-
Fasolka szparagowa z bułką tartą
Bardzo prosty i smaczny przepis na fasolkę z bułką tartą. Trzy proste składniki i masz przepyszne, wiosenne danie. Ten przepis …
25 min łatwy 4 491 kcal -
Zupa wiosenna
Zupa wiosenna z ziemniakami to doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna i łatwa zupa jarzynowa stanowi świetny …
25 + 40 min łatwy 5 208 kcal -
Zupa krem z fasolki szparagowej
Zupa krem z fasolki szparagowej to świetna alternatywa na lunch lub ciepłą przekąskę w ciągu dnia. Zupę krem możesz przygotować …
10 + 20 min łatwy 4 129 kcal
Dania z fasolki szparagowej - przepisy
-
Fasolka szparagowa z jajkiem
Fasolka szparagowa z jajkiem to idealny pomysł na wakacyjne danie. Gdy chcesz zjeść coś pysznego na obiad, a nie chcesz …
15 + 15 min łatwy 2 206 kcal -
Fasolka szparagowa po bretońsku
Fasolka szparagowa po bretońsku to sycące danie z dodatkiem boczku i kabanosów. Całość ugotowana w słodkim, pomidorowym sosie jest niezwykle …
20 + 40 min łatwy 10 372 kcal -
Leczo z fasolki szparagowej
Leczo z fasolki szparagowej to pomysł na pyszny, zdrowy, wegański posiłek dla całej rodziny. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnego, mięsnego …
30 min łatwy 2 395 kcal -
Fasolka szparagowa po wietnamsku
Fasolka szparagowa po wietnamsku idealnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań obiadowych ale także jako lunch czy przekąska w …
10 + 20 min łatwy 2 91 kcal -
Sałatka z fasolki szparagowej
Szybka, smaczna i bardzo zdrowa sałatka z fasolki szparagowej. Lekki, pożywny posiłek, który ma moc składników odżywczych i zapewni mnóstwo …
25 min łatwy 5 206 kcal -
Sałatka z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków
Kilka składników, chwila czasu i powstaje sałatka na przykład na grilla czy na obiad jako smaczny dodatek. Bardzo zdrowa, lekka …
20 min łatwy 1 606 kcal
-
Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka
Pyszna sałatka z gotowaną fasolką szparagową z tuńczykiem, jajkiem i innymi pysznymi dodatkami. Z przypieczonymi tostami z chleba jest to …
20 min łatwy 6 143 kcal -
Zapiekanka z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym
Pyszna zapiekanka makaronowa z fasolki szparagowej oraz mięsa mielonego to genialny pomysł na obiad. Wszystko to z sosem pomidorowym, pokryte …
30 + 30 min łatwy 6 593 kcal -
Zapiekanka z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami
Zapiekanka z fasolką szparagową z ziemniakami oraz z kiełbasą i to otulone sosem beszamelowym to pyszny i prosty przepis na …
30 + 60 min łatwy 6 415 kcal -
Zupa z fasolki szparagowej z serkiem topionym
Zupa z młodej fasolki szparagowej z serkiem topionym jest po prostu genialna. Kilka prostych składników, łatwe wykonanie i pyszne, wiosenno-letnie …
40 min łatwy 10 101 kcal -
Zupa z żółtej fasolki szparagowej
Fantastyczna zupa idealna na wiosnę i lato, gdy sezon na fasolkę szparagową i młode ziemniaczki jest w pełni. Pyszna, aromatyczna …
40 min łatwy 6 184 kcal
-
Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej
Pięknie wyglądająca, pyszna zielona zupa krem z zielonej fasolki szparagowej. Podana z chrupiącymi grzankami oraz natką pietruszki i koperkiem – …
30 min łatwy 6 135 kcal -
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
Znakomity sposób na przygotowanie fasolki szparagowej? Makaron spaghetti z fasolką szparagową z kurczakiem i zielonym pesto – pyszny, zdrowy obiad …
30 min łatwy 2 672 kcal -
Makaron z fasolką szparagową z tofu i sosem pomidorowym
Sałatka makaronowa złożona z fasolki szparagowej, sosu z pomidorami oraz tofu a to wszystko posypane orzeszkami pinii – bardzo zdrowe, …
30 min łatwy 2 673 kcal -
Zapiekanka z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami
Hit – pyszna ziemniaczana zapiekanka z fasolką szparagową, boczkiem oraz z ziemniakami. Znakomita w smaku, ma śmietankowy sos i super …
30 + 40 min łatwy 4 589 kcal -
Surówka z fasolki szparagowej i jabłka
Przepis na tę surówkę jest wyśmienitą inspiracją jako dodatek do obiadu bądź do grilla. Jest to przepis oparty o fasolkę …
10 min łatwy 6 83 kcal -
Bozbasz
Bardzo sycący, pełny mięsa i warzyw – ten gulasz ormiański zwany bozbasz, skutecznie Cię nasyci. Prosty, pełny smaku posiłek, który …
25 + 180 min łatwy 4 561 kcal
-
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad bez mięsa, w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Mój przepis na …
10 + 20 min łatwy 2 137 kcal -
Fasolka szparagowa na parze
Fasolka gotowana na parze to jeden z klasyków kuchni wiosenno letniej. Zarówno żółta, jak i zielona fasolka mogą być ugotowana …
10 + 20 min łatwy 2 145 kcal -
Tradycyjna zupa jarzynowa
Tradycyjna zupa jarzynowa to doskonały pomysł na pyszny obiad. Zupa to prosty przepis na przemycenie warzyw niejadkom. Przepis na tradycyjną …
20 + 30 min łatwy 10 127 kcal -
Sałatka z fasolki szparagowej i jajek
Sałatka z fasolki szparagowej i jajek to idealne rozwiązanie na typowo letni posiłek. Całość jest niezwykle lekka, a przy tym …
15 + 10 min łatwy 6 204 kcal -
Kiszona fasolka szparagowa
Nie ma nic lepszego niż domowe przetwory, do których możemy powracać w dowolnej chwili. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis na …
30 + 5 min łatwy 4 46 kcal
-
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami to pomysł na szybki posiłek. Są to gotowane warzywa z ryżem i sosem pomidorowym. Możemy podać osobno …
30 + 15 min średni 3 430 kcal -
Zupa jarzynowa na mięsie
Zupa jarzynowa na mięsie to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę. Zupa gotowana na mięsie jest bardzo syta i zawiera …
20 + 30 min łatwy 10 587 kcal -
Sałatka z kuskus i tuńczykiem
Sałatka z kuskus i tuńczykiem będzie miłą odmianą dla osób, którym przejadła się popularna wersja z ryżem. Jest bardziej egzotyczna …
15 min łatwy 2 510 kcal -
Paella wegetariańska
Paella wegetariańska jest niezwykle smacznym daniem, które swoje korzenie ma w kuchni portugalskiej i hiszpańskiej. Zwykle gości jednak na stołach …
15 + 35 min łatwy 4 339 kcal -
Zupa z fasolką szparagową
Zupa z zielonej fasolki szparagowej to jedno z wielu potraw, które chętnie robi się w okresie letnim. Fasolka szparagowa z …
30 + 90 min łatwy 10 404 kcal -
Makaron z fasolką szparagową, pomidorami suszonymi i serem feta
Pyszny i zdrowy makaron z fasolką szparagową z suszonymi pomidorami i serem feta. Bardzo szybki, prosty i smaczny przepis na …
30 min łatwy 2 691 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie dania z fasolki szparagowej
-
Sałatka z fasolką szparagową - 4 propozycje na wyjątkową sałatkę
-
Zapiekanka z fasolką szparagową. 3 przepisy na błyskawiczne danie
-
Makaron z fasolką szparagową. 3 proste przepisy na danie fit
-
Zupa z fasolki szparagowej - 3 przepisy na zdrowy i smaczny obiad
-
Fasolka szparagowa na 3 sposoby. Oto najsmaczniejsze przepisy
Danie z fasolki szparagowej - pomysły i przepisy na potrawy z fasolki
Fasolka szparagowa to warzywo sezonowe, spożywane głównie w okresie letnim. Na szczęście obecnie nie musisz ograniczać się wyłącznie do miesięcy wakacyjnych, aby znaleźć dla niej miejsce na swoim stole. Bez problemów w większości sklepów można zaleźć fasolkę żółtą i zieloną mrożoną, która swoim smakiem i wartościami odżywczymi nie różni się znacząco od tej świeżej, sezonowej. Dzięki temu możesz cieszyć się jej smakiem i korzystać z jej walorów zdrowotnych przez cały rok.
