Ciasta malinowe

ciasta malinowe

Ciasta malinowe - przepisy na ciasta, które w swoich przepisach zawierają maliny. Najczęściej są to proste przepisy ze świeżymi malinami, chociaż mogą być również z malinami mrożonymi. Przepisy na ciasta malinowe mogą być na zimno lub wykonane na bazie biszkoptu oraz kremówki. Najlepiej smakują one w czasie sezonu letniego, kiedy mamy dostęp do świeżych malin. Ciekawą propozycją jest serwowanie malin z bezami pod różnymi postaciami. Ciasta malinowe stanowią doskonały deser do kawy lub herbaty.

Ciasta malinowe - przepisy

Ciasta malinowe - poznaj najlepsze przepisy na pyszne ciasta z malinami

Gdy tylko rozpoczyna się sezon na maliny, zastanawiamy się nad tym, w jaki sposób możemy wykorzystać do słodkich wypieków. W tym czasie rzeczywiście bardzo dużą popularnością cieszą się różne ciasta malinowe. Warto zatem dowiedzieć się, jak zrobić pyszne i szybkie ciasto ze świeżymi malinami.

Maliny - dlaczego warto?

Maliny są owocami, które cieszą się w Polsce bardzo dużą popularnością. Sezon na nie jest bardzo długi, ponieważ zaczyna się już najczęściej w lipcu i trwa aż do jesieni. Ponadto maliny są bogate w witaminy i inne składniki odżywcze, dlatego warto w tym czasie je wprowadzić na stałe do swojej diety. Oczywiście maliny będą kojarzyć się również ze słodkościami. Dobrze jest sprawdzić pyszne i sprawdzone przepisy na ciasta malinowe.

Słodkie owoce są niesamowitym źródłem witamin z grupy B, a także witaminy A, C, E i K. Ponadto znajdziemy w nich spore ilości kwasu foliowego, tiaminy, czy też ryboflawiny. Oprócz tego owoce są źródłem wapnia, magnezu oraz fosforu. Znajdziemy w nich także bardzo duże pokłady żelaza, potasu, a także sporadyczne ilości cynku i sodu. Warto regularnie spożywać maliny ze względu na ich właściwości mające wpływ na profilaktykę przeciwnowotworową. Udowodniono, iż substancje znajdujące się w malinach mają korzystny wpływ na przebieg leczenia m.in. nowotworu przełyku lub wątroby.

Bardzo dobre przepisy na ciasta malinowe

Patrząc na to, jak zrobić najlepsze ciasta malinowe, znajdziemy liczne proste przepisy, które nie będą wymagać od nas wyszukanych składników. Zaletą takich przepisów jest możliwość ich urozmaicania. Ponadto maliny są owocami, które z powodzeniem będą mogły zastąpić również wiśnie, truskawki, jagody, czy też porzeczkę. Do wyboru mamy przepisy z biszkoptem, galaretką, z kremem, bezą, czy też kruchym ciastem.

Jednym z najpopularniejszych w ostatnim czasie ciastem ze świeżymi malinami jest malinowa chmurka. Jest ono nie tylko pyszne, ale również bardzo delikatne. Składa się ono z warstwy ciasta, owoców, kremu oraz bezy.

Do przygotowania ciasta kruchego potrzebujemy:

  • 3 żółtek
  • ½ kostki masła lub margaryny
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Opcjonalnie cukier wanilinowy lub odrobinę ekstraktu z prawdziwej wanilii

Jak zrobić ciasto z malinami, aby wyszło dobre? W pierwszej kolejności należy zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Następnie po uprzednim schłodzeniu w lodówce, wykładamy je na średniej wielkości blachę i pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach Celsjusza. Aby zachować równy spód, należy całe ciasto przed włożeniem do piekarnika ponakłuwać widelcem.

Po wyjęciu ciasta koniecznie je studzimy. W tym czasie przygotowujemy galaretki z owocami. Najlepiej jest zrobić ciasto ze świeżymi malinami. Jeżeli jednak ich nie mamy, możemy je przygotować z malinami mrożonymi. Do tego celu musimy przygotować ok. 0,5 kg malin, a także 3 czerwone galaretki. Najlepiej jeżeli one również byłyby o smaku malinowym, ale równie dobrze sprawdzą się także galaretki truskawkowe.

Aby uzyskać najlepsze ciasto, galaretki mieszamy z 600 ml wody, a następnie po przestudzeniu możemy je wymieszać z malinami. Proste przepisy na malinową chmurkę z kremem obejmuje 0,5 l kremówki 30%, 1 opakowanie mascarpone (250 g), 2 łyżeczki żelatyny (mogą być zastąpione fixem), a także 3 łyżki czubate cukru pudru. Śmietanę kremówkę łączymy z mascarpone i cukrem pudrem. Całość ubijamy, aż krem będzie odpowiednio gęsty. Wtedy do całości dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości żelatynę lub fix do śmietany.

