Ciepła kolacja

ciepła kolacja

Dania na ciepło na kolację są smaczniejsze, bardziej sycące i zdrowsze niż dania na zimno. Ciepłe potrawy na kolację najlepiej ugotować, przygotować w piekarniku lub na parze. Należy unikać smażenia, szczególnie w głębokim tłuszczu. Szybka i smaczna ciepła kolacja powinna opierać się głównie na warzywach, chudym mięsie, jajkach i nabiale. Jako najlepsze dania na kolację na ciepło najlepiej sprawdzają się zapiekanki warzywne, zupy krem, dania typu spaghetti lub leczo, jak również tarty, naleśniki lub dania z jajkami jak omlety, jajecznice lub szakszuka.

Ciepła kolacja - przepisy

Ciepła kolacja - szybkie, tanie i smaczne dania na kolację

Dania na kolację na ciepło są znacznie smaczniejsze, bardziej sycące, zdrowsze i rozgrzewają organizm w zimowe wieczory. Smaczna i zdrowa kolacja na ciepło nie musi być trudna do zrobienia i pracochłonna. Przedstawiamy najlepsze, proste przepisy na ciepłe dania na kolację. Doradzamy co padać na ciepłą kolację, aby nie przejeść się przed snem i przygotować organizm do spoczynku.

Ciepła kolacja - co przygotować dla rodziny lub dla gości na ciepło

Jak powinna wyglądać ciepła kolacja

W naszej tradycji kulinarnej kolację zwykle przygotowujemy na zimno. Szybka kolacja zazwyczaj składa się z kanapek lub sałatki. Jednak w wielu przypadkach warto wiedzieć co przygotować na kolację na ciepło.

Dania na ciepło na kolację wymagają dłuższego czasu przygotowania, jednak mamy do dyspozycji wiele przepisów na dania kolacyjne, które można zrobić naprawdę szybko. Ciepła kolacja ma wiele zalet. Przede wszystkim ciepłe dania są zdecydowanie smaczniejsze. Są też bardziej sycące. Po zjedzeniu ciepłej kolacji jesteśmy bardziej syci i nie mamy już chęci na podjadanie przed snem. Ciepłe posiłki mniej podrażniają zęby i żołądek.

Dania na ciepło warto przygotowywać zwłaszcza zimą, kiedy to nasz organizm potrzebuje rozgrzania. Ponadto dania na ciepło na kolację są znacznie zdrowsze niż przekąski, po które sięgamy siedząc przed telewizorem.

Smaczna kolacja na ciepło wymaga zjedzenia jej przy stole, co bardziej integruje rodzinę. Spożywając razem wspólną kolację mamy okazję do rozmów i przyjemnego spędzania czasu razem i dzielenia się doświadczeniami minionego dnia. Wspólna kolacja na ciepło jest okazją do spędzenia czasu razem, zamiast patrzeć w telewizor.

Co podać na ciepłą kolację - pomysły na dania na ciepło

Kolacja powinna być nie tylko smaczna, szybka do zrobienia, ale także zdrowa. Kolacja nie powinna obciążać organizmu przed snem, lecz raczej przygotowywać nas do snu. Należy zjeść ją w miarę wcześnie, aby organizm mógł strawić wszystko przed snem. Jednocześnie musi być na tyle syta, aby nie powodować głodu i podjadania późnym wieczorem. Optymalne jest podawanie kolacji na co najmniej 2 - 3 godziny przed pójściem na spoczynek. Najlepiej jest zjeść kolację około 18.

Kolacja powinna składać się głównie z warzyw. Wieczorem należy unikać potraw ciężkostrawnych, mocno przyprawionych, fast food i słodyczy. Najlepszym i najzdrowszym rodzajem obróbki cieplnej jest przygotowywanie dań w piekarniku, na parze lub gotowanych. Lepiej unikać dań smażonych, szczególnie na głębokim tłuszczu.

Przykładowe pomysły na szybkie, tanie i łatwe do zrobienia ciepłe dania na kolację:

  • zapiekanki z warzywami i mięsem, zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane,
  • zupa krem,
  • pieczone bataty,
  • leczo,
  • dania typu spaghetti,
  • gulasz,
  • naleśniki z nadzieniem na słodko lub na słono,
  • pieczone warzywa,
  • kasza z warzywami,
  • risotto lub kaszotto.

Co podać na ciepłą kolację - najlepsze, proste przepisy na tanie i smaczne dania na kolację

Najlepsze pomysły na ciepłe dania dla rodziny

Ciepłe dania na kolację dla całej rodziny wcale nie muszą być trudne do zrobienia. Prostym pomysłem na szybką kolację są wszelkiego rodzaju dania z makaronem, jak spaghetti z sosem. Warto przy tym pamiętać, aby na kolację użyć więcej warzyw. Szybkim daniem może być nie tylko spaghetti bolognese lub carbonara, lecz także zapiekanki makaronowe. Nieco bardziej pracochłonnym daniem jest lazania, którą można z powodzeniem zrobić samodzielnie ze świeżych produktów.

Szybkim i zdrowym daniem na kolację, które zrobimy w piekarniku są wszelkiego rodzaju zapiekanki warzywne, makaronowe lub ziemniaczane. Możemy użyć do nich resztek z obiadu, na przykład resztek makaronu lub ziemniaków. Ponieważ produkty są już ugotowane, zapiekankę pieczemy krótko. Przykładem są zapiekanki makaronowe z mięsem mielonym, zapiekanki warzywne lub nieco trudniejsze do wykonania placki pasterskie lub musaka będące połączeniem warzyw, mięsa mielonego i puree z ziemniaków.

Przykładem pysznego dania na ciepło, jest zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - składniki dla 4 osób:

  • Ziemniaki późne 400 g 5 sztuk,
  • Boczek wędzony bez kości 240 g 2 kawałki,
  • Cebula 100 g 1 sztuka,
  • Śmietana 18% 250 g 1 opakowanie,
  • Jajko 1 szt.,
  • Ser Mozzarella 200 g 1 kula,
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa.

Ugotowane ziemniaki ułóż na dnie naczynia żarodopornego. Podsmaż cebulę z boczkiem i ułóż na ziemniakach. Ziemniaki i boczek z cebulą układaj warstwami. Na wierzchu połóż plastry mozzarelli, a całość zalej sosem zrobionym ze śmietany zmieszanej z jajkiem. Zapiekaj w piekarniku dopóki ser się nie rozpuści.

Pysznym daniem na szybko na ciepłą kolację jest szakszuka z pomidorami i mozzarellą - składniki dla 4 osób:

  • Jajko 8 szt.,
  • Olej rzepakowy 40 ml,
  • Czosnek 20 g,
  • Cebula 200 g,
  • Pomidor 300 g,
  • Przecier pomidorowy z solą 400 g,
  • Ser Mozzarella 250 g,
  • Przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, papryka wędzona, suszone pomidory, kumin, szczypiorek.

Wykonanie tego dania jest bardzo proste. Wystarczy podsmażyć na patelni cebulę z czosnkiem i przyprawami. Dodajemy pokrojone pomidory, zalewamy passatą pomidorową i krótko podsmażamy. Następnie robimy dołki, w które wbijamy jajka. Smażymy krótko pod przykryciem, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Proste przepisy na tanie i łatwe do zrobienia ciepłe dania imprezowe dla gości

Wieczorem zwykle spotykamy się ze znajomymi, dlatego też warto mieć plan co przygotować dla gości na ciepło. Ciepłe dania są znacznie smaczniejsze i sycące, dlatego też idealnie nadają się na fajne dania imprezowe. Świetnym daniem imprezowym na ciepło są wszelkiego rodzaju bułeczki zapiekane z ciasta francuskiego, które możemy podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Bułeczki pieką się krótko, dlatego też możemy je wcześniej przygotować i zapiec dopiero, gdy przyjdą goście, aby podać ciepłe.

Ciasto francuskie daje ogromne możliwości, gdyż możemy w nie zawinąć dowolny farsz. Szczególnie popularny i łatwy do zrobienia jest farsz ze szpinaku z różnymi dodatkami, jak pieczarki, jajko, ser, ryba lub wędliny. Przy ciasta francuskiego możemy zrobić klasyczne paszteciki z mięsem mielonym lub z kapustą i grzybami i podać gościom z gorącym barszczykiem.

Dania na ciepło na kolację są smaczne i pożywne. Ponadto rozgrzewają i doskonale sprawdzają się w zimowe wieczory. Sprawdzą się tu proste przepisy na zapiekanki, bułeczki z ciasta francuskiego, dania z makaronem lub szakszuka.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto