-
Bigos tradycyjny
Polski bigos tradycyjny najczęściej przygotowuje się na święta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić ten pyszny, domowy bigos …
55 + 190 min łatwy 6 607 kcal -
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach to pyszna zupa, którą przygotujesz z podstawowych składników. Podawana z ziemniakami, marchewką, pietruszką i …
20 + 80 min łatwy 9 377 kcal -
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
Wspaniałe gołąbki bez zawijania z piekarnika w sosie pomidorowym podane z ziemniakami tłuczonymi oraz z ogórkiem kiszonym to klasyka gatunku. …
10 + 30 min łatwy 4 309 kcal
Dania z kapusty - przepisy
-
Łazanki z kapustą kiszoną
Łazanki z kapustą kiszoną to klasyka polskiej kuchni. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tradycji. Choć istnieje niezliczona liczba …
20 + 20 min łatwy 4 742 kcal -
Kapusta z grochem i grzybami
Kapusta z grochem i grzybami to doskonały pomysł na wigilijną potrawę. Kapusta w grochem i grzybami to tradycyjne danie spożywane …
10 + 40 min łatwy 8 136 kcal -
Pierogi z mięsem i kapustą
Pierogi z mięsem i kapustą to pyszne, pożywne i sycące danie. Mimo, że jest bardzo proste w przygotowaniu, zaskakuje swoich …
40 + 5 min łatwy 2 1047 kcal -
Kapusta na słodko
Kapusta na słodko to świetny letni dodatek do dań głównych. Jej najważniejszym składnikiem jest młoda kapusta, która z odrobiną cukru …
15 + 30 min łatwy 2 387 kcal -
Fuczki
Fuczki to bieszczadzkie placki z kapusty kiszonej, które niestety są mało popularne w pozostałych regionach Polski. Te wyśmienite placki z …
30 + 20 min łatwy 2 241 kcal -
Paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami to wspaniały pomysł na pyszną przekąskę na imprezę. Są naprawdę łatwe, a ich smak zachwyca …
30 + 25 min średni 4 453 kcal
-
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Pierogi z kapustą i pieczarkami to tradycyjne danie kuchni polskiej, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Pierogi z tego przepisu są …
40 + 20 min łatwy 6 338 kcal -
Bigos z młodej kapusty
Na bigos z młodej kapusty jest prosty przepis, więc nawet ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem, może się …
40 + 45 min łatwy 4 394 kcal -
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie …
20 + 45 min łatwy 12 235 kcal -
Kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniak z młodej kapusty to pomysł na pyszny, letni obiad. Sezon na młodą kapustę trwa stosunkowo krótko, dlatego warto w …
60 min średni 6 254 kcal -
Uszka z kapustą i grzybami
Wigilijny barszczyk czerwony na święta z uszkami, krokietami czy pasztecikami? W każdym domu jest określona tradycja. Zobacz jak zrobić uszka …
60 + 30 min trudny 50 48 kcal
-
Ciapkapusta
Ciapkapusta to bardzo dobry pomysł na tradycyjne śląskie danie na naszym codzienny stole. Smaczna ciapkapusta przypomina ciapkę i nie wygląda …
15 + 40 min łatwy 5 371 kcal -
Kapusta modra
Kapusta modra to tradycyjna, śląska surówka z czerwonej kapusty przyrządzona na ciepło. Wystarczy kilka chwil, by powstał ten smaczny i …
15 + 30 min łatwy 5 120 kcal -
Żeberka w kapuście
Żeberka w kapuście to wspaniały pomysł na pyszny i pożywny posiłek. Sprawdzą się idealnie jako smaczna kolacja, czy sycący obiad. …
30 + 120 min średni 4 719 kcal -
Kotlety z kapusty
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
20 + 30 min łatwy 20 42 kcal -
Kapusta zasmażana z boczkiem
Kapusta zasmażana z boczkiem to idealny dodatek do obiadu. Pasuje do różnego rodzaju mięsa i dobrze uzupełnia obiadowe danie. Taka …
30 + 10 min łatwy 3 303 kcal -
Golonka w kapuście kiszonej
Golonka w kapuście kiszonej jest naprawdę wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników mięsnych dań. To jeden z klasycznych przepisów kuchni polskiej. …
30 + 60 min łatwy 4 832 kcal
-
Zapiekanka gołąbkowa
Zapiekanka gołąbkowa to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają to tradycyjne danie kuchni polskiej, jednak nie mają zbyt dużo czasu …
20 + 60 min łatwy 4 705 kcal -
Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy …
20 + 55 min średni 20 116 kcal -
Karkówka w kapuście
Karkówka w kapuście to danie, które idealnie sprawdzi się jako pomysł na rodzinny obiad. Danie z pewnością zrobi wrażenie na …
30 + 60 min łatwy 6 146 kcal -
Kibiny
Pieczone pierogi z ciasta krucho-drożdżowego z nadzieniem z mięsa baraniego i kapusty to znane, litewskie kibiny. Są niesamowicie smaczne i …
60 + 20 min łatwy 6 846 kcal -
Karmuszka
Karmuszka to pyszna, sycąca zupa wywodząca się z Warmii i Mazur. Składa się z mięsa ugotowanego z fasolą i kapustą. …
20 + 90 min łatwy 8 533 kcal
-
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Pyszna, bardzo pożywna i sycąca zupa jaką jest barszcz ukraiński z czerwonej fasoli to fajny pomysł na obiad. Wypróbuj tego …
30 + 60 min łatwy 10 161 kcal -
Gołąbki z ryżem
Pyszne gołąbki z ryżem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
90 + 60 min łatwy 6 108 kcal -
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską to idealna propozycja na sałatkę przygotowaną na spotkania rodzinne i ze znajomymi. W …
30 + 15 min łatwy 10 311 kcal -
Szczi
Najlepsza rosyjska zupa szczi – musisz jej spróbować. Z dodatkiem mięsa oraz z grzybami jest sprawdzonym przepisem na sycącą i …
30 + 60 min łatwy 8 193 kcal -
Zapiekanka z kapustą kiszoną
Dziś prezentujemy przepis na zapiekankę z kapustą kiszoną. To szybkie danie powstaje z zaledwie kilku składników, ale mimo to, to …
20 + 70 min łatwy 4 346 kcal -
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
Gołąbki uznaje się za danie wywodzące się z rejonów Europy Środkowej i Wschodniej, ze względu na dużą uprawę kapusty w …
30 + 40 min łatwy 8 294 kcal
-
Kaszanka z kapustą kiszoną z grilla
Jeśli nie wyobrażasz sobie wakacji bez grilla, a grilla bez kaszanki to znaczy, że jesteś w dobrym miejscu! Znasz już …
30 min średni 1 1215 kcal -
Bigos z boczniakami
Bigos z boczniakami to wspaniała alternatywa dla klasycznej wersji tego dania. Bez dodatku mięsa bigos nie jest już tak ciężkostrawny, …
20 + 45 min łatwy 4 174 kcal -
Bigos ze śliwkami
Bigos ze śliwkami to świetny pomysł na pyszny bigos z mięsem. Najlepszy bigos to ten łączący w sobie kapustę kiszoną …
20 + 60 min łatwy 5 346 kcal -
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Pieczone w piekarniku gołąbki z kaszą jaglaną z mięsa mielonego są pyszne i zdrowe. To fantastyczny pomysł na coś dobrego …
35 + 80 min średni 8 222 kcal -
Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika
Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Dobre gołąbki w miękkiej młodej kapuście …
30 + 120 min łatwy 10 436 kcal -
Bigos do słoika
Bigos do słoika jest doskonałym sposobem na przechowanie tego smacznego i aromatycznego dania na dłużej. Całość jest smaczna, szybka i …
60 + 60 min trudny 8 -
Pierogi z kapustą
Pierogi z kapustą to doskonała propozycja na pyszny obiad. Jarskie pierogi możesz podać podczas świątecznej kolacji. Przepis na pierogi z …
30 + 30 min łatwy 10 586 kcal -
Pierogi z kapustą i grzybami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami to jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz sprawdzony przepis na pyszne …
30 + 240 min średni 80 39 kcal -
Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana to świetny dodatek do każdego drugiego dania, który sprawia, że całość od razu smakuje lepiej. To idealny pomysł …
15 + 50 min łatwy 4 114 kcal -
Kapusta z grochem
Ta pyszna kapusta z grochem jest łatwa do przygotowania, więc nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem, możesz …
20 + 100 min łatwy 5 213 kcal -
Bigos z kiszonej kapusty
Pyszny bigos z kiszonej kapusty to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
120 + 90 min łatwy 4 528 kcal -
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami to jedna z najpopularniejszych, polskich zup. Znany jest w szczególności w kuchni góralskiej, …
30 + 90 min średni 8 487 kcal -
Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami kojarzy się głównie z wigilią bożego narodzenia. U mnie w domu taka kapusta była robiona praktycznie tylko …
25 + 45 min łatwy 6 107 kcal -
Kapusta wigilijna
Dobra, postna kapusta wigilijna to potrawa przygotowywana najczęściej podczas świąt. Pyszny bigos z grzybami bez mięsa to jedna z bardziej …
15 + 90 min łatwy 4 261 kcal -
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
Pyszny, prosty przepis na kapuśniak z kwaśnej kapusty z ziemniakami, marchewką i cebulą. Ta dobra zupa gotowana jest na wywarze …
20 + 120 min łatwy 8 411 kcal -
Kapusta kiszona zasmażana
Pyszna kapusta kiszona zasmażana to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 30 min łatwy 6 94 kcal -
Knysza
Knysza to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Nazwa knysza kryje w sobie domowej roboty kebab w …
20 + 20 min łatwy 8 577 kcal -
Łazanki z kapustą
Łazanki z kapustą to wspaniały przepis, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom diety roślinnej. To idealne danie na …
20 + 20 min łatwy 4 620 kcal -
Gołąbki z kapusty włoskiej
Gołąbki z kapusty włoskiej są bardzo popularne w naszym kraju. Można je przygotować z mięsem lub z warzywami. Bardzo często …
60 + 110 min średni 8 330 kcal -
Golonka w kapuście
Golonka to danie wywodzące się z kuchni niemieckiej, szczególnie rozpowszechnione w kuchni bawarskiej. W kuchni polskiej, golonka to tradycyjne danie …
30 + 170 min łatwy 2 876 kcal -
Łazanki z kapustą i grzybami
Łazanki z kapustą i grzybami, to pomysł na wspaniały posiłek pełen smaku. Sprawdzi się idealnie na obiad czy kolacje. Łazanki …
20 + 40 min łatwy 4 678 kcal -
Gołąbki z kapusty pekińskiej
Gołąbki z kapusty pekińskiej to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji tego dania. Kapusta pekińska sprawia, że danie smakuje podobnie, choć …
30 + 60 min średni 4 279 kcal -
Kapuśniak na żeberkach
Kapuśniak na żeberkach jest bardzo kwaśną zupą, choć nie tak bardzo, jak kwaśnica. Często to właśnie te dwa dania są …
45 + 120 min łatwy 6 734 kcal -
Krokiety z kapustą
Krokiety z kapustą to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników kuchni polskiej. Są proste, a przy okazji naprawdę ciekawe. Super na …
40 + 20 min łatwy 8 413 kcal
Dania z kapusty – pomysły i przepisy na dania z kapusty białej i czerwonej
Dania z kapusty są bardzo smaczne i zdrowe. Z kapusty możemy przygotować smaczny obiad, surówkę lub ukisić ją na zimę. Jest to doskonałe warzywo, z którego możemy przygotowywać dania w swojej kuchni przez cały rok. W kuchni polskiej najczęściej gości kapusta biała oraz czerwona. Z kapusty możesz przygotować smaczny farsz na pierogi, kapustę zasmażana, gołąbki lub bigos. Większość dań wigilijnych wykonana jest z dodatkiem kapusty. W artykule tym dowiesz się jakie właściwości ma kapusta (biała oraz czerwona), jakie są jej rodzaje oraz jak możesz wykorzystać je w kuchni - czyli poznasz praktyczne przepisy.
Właściwości kapusty w kuchni i dla zdrowia
Kapusta – krótki opis warzywa
Kapusta jest warzywem, który pochodzi z rodziny kapustowatych. W Europie oraz Azji istnieje jej około 40 gatunków. Kapusta posiada wiele zastosowań w kuchni – ponieważ można ją przygotować w postaci surowej, gotowanej, smażonej oraz pieczonej. Odmiany kapusty różnią się między sobą wyglądem, okresem wegetacji oraz wielkością główki. W artykule tym skupimy się na opisie kapusty białej oraz czerwonej.
Zastosowanie kapusty w kuchni
Najpopularniejsza w kuchni polskiej jest bez wątpienia kapusta biała, którą można wykorzystać w postaci surowej do przygotowania surówek oraz sałatek (np. sałatki colesław). Dodatkowo kapustę surową można wykorzystać do przygotowania wielu dań jednogarnkowych z dodatkiem innych warzyw. Młoda kapusta doskonale sprawdzi się do przygotowania gołąbków. Dodatkowo z kapusty możemy przygotować smaczną zupę. Na bazie kapusty możemy przygotować wiele różnych dań w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej.
Kapustę możemy również ukisić i przechowywać przez okres zimy. Taka kapusta doskonale sprawdzi się do przygotowania farszu do pierogów lub krokietów. Jest to również doskonały dodatek do tradycyjnego polskiego bigosu. Poszatkowana kapusta kiszona z dodatkiem startej na tarce marchewki świetnie sprawdzi się jako surówka (np. jako dodatek do ryby).
Kapusta czerwona z kolei jest wykorzystywana przede wszystkim do przygotowania sałatek oraz surówek. W Wielkopolsce tradycyjnie kapusta czerwona jest gotowana razem z jabłkami i cebulą, następnie dodaje się do niej rodzynki i przyprawy korzenne, aby zaserwować ją z dodatkiem ziemniaków oraz kaczki. Na Śląsku z kolei kapusta czerwona przygotowywana jest razem z boczkiem oraz cebulą i przyprawami. Kapusta na Śląsku podawana jest jako dodatek do klusek oraz rolady. Gdy masz wątpliwości co zrobić na obiad dla całej rodziny to koniecznie wypróbuj jednego z naszych przepisów.
Kapusta biała i czerwona - skład i właściwości prozdrowotne
Kapusta jest warzywem, który posiada niską wartość kaloryczna, dlatego chętnie wykorzystywana jest w diecie redukcyjnej. Dodatkowo znajdziemy w niej witaminą C, niektóre witaminy z grupy B, witaminy A, witaminę E oraz witaminę K. Jeśli chodzi o składniki mineralne to kapusta jest źródłem wapnia, magnezu, potasu oraz żelaza.
Osoby które zmagają się z chorobami tarczycy powinny zwrócić szczególną uwagę na obecność kapusty w ich diecie. Jest to spowodowane faktem, że kapusta jest źródłem goitrogenów, czyli substancji wolotwórczych, które utrudniają wchłanianie się jodu z posiłków, co może skutkować niedoborem tego składnika mineralnego w diecie. Jod jest składnikiem pokarmowym, który jest niezbędny do produkowania hormonów tarczycy.
Kapusta czerwona, poza składnikami charakterystycznymi dla kapusty białej, posiada również antocyjany, którym zawdzięcza swoją barwę. Składniki te zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników w naszym organizmie i przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się.
Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem witaminy C oraz „zdrowych” bakterii. Składniki te przyczyniają się do wzmocnienia systemu odpornościowego naszego organizmu. Kapusta kiszona jest również doskonałym źródłem wapnia oraz potasu. Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa i zawiera dużo większe ilości witaminy C niż kapusta surowa. Odpowiednia podaż tej witaminy jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli okresie jesienno-zimowym.