Zarówno tężejącą galaretkę z malinami, a także krem wykładamy na upieczony oraz wystudzony spód. Ostatnim krokiem, jaki należy wykonać, by przygotować to pyszne ciasto, jest upieczenie bezy. Przygotowujemy ją z 3 białek (oddzielonych od wcześniej potrzebnych 3 żółtek do ciasta), ¾-1 szklanki cukru, a także 1 łyżki mąki ziemniaczanej. Do białek zaleca się dodanie szczypty soli, dzięki czemu ich ubijanie będzie bardzo szybkie. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier. Całość wykładamy na blaszkę o takich samych wymiarach, w których piekliśmy ciasto.

Bezę możemy posypać płatkami migdałowymi, przez co ciasto wyjdzie nam naprawdę bardzo dobre. Suszymy ją w piekarniku z włączonym termoobiegiem, przez ok. 30-60 minut. Zaleca się, aby temperatura podczas suszenia bezy wahała się od 120 do maks. 150 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu bezę kładziemy na ciasto z kremem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Pomysł na ciasta malinowe z kremem

Przeglądając różne przepisy na ciasta malinowe z kremem, możemy znaleźć naprawdę ciekawe propozycje. Wśród nich znajdują się takie pyszne ciasta jak:

  • Tarta cytrynowa z malinami - proste przepisy na pyszne ciasto z kremem cytrynowym oraz świeżymi malinami. Wykonujemy je na kruchym spodzie, na którym następnie wykładamy krem wykonany z soku z cytryn, jajek, cukru, masła oraz żelatyny. Krem jest gotowany, następnie schładzany i wykładamy na ciasto. Takie ciasto na deser będzie najlepsze, jeżeli je udekorujemy je świeżymi malinami i podamy na zimno.
  • Ciasto biszkoptowe z kremem i malinami - pomysł na ciasto przekładane warstwami biszkoptu i kremówki. Na samym wierzchu doskonale będzie smakować galaretka z malinami. Jest to przykład, że proste przepisy bardzo często są najlepsze i bardzo szybkie do wykonania.
  • Ciasto czekoladowe z malinami - jeżeli jesteśmy fanami czekolady, to doskonale sprawdzi się szybkie i bardzo dobre ciasto z malinami na czekoladowym spodzie. Oprócz tego ciasto możemy przełożyć kremem czekoladowym i śmietankowym, lub też o smaku cappuccino. Pomiędzy dwiema warstwami kremu wykładamy świeże maliny. Całe ciasto posypujemy startą czekoladą.

Jak zrobić sos malinowy na bardzo dobre ciasta?

Jeżeli przeglądamy różne przepisy na ciasta malinowe, ale żadne nam nie do końca odpowiada, to może sprawdzi się pomysł na sos malinowy. Jego zaletą jest to, iż możemy w prosty sposób podkreślić smak każdego ciasta pysznymi malinami. Taki pomysł na sos malinowy sprawdzi się najbardziej przy sernikach, lodach podawanych na deser, tortów, a nawet do sałatek z rukoli. Ponadto można go serwować zarówno na ciepło, jak i również na zimno.

Jak zrobić taki krem malinowy, który można podawać na deser? W tym celu wybieramy najlepsze, czyli jednocześnie najsłodsze maliny. Owoce dokładnie blendujemy, a następnie gotujemy w niedużym garnku. Jeżeli chcemy uzyskać bardzo dobre i szybkie dodatki do ciast, to do sosu malinowego możemy dodać odrobinę cukru trzcinowego oraz soku z limonki. W ten sposób sos będzie jeszcze słodszy, a jednocześnie zachowa swój wyjątkowy koloryt.

Pomysł na ciasta malinowe i na deser z malinami

Mając ochotę na coś słodkiego z malinami, możemy z powodzeniem wykorzystać najlepsze przepisy na ciasta malinowe. Jednak czasami mieszkając w pojedynkę lub we dwoje , nie będziemy w stanie zjeść tak dużej porcji. Dlatego sprawdzą się w tym przypadku proste przepisy na deser, które możemy przygotować w dużo mniejszych ilościach.

Oczywiście do najłatwiejszego deseru zalicza się pomysł na galaretkę z malinami, którą możemy podawać z bitą śmietaną. Jeżeli jednak zależy nam na tym, aby na deser przygotować coś bardziej wyrafinowanego, to doskonale sprawdzą się desery z jogurtem naturalnym lub mascarpone. W tym celu przydadzą się szklanki lub inne szklane pojemniczki. Na dno wykładamy jogurt naturalny, mascarpone lub jogurt grecki. Kolejną warstwę układamy z pokruszonych ciasteczek, na które wykładamy całe maliny. Wszystkie warstwy powtarzamy dwukrotnