-
Sernikobrownie z malinami
Ciasto czekoladowe z serem i malinami to doskonała propozycja na pyszny i delikatny sernik na spodzie przypominającym ciasto brownie. Jest …
30 + 40 min łatwy 10 507 kcal -
Ciasto drożdżowe z malinami
Pyszne ciasto drożdżowe z malinami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
120 + 40 min łatwy 10 432 kcal -
Ciasto z malinami
Ciasto z malinami to pyszny i przyjemnie chrupiący deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Dzięki dużej ilości kwaskowych …
30 + 50 min łatwy 10 413 kcal
Ciasto z malinami - przepisy
-
Malinowa księżniczka
Malinowa księżniczka to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto dla całej rodziny. Podać je można na wiele okazji. Sprawdzi się …
30 + 50 min łatwy 10 662 kcal -
Ciasto bezowe
Pyszne ciasto bezowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako …
120 + 90 min łatwy 10 471 kcal -
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
Pyszne ciasto bez pieczenia na biszkoptach to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser na zimno, …
60 + 15 min łatwy 15 287 kcal -
Ciasto czekoladowe z malinami
Ciasto czekoladowe z malinami to mokre, intensywnie czekoladowe ciasto z malinami, które dodają kwaskowatości i świeżości. Podstawą ciasta jest brownie, …
25 + 35 min łatwy 12 277 kcal -
Kruche ciasto z malinami
Kruche ciasto z malinami to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam. …
40 + 50 min łatwy 10 319 kcal -
Ciasto z malinami i budyniem
Masz ochotę na pyszny deser lub słodki podwieczorek? Połączenie kruchego ciasta z delikatnym budyniem i słodkimi malinami to świetny pomysł …
45 + 40 min łatwy 12 237 kcal
-
Ciasto kruche z malinami
Takie ciasto kruche z malinami jest najlepsze do kawy. Jest pyszne, z lekkim aromatem wanilii i kruszonką. Zobacz, jak zrobić …
15 + 55 min łatwy 14 296 kcal -
Tarta z malinami i mascarpone
Masz ochotę na słodki deser? Szybka tarta z malinami i mascarpone to idealne połączenie kruchego, delikatnego spodu ze słodkimi owocami …
40 + 40 min łatwy 12 333 kcal -
Ciasto jogurtowe z malinami
Ciasto jogurtowe z malinami jest proste do przygotowania, a nadaje się zarówno na deser, jak i na poczęstunek dla gości. …
20 + 50 min łatwy 20 175 kcal -
Tarta z mascarpone i owocami
Pyszna tarta z mascarpone i owocami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
60 + 45 min łatwy 12 266 kcal -
Ciasto z malinami i bezą
Masz ochotę na szybkie i łatwe ciasto lub słodką przekąskę w ciągu dnia? Świetnie się składa, poznaj mój przepis na …
20 + 40 min łatwy 10 253 kcal
-
Ciasto z malinami i mascarpone
Ciasto z malinami i mascarpone będzie doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników lekkich domowych wypieków. Głównym składnikiem są przepyszne, kwaskowe owoce. …
25 + 25 min łatwy 10 658 kcal -
Szybkie ciasto z malinami i budyniem
Szybkie ciasto z malinami i budyniem to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto jest smaczne w smaku, dodatkowo …
60 + 45 min łatwy 10 243 kcal -
Ciasto z mrożonych malin
Ciasto z mrożonych malin to doskonały sposób na wkomponowanie tych pysznych owoców w niezwykle smaczny deser. Ciasto jest pyszne, delikatne …
30 + 45 min łatwy 10 -
Ciasto z malinami i galaretką
Kakaowy biszkopt, cytrynowa bita śmietana oraz maliny w galaretce - super pomysł na pyszny deser do kawy. Zobacz, jak zrobić …
30 + 30 min łatwy 14 449 kcal -
Ciasto leśny mech z malinami
Połączenie słodkiego, delikatnego kremu ze szpinakiem? Dlaczego nie, poznaj mój przepis na ciasto leśny mech z malinami i przekonaj się, …
40 + 40 min łatwy 10 246 kcal -
Tarta czekoladowa z malinami
Przepis na tartę czekoladową z malinami to idealny pomysł by wykorzystać świeże maliny. Ta najlepsza tarta na słodko będzie cudownym …
40 + 20 min łatwy 12 377 kcal
-
Sernik na zimno na biszkoptach
Sernik na zimno na biszkoptach to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych wypieków z serem, które zwykle są pracochłonne i wymagają użycia …
180 min łatwy 12 276 kcal -
Ciasto ucierane z malinami
Ciasto ucierane z malinami to świetny pomysł na smaczne ciasto, które przygotujesz z kilku składników. Ciasto ucierane jest bardzo szybkie …
20 + 60 min łatwy 10 595 kcal -
Ciasto z malinami bez pieczenia
Ciasto z malinami bez pieczenia jest wspaniałą opcją na smaczny deser inspirowany sernikiem, jednak w nieco lżejszej odsłonie. Całość sprawdzi …
15 min łatwy 10 635 kcal -
Ciasto góra lodowa z malinami
Ciasto góra lodowa z malinami to wspaniały pomysł na pyszne ciasto na kakaowym biszkopcie. Sprawdzony przepis można modyfikować, dodając ulubione …
30 + 50 min łatwy 10 917 kcal -
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
Ciasta bez pieczenia to moim zdaniem najlepszy pomysł na lato. Nie trzeba nagrzewać piekarnik, który w pewnym stopniu nagrzewa nam …
30 min łatwy 8 386 kcal
-
Tort z malinami
Tort z malinami świetnie sprawdzi się na urodziny lub inną rodzinną uroczystość. Jest to najlepszy tort z kremem kokosowym, jaki …
60 + 30 min średni 16 451 kcal -
Tarta oreo
Tarta oreo to przepyszne ciasto bez pieczenia, którym zachwycą się wszyscy miłośnicy popularnych ciasteczek oreo. Kruchy spód z ciastek oreo, …
40 min łatwy 10 493 kcal -
Czekoladowe ciasto owsiane fit z malinami
Dietetyczne i bardzo pyszne, czekoladowe ciasto owsiane fit z malinami jest idealne, gdy chcesz schudnąć. Jest zdrowe, smaczne i nie …
15 + 35 min łatwy 10 342 kcal -
Charlotte
Charlotte to ciasto wywodzące się z kuchni francuskiej. Charlotte to smaczne ciasto z musem malinowym. Pyszne ciasto przygotowywane jest bez …
30 min łatwy 10 308 kcal -
Sernik z rosą
Sernik z rosą to efektowne i smaczne ciasto, które przygotujesz samodzielnie w domu w godzinę. Jest to niezwykle pyszny, puszysty …
40 + 60 min łatwy 10 -
Tort pavlova
Tort pavlova to idealny pomysł na wspaniały, deser który choć pięknie się prezentuje nie jest zbyt skomplikowany. Idealnie nadaje się …
25 + 90 min łatwy 10 310 kcal
-
Ciasto balladyna
Ciasto balladyna to delikatne ciasto przekładane wilgotnym biszkoptem i słodkim kremem, z dodatkiem galaretki i świeżych malin. Wbrew pozorom przepis …
30 + 30 min średni 20 318 kcal -
Tort lodowy
Tort lodowy jest prosty do przygotowania. Jest to idealny pomysł na ciasto dla dzieci. Jak zrobić tort lodowy? Opcji jest …
50 min średni 12 414 kcal -
Rolada bezowa z malinami
Rolada bezowa z malinami to zdecydowanie jeden z najpyszniejszych i najsmaczniejszych deserów jakie można sobie tylko wyobrazić. To prawdziwa bezowa …
30 + 40 min średni 10 237 kcal -
Placek malinowa chmurka
Placek malinowa chmurka to niezwykle smaczne ciasto, które doskonale sprawdzi się do kawy. Jest piękny, smaczny i prosty w przygotowaniu. …
160 + 120 min łatwy 10 268 kcal -
Szybki tort bez pieczenia
Szybki tort bez pieczenia to świetny pomysł na ciasto na zimno. Smaczny tort zachwyci wszystkie dzieci, które lubią kolorowe łakocie. …
60 min łatwy 16 518 kcal -
Biszkopt z malinami
Biszkopt z malinami jest świetną opcją na naprawdę pyszny wypiek, który świetnie sprawdza się na co dzień, ale również od …
20 + 25 min łatwy 10 145 kcal -
Beza Pavlova Thermomix
Beza Pavlova to jedno z bardziej atrakcyjnych smakowo i wizualnie ciast. Składa się z trzech elementów: chrupiącej, słodkiej bezy, kremu …
15 + 90 min średni 9 412 kcal -
Tarta Thermomix
Tarta Thermomix to szybkie i lekkie ciasto idealne na deser. Ta szybka i łatwa w przygotowaniu tarta świetnie sprawdzi się, …
60 + 20 min łatwy 12 242 kcal -
Sernik na zimno z białą czekoladą
Sernik na zimno z białą czekoladą to świetny pomysł na słodki deser. Sernik na zimno ma bardzo delikatną konsystencję i …
10 + 20 min łatwy 10 386 kcal -
Ciasto malinowy król
Masz ochotę na pyszny deser lub słodki podwieczorek? Postaw na ciasto malinowy król to połączenie delikatnego ciasta ze słodkimi malinami …
40 + 45 min łatwy 8 199 kcal -
Malinowiec
Malinowiec to pyszne ciasto ze świeżymi malinami, które ma lekką, kremową konsystencję. Jest to deser, który idealnie sprawdzi się na …
40 min łatwy 10 331 kcal -
Ciasto biszkoptowe z galaretką
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto biszkoptowe z galaretką. Przepis …
60 + 30 min łatwy 10 146 kcal -
Ciasto kisielowe
Ciasto kisielowe jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Znane również jako ciasto na zimno, to lekkie i orzeźwiające deser, który …
120 + 20 min łatwy 10 204 kcal -
Tort oreo z malinami
Ten pyszny tort oreo z malinami jest bez pieczenia. Najlepszy na urodziny dla każdego wielbiciela ciasteczek oreo – zawiera ich …
45 min łatwy 10 -
Skubaniec cioci Krysi
Skubaniec cioci Krysi to doskonała propozycja na deser przygotowany w domu. Ciasto możesz podać z dodatkiem kawy lub herbaty podczas …
30 + 40 min łatwy 20 296 kcal -
Kruche ciasto z malinami i bezą
Kruche ciasto z malinami i bezą to fantastyczny wybór na lekki letni wypiek. Całość jest naprawdę smaczna, a przy okazji …
15 + 30 min średni 10 -
Malinowa chmurka na kruchym spodzie
Malinowa chmurka na kruchym spodzie to ciasto, które ma naprawdę wielu miłośników. Ciężko się dziwić, jest smaczna, prosta i naprawdę …
60 + 25 min średni 8 329 kcal -
Fit ciasto z malinami
Fit ciasto z malinami to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto zawierające małą ilość kalorii. Owoce dodane do ciasta mogę …
25 min łatwy 10 422 kcal -
Fit brownie z fasoli z malinami
Fit brownie z fasoli z malinami to doskonała opcja na niezwykle smaczny wypiek, który nie tylko jest bardzo smaczny, ale …
30 + 25 min łatwy 10 241 kcal -
Sernik królewski z malinami
Sernik królewski z malinami to bardzo dobry pomysł na pyszny sernik z dodatkiem owoców. Do sernika możesz dodać maliny mrożone …
30 + 60 min łatwy 12 519 kcal -
Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli z orzechami i malinami
Przepis na ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli bezglutenowe. Jako dodatki są tu orzechy i pyszne maliny. Super propozycja na dobre …
15 + 40 min łatwy 10 267 kcal -
Sernik na zimno z sera z wiaderka i galaretek
Malinowo-czekoladowy sernik na zimno z sera z wiaderka i galaretek to doskonały pomysł na przepyszny i szybki deser. Lubisz takie …
25 min łatwy 10 467 kcal -
Krem malinowy do tortów
Krem malinowy do tortów stanowi wspaniałą propozycję na pyszny dodatek, który odmieni każde ciasto w wyjątkowy wypiek. Jest słodki i …
5 + 15 min łatwy 1 2595 kcal -
Frużelina malinowa do tortu
Frużelina malinowa do tortu to doskonały pomysł na smaczny dodatek do ciast. Frużelinę własnej roboty możesz wykorzystać jako dodatek do …
25 min łatwy 1 1111 kcal
Ciasto z malinami – sprawdzone przepisy na placki z dodatkiem malin
Maliny to przepyszne owoce, które mają wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Są poza tym smaczne i orzeźwiające, dlatego też wiele osób używa malin do różnego rodzaju wypieków. Jednym z najpopularniejszych pomysłów na wykorzystanie tych owoców jest ciasto z malinami. Placek można zrobić zarówno ze świeżymi, jak i z mrożonymi malinami. Owocowe ciasto z malinami jest lekkie, szybkie i naprawdę pyszne. Jakie są najciekawsze przepisy na malinowe wypieki? Co wiadomo o właściwościach zdrowotnych malin? Sprawdź dobre i sprawdzone przepisy na placki z malinami!
Przepis na lekkie, kruche i pyszne ciasto z malinami – który jest najlepszy?
Co warto wiedzieć o malinach? Właściwości zdrowotne malin
Maliny są pysznymi owocami, które uwielbiane są przez ludzi na całym świecie. Wyróżnić można przynajmniej 200 odmian malin, które mają zbliżone do siebie właściwości. Owoce, w zależności od występowania, mają jednak delikatnie zróżnicowany smak. Za najbardziej wartościowe dla naszych organizmów i jednocześnie najbardziej aromatyczne uznawane są maliny, które rosną dziko. Warto zwrócić uwagę, że maliny zawierają wiele substancji mineralnych i witamin, które pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie. Wśród nich znajduje się np. żelazo, wapń, magnez i potas, a także witaminy C, E i witaminy z grupy B. Jednymi z najbardziej cennych właściwości malin są właściwości przeciwnowotworowe, głównie dzięki znajdującym się w nich różnym kwasom. Poza tym maliny mają również wiele innych zalet, jeśli chodzi o ich możliwości prozdrowotne. Oto najważniejsze z nich:
- Malina polecana jest osobom chorującym na cukrzycę. Dzięki zawartych w nich antocyjanach można bowiem znacznie obniżyć poziom glukozy we krwi.
- Spożywanie malin zalecane jest także na wysoką gorączkę. Syrop oraz napar ze świeżych malin pomoże zredukować wysoką temperaturę. W celu zwalczania gorączki stosuje się także przetwory z owoców i liści malin. Można dzięki nim szybciej uporać się z przeziębieniem albo grypą. Warto pamiętać, że w syropie z malin znajduje się dużo witaminy C.
- Maliny warto jeść również, gdy zmagasz się z problemami żołądkowymi. Owoce te działają bowiem zarówno antybakteryjnie i antyzapalnie, jak i ściągająco. Mogą więc zmniejszyć biegunkę, a także rozwijanie się w organizmie bakterii jelitowych.
- Owoce malin zaleca się jeść w trakcie okresu. Można także stosować napar z liści malin, który załagodzić powinien ból związany z miesiączką. Warto też zapamiętać, że wymioty i poranne mdłości w ciąży uspokoić powinna herbata z liści malin.
Malinowe ciekawostki – o tym warto pamiętać!
Maliny w naszym kraju dojrzewają na początku lata. Najczęściej jest to jednak przełom lipca oraz sierpnia. Są to owoce bardzo podatne na mocny ucisk – mogą szybko się rozgnieść i przez to zachodzić pleśnią. Należy więc zawsze zbierać je niezwykle ostrożnie, umieszczając w wiaderku. W naszym kraju maliny od zawsze traktowano jako jeden z produktów spożywczych, które pozytywnie oddziałują na zdrowie. Do dziś uważa się te owoce za bardzo cenne dla organizmu. Jak zauważyłeś spożywanie malin tak samo, jak i picie naparów z owoców oraz liści, może przydać się podczas leczenia różnych dolegliwości – infekcji, anginy, grypy czy przeziębienia. Warto wobec tego zapamiętać, w jaki sposób powinno się prawidłowo przygotować malinowy napar.
- Napar z owoców malin – w celu jego
przyrządzenia powinno się zalać dwie łyżki liści malin dużą szklanką wrzątku.
Następnie odstawić należy napar pod przykryciem na kwadrans. Jeśli masz
gorączkę i np. jesteś przeziębiony, pij napar 3 razy dziennie. Wówczas powinien
bardzo złagodzić dolegliwości chorobowe.
- Napar z liści malin – jest doskonały jako lek podczas biegunki czy innych dolegliwości żołądka i jelit, ale także ma zastosowanie jako płyn do płukania jamy ustnej. Zalej połową szklanki wrzątku łyżkę liści malin. Przykryj i odstaw na kwadrans. Zaleca się picie połowy szklanki naparu około trzy razy dziennie.
Poza mrożonymi malinami, które przez cały rok stosuje się do robienia deserów i ciast, ludzi chętnie zajadają też świeże maliny. To właśnie z nich można przyrządzić napotny środek na przeziębienie i grypę, mianowicie syrop. Doskonałe na gorączkę, problemy z układem moczowym czy infekcje bakteryjne będą także suszone owoce malin. Zanim jednak przygotujesz taki specyfik, warto zadbać o prawidłowe przechowywanie malin. Powinieneś nie chować do lodówki wilgotnych czy przylegających do siebie zbyt ciasno owoców, mieszając je ze zdatnymi do spożycia malinami. Tak samo, jeśli tylko zauważysz oznaki pleśni lub innego rodzaju zepsucia owoców, pozbądź się ich – a resztę wrzuć do opakowania, skąd je wyjąłeś. Maliny mogą leżeć w lodówce przez ok. 48 godzin. Jeśli jednak chcesz je zamrozić, powinieneś odpowiednio wcześniej wypłukać, osuszyć i rozłożyć maliny np. na specjalnej tacce lub schować do szczelnego pojemniczka – wsuń je w ten sposób do zamrażarki. Maliny będą mogły leżeć w zamrażarce przez cały rok.
Warto zapamiętać, że maliny to specyficzne owoce nie tylko pod względem smaku. Podobne jak truskawki mogą powodować u ludzi alergię – to wina salicylanów, których w owocach jest bardzo dużo. Na maliny częściej uczulone są dzieci niż dorośli. Właśnie dlatego zaleca się podawanie przetworów z malin maluchom, dopiero gdy skończą przynajmniej siedem miesięcy. Jak objawia się alergia na maliny? Na skórze twarzy pojawić się może wysypka lub zaczerwienienie, a ciało może całe swędzieć. Gdy człowiek zostanie narażony na długotrwałą alergię na maliny, może pojawić się u niego suchy kaszel.
Szybkie, dobre i pomysłowe ciasto z malinami – sprawdź przepis!
Ciasto z malinami – prosty przepis na smaczny, orzeźwiający deser
Ciasto z malinami jest bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Delikatny biszkopt w połączeniu z kwaskowatymi malinami idealnie się ze sobą komponują, tworząc spójną i smakowitą całość. W celu przygotowania ciasta wystarczy zaopatrzyć się w maliny, mąkę pszenną typ 500, cukier, jajko, masło, proszek do pieczenia, a także cukier puder. Zanim zaczniesz przygotowywać wypiek, koniecznie wyciągnij wcześniej masło z lodówki i zostaw je na wierzchu, aby mogło dojść do pokojowej temperatury. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj do tego niewielkie kawałki pokrojonego masła, cukier i jaja. W rękach zagnieć jednolitą masę i podziel ją na dwa równe kawałki. Pierwszą część zawiń folią i schowaj na kwadrans do lodówki. Blaszkę do pieczenia wyłóż z kolei papierem, a na jej spodzie rozłóż drugą połowę ciasta. Włóż maliny do miseczki i rozgnieć je widelcem, a następnie wymieszaj z cukrem. Taką masę wyłóż na spód ciasta. Po upłynięciu kwadransa wyjmij kruszonkę i podrób ją w palcach albo zetrzyj na tarce prosto na malinową masę. Włóż tak przygotowane ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. godzinę. Poczekaj, aż ciasto się zarumieni. Gdy już wyjmiesz je z piekarnika, ostudź przez chwilę, po czym posyp ciasto cukrem pudrem.
Ciasto z malinami jest bardzo pyszne, kruche i niesamowicie proste do zrobienia. Jeśli wiesz, że będziesz mieć w domu gości albo chcesz zaskoczyć swoich najbliższych słodkim, nowym deserem, koniecznie zaserwuj im to ciasto. Placek dosłownie rozpływa się w ustach. Idealnie odzwierciedla klimat lata i jest tak smaczny, że zazwyczaj szybko znika ze stołu. Poza tym malinowe ciasto jest lekkie i lekkostrawne, więc po jego zjedzeniu osoby z kłopotami trawiennymi nie muszą obawiać się nieprzyjemnych dolegliwości. Najlepiej robić ten deser latem, gdy jest dostęp do świeżych malin – wówczas wypiek smakuje naprawdę wyjątkowo. Ciasto może okazać się idealnym startem, jeśli zaczynasz przygodę z pieczeniem ciast i chcesz się nauczyć podstaw. Warto podawać ciasto z malinami w towarzystwie lodów waniliowych. Jedna gałka lodowa cudownie podbije smak kwaskowatych malin, łącząc się w niebanalny sposób z kruchym biszkoptem. To deser, na który przepis naprawdę wypada znać.
Tarta z malinami – zobacz, jak upiec krok po kroku
Tarta z malinami jest przepysznym i delikatnym ciastem, które uwielbiane jest przez fanów tych owoców. Przygotowanie deseru wbrew pozorom wcale nie jest takie skomplikowane. Należy jednak najpierw zaopatrzyć się w świeże (ewentualnie mrożone) maliny, mąkę pszenną typ 500, jajko, cukier, masło, jogurt naturalny i żelatynę. Na początek posiekaj masło z mąką i cukrem. Dodaj do nich jajko i zagnieć ciasto. Następnie zawiń masę w folię spożywczą i wrzuć do zamrażarki na kwadrans. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie, a większość malin zgnieć dokładnie widelcem razem z cukrem i ¼ żelatyny. Wymieszaj całość. Z cukrem i ¾ żelatyny zmieszaj jogurt naturalny. W międzyczasie nastaw piekarnik na 180 st. C i wykonaj kolejne kroki.
Rozwałkuj ciasto i przerzuć je na formę wyściełaną papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem ciasto, po czym przykryj je papierem do pieczenia. Nasyp na nią coś, co będzie w stanie przygnieść ciasto, jednak go nie zniszczy i się do niego nie przedostanie lub nie wleje. Upiecz ciasto w 180 st. C (30 minut). Zdejmij obciążenie z ciasta w połowie pieczenia i przypilnuj, aby się zarumieniło. Gdy ciasto będzie już odpowiedniego koloru, wyjmij je i odstaw na pół godziny, żeby mogło ostygnąć. Na przestudzony wypiek wylej tężejącą masę z żelatyny, cukru i jogurtu naturalnego. Schowaj całość do lodówki. Masa jogurtowa zgęstniała? Wówczas pozostanie wyłożyć na nią mus malinowy i udekorować ciasto całymi, świeżutkimi malinami.
Tarta z malinami to doskonała propozycja dla fanów malin i słodkości. Kruchy biszkopt wybornie łączy się tutaj ze świeżymi owocami i malinowym, delikatnie kwaskowatym kremem. Co najważniejsze, przepis na ciasto jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim każdy laik wypieków. Należy pamiętać o tym, że w tartach zwykle piecze się sam spód, a nie krem – właśnie dlatego trzeba uważać, żeby ciasto nie urosło. Stąd obciążenie w przepisie, które zapobiegnie wyrośnięciu ciasta. Obciążeniem tym mogą być np. rośliny strączkowe. Gdy ciasto się upiecze, suche nasiona takich roślin będzie można przesypać do osobnego pojemniczka – przydadzą się do innego dania. Maliny do kremu można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone, gdyż jedne i drugie zostaną zgniecione widelcem razem z cukrem. Co ciekawe, mus z malin można wymieszać z jogurtem naturalnym, aby móc następnie porobić na nim wykałaczką różne szlaczki – w taki sposób można ozdobić ciasto na dowolną okazję. Warto również posmarować ciasto tężejącą galaretką (najlepiej bezbarwną), aby stało się bardziej błyszczące i świeżo wyglądające. Jest to trik prosto z cukierni, sprawiający, że ciasta wyglądają apetycznie i nie wysychają. Tarta z malinami będzie doskonałym pomysłem zarówno na niedzielny deser dla całej rodziny, jak i ciasto na dowolne święto lub okazję. Z pewnością każdy wielbiciel słodkości oraz malin doceni jego niepowtarzalny, orzeźwiający smak.