Przykładowe dania z kapusty i ich krótki opis
Bigos
Bigos to tradycyjne, proste danie kuchni polskiej, litewskiej oraz białoruskiej. Podstawą tej staropolskiej potrawy jest kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięs, grzyby suszone, śliwki suszone, cebula oraz przyprawy. Bigos można również przygotować ze świeżej kapusty białej. Bigos im dłużej duszony tym lepszy, to dlatego im częściej podgrzewamy potrawę tym staje się ona smaczniejsza. Dodatkowo bigos można podlać czerwonym winem wytrawnym, to dodatkowo wzbogaci jego smak. Można dodać do niego również miód. Jest to danie, które możemy przygotować w wersji wegańskiej, wegetariańskiej oraz tradycyjnej. Bigos najlepiej smakuje na ciepło.
Kapuśniak
Kapuśniak jest zupą, którą przygotowuje się na wywarze mięsnym (najczęściej z boczku wędzonego lub żeberek) z dodatkiem poszatkowanej kapusty oraz warzyw. Kapuśniak jest zupą znaną w kuchni polskiej, słowackiej oraz ukraińskiej. Na Pomorzu możemy wyróżnić szarpak (czyli kapuśniak przygotowany z kapusty kiszonej) lub parzybrodę (jeżeli do przygotowania kapuśniaku użyjemy kapusty świeżej).
Kwaśnica
Jest to tradycyjne, proste danie kuchni góralskiej. Zupę przygotowuje się na bazie kapusty oraz mięsa. Spożywa się ją zwykle z dodatkiem osobno ugotowanych ziemniaków lub chleba. Kwaśnica, jak sama nazwa wskazuje, powinna być zupą kwaśną. Nie powinno się dodawać do niej jarzyn, ponieważ wtedy powstanie kapuśniak a nie kwaśnica.
Krokiety
Krokiety to danie, które przygotowuje się z naleśnika z farszem w postaci rolady. Najprostszym farsz do krokietów jest farsz z kiszonej kapusty z dodatkiem cebuli. Farsz ten rozsmarowuje się na wcześniej przygotowane naleśniki, następnie naleśniki się zawija, obtacza w jajku i bułce tartej a następnie smaży na rozgrzanym oleju. Farsze do krokietów mogą być różne: z kapustą i grzybami, z mięsem, z mięsem i kapustą, z mięsem i grzybami, z pieczarkami i serem żółtym, itp.
Gołąbki
Gołąbki to rodzaj potrawy, w której farsz z ryżu i mięsa mielonego wieprzowego zawijamy w ugotowane liście białej kapusty. Gołąbki można przygotować również z kaszą, mięsem drobiowym albo w wersji wegańskiej – bezmięsnej. Gołąbki stanowią wspaniały dodatek do dania głównego i doskonale smakują z dodatkiem sosu pomidorowego oraz ziemniaków.
Kapusta z grochem
Kapusta z grochem to tradycyjna polska potrawa, którą najczęściej podaje się podczas kolacji wigilijnej. Danie to składa się jedynie z grochu, kapusty kiszonej oraz przypraw. Kapustę z grochem można podać okraszoną dodatkowo smalcem lub słoniną. Kapusta z grochem najlepiej smakuje na ciepło.
Coleslaw
Coleslaw to prosta surówka obiadowa, składająca się w głównej mierze z poszatkowanej białej kapusty. Dodatkowo można do niej dodać marchewkę, jabłko, ananasa czy pora. Sosem używanym do spojenia składników najczęściej jest majonez, ale można go zastąpić również maślanką, musztardą lub octem. Surówkę tą przyprawia się dowolnymi przyprawami oraz ziołami. Istnieje wiele odmian surówki coleslaw, jednak możemy ją zakwalifikować jako potrawa zdrowa, ponieważ zawiera szereg witamin i składników mineralnych.