Fasolka szparagowa – czy jest zdrowa? Wartość odżywcza fasolki szparagowej
Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa jest źródłem wapnia, potasu, fosforu, a także witamin z grupy B, witaminy C oraz błonnika pokarmowego. To bardzo ważne składniki pokarmowe wspierające większość funkcji organizmu. Fasolka szparagowa zielona jest również źródłem kwasu foliowego (dostarcza jego większe ilości po porównaniu jej do fasolki szparagowej żółtej) dlatego bywa polecana kobietom będącym w ciąży oraz tym planującym powiększenie rodziny.
Podobnie jak inne warzywa zaliczane do nasion roślin strączkowych fasolka szparagowa jest bogatym źródłem wartościowego białka. Jest to szczególnie ważne dla osób na dietach wegetariańskich, wegańskich i tych, którzy ograniczają ilość spożywanego mięsa, ponieważ ryzyko niedostatecznego spożycia białka może być u nich dość wysokie. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego fasolka szparagowa jest również bardzo sycąca.
Jednocześnie gotowana fasolka szparagowa jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Dlatego jest tak najbardziej wskazana i bezpieczna dla osób z cukrzycą, insulinoopornością, a także z problemem nadmiernej masy ciała.
Warto jednak pamiętać o tym, że u niektórych osób, z tak zwanym wrażliwym żołądkiem i problemami trawiennymi, fasolka szparagowa może nasilać te dolegliwości i powodować między innymi wzdęcia. W takich sytuacjach wskazane jest ograniczenie jej ilości do takich które są dobrze tolerowane i nie powodują żadnego dyskomfortu.
Dania z dodatkiem fasolki szparagowej, zarówno pełne dania obiadowe, jak również sałatka, zupa, gulasz, czy leczo są bardzo zdrowe, sycące i zdecydowanie warto znaleźć dla nich miejsce w swojej diecie.
Jak przygotować fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa nie nadaje się do jedzenia na surowo, dlatego przed spożyciem trzeba ją dobrze ugotować. Nie jest to długi proces, nie wymaga też wcześniejszego moczenia jak na przykład fasola, czy groch.
Najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie fasolki szparagowej na parze, ponieważ powoduje to mniejsze straty witamin i składników mineralnych niż w przypadku gotowania w wodzie. Najlepiej aby fasolka była gotowana al. dente, aby była miękka, ale nie rozpadała się przy nakładaniu na talerz.
Poza sezonem letnim świetnym rozwiązaniem jest korzystanie z fasolki szparagowej mrożonej. Mrożenie to bardzo dobry sposób konserwacji żywności, który nie powoduje większych strat składników pokarmowych. Dzięki temu fasolka mrożona jest równie zdrowa i smaczna co ta świeża.
Najsmaczniejsze przepisy na danie z fasolki szparagowej. Pomysły na szybkie i zdrowe potrawy na obiad
Fasolka szparagowa z bułką tartą
Fasolka szparagowa jest na tyle smaczna sama w sobie, że nie potrzeba się długo zastanawiać jak ją przyrządzić. Świetnie smakuje gotowana w wodzie lub na parze podana z masłem lub masłem i bułką tartą. W takiej postaci świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja lub dodatek do dania obiadowego lub na przykład jajecznicy, czy jajek sadzonych. Możesz śmiało skorzystać zarówno z fasolki zielonej, jak i żółtej, obie smakują przepysznie.
Leczo z fasolką szparagową
Bardzo smacznym sposobem na wykorzystanie fasolki szparagowej, zarówno żółtej jak i zielonej, jest jej dodatek do warzywnego leczo. W towarzystwie sosu pomidorowego i innych warzyw, na przykład papryki, cukinii, marchewki, czy bakłażana pysznie smakuje i sprawia, że potrawa jest bardzo kolorowa, pięknie prezentuje się na stole, przy czym dodaje jej wartości odżywczej. Takie leczo świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, również dla najmłodszych.
Zupa jarzynowa
Mówiąc o daniach z fasolką szparagową nie można nie wspomnieć o klasycznej, polskiej zupie jarzynowej. Dzięki dodatki fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej, jest ona sycąca, bogata w białko i błonnik pokarmowy.
Sałatka nicejska
Standardowym, bardzo popularnym przepisem wykorzystującym fasolkę szparagową jest również sałatka nicejska. Połączenie fasolki szparagowej z jajkiem gotowanym na twardo, tuńczykiem, oliwkami, pomidorkami i zieleniną sprawdzi się na każdą okazję.