka mogą spożywać osoby na diecie redukującej …
15 + 15 min łatwy 10 176 kcal -
Faworki bezglutenowe
Faworki, nazywane też chruścikami lub kreplami to słodkie ciasteczka charakterystyczne dla kuchni polskiej, litewskiej i niemieckiej. Mają charakterystyczny kształt kokardki. …
70 min średni 50 31 kcal
-
Lody jogurtowe
Lody jogurtowe są bardzo proste do przygotowania, a robiąc domowe lody, masz wpływ na składniki, z jakich są zrobione. Dzięki …
10 min łatwy 3 101 kcal -
Ciastka z kaszy jaglanej
Pyszne ciastka z kaszy jaglanej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
40 + 25 min łatwy 6 170 kcal -
Drożdżówka bezglutenowa
Drożdżówka bezglutenowa jest świetną opcją zarówno na śniadanie, jak i drugie śniadanie. Całość prezentuje się znakomicie, a przy okazji jest …
40 + 15 min łatwy 15 259 kcal -
Murzynek bezglutenowy
Murzynek bezglutenowy to dobry pomysł na pyszny wypiek bez glutenu. Jeśli Twoja dieta jest bezglutenowa, ten sprawdzony przepis będzie doskonały. …
30 + 45 min łatwy 10 431 kcal -
Szyszki z ryżu preparowanego i czekolady
Mega proste i ekspresowe w wykonaniu szyszki z ryżu preparowanego i czekolady to największa gratka zwłaszcza dla dzieci. Słodkie co …
30 min łatwy 10 258 kcal -
Deser z musem truskawkowym
Deser z musem truskawkowym to szybki, smaczny pomysł na najlepszy podwieczorek. To dobry pomysł na wakacyjny podwieczorek dla Ciebie i …
20 min łatwy 2 -
Deser z gruszki na ciepło
Jesień to prawdziwy raj dla smakoszy polskich gruszek. To także idealny moment, aby przygotować ciepły aromatyczny deser z gruszek, ricotty, …
10 + 20 min łatwy 2 306 kcal -
Deser z wiśniami
Wiśnie to pyszne i bardzo zdrowe owoce, które świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, a także składnik wielu deserów. Najlepiej …
5 min łatwy 1 258 kcal -
Babka piaskowa bezglutenowa
Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej i nie wiesz jak upiec dobre ciasto, poznaj ten przepis. Babka piaskowa bezglutenowa jest super …
15 + 35 min łatwy 6 436 kcal -
Keks bezglutenowy
Pyszny keks bezglutenowy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się podczas …
90 + 60 min łatwy 8 257 kcal -
Sernik królewski bezglutenowy
Sernik królewski bezglutenowy to bardzo dobry pomysł na pyszny sernik. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie idealnego ciasta bez glutenu. Przepis na …
30 + 60 min łatwy 12 626 kcal -
Deser na zimno borówkowo-kokosowy
Lekki jak pianka deser na zimno borówkowo-kokosowy zrobisz bardzo szybko. Zobacz, jak go przygotować – to niezwykle proste. Koniecznie spróbuj. …
5 min łatwy 2 298 kcal -
Pralinki
Nie wiesz, jak zrobić pralinki? To bardzo proste. Te pyszne, domowe pralinki są czekoladowo-orzechowe. Połączenie smaków najlepsze, a wykonanie jest …
30 + 5 min łatwy 20 188 kcal -
Mus kokosowy
Mus kokosowy to prosty przepis na smaczny deser. Pomysł na dobry mus może sprawdzić się jako deser do kawy lub …
10 min łatwy 10 727 kcal -
Piernik bezglutenowy
Piernik bezglutenowy to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne ciasto bez glutenu sprawdzi się idealnie dla …
15 + 50 min łatwy 10 -
Desery z białą czekoladą
Desery z białą czekoladą to idealny pomysł na smaczny podwieczorek. Takie pyszne deserki będą świetnym zwieńczeniem rodzinnych spotkań i przyjęć. …
20 min łatwy 4 499 kcal -
Kokosanki bezglutenowe
Kokosanki bezglutenowe to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciastka świetnie sprawdzą …
20 + 20 min łatwy 10 117 kcal -
Chałwa
Chałwa to dobra propozycja na pyszny domowy deser z sezamu. Turecka chałwa to lubiany przez wiele osób słodki dodatek do …
5 + 10 min średni 10 265 kcal -
Chałwa słonecznikowa
Chałwa słonecznikowa to wspaniała i pyszna propozycja na domowy wyrób ze słonecznika. Dobra i słodka chałwa to najlepsza i najzdrowsza …
20 min łatwy 10 229 kcal -
Chałka bezglutenowa
Chałka bezglutenowa to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Pyszna chałka doskonale smakuje z dodatkiem dżemu oraz masła. …
40 + 25 min łatwy 10 289 kcal
Desery bezglutenowe – proste przepisy na smaczne desery bez glutenu
Desery bezglutenowe cieszą się dużą popularnością w naszym kraju. Polacy pokochali szybkie, smaczne i łatwe do zrobienia słodkości bez glutenu. Zwłaszcza osoby zmagające się z celiakią często przyrządzają przepisy na desery bezglutenowe, chcąc zachować jak najlepsze zdrowie. Proste przepisy na bezglutenowe desery mogą być nie tylko bardzo smaczne, ale i stosunkowo tanie. Trzeba tylko wiedzieć, jakie składniki najkorzystniej kupić. Sprawdź jak zrobić desery bezglutenowe.
Szybkie, tanie i proste przepisy na desery bezglutenowe – naucz się robić
Zalety i wady deserów bezglutenowych
Często słyszy się o zagadnieniu, jakim są przepisy na desery bezglutenowe. W sklepach można trafić na masę produktów bez glutenu, które są smaczne i odpowiednie dla osób z nietolerancją glutenu. Czy jednak na pewno wiemy, czym tak właściwie jest gluten? Otóż jest to białko znajdujące się m.in. w jęczmieniu, życie i pszenicy. Większość osób nie będzie mieć z nim problemu, ale istnieje grupa ludzi cierpiących na chorobę autoimmunologiczną, jaką jest celiakia. Jedząc produkty z glutenem, osoby zmagające się z celiakią mogą mieć poważny problem z jelitami i zaburzenia wchłaniania niektórych składników odżywczych. Poza celiakią groźna może być sama nadwrażliwość na gluten, który często powoduje niepożądane reakcje organizmu po jego spożyciu.
Największą zaletą produktów bezglutenowych jest fakt, że są bezpieczne dla osób walczących z celiakią i nietolerancją glutenu. Właśnie dla takich ludzi polecane są desery bezglutenowe, a także inne dania bez tego białka. Produkty będą alternatywną opcją, ale wciąż bardzo smaczną i zdrową. Dieta bezglutenowa może być elementem świadomego żywienia. Oznacza to, że ograniczając białko, można zróżnicować jadłospis i eksperymentować ze zdrowymi produktami, smakami czy fakturami. Produkty pozbawione glutenu niekiedy okazują się znacznie zdrowsze niż tradycyjne. Pszenicę czy inną mąkę z glutenem zastępuje się bowiem wartościowszymi składnikami, takimi jak orzechy lub ciecierzyca. Dzięki temu można znacznie poprawić lub całkiem przebudować swoje menu.
Niestety, nawet desery bezglutenowe mają swoje wady. Jeśli nie robisz ich sam, tylko kupujesz gotowe, cena może być znacznie wyższa niż tradycyjnych słodkości. Poza tym wybór bezglutenowych deserów zwykle jest mniejszy niż klasycznych. W celu poprawienia smaku i konsystencji, do wielu deserów bez glutenu dodaje się dużą ilość tłuszczu i cukru. Warto mieć to na uwadze, borykając się z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2. Nie można też zapominać, że desery bezglutenowe nie są najzdrowsze na świecie. Niektórzy mylnie uważają, że jak coś nie ma glutenu, to jest zdrowe. To powszechny błąd, przez który ludzie jedzą więcej produktów bezglutenowych – czasem bez opamiętania, co prowadzi do znacznego przybierania na wadze.
Bezglutenowe nie oznacza bez kalorii! Warto o tym pamiętać, chcąc zachować równowagę w swoim jadłospisie. Przed sięgnięciem po bezglutenową żywność, koniecznie sprawdź jej skład i wartości odżywcze. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że jedzenie ci nie zaszkodzi. W razie wątpliwości koniecznie skonsultuj się z dietetykiem, aby dostosować dietę wykluczającą gluten do swoich rzeczywistych potrzeb.
Bezglutenowa szarlotka – upiecz sam, krok po kroku
Szarlotka jest jednym z ulubionych ciast w naszym kraju. Oryginalnie robi się ją z mąki pszennej, która niestety nie służy osobom mającym problemy z tolerancją glutenu. Warto więc przygotować alternatywne składniki, aby upiec z nich pyszne ciasto. Zaopatrz się w następujące produkty spożywcze: cukier biały i waniliowy, masło, jajka, jabłka, mąka bezglutenowa, sól, cukier puder i cynamon. To wszystko, czego będziesz potrzebować do upieczenia smacznej szarlotki.
