-
Pierś z kaczki
Pierś z kaczki to wyśmienite danie w kuchni polskiej, które gości w niej od wielu lat. Danie wykwintne, szlachetne i …
5 + 15 min łatwy 2 390 kcal -
Kaczka nadziewana jabłkami
Kaczka nadziewana jabłkami to świetny pomysł na wykwintny posiłek, który pozwoli na oczarowanie wszystkich gości. Choć wykonanie tego dania wydaje …
45 + 120 min średni 8 603 kcal -
Udka z kaczki z jabłkami
Udka z kaczki z jabłkami to pomysł na naprawdę pyszny i wykwintny obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się na …
20 + 80 min łatwy 2 412 kcal
Dania z kaczki - przepisy
-
Pieczone piersi z kaczki
Pieczone piersi z kaczki to pyszne i soczyste mięso, które przygotujesz sam w Twoim domu i nie zajmie Ci to …
60 + 60 min łatwy 4 338 kcal -
Kaczka pieczona w rękawie
Kaczka pieczona w rękawie to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o tym …
60 + 60 min łatwy 6 482 kcal -
Kaczka nadziewana
W polskiej kuchni jest wiele przepisów, po które sięgamy szczególnie w święta. Większość z nich dotyczy kolacji wigilijnej lub śniadania …
180 + 120 min łatwy 8 562 kcal -
Pasztet z kaczki
Prosty pasztet z kaczki to doskonała propozycja na smaczny dodatek do pieczywa. Francuski pasztet domowej roboty z pieczonej kaczki doskonale …
15 + 50 min łatwy 10 428 kcal -
Kaczka po chińsku
Kaczka po chińsku to połączenie niezwykle delikatnego mięsa z dużą porcją świeżych warzyw. Od teraz nie musisz wychodzić do restauracji, …
20 + 30 min łatwy 5 248 kcal -
Pierś z kaczki w pomarańczach
Pierś z kaczki w pomarańczach jest pomysłem na naprawdę świetny i bardzo uroczysty posiłek. Choć po kaczkę nie sięga się …
20 + 30 min łatwy 3 676 kcal
-
Pieczone udka z kaczki
Kaczka to jedno z wykwintnych dań znanych w kuchni polskiej. Kaczka pieczona z jabłkami była staropolskim przysmakiem. Obecnie znanych jest …
10 + 90 min łatwy 3 275 kcal -
Confit
Confit to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Francuski sposób gotowania w tłuszczu pozwoli przygotować bardzo soczyste …
15 + 150 min łatwy 4 872 kcal -
Pierś z kaczki z żurawiną
Pierś z kaczki z żurawiną to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Kaczka jest rodzajem mięsa dość rzadko jadanym w naszych …
10 + 25 min średni 2 523 kcal -
Kaczka po tajsku
Kaczka po tajsku jest naprawdę niezwykłym pomysłem na pyszne i ciekawe danie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom azjatyckich …
20 + 30 min łatwy 4 384 kcal -
Gulasz z żołądków kaczych
Gulasz z żołądków kaczych to przysmak, który nieczęsto gości na stole. To dlatego, że podroby nie cieszą się zbyt dużą …
20 + 65 min łatwy 4 367 kcal
-
Wątróbka z kaczki
Wątróbka z kaczki to świetny pomysł na obiad. Idealnie komponuje się z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. Wątróbka wychodzi …
20 min średni 3 182 kcal -
Kaczka z jabłkami i żurawiną
Kaczka z jabłkami i żurawiną to danie, które przygotowywane jest najczęściej na Święta. Ta pyszna pieczona kaczka wspaniale smakuje ze …
15 + 120 min łatwy 5 409 kcal -
Pierś z kaczki w sosie
Pyszna i soczysta pierś z kaczki w sosie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, …
30 + 60 min łatwy 4 258 kcal -
Sałatka z kaczką
Sałatka z piersią kaczki może być podana jako przystawka lub osobne danie. Nadaje się zarówno na imprezę ze znajomymi, jak …
40 + 10 min średni 3 499 kcal -
Kaczka nadziewana farszem mięsnym
Taka kaczka nadziewana farszem mięsnym to pyszny pomysł na dobre danie na obiad albo na święta. Miękkie mięso i chrupiąca …
30 + 120 min łatwy 10 780 kcal -
Pierś z kaczki pieczona w rękawie
Pyszna pierś z kaczki pieczona w rękawie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
30 + 60 min łatwy 4 273 kcal
-
Smażona pierś z kaczki
Smażona pierś z kaczki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna i soczysta pierś z kaczki smażona na …
20 + 25 min łatwy 5 246 kcal -
Pierś z kaczki z piekarnika
Pyszna pierś z kaczki z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
15 + 40 min łatwy 4 273 kcal -
Filet z kaczki
Filet z kaczki to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Pyszny, soczysty filet doskonale smakuje z dodatkiem upieczonych ziemniaków oraz …
30 + 25 min łatwy 3 814 kcal -
Rillettes z kaczki
Rillettes z kaczki to bardzo dobry pomysł na pyszne smarowidło do chleba dla całej rodziny. Tradycyjne Francuskie smarowidło przygotować można …
10 + 180 min łatwy 10 390 kcal -
Ramen z kaczki
Ramen z kaczki jest wspaniałym pomysłem na ciekawą zupę. Ten smaczny i aromatyczny wywar można podawać na kolację, czy obiad …
45 + 50 min łatwy 8 589 kcal
-
Kaczka po pekińsku
Chrupiąca, pieczona i bardzo pyszna kaczka po pekińsku to potrawa wykwintna, wymagająca czasu na jej przygotowanie, jednakże zdecydowanie warto ją …
60 + 115 min trudny 6 871 kcal -
Kaczka pieczona
Kaczka pieczona jest idealnym pomysłem na wyśmienity posiłek dla całej rodziny. Mięso jest niesamowicie miękkie i delikatne, rozpływa się w …
20 + 120 min średni 8 632 kcal -
Kaczka z jabłkami
Kaczka z jabłkami to najbardziej popularny i najczęściej wykorzystywany sposób na przyrządzenie tego mięsa. Co prawda, kaczkę zdecydowanie częściej jada …
20 + 150 min średni 5 894 kcal -
Kaczka pieczona z jabłkami
Kaczka pieczona z jabłkami to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o tym …
60 + 120 min łatwy 6 569 kcal -
Rosół z kaczki
Rosół z kaczki to ciekawa alternatywa, dla tradycyjnego polskiego rosołu przygotowywanego najczęściej na mięsie drobiowym z kurczaka, ewentualnie z dodatkiem …
15 + 190 min łatwy 10 558 kcal -
Pierś z kaczki pieczona
Pyszna pierś z kaczki pieczona to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
15 + 30 min łatwy 4 273 kcal
-
Kaczka pieczona z jabłkiem
Kaczka pieczona z jabłkiem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Kaczka faszerowana jabłkami świetnie sprawdzi się podana jako …
30 + 120 min łatwy 4 550 kcal -
Kaczka faszerowana
Kaczka faszerowana to doskonały pomysł na pyszny obiad. Soczysta kaczka z piekarnika z farszem to danie, które zachwyci twoich gości. …
30 + 120 min łatwy 8 598 kcal -
Kaczka w pomarańczach
Kaczka w pomarańczach to pomysł na naprawdę pyszne i delikatne mięso z odrobiną słodyczy. To przepis idealnie nadający się na …
30 + 120 min średni 8 625 kcal -
Pierś z kaczki z jabłkami
Pyszna pierś z kaczki z jabłkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
15 + 60 min łatwy 4 165 kcal -
Kaczka pieczona faszerowana
Kaczka pieczona faszerowana to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepsza kaczka świetnie sprawdzi się podana podczas …
30 + 90 min łatwy 4 594 kcal -
Kaczka z jabłkiem i żurawiną
Kaczka z jabłkiem i żurawiną to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o …
60 + 120 min łatwy 4 481 kcal -
Udka z kaczki pieczone w rękawie
Udka z kaczki pieczone w rękawie to doskonała opcja na naprawdę pyszny dodatek do obiadu, czy kolacji. Są bardzo delikatne, …
45 + 90 min średni 2 -
Kaczka w jabłkach
Kaczka w jabłkach to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Kaczka faszerowana pieczona w całości świetnie sprawdzi …
60 + 135 min średni 5 -
Kaczka duszona w garnku
Kaczka duszona w garnku to wspaniały pomysł na smaczny dodatek do obiadu. Jest delikatna, chrupiąca i naprawdę aromatyczna. Skorzystaj z …
30 + 50 min łatwy 2 475 kcal -
Kaczka podwędzana w liściach herbacianych
Kaczka podwędzana w liściach herbacianych to bardzo znane w Chinach danie. Przygotowuje się je na bazie mięsa kaczki. Można przygotować …
10 + 30 min łatwy 2 -
Kaczka po tonkińsku
Kaczka po tonkińsku to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o tym przepisie …
30 + 120 min łatwy 4 530 kcal -
Pierś z kaczki smażona
Jak zrobić pierś z kaczki smażoną na obiad? Poznaj nasz przepis, dzięki któremu przygotujesz wykwintne, domowe danie na każdą okazję. …
20 min średni 1 506 kcal -
Marynata do kaczki
Marynata do kaczki to doskonały dodatek, który wspaniale wpływa na kruchość smak mięsa. Do przygotowania wystarczy tylko kilka podstawowych składników …
20 min łatwy 1 564 kcal -
Sos do kaczki
Pyszny sos do kaczki ma jedno, najważniejsze zadanie- ma wzbogacić mięso o dodatkowy aromat. Idealnie sprawdzi się na danie świąteczne. …
10 + 15 min łatwy 1 249 kcal -
Solanka do kaczki
Solanka do kaczki to doskonały pomysł na marynowanie mięsa. Tradycyjna solanka jest najlepsza do przygotowania pysznej kaczki pieczonej. Prosty przepis …
10 min łatwy 1 1117 kcal -
Farsz do kaczki
Pieczona kaczka z aromatycznym nadzieniem to pomysł na smaczny, wykwintny, domowy obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się na różne …
25 min łatwy 1 -
Marynata do udek z kaczki
Jeśli znudził Ci się tradycyjny kurczak, koniecznie postaw na kaczkę. Marynata do udek z kaczki z całą pewnością odmieni Twój …
20 min łatwy 3 157 kcal -
Nadzienie do kaczki
Nadzienie do kaczki to doskonały pomysł na farsz do kaczki pieczonej w domu. Farsz możesz wykorzystać także do przygotowania krokietów …
30 min łatwy 1
Dania z kaczki – propozycje przygotowania kaczki na różne sposoby
Dania z kaczki nie są popularne w Polsce, mimo że kaczka uchodzi za jeden z najbardziej szlachetnych rodzajów mięsa drobiowego. Dlaczego warto przyrządzać kaczkę na obiad w całości? Jakie właściwości ma mięsko z kaczki? Kto powinien uważać z jedzeniem tego rodzaju drobiu i dlaczego nie wolno spożywać kaczki w nadmiernej ilości? Poznaj najlepsze przepisy na proste potrawy z pieczonej piersi kaczki!
Dania z kaczki – sprawdź proste i smaczne przepisy na mięsko z kaczki
Czy kaczka to zdrowe mięso? Warto jeść mięso z kaczki?
Na samym początku należy zaznaczyć, że mięso z kaczki jest wysokokaloryczne. Oznacza to, że jest ono o wiele tłustsze niż inne rodzaje drobiu, np. kurczak czy indyk. Jeśli więc chcesz przyrządzić kaczkę, najlepszą jej częścią do obróbki są piersi – w 100 g mają ok. 150 kcal, oczywiście bez skórki. Mimo wysokiej kaloryczności, mięsa z kaczki nie należy całkiem przekreślać! Zawiera ono bowiem bardzo dużo cennego dla organizmu białka. Niestety, tutaj również mamy mały „haczyk”. Oprócz białka w mięsie jest też spora dawka tłuszczu, a więc kaczka jest mięsem ciężkostrawnym. Dietetycy podkreślają, że w całości kaczki znajduje się ponad 30% tłuszczu – to naprawdę sporo.
Czy wobec tego kaczka jest zdrowym mięsem? Opinie są podzielone. Tłuszcz w kaczce może i jest lepszy niż np. w czerwonym mięsie, jednak jest go bardzo dużo. Właśnie dlatego kaczki na pewno nie można uznać za mięso dietetyczne. Jedzona od czasu do czasu kaczka to świetny pomysł na obiad! Nie powinno się jednak spożywać jej zbyt często, bo może być szkodliwa dla zdrowia – zwłaszcza że jedzona regularnie mocno podnosi zły cholesterol. Czy w kaczce nie znajdziemy zatem żadnych cennych wartości odżywczych? Otóż wbrew pozorom, jest ich kilka! W mięsie z kaczki mamy m.in. magnez, żelazo, potas, fosfor oraz witaminę A i witaminy z grupy B.
Ciekawostki na temat kaczki. Czy o tym wiedzieliście?
- Produkcja mięsa z kaczki wzrasta nawet o 50% każdego roku, ponieważ kaczka robi się na świecie coraz popularniejsza.
- Najwięcej kaczek spożywa się w Szwecji, Litwie oraz w Niemczech.
