-
Ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto, które zadowoli każdego. Idealnie wilgotne, puszyste i delikatne, wręcz rozpływa się …
20 + 35 min łatwy 10 292 kcal -
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami jest bardzo proste do przygotowania. To szybkie ciasto możesz zrobić bez miksera. Wystarczy, że najpierw w …
15 + 50 min łatwy 25 138 kcal -
Ciasto jogurtowe z malinami
Ciasto jogurtowe z malinami jest proste do przygotowania, a nadaje się zarówno na deser, jak i na poczęstunek dla gości. …
20 + 50 min łatwy 20 175 kcal
Ciasto jogurtowe - przepisy
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, masą jogurtową oraz galaretkami
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, jogurtową masą oraz galaretką to super pomysł na ciasto śliwowe. Jest ono połączone z masą jogurtową …
20 + 45 min łatwy 25 154 kcal -
Ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto, które zadowoli każdego. Idealnie wilgotne, puszyste i delikatne, wręcz rozpływa się …
20 + 35 min łatwy 10 292 kcal -
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto jogurtowe z truskawkami. Jeśli …
30 + 50 min łatwy 10 226 kcal -
Ciasto jogurtowe z jabłkami
Ciasto jogurtowe z jabłkami jest wypiekiem niezwykle puszystym i bardzo słodkim. Ten przepis pozwala stworzyć go w niezwykle szybki sposób …
20 + 45 min łatwy 10 491 kcal -
Sernik na jogurtach greckich
Sernik na jogurtach greckich to doskonała opcja na wspaniały deser dla całej rodziny. Jest niezwykle lekki i ma mało kalorii. …
60 + 90 min łatwy 10 202 kcal -
Ciasto jogurtowe z owocami
Ciasto jogurtowe z owocami to absolutny klasyk, jeśli szukasz smacznego ciasta z truskawkami. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Przygotujesz …
10 + 50 min łatwy 12 171 kcal
-
Jogurtowiec z galaretkami
Jogurtowiec z galaretkami jest niezwykle prostym, ale też bardzo pięknym ciastem. Wspaniale prezentuje się na stole, ze względu na dużą …
20 + 20 min łatwy 10 264 kcal -
Ciasto jogurtowe z kruszonką
Ciasto jogurtowe z kruszonką to dobry pomysł na prosty i bardzo smaczny deser lub poczęstunek dla gości. To ciasto przygotowuje …
25 + 55 min łatwy 18 281 kcal -
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką to wspaniałe wilgotne ciasto, idealne do kawy i herbaty. Przepis na ciasto jogurtowe ze …
15 + 60 min łatwy 10 500 kcal -
Ciasto jogurtowe dla cukrzyków
Ciasto jogurtowe dla cukrzyków to wspaniała propozycja na domowy wypiek bez cukru i białej mąki pszennej. Ciasto dla diabetyków powinno …
15 + 45 min łatwy 10 311 kcal -
Sernik z jogurtów greckich z brzoskwiniami
Sernik z jogurtów greckich z brzoskwiniami to świetna alternatywa dla najpopularniejszego ciasta w Polsce. Jest bardzo kremowy, puszysty i niezwykle …
10 + 60 min łatwy 10 320 kcal
-
Ciasto jogurtowe z makiem
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto jogurtowe z makiem. To …
30 + 40 min łatwy 12 295 kcal -
Ciasto jogurtowe z mrożonymi owocami
Pyszne ciasto jogurtowe z mrożonymi owocami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
60 + 40 min łatwy 12 325 kcal -
Ciasto jogurtowe z galaretką
Ciasta na zimno to najlepsze ciasta na lato. Robi się je bardzo łatwo i nie wymagają pieczenia, co sprawia, że …
30 min łatwy 8 275 kcal -
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką to świetny pomysł na szybkie ciasto. Łatwe ciasto jogurtowe jest wilgotne i ma zwartą …
15 + 45 min łatwy 10 -
Jogurtowiec z jogurtu greckiego
Jogurtowiec z jogurtu greckiego jest ciastem, który sprawdzi się na każdą okazję. Ma lekką i kremową konsystencję. Idealnie prezentuje się …
20 + 20 min łatwy 10 205 kcal -
Ciasto jogurtowe z wiśniami
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto jogurtowe z wiśniami. To …
30 + 40 min łatwy 12
-
Ciasto jogurtowe z bananami
Ciasto jogurtowe z bananami jest świetne dla osób, które chcą schudnąć. W przepisie na ciasto nie ma dodatku cukru. Wiele …
20 + 45 min łatwy 15 110 kcal -
Jogurtowiec z owocami
Jogurtowiec z owocami to jedno z tych ciast, obok którego ciężko przejść obojętnie. To ze względu na jego wspaniały i …
20 + 20 min łatwy 4 446 kcal -
Ciasto jogurtowe z gruszkami
Pyszne ciasto jogurtowe z gruszki to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
60 + 40 min łatwy 12 334 kcal -
Ciasto z owocami z kompotu
Ciasto z owocami z kompotu to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Ciasto jest wilgotne i bardzo …
15 + 45 min łatwy 10 372 kcal -
Jogurtowiec fit
Jogurtowiec fit i bardzo dobry pomysł na pyszny placek do kawy. Dietetyczny jogurtowiec sprawdzi się idealnie dla gości na diecie …
15 + 40 min łatwy 10 292 kcal
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami komponuje się wspaniale z czekoladowymi kawałkami oraz przepyszną masą krówkową. Wykorzystanie kajmaku jest sprawą …
20 + 55 min łatwy 16 297 kcal -
Ciasto ucierane z truskawkami
Ciasto ucierane z truskawkami to super opcja dla wszystkich miłośników domowych wypieków. Jest proste, a przy okazji naprawdę smaczne. Delikatny …
20 + 45 min łatwy 10 270 kcal -
Ciasto jogurtowe z jagodami
Ciasto jogurtowe z jagodami jest wspaniałym pomysłem na bardzo łatwy deser, który można stworzyć w kilka chwil. Idealnie smakuje latem, …
10 + 45 min łatwy 10 490 kcal -
Czekoladowe ciasto owsiane fit z malinami
Dietetyczne i bardzo pyszne, czekoladowe ciasto owsiane fit z malinami jest idealne, gdy chcesz schudnąć. Jest zdrowe, smaczne i nie …
15 + 35 min łatwy 10 342 kcal -
Dietetyczne ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką z nutą piernika
Uwielbiasz ciasto, ale pragniesz dbać o swoje zdrowie dokonując lepszych wyborów przy gotowaniu i pieczeniu? Oto propozycja na dietetyczne ciasto …
30 + 50 min łatwy 16 254 kcal -
Ciasto jogurtowe ze śliwkami na dużą blachę
Klasyczny przepis na ciasto na jogurcie ze śliwkowym wnętrzem na dużą blachę. Bardzo łatwy i niezwykle szybki. Przepis sprawdzi się …
15 + 50 min łatwy 26 347 kcal
-
Czekoladowo-kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami
Przepyszne ciasto śliwkowe o smaku czekoladowo-kokosowym to istne niebo w gębie. Ciasto to jest szybkie. Wprost idealne dla fanów smaku …
20 + 45 min łatwy 14 259 kcal -
Ciasto filadelfia
Pyszne ciasto filadelfia z krakersami bez pieczenia to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który …
15 + 60 min łatwy 15 396 kcal -
Muffinki jogurtowe
Najlepszy pomysł na pyszne babeczki z kilku składników to te muffinki jogurtowe. Wilgotne, smaczne i z pomarańczową nutą – sprawdzą …
15 + 20 min łatwy 12 262 kcal -
Fit sernik na zimno
Sernik to jedno z bardziej lubianych ciast przez Polaków. Żadne Święta nie mogą obejść się bez pysznego, serowego ciasta, dlatego …
30 min łatwy 12 146 kcal -
Ciasto z jogurtem greckim
Ciasto z jogurtem greckim to świetny pomysł na pyszne ciasto. Fit ciasto z jogurtem typu greckiego jest bardzo proste do …
20 + 40 min łatwy 10 -
Ciasto z mango
Domowe ciasto z mango to pomysł na pyszny, a jednocześnie bardzo prosty i szybki do przygotowania wypiek, idealny na deser …
20 + 40 min łatwy 10 391 kcal -
Ciasto jogurtowe z borówkami
Pyszne ciasto jogurtowe z borówkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
90 + 60 min łatwy 12 -
Fit ciasto z truskawkami
Pyszne fit ciasto z truskawkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
15 + 40 min łatwy 12 222 kcal -
Ciasto jogurtowe kubeczkowe
Pyszne ciasto jogurtowe kubeczkowe to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
60 + 50 min łatwy 12 450 kcal -
Placek salceson
Placek salceson to bardzo dobry pomysł na pyszne, ale również łatwe i szybkie do przygotowania ciasto, które świetnie sprawdzi się …
30 + 60 min łatwy 10 218 kcal -
Sernik jogurtowy
Masz ochotę na szybkie i łatwe ciasto lub słodką przekąskę w ciągu dnia? Świetnie się składa, poznaj mój przepis na …