Najpierw wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Następnie pokrój masło w kostkę. Wysyp cukier, mąkę, sól i cukier waniliowy na stolnicę. Dokładnie wymieszaj, po czym dodaj masło i je posiekaj. Dorzuć jajko i zagnieć ciasto. Gdy już będzie gotowe, podziel je na równe dwa kawałki i zawiń w folię spożywczą. Jeden kawałek powinien wylądować w lodówce, a drugi w zamrażalniku. Po ok. godzinie wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj i umieść na spodzie blaszki. Wygładź do dna i schowaj do lodówki na pół godziny.
Opłucz, osusz i obierz jabłka – koniecznie usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce w małą kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj cynamon (półtorej łyżeczki) i całe opakowanie cukru waniliowego. Wymieszaj wszystko i gotuj do miękkości. Odstaw jabłka do przestudzenia. Następnie nastaw piekarnik na 175 st. C i piecz ciasto przez 15 minut, aż się zarumieni. Wyjmij i wystudź. Wyłóż jabłka na podpieczone ciasto, po czym zetrzyj na nie ciasto z zamrażalnika – najlepiej na tarce o grubych oczkach. Bezglutenową szarlotkę piecz przez ok. 50 minut. Po przestygnięciu wyjmij z foremki i posyp cukrem pudrem.
Jak zrobić desery bezglutenowe? Łatwe i smaczne słodkości bez glutenu
Makowiec bezglutenowy – sprawdź, jak go zrobić
Makowiec bezglutenowy to doskonałe ciasto nie tylko na Wielkanoc, ale też na popołudnie z rodziną i gośćmi. Fantastycznie smakuje w towarzystwie kawy lub herbaty. Makowiec to naprawdę pyszna słodka przekąska, którą można również zrobić na prezent z dowolnej okazji. Oryginalnie ciasto robi się na mące pszennej. W wersji bezglutenowej świetnie zastąpi ją np. mąka jaglana. Ciasto drożdżowe bez glutenu z masą makową zachwyci każdego, kto go spróbuje. Wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem, zapachem i konsystencją. Jest tak pyszne, że powinno zniknąć w mgnieniu oka. Do przygotowania makowca potrzebujesz kilku składników: mleko 3,2%, mąka kukurydziana, cukier, drożdże świeże, mąka jaglana, skrobia ziemniaczana, twaróg sernikowy, masa makowa i masło. Jeśli chodzi o sprzęty domowe, nie zapomnij o robocie kuchennym lub mikserze.
Przepis na makowiec bezglutenowy jest bardzo prosty. Wystarczy stosować się wskazówek, aby przygotować naprawdę smaczne ciasto. Mąkę należy wsypać do jednej miski i porządnie wymieszać. Do szklanki należy dodać pokruszone drożdże, cukier, mieszankę mąk i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj całość i odstaw rozczyn do ciepłego miejsca na ok. kwadrans – niech wyrośnie. Dodaj pozostały cukier do miski z mąką, a także wyrośnięty odczyn, rozpuszczone masło i twaróg. Wyrób ciasto robotem kuchennym lub mikserem. Odstaw wyrobioną masę na ok. 60 minut w ciepłe miejsce – niech wyrośnie. Zagnieć wyrośnięte ciasto ręcznie – niech potrwa to minimum kilka minut. Rozwałkuj i wyłóż na blaszce do pieczenia. Rozsmaruj masę makową po cieście – powinna mieć temperaturę pokojową. Zwiń ciasto w rulon i piecz w piekarniku w 180 st. C przez ok. 50 minut. Gotowe ciasto możesz udekorować lukrem.
Czy warto jeść desery bezglutenowe?
Oczywiście, że tak! Jeśli zmagasz się z problemem nietolerancji glutenu albo celiakią, możesz spróbować deserów bezglutenowych. Dzięki nim będziesz mógł bezpiecznie cieszyć się smakiem słodkości – jednak bez ryzyka dla zdrowia. Warto dodać, że nawet osoby niemające nietolerancji na gluten często jedzą go za dużo. Jeśli od czasu do czasu zjesz deser bez tego białka, zmniejszysz ogólną ilość spożywanego glutenu – twój układ pokarmowy ci podziękuje.
Jeśli twój deser oparty będzie np. na orzechach, tapioce, ryżu czy mące kokosowej, dostarczysz wraz z nim wiele cennych składników mineralnych i witamin do organizmu. Jak widzisz, naprawdę warto jeść desery bezglutenowe – oczywiście pod warunkiem, że robi się to z umiarem, bo w nadmiarze każda rzecz może zaszkodzić.