-
Placuszki z ricotty
Placuszki z ricotty to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Placuszki można przygotować na słodko lub słono. …
10 + 20 min łatwy 5 673 kcal -
Sernik z ricotty
Sernik z sera ricotta to doskonały pomysł na pyszny deser do kawy i herbaty. Swietnie sprawdzi się również jako słodkie …
30 + 80 min łatwy 10 208 kcal -
Quiche z łososiem
Szybka, francuska tarta na słono – quiche z łososiem, szpinakiem i pomidorkami z ricottą. Ten prosty przepis to najlepsza propozycja …
30 + 35 min łatwy 4 915 kcal
Dania z ricottą - przepisy
-
Muszle ze szpinakiem
Muszle ze szpinakiem to najlepszy i bardzo efektywny pomysł na obiad. Koniecznie sprawdź, jak ten prosty przepis sprawi, że na …
20 + 25 min łatwy 4 679 kcal -
Ravioli z ricottą
Ravioli z ricottą to włoski odpowiednik polskich pierogów. W tym wypadku podane są z pysznym i kremowym serkiem, który doskonale …
45 + 20 min łatwy 4 569 kcal -
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą to dobry pomysł na domowy posiłek, a co ważne szybka w wykonaniu potrawa, który idealnie …
90 + 40 min łatwy 5 329 kcal -
Sernik z ricottą
Sernik z ricottą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych domowych deserów. Zachwyca niesamowitą puszystością i nadaje się również dla …
15 + 60 min łatwy 10 343 kcal -
Makaron ze szpinakiem i ricottą
Makaron ze szpinakiem i ricottą to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron można przygotować ze szpinakiem świeżym …
10 + 20 min łatwy 4 -
Ravioli z serem
Ravioli z serem to nic innego jak małe pierożki w wersji wegetariańskiej. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na te pyszności, przepis …
60 + 7 min łatwy 23 88 kcal
-
Ciasto francuskie z łososiem
Ciasto francuskie z łososiem wędzonym jest najlepszą przekąską na imprezę. Potrzebujesz pomysłu na przystawkę? Zobacz jak zrobić ciasto francuskie z …
10 + 25 min łatwy 3 800 kcal -
Makaron z ricottą
Makaron z ricottą to szybkie i proste danie, które przygotujesz w swoim domu dla całej rodziny. Mój prosty przepis powstaje …
30 + 20 min łatwy 4 321 kcal -
Tortellini ze szpinakiem i ricottą
Tortellini ze szpinakiem i ricottą to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczne, domowe tortellini wywodzi się …
90 min łatwy 5 517 kcal -
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
Lasagne ze szpinakiem i ricottą to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszną lasagne możesz podać również na kolację. …
40 + 30 min łatwy 0 -
Tarta z ricottą
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy …
20 + 35 min łatwy 5 386 kcal
-
Naleśniki z ricottą
Nie ma chyba osoby, która nie lubi naleśników. Tradycyjna wersja, którą zna każdy z nas, powstaje z mąki pszennej, z …
20 + 5 min łatwy 6 -
Ciasto z ricottą
Ciasto z ricottą jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, dodatkowo jest zdecydowanie bardziej pulchne niż tradycyjne ciasto. Koniecznie poznaj mój …
20 + 35 min łatwy 6 203 kcal -
Sałatka z ricottą
Sałatka z ricottą to szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa, z którą poradzi sobie każdy. Świeże i delikatne składniki łączą …
20 min łatwy 2 -
Pizza z ricottą
Pizza z ricottą to świetna opcja na smaczny posiłek, który doskonale sprawdzi się dla wszystkich miłośników włoskich dań. To danie, …
25 + 10 min średni 4 361 kcal -
Pączki z ricotty
Pączki z ricotty to doskonała opcja na smaczny i bezproblemowy deser. Robi się je w kilka chwil, a ze względu …
30 + 25 min średni 4 1445 kcal -
Cannelloni z ricottą
Cannelloni z ricottą to niezwykle ciekawa propozycja na osiłek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni. Jest …
45 + 30 min średni 4
-
Tiramisu z ricotty
Tiramisu z ricotty to smaczny deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych deserów, zwłaszcza jeśli są też …
20 min łatwy 4 744 kcal -
Pierogi z ricottą
Pierogi z ricottą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mącznych dań. Połączenie serka ricotta ze szpinakiem i aromatycznym czosnkiem sprawdza …
45 + 20 min łatwy 4 702 kcal -
Lasagne z ricottą
Lasagne z ricottą to doskonały pomysł na ciekawy posiłek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej. Jest …
50 + 30 min średni 4 721 kcal -
Serek ricotta
Serek ricotta to miękki ser, który pierwotnie produkowany był we Włoszech z serwetki, która pozostawała po produkcji serów podpuszczkowych. Domowy …
30 + 20 min łatwy 2 -
Tortelloni
Pyszne, aksamitne tortelloni nadziane ricottą, parmezanem i bazylią możesz zrobić w domu. Włoska kuchnia to Twoja ulubiona? Koniecznie zobacz, jak …
45 + 20 min średni 2 705 kcal
-
Krem z ricotty
Krem z ricotty to doskonały wybór dla wszystkich miłośników kuchennego minimalizmu. Jest smaczny, niezwykle prosty w przygotowaniu, a przy tym …
15 min łatwy 1 -
Szpinak z ricottą
Szpinak z ricottą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych połączeń w kuchni. Tak przygotowany szpinak możesz użyć w kuchni …
15 + 15 min łatwy 2
Dania z ricottą – proste przepisy na dania z serem ricotta
Dania z ricottą cieszą się dość dużą popularnością w Polsce. Mimo że ser produkowany jest oryginalnie we Włoszech, w naszym kraju powstają rozmaite, smaczne potrawy na jego bazie. Jak zrobić dania z ricottą, które zaskoczą rodzinę lub gości? Który pomysł na potrawę z serem ricotta sprawdzi się najlepiej? Sprawdź dobre przepisy na dania z ricottą i naucz się przyrządzać najlepsze potrawy.
Najlepsze przepisy na dania z ricottą – sprawdzone przepisy i pomysły
Wszystko, co warto wiedzieć o serze ricotta
Ser ricotta jest miękkim i niedojrzewającym serem produkowanym we Włoszech. Wytwarza się go z serwatki po serze podpuszczkowym – zwykle z mleka krowiego, koziego lub owczego – po drugim gotowaniu. Ricotta mocno przypomina twaróg, ale nie jest serem solonym. Znajduje się w nim średnio 20-30% zawartości tłuszczu. Niektórzy uważają, że ricotta w smaku jest bardzo delikatna i wręcz rozpływająca się w ustach. Smak sera doskonale komponuje się z wieloma potrawami – zarówno na słono, jak i na słodko. Wielu kucharzy na świecie uważa więc włoski ser za wykwintny produkt podkreślający charakter dań.
Głównym składnikiem ricotty są globulina i albumina – niezwykle ważne dla ludzi białka. Ricottę pozyskać można przy wytwarzaniu innych serów, m.in. mozzarelli. Jeśli mamy dostęp do świeżej ricotty, powinniśmy ją spożyć po kilku dniach od wyprodukowania – nie jest to bowiem zbyt trwały ser. Oczywiście można się spotkać z kilkoma wersjami ricotty, której przydatność do spożycia jest dłuższa (np. solona i wędzona). Warto też pamiętać, że w ricotcie jest więcej wapnia niż w tradycyjnym twarożku. W dodatku znajduje się w niej spora ilość łatwo przyswajalnego białka, dlatego warto włączyć ser do codziennego menu.
Warto również podkreślić, że ricotta bogata jest m.in. w witaminę A, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Znajduje się w niej również sporo selenu zwiększającego odporność organizmu. Ser jest niezwykle „plastyczny”. Można jeść go na zimno np. na kanapce, w towarzystwie warzyw. Można go również zapiekać czy gotować. Miękkim serem nadziewać można pierożki, a także dodawać go do włoskich dań makaronowych. Niektórzy decydują się smażyć z ricotty placuszki na śniadanie lub wypiekać smaczne desery. Możliwości jest wiele – ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.
Makaron ze szpinakiem i ricottą – pomysł na smaczne danie na obiad
Dania z ricottą wbrew pozorom nie są takie trudne w przygotowaniu. Istnieją sprawdzone przepisy na dobre potrawy, które zasmakują całej rodzinie i gościom. Wśród nich mamy przepyszny makaron ze szpinakiem i ricottą, który idealnie nada się na obiad. Pożywne danie przygotujesz z następujących składników: szpinak (może być mrożony), makaron spaghetti, oliwa z oliwek, ser ricotta, cebula, parmezan i przyprawy do smaku.
Najpierw zabierz się za rozmrożenie szpinaku i odciśnięcie nadmiaru wody. Następnie obierz cebulę z łupiny i drobno ją posiekaj. Przeciśnij czosnek przez praskę, po czym podgrzej na patelni oliwę z oliwek. Zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Posól i popieprz do smaku. Smaż całość przez ok.5 minut na średnim ogniu – woda powinna odparować ze szpinaku. Dorzuć ricottę i delikatnie wymieszaj. Na tarce zetrzyj parmezan i wrzuć na patelnię, aby połączył się z resztą składników. Zagotuj w osobnym garnku wodę i wsyp sól. Ugotuj w nim makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przełóż na głęboki talerz i podawaj z aromatycznym sosem na bazie szpinaku z ricottą.
Jak zrobić dania z ricottą? Sprawdzamy najlepsze dania z ricottą
Quiche z łososiem i z serem ricotta
Dania z ricottą są smaczne i pożywne. Jedną z najciekawszych potraw jest szybka, francuska tarta na słono. Określa się ją jako quiche. Aby przygotować danie, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: ciasto francuskie, szpinak, ser ricotta, czosnek, mozzarella, feta, masło, cebula, jajko, pomidorki koktajlowe, łosoś wędzony, skórka z cytryny i przyprawy do smaku.
Najpierw rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż tortownicę ciastem francuskim i piecz z obciążeniem przez 10 minut. Zdejmij obciążenie i dopiecz jeszcze przez ok. 5 minut. Rozpuść masło na patelni. Obraną cebulę pokrój w kostkę – podsmaż na maśle, doprawiając solą. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj na patelnię. Pokrój pomidorki koktajlowe na równe połówki i dorzuć na patelnię. Smaż przez chwilę, po czym dodaj szpinak – duś do momentu aż liście zrobią się miękkie. Wystudź farsz.
Do przestudzonego farszu dodaj ser ricotta, mozzarellę startą na tarce (połówkę) i jajko. Dosyp odrobinę soli – uważaj jednak na ilość, bo feta i łosoś są słone. Dorzuć też pieprz cytrynowy, pieprz czarny i trochę startej z cytryny skórki. Dokładnie wymieszaj całość. Wyłóż farsz na podpieczony spód, równomiernie rozprowadzając całość. Piecz tartę w 180 st. C przez ok. 10 minut, najlepiej z termoobiegiem. Poczekaj jeszcze kilka minut, zanim podasz quiche gościom. Francuska tarta jest idealna zarówno na obiad, jak i pyszną kolację lub nawet śniadanie. W wersji na słodko podawać ją można również na deser (np. z borówkami lub truskawkami). Quiche przez jeden dzień przechowywać można w lodówce.
Najlepsze placuszki z ricotty – jak je przygotować?
Jednym z najciekawszych przepisów na smaczne śniadanie z ricotty są placuszki na bazie właśnie tego sera. Aby je przygotować, należy zaopatrzyć się w kilka składników: mąka pszenna typ 500, ser ricotta, maliny, proszek do pieczenia, cukier, jajko, olej rzepakowy i miód. Przyrządzenie placuszków z ricotty jest bardzo proste, więc z przepisem powinien poradzić sobie nawet amator gotowania.
Najpierw wbij jajka do miski i dosyp cukier. Ubijaj aż powstanie puszysta, biała piana. Następnie przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Zmieszaj wszystko, aż składniki się połączą. Dorzuć ricottę, po czym zmiksuj całość. Dosyp maliny, ostrożnie mieszając. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni, następnie smaż placuszki partiami – powinny się usmażyć na złoto. Najsmaczniejsze są placki polewane miodem. Możesz również podawać danie z dżemem albo syropem klonowym, w zależności od preferencji.