- W Polsce mięso z kaczki to zaledwie 1% całego rynku drobiu. W naszym kraju po kaczkę sięga się wyłącznie okazjonalnie, gdyż mięso to jest bardzo drogie.
- Polacy zaczęli przyrządzać kaczkę jako potrawę kulinarną na przełomie XI / XIII wieku.
- Charakterystycznym przepisem tradycyjnej polskiej kuchni jest kaczka pieczona w jabłkach.
- Regionalnym daniem Polski jest „kaczka po pomorsku” z Kaszub, która w 2006 roku trafiła na Listę produktów tradycyjnych.
- Najbardziej znane światu potrawy z kaczki są chińskie. Kto z nas nie kojarzy bowiem kaczki pekińskiej albo w pięciu smakach?
- Kaczka uznawana jest za najbardziej szlachetny rodzaj mięsa drobiowego.
- Podczas pieczenia kaczki nie wolno jej nakłuwać, ponieważ może stracić soki i wówczas zrobi się sucha. Zdecydowanie lepiej pociągnąć za skrzydełko – gdy będzie luźne i będzie się nieco poruszało, kaczkę można już wyjąć.
- Kaczka to tłuste, lecz niezbyt wydajne mięso. Półtorakilogramową kaczką najedzą się dwie, maksymalnie trzy osoby.
Pomysł na dania z kaczki. Zobacz, co zrobić na obiad z pieczonej kaczki!
Najsmaczniejsze potrawy z kaczki. Proste przepisy na kacze mięso
Kto powiedział, że jedzenie kaczki pekińskiej lub nadziewanej jabłkami to jedyne możliwości na obiad? Przepisów na kaczkę jest o wiele więcej, a więc należałoby się im przyjrzeć z bliska. Oto kilka ciekawych przepisów na dania z kaczki, które warto znać.
- Piersi kaczki z chrupiącą skórką –
doskonałe danie obiadowe, które zastąpi tradycyjne ziemniaczki ze schabowym.
Piersi kaczki najlepiej smakować będą zamarynowane w miodzie. To właśnie dzięki
niemu skórka będzie chrupać, gdyż miód się na niej karmelizuje i rumieni.
-
Kaczka z żurawiną – zamiast kaczki
nadziewanej jabłkami, warto wypróbować przepis na kaczkę z żurawiną świeżą,
bądź suszoną. Mięso świetnie smakuje polane również domowym sosem żurawinowym,
który doskonale podkreśla potrawę i nadaje jej wyrazistości.
-
Kaczka w pomarańczach – jest to
jedno z najbardziej znanych dań, które jada się we Francji. Kaczkę w
pomarańczach można piec w całości, choć alternatywną wersją dania są również
piersi zapiekane w pomarańczowym sosie. Mięso najlepiej podawać z miodem oraz
imbirem.
-
Confit z kaczki – kaczkę
konserwuje się, a w tym przypadku marynuje w soli. Następnie gotuje się ją
powoli w tłuszczu. Danie pochodzi z Francji i uchodzi za jedną z najlepszych
francuskich potraw. Mięso z kaczki w postaci confitu jest bardzo miękkie i
można je długo przechowywać w lodówce, dzięki wytopionemu tłuszczowi.
-
Kaczka z sosem śliwkowym –
doskonale smakuje podawana z kluskami śląskimi oraz kapustą czerwoną. Mięso
najlepiej pokroić w plastry, oczywiście już po upieczeniu się kaczki.
- Sataye z piersi kaczki – to malajsko-indonezyjskie danie, na które składa się mięso nadziewane na bambusowe patyczki. Takie sataye grilluje się nad ogniskiem i podaje z ostrymi sosami. W Azji zazwyczaj spożywa się sataye z jagnięciny, wołowiny albo kurczaka. W Polsce alternatywną i równie smaczną wersją będzie danie z mięsem kaczki.
Warto wiedzieć…
Pieczenie albo smażenie kaczki sprawia, że wycieka z niej spora ilość tłuszczu, którego kacze mięso ma – jak już się dowiedziałeś – potężną ilość. Pamiętaj jednak, że tego tłuszczu wcale nie trzeba wyrzucać! Można go zamknąć w pojemniku i przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Jako że to nasycony tłuszcz zwierzęcy, ma świetną wytrzymałość termiczną i nadaje się do smażenia innych potraw (np. kurczaka na obiad). Z tłuszczu zebranego podczas pieczenia kaczki można przyrządzić również smalec, który – jedzony sporadycznie i z umiarem – z powodzeniem zastąpi wędlinę czy pasztet na kromce chleba.