30 + 60 min łatwy 12 -
Ciasto z wiśniami i kremem
Ciasto z wiśniami i kremem to świetna opcja na pyszny deser. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, a prezentuje się …
25 + 45 min łatwy 10 671 kcal -
Dietetyczne ciasto jogurtowe
Dietetyczne ciasto jogurtowe świetny pomysł na smaczne ciasto dla osób walczących z nadmierną masą ciała. Przepis na dietetyczne ciasto jogurtowe …
15 + 40 min łatwy 10 208 kcal -
Dietetyczne ciasto z bananami i galaretką
Martwi Cię wizja diety i braku możliwości jedzenia pysznych ciast? Tego przepisu na szybkie, dietetyczne ciasto z bananami i galaretką …
25 min łatwy 10 178 kcal -
Jogurtowiec na zimno
Jogurtowiec na zimno to wspaniała opcja na pyszne i lekkie ciasto, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza latem. Ma mało kalorii, …
45 min łatwy 10 192 kcal -
Jogurtowiec z truskawkami
Jogurtowiec z truskawkami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto jest lekko klejące i świetnie pasuje …
15 + 50 min łatwy 10 396 kcal -
Jogurtowiec pieczony
Masz ochotę na szybkie i łatwe ciasto lub słodką przekąskę w ciągu dnia? Świetnie się składa, poznaj mój przepis na …
30 + 40 min łatwy 10 286 kcal -
Jogurtowiec bez pieczenia
Masz ochotę na szybkie i łatwe ciasto lub słodką przekąskę w ciągu dnia? Świetnie się składa, poznaj mój przepis na …
60 min łatwy 20 135 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe - zbiór pomysłów i przepisów na ciasta jogurtowe
Ciasto jogurtowe jest bardzo proste do przygotowania. Stanowić będzie doskonałą bazę pod wiele ciekawych deserów. Doskonale sprawdzi się z dodatkiem kawy i herbaty, natomiast najmłodszy możemy podać je z dodatkiem kakao na mleku lub gorącą czekoladą. Do przygotowania ciasta podstawowy składnik powinien stanowić jogurt. W obecnych czasach istnieje mnogość wyboru, dlatego bez problemu możemy przygotować ciasto na dietę wegańską, wegetariańską a także bezglutenową. Jest to doskonała wiadomość, ponieważ jeden przepis, po pewnych modyfikacjach, może stanowić doskonałą propozycję na smaczny deser dla wielu osób. Ciasto jogurtowe możemy także przygotować w wersji niskowęglowodanowej - takie ciasto doskonale sprawdzi się w diecie cukrzyka. W artykule tym dowiesz się jak zrobić dobre ciasta z wykorzystaniem jogurtu.
Ciasto – opis potrawy
Ciasto stanowi smaczną potrawę, która najczęściej przygotowywana jest jako deser. Do jego wykonania najczęściej wykorzystuje się połączenie mąki, cukru, jajek, tłuszczu (np. masła lub oleju) oraz wody lub mleka. Po połączeniu ww. produktów uzyskamy świetną bazę pod przygotowanie pysznych ciast. Możemy wyróżnić pięć podstawowych grup ciast, które w zależności od użytych produktów spożywczych będą różniły się miedzy sobą. Wśród nich znajdziemy ciasto drożdżowe, ciasto kruche, ciasto biszkoptowe, ciasto parzone oraz ciasto francuskie. Wyróżnić możemy również ciasto ucierane, które jest bardzo proste do przygotowania.
Ciasta najczęściej podawane są formie deseru podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Stanowią również świetne uzupełnienie wielu uroczystości np. ślubu, urodzin czy chrztu. Ciasta są również doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty, gdy spodziewamy się gości. Ciasta przygotowujemy również jaką słodką przekąskę podawaną podczas Świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy.
Do głównych produktów spożywczych najczęściej wykorzystywanych do przygotowania ciasta możemy zaliczyć mąkę, jajka oraz mleko. Szeroki wybór asortymentowy w obecnych czasach pozwala na przygotowanie pysznych ciast na wiele rodzajów diet. Na tej podstawie możemy przygotować ciasta na dietę wegańską, wegetariańską, bezglutenową, niskowęglowodanową czy redukcyjną. Możliwość modyfikacji przepisów sprawia, że możemy przygotować pyszne ciasta dostosowane do swoich preferencji żywieniowych. Dodatkowo daje nam to wiele możliwości na przygotowanie pysznych ciast.
Do przygotowania pysznego ciasta jogurtowego należy wykorzystać oczywiście jogurt, np. naturalny, grecki czy sojowy. Na tej podstawie możemy przygotować ciasto jogurtowe w wersji wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Wypieki z jogurtem naturalnym są łatwe do przygotowania, dlatego nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Dodatkowo nie wymagają one dużego nakładu czasu, dlatego warto włączyć do swojego jadłospisu.
Właściwości jogurtu naturalnego w kuchni i dla zdrowia
Jogurt naturalny – krótki opis
Jogurt jest to produkt mleczarski, który jest dość gęsty. Jego barwa jest biała lub lekko kremowa, a sam produkt wykazuje się lekko kwaśnym smakiem. Jogurty są stosunkowo tanie i zawierają spore ilości właściwości odżywczych, dlatego warto włączyć do swojej diety. Termin jogurt jest zastrzeżony dla produktów, które zawierają żywe kultury bakterii jogurtowych w ilości nie mniejszej niż 10 milionów komórek na ml produktu.
Jak powstaje jogurt naturalny
Do produkcji jogurtu wykorzystywany jest mleko surowe. Jako dodatki można wykorzystać mleko w proszku odtłuszczone, zagęszczone mleko odtłuszczone lub zakwasy jogurtowe. Jogurty mogą być otrzymywane poprzez dwie metody: metodę termostatową lub zbiornikową. Produkcję jogurtu naturalnego możemy podzielić na etapy:
- Pierwszym krokiem jest podgrzanie mleka do temperatury około 40 – 46°C.
- Następnie uzyskuje się wyższą lepkość oraz stabilność jogurtu poprzez normalizację zawartości tłuszczu.
- Następnie mleko podgrzewa się do 60-65°C i homogenizuje.
- Kolejnym krokiem jest pasteryzacja mleka w 90°C przez około 5 minut, w ten sposób likwiduje się szkodliwą mikroflorę oraz zwiększa lepkość oraz stabilność jogurt. Pasteryzację można przeprowadzić również w temperaturze od 93 do 95°C, jednak czas nie powinien być krótszy niż 5 – 15 sekund.
- Mleko należy schłodzić do temperatury 42° i zaszczepić je bakteriami.
- Następnie mleko rozlewa się i inkubuje w odpowiednich temperaturach.
- Uzyskanych w ten sposób jogurt należy zakwasić kwasem jogurtowym do pH około 4,5.
- Następnie jagód schładza się do 4 – 7°C przez kilkanaście godzin.
Zastosowanie jogurtu naturalnego w kuchni
Jogurt posiada wiele zastosowań w kuchni, dlatego stanowi uniwersalny produkt, który warto posiadać w swojej lodówce. Jogurt naturalny możemy wykorzystać do wykonania sałatek. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do zup, ponieważ jest mniej kaloryczne niż śmietana, którą zazwyczaj dodaje się do zabielenia zupy.
Na bazie jogurtu naturalnego można przygotować pyszne, puszyste i delikatne ciasto na pizzę. Dodatkowo jogurt możemy wykorzystać do przygotowania ciasta na chleb oraz bułki, ten dodatek również sprawi, że pieczywo będzie miękkie i puszyste. Jogurt naturalny świetnie sprawdzi się także do przygotowania marynaty do mięsa - wystarczy, że wymieszamy go z dodatkiem ulubionych przypraw i zamarynujemy mięso.
Kolejnymi pomysłami na wykorzystanie jogurtu naturalnego w kuchni jest dodatek do ciasta naleśnikowego. Odrobina jogurtu naturalnego wymieszana z mlekiem wzbogacić smak oraz sprawi, że naleśniki będą puszyste. Dodatkowo jogurt naturalny świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska, którą możemy zabrać ze sobą do pracy. Możemy dodać do niego owoce oraz płatki owsiane i uzyskać w ten sposób pełnowartościowy, szybki w przygotowaniu posiłek. Jogurt naturalny będzie stanowił również doskonałą bazę pod przygotowanie pysznych koktajli - jego obecność sprawi, że koktajl będzie zawierał spore ilości białka. Jogurt będzie również stanowić doskonały dodatek jako sos do placków lub naleśników, warto wtedy wykorzystać również świeże owoce oraz np. cynamon.
W artykule tym skupimy się na wykorzystaniu jogurtów do przygotowania pysznych ciast. Obecnie rynek produktów spożywczych sprawia, że wybór jogurtów jest naprawdę bardzo duży. Dzięki temu możemy przygotować ciasto w wersji wegańskiej, wybierając np. jogurt sojowy. Ciasto przygotowane na bazie jogurtu z dodatkiem owoców stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Dodatkowo jest bardzo proste w przygotowaniu, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Pyszne ciasto jogurtowe będzie stanowiło doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ważnych uroczystości.
Jogurt naturalny - skład i właściwości prozdrowotne
Jogurt naturalny stanowi bardzo wartościowy produkt, który powinien znaleźć się w naszej diecie każdego dnia. Jest on doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, niewielkiej ilości tłuszczu oraz węglowodanów. Znajdziemy w nim również spore ilości wapnia, witamin z grupy B, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz bakterii kwasu mlekowego (np Lactobacillus). Bakterie te korzystnie wpływają na mikroflorę jelit. Dodatkowo w jogurcie znajdziemy fosfor, sód oraz potas.
Jogurt zaliczany jest do naturalnych probiotyków właśnie przez wzgląd na bakterie kwasu mlekowego. Zaleca się spożywanie jogurtów szczególnie w trakcie trwania antybiotykoterapii, ponieważ bakterie wspomagają odbudowę naturalnej flory bakteryjnej naszego organizmu. Dodatkowo jogurt wpływa na perystaltykę jelit, dzięki czemu wspomaga walkę z biegunkami oraz z zaparciami.
Węglowodany zawarte w jogurcie to przede wszystkim cukry, do których zaliczymy laktozę oraz galaktozę. Bakterie obecne w jogurcie rozkładają cukry, w tym przypadku laktozę, do galaktozy oraz glukozy. Glukoza jest przekształcana przez bakterie w kwas mlekowy, co nadaje charakterystyczny smak jogurtów.
Spożywanie jogurtów dostarcza nam sporej ilości wapnia, którego odpowiednia podaż wpływa na zdrowie kości. Odpowiednia podaż wapnia zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy, czyli w uproszczeniu do zmniejszenia masy kostnej. Osteoporoza najczęściej występuje u osób starszych i może prowadzić do częstszych złamań kości.
Jogurty zawierają również niewielkie ilości witaminy C oraz spore ilości dobroczynnych bakterii. Odpowiednia podaż wyżej wymienionych składników jest niezwykle ważna, aby poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego, który zmniejsza ryzyko zachorowań. Jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli okresie jesienno-zimowym.
Jogurty naturalne to również dobre źródłem łatwo przyswajalnego białka. Stanowią więc doskonałą propozycję na szybką przekąskę po treningową. Warto dodać wtedy do nich również źródło węglowodanów, które mogą stanowić np. owoce świeże lub suszone.
Przykładowe przepisy na ciasto jogurtowe i krótki opis
Szybkie ciasto jogurtowe z malinami
To łatwe i szybkie do wykonania ciasto jogurtowe z owocami doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty serwowany podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: olej rzepakowy, cukier, jajka, sok z cytryny, jogurt naturalny lub grecki, mąka pszenna, soda oczyszczona oraz maliny. Produkty te są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów spożywczych. Ciasto ucierane na bazie jogurtu i malin nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
Ciasto jest również bardzo szybkie do przygotowania i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, ponieważ jest bardzo proste. Do jego wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, olej rzepakowy, jogurt naturalny, mąka pszenna, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, masło oraz śliwki. Dodatkowo możemy przygotować cukier puder do posypania gotowego ciasta z owocami. Placek jogurtowy z kruszonką i śliwkami świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty, doskonale smakować będzie również z kakao lub ciepłym mlekiem.
Ciasto jogurtowe bez dodatków
Przepis na to ciasto stanowi doskonałą bazę pod wiele ciekawych propozycji deserowych. Do jego wykonania niezbędne będą następujące produkty spożywcze: jogurt naturalny, mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier, jajka oraz olej roślinny. Samo ciasto jest bardzo smaczne, jednak podczas jego wykonywania możemy dodać również świeże sezonowe owoce lub owoce mrożone. Pyszny placek jogurtowy bez dodatków będzie stanowił doskonały deser podany z dodatkiem kawy, herbaty lub mleka. Na stronie dowiesz się jak zrobić pyszne ciasta z dodatkiem jogurtu.