Deser z sera z wiaderka

deser z sera z wiaderka

Deser z sera z wiaderka w różnej formie pojawia się często na polskich stołach. W sklepach bez problemu znajdziemy ser w wiaderku, dlatego Polacy lubią z niego korzystać. Nie dość, że świetnie smakuje w postaci deseru, to w dodatku można wykorzystać jego cenne właściwości – twaróg sernikowy to potężne źródło białka. Z sera w wiaderku przyrządzić można wiele domowych słodkości jak sernik czy smażone oponki. Przepisów jest mnóstwo, a jedynym ograniczeniem tak naprawdę jest nasza wyobraźnia.

Deser z sera z wiaderka - przepisy

Deser z sera z wiaderka – proste przepisy na desery z twarogu sernikowego

Deser z sera z wiaderka uwielbiany jest przez Polaków. Często wykorzystujemy go do przyrządzania smacznych deserów, takich jak ciasto na zimno i inne słodkości bez pieczenia. Z twarogiem sernikowym można przyrządzić również smażone desery, np. oponki. Pomysły na desery są poste i pyszne. Jak zrobić deser z sera z wiaderka? O czym pamiętać, jedząc twaróg sernikowy? Sprawdź najlepsze przepisy na deser z sera z wiaderka.

Proste przepisy na deser z sera z wiaderka – sprawdź, jak zrobić

Czy twaróg sernikowy jest zdrowy? Jak go jeść, prowadząc zdrowy tryb życia?

W dzisiejszych czasach mocno zwracamy uwagę na to, co jemy. Wśród najczęściej przewijających się potraw w menu każdego z nas królują desery. Często przygotowuje się je m.in. na bazie sera z wiaderka – głównie twarogu sernikowego. Czy jest zdrowy? Z pewnością należy zauważyć, że jest cennym źródłem białka, które jest kluczowe w zrównoważonej diecie i niezbędne do budowy oraz naprawy tkanek. W twarogu z wiaderka znajdują się też cenne składniki mineralne, m.in. wapń, magnez, fosfor i inne witaminy. Niektórzy uważają, że desery z twarogiem sernikowym są pyszne, ale wcale nie takie zdrowe. Uważamy jednak, że odpowiednio przemyślany deser, zwłaszcza zjedzony w niewielkiej ilości, nie będzie wielkim zagrożeniem dla zdrowia czy sylwetki.

Zamiast słodzić deser w ogromnej ilości, postaraj się znaleźć jakieś zamienniki. Do przygotowania deseru możesz użyć miodu, owoców albo syropu klonowego. Ograniczając ilość dodawanego do deserów cukru, można zachować jego zdrowy poziom we krwi. Na wartość odżywczą deserów wpływają również dodatki. Warto więc zadbać o to, aby miały jak najcenniejsze wartości odżywcze. Możesz użyć np. płatków owsianych, nasion chia, orzechów czy świeżych owoców, dzięki którym dostarczysz do organizmu dużą ilość minerałów, witamin i błonnika. Desery należy też spożywać z umiarem. Mimo że w twarogu sernikowym jest sporo białka, pełen jest też kalorii, których nadmiar szkodzi zdrowiu. Należy więc zadbać o odpowiednie porcje, aby móc bezkarnie cieszyć się smakiem deseru. Przyrządzając deser w domu, można skontrolować nie tylko ilość, ale i jakość składników. Można więc wybierać produkty o niskiej zawartości sztucznych dodatków albo konserwantów.

Sernik wiedeński z wiaderka – sprawdź, jak zrobić

Sernik z wiaderka to doskonały i szybki pomysł na deser dla najbliższych lub gości. Ciasto fantastycznie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie komponuje się z popołudniową kawą lub herbatą. Aby zrobić sernik, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: twaróg sernikowy, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, mascarpone i laskę wanilii. Przepis na deser z sera z wiaderka jest prosty do przygotowania, więc nawet amator powinien łatwo sobie z nim poradzić.

Najpierw ubij jaja z cukrem w dużej misce. Następnie dorzuć do nich twaróg, mąkę ziemniaczaną, ziarenka wyjęte z laski wanilii i mascarpone – zmiksuj, aż składniki się połączą. Masę przelej do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz przez ok. 70 minut. Wystudź ciasto w uchylonym piekarniku. Następie, gdy już przestygnie, włóż sernik na pół dnia do lodówki. Jeśli chcesz, możesz go zjeść również po upieczeniu, gdy się wystudzi.

Sernikobrownie z malinami – najlepsze ciasto dla gości

Nie wiesz, co podać gościom? Warto przygotować dla nich coś pysznego, np. sernikobrownie z malinami. Jest to smaczne połączenie sernika z brownie, które wiele osób uważa za najlepsze ciasto. Jak zrobić deser z sera z wiaderka? Najpierw należy zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki: śmietankę kremową 30%, cukier, czekoladę gorzką, mąkę pszenną typ 550, twaróg sernikowy z wiaderka, jajka, masło roślinne, mąkę ziemniaczaną, maliny, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Przepis nie jest bardzo skomplikowany, więc nawet amator powinien fantastycznie poradzić sobie z jego odtworzeniem. Warto, zwłaszcza że sernikobrownie to naprawdę przepyszne ciasto.

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Następnie przygotuj tortownicę i wyłóż papierem do pieczenia. Pokrój masło w kostkę i rozpuść w garnku. Dodaj czekoladę połamaną na kawałki – mieszaj do rozpuszczenia, po czym ściągnij z ognia. Zmiksuj jajka i cukier w misce. Dodaj czekoladę z masłem i porządnie zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Dodaj do masy jajecznej mąkę, sól i proszek do pieczenia – wymieszaj mikserem. Do tortownicy przełóż masę czekoladową i rozsmaruj ją po dnie. Następnie przygotuj masę serową – dodaj twaróg, skrobię ziemniaczaną, jajka, pozostały cukier biały i cukier waniliowy. Wymieszaj całość mikserem na gładko, po czym wlej śmietanę i wymieszaj. Wyłóż masę serową na czekoladową i rozprowadź po tortownicy. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na kwadrans – wyłóż je umytymi malinami i piecz przez ok. pół godziny. Zostaw do wystudzenia.

Przepisy na deser z sera z wiaderka – proste przepisy i pomysły na deser

Mus sernikowy z owocami – pyszny deser z sera z wiaderka

Jeśli masz ochotę na lekki i smaczny deser, spróbuj zrobić mus sernikowy z owocami. Nie jest to trudny do przyrządzenia deser, więc tym bardziej warto zainteresować się przepisem. Do przygotowania musu potrzebujesz: twarogu sernikowego, owoców (np. malin lub truskawek), żelatyny, cukru i cytryny.

Najpierw utrzyj twaróg sernikowy z cukrem i sokiem z cytryny, aby uzyskać gładką, możliwie jednolitą masę. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i zostaw do ostygnięcia. Po wystudzeniu dodaj rozpuszczoną żelatynę do masy serowej – porządnie wymieszaj. Przełóż mus do foremek lub szklanek, po czym schowaj do lodówki na kilka godzin – mus musi stężeć. Zanim podasz gościom lub domownikom, udekoruj deser świeżymi truskawkami lub malinami.

Oponki z sera z wiaderka – prosty przepis na deser

Oponki z sera mogą być pysznym pomysłem na deser dla gości, a także na niedzielne popołudnie z kawą lub herbatą. To wyjątkowe danie. Oponki są wilgotne, pełne twarogu i niesamowitego smaku. W dodatku łatwo je zrobić dlatego polecane są nawet początkującym kucharzom. Do przygotowania oponek potrzebujesz kilku składników: cukru, twarogu sernikowego, jajek, oleju rzepakowego, mąki pszennej typ 500, cukru waniliowego i sody oczyszczonej.

Najpierw wbij jajka do miski, po czym dodaj cukier. Ubijaj, aż powstanie biała masa. Dorzuć twaróg i zmiksuj, aż składniki się połączą. Dodaj do masy twarogowej mąkę pszenną, cukier waniliowy i sodę. Wymieszaj wszystko. Rozgrzej olej rzepakowy w garnku do temperatury ok. 180 st. C. Rozwałkuj ciasto na oponki – niech będzie jak najcieńsze. Powycinaj szklanką koła – zrób w każdym dziurkę kieliszkiem. Smaż oponki partiami na rozgrzanym oleju – muszą się przyrumienić. Możesz od razu zaserwować je gościom albo odczekać, aż wystygną. Warto udekorować je również cukrem pudrem.

Sernik z wiaderka na herbatnikach

Szukasz pomysłu, jak zachwycić najbliższych? Jeśli chcesz zaserwować im coś naprawdę pysznego na deser, spróbuj zrobić sernik z wiaderka na herbatnikach. Aby przygotować deser, zaopatrz się w: twaróg sernikowy, jaja, masło, budyń w proszku, mascarpone, mleko skondensowane, herbatniki i cukier waniliowy. Deser jest prosty do przyrządzenia, więc nawet osoba początkująca w kuchni powinna znakomicie sobie poradzić.

Ubij jajka w misce, aż zrobią się całkiem białe. Dodaj twaróg, słodzone mleko skondensowane, budyń i mascarpone. Zmiksuj do połączenia składników. Włóż herbatniki do malaksera i rozdrobnij. Dolej ciepłe mleko i utrzyj, aż składniki się ze sobą połączą. Na spód wyłóż masę herbatnikową. Następnie przelej masę twarogową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 165 st. C i piecz przez ok. 1,5 godziny. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i zostaw do wystudzenia. Dopiero wtedy pokrój na kawałki.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto