-
Kurczak generała tso
Kurczak generała tso to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Doskonale smakuje z dodatkiem ryżu, kaszy czy makaronu oraz …
25 + 15 min łatwy 2 547 kcal -
Wołowina po tajsku
Wołowina po tajsku to jedna z azjatyckich propozycji na szybkie danie z użyciem mięsa. Danie jest szybkie i łatwe w …
70 + 45 min łatwy 4 226 kcal -
Kurczak z woka po chińsku
Kurczak z woka po chińsku to wspaniała opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Będzie …
20 + 25 min łatwy 4 162 kcal
Dania z woka - przepisy
-
Pad thai
Pad thai to tradycyjne danie kuchni tajskiej. Jest naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne. To bardzo łatwy sposób, by przenieść do …
15 + 15 min łatwy 4 635 kcal -
Wieprzowina po chińsku
Wieprzowina po chińsku z ryżem i warzywami jest idealnym pomysłem na orientalny obiad na ostro. Przepis na wieprzowinę po chińsku …
15 + 20 min łatwy 4 369 kcal -
Wołowina po chińsku
Wołowina po chińsku z warzywami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Wołowina z woka świetnie sprawdzi się jako dodatek …
25 + 20 min łatwy 4 261 kcal -
Makaron ryżowy z warzywami
Makaron ryżowy z warzywami to świetny pomysł na pyszny posiłek, pełen witamin. Całość jest bardzo kolorowa i niezwykle apetyczna, przez …
15 + 20 min łatwy 4 317 kcal -
Pad thai z tofu
Pad thai z tofu to doskonała propozycja na szybkie i pożywne danie. Tradycyjne danie kuchni tajskiej podawane jest z krewetkami, …
15 + 15 min łatwy 1 860 kcal -
Makaron sojowy z kurczakiem
Makaron sojowy z kurczakiem to proste dodanie w azjatyckim stylu. Jest to dobry pomysł na rodzinny obiad, ale to danie …
55 min łatwy 3 447 kcal
-
Pierś z kurczaka po chińsku
Pierś z kurczaka po chińsku to danie które szybko i przyjemnie przygotujesz w mniej niż godzinę. Sprawdzi się jako i …
30 min łatwy 1 542 kcal -
Kurczak z woka
Pyszny kurczak z woka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 30 min łatwy 4 331 kcal -
Wieprzowina po tajsku
Wieprzowina po tajsku to danie proste, ale niezwykle smaczne. Jego tajemnicą jest specjalnie przygotowany sos na bazie wielu przypraw, który …
20 + 25 min łatwy 4 259 kcal -
Krewetki z woka
Krewetki z woka to fantastyczna opcja dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi daniami, ale cenią sobie aromatyczne połączenia. …
20 + 10 min łatwy 2 346 kcal -
Wieprzowina z woka
Wieprzowina z woka to opcja idealna dla wszystkich miłośników azjatyckich smaków. Całość jest prosta w przygotowaniu, ale również niezwykle aromatyczna. …
20 + 45 min łatwy 4 227 kcal
-
Stir fry z kurczakiem po chińsku
Stir-fry z kurczakiem, chińską mieszanką warzyw i makaronem ryżowym to bardzo ekspresowe danie, które możesz zrobić w mniej niż 20 …
15 min łatwy 3 688 kcal -
Makaron ryżowy
Makaron ryżowy można przygotować z różnymi dodatkami. Jest to ciekawy pomysł na dość szybkie danie. Potrawę z makaronem ryżowym można …
45 + 15 min łatwy 2 600 kcal -
Zielone curry
Zielone curry z kurczakiem po tajsku, z makaronem i warzywami to doskonała propozycja na treściwy obiad z rodziną lub ze …
20 + 30 min łatwy 4 283 kcal -
Warzywa z woka
Pyszne warzywa z woka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 30 min łatwy 2 154 kcal -
Makaron z woka
Pyszny makaron z woka po chińsku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
45 + 30 min łatwy 4 377 kcal -
Pad thai z kurczakiem
Pad thai z kurczakiem to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają azjatycką kuchnię. W takim wydaniu można je przygotowywać w …
10 + 20 min łatwy 4 535 kcal
-
Pad thai z krewetkami
Pad thai z krewetkami doskonały pomysł na szybkie i pożywne danie. Azjatyckie danie podawane jest także z tofu, kurczakiem lub …
30 min łatwy 2 502 kcal -
Wegański pad thai
Pyszny wegański pad thai to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 30 min łatwy 2 330 kcal -
Ryż smażony z warzywami
Ryż smażony z warzywami to jedna z propozycji dań azjatyckich. Jest to szybki i łatwy przepis, który z łatwością wykonają …
20 + 15 min łatwy 2 576 kcal -
Makaron ryżowy z tofu
Pyszny makaron ryżowy z tofu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
15 + 25 min łatwy 2 324 kcal -
Makaron chiński z kurczakiem
Makaron chiński z kurczakiem to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej i azjatyckiej. Składa się ono z paru składników podstawowych, …
10 + 20 min łatwy 2 457 kcal
Dania z woka - zbiór przepisów na wyśmienite dania przygotowywane w woku
Dania z woka są już popularne na całym świecie. Z wykorzystaniem tej patelni przygotujesz nie tylko chińskie potrawy, ale większość dań, które tylko możesz sobie tylko wymyśleć. Smażone warzywa, proste i szybkie makarony, smaczne mięsa i ryby… to wszystko możesz przygotować z użyciem tej patelni. Jej wykorzystanie wcale nie jest bardziej skomplikowane, ani trudniejsze niż tych tradycyjnych, a gwarantuje charakterystyczny smak oraz pyszne, smaczne potrawy smażone z minimalnym dodatkiem tłuszczu, co jest niewątpliwą zaletą. Przygotowując potrawy w woku bardzo ważna jest wysoka temperatura, zapewniająca zachodzenie szybkich reakcji Maillarda i karmelizacji, odpowiadających za charakterystyczną barwę i smak produktów. Jeśli stoisz przed zakupem woka lub planujesz przygotować obiad z woka ten artykuł jest dla Ciebie.
Patelnia wok, czy warto w nią zainwestować? Jak wybrać najlepszy wok?
Patelnia wok, rodzaje
Wok to głęboka patelnia, która ma wiele zastosowań w kuchni. Można na niej smażyć, dusić, a także gotować w wodzie przeróżne smaczne przepisy. Charakterystyczną cechą tego rodzaju patelni są pochyłe brzegi, na które można za pomocą szpatułki przesuwać poszczególne składniki stosując na zmianę wyższą i niższą temperaturę obróbki termicznej. Wyróżnia się wiele rodzajów woków, dlatego warto wiedzieć czym różnią się one od siebie, aby móc wybrać najlepszą dla siebie opcję.
Wok kantoński jest bardzo ciężki, dlatego nie ma możliwości poruszania nim podczas gotowania. Najczęściej wykorzystywany jest w ekskluzywnych restauracjach serwujących wykwintne dania kuchni azjatyckiej. Wykonywany jest na ogół ze stali węglowej lub żelaza.
Wok mandaryński jest stosunkowo lekki oraz poręczny. Śmiało można nim podrzucać składniki, bez większego problemu, czy wysiłku. Ten rodzaj wykonywany jest najczęściej ze stali węglowej. W porównaniu do woku kantońskiego, jest zdecydowanie mniejszy, ale za to głębszy. Posiada drewniany uchwyt dzięki czemu jego wykorzystanie jest łatwiejsze.
Wok pekiński to trzeci z najbardziej popularnych rodzajów woków. Jest bardzo podobny do woku mandaryńskiego, jest jednak głębszy i na ogół wykonany z lepszej jakości stali węglowej. Również bez problemu można nim poruszać podczas przygotowywania posiłków ze względu na lekkość i poręczność.
Jak wybrać najlepszy wok? Wypalanie woka
Kupując wok warto w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na materiał, z którego został wykonany, ponieważ wpływa on zarówno na wagę i łatwość użytkowania urządzenia, jak również szybkość przygotowania potrawy i jej smak. Przykładowo bardzo ciężkie są woki z żelaza – ich użytkowanie nie należy do najłatwiejszych. Woki wykonane ze stali węglowej są zdecydowanie lżejsze i bardziej poręczne, dzięki czemu można bezproblemowo poruszać nimi podczas gotowania, czy smażenia. Dodatkową zaletą stali węglowej jest to, że jest ona bardzo wytrzymała oraz ma wysoki współczynnik przewodności cieplnej.
Asortyment woków na rynku jest bardzo szeroki, ze względu na rosnącą popularność. W sklepach można znaleźć woki żeliwne, stalowe, z powłoką teflonową, z jedną lub dwoma rączkami, lub uchwytami, w różnych romiarach. Mogą mieć również płaskie lub zaokrąglone dno. My polecamy woki z płaskim dnem, które dopasowane są do większości kuchni i płyt. Woki z zaokrąglonym dnem wymagają specjalistycznego palnika.
Bardzo ważne jest pierwsze wykorzystanie i umycie woka. Po zakupie należy dokładnie umyć go ciepłą wodą z płynem do naczyń. To o czym trzeba pamiętać to to, że jest to jeden jedyny raz kiedy dozwolony jest kontakt tego naczynia z jakimkolwiek detergentem. Za każdym kolejnym razem do mycia naczynia powinna służyć wyłącznie czysta woda. Po pierwszym umyciu do woka należy nalać łyżkę oleju i dokładnie natrzeć nią całą powierzchnię, wstawić na włączony palnik na 20 minut i odstawić do ostygnięcia. Po tym czasie, wystarczy umyć wok ciepłą wodą i usunąć nalot. Czynność ta powinna być powtórzona 4 krotnie. Nie należy pomijać tego etapu, w przeciwnym razie wok szybko ulegnie zniszczeniu.
Najlepsze smaczne, proste i szybkie przepisy na dania z woka. Jak zrobić obiad z woka?
Stir fry z mięsem i warzywami z woka
Najbardziej charakterystyczną i najczęściej przygotowywaną potrawą z woka jest stir fry z mięsem i warzywami. Do jej przyrządzenia potrzebujesz mięsa – sprawdzi się zarówno wołowina, wieprzowina, jak również mięso drobiowe, na przykład kurczak lub indyk. Potrzebne będą również warzywa. W ich kwestii dopuszczalna jest pełna dowolność, możesz dodać fasolkę szparagową, paprykę, marchew, cukinię najlepiej pokrojone w słupki. Do przyprawienia tradycyjnie wykorzystuje się sos sojowy, imbir, czosnek, drobno zmielony czarny pieprz, chilli oraz limonkę.
Wieprzowina po chińsku z woka
Bardzo popularnym i pysznym daniem z woka jest również wieprzowina po chińsku, która świetnie sprawdzi się jako prosty, szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Możesz podawać ją z ulubionymi warzywami, makaronem ryżowym lub białym ryżem.
Curry z woka
Wykorzystując wok bez problemu przygotujesz również curry, na przykład z mięsem, krewetkami, czy wegetariańskie z tofu lub fasolą. To kolejny świetny pomysł na rodzinny obiad, który ma wyjątkowy, orientalny, aromatyczny smak i zapach i sprawdzi się na każdą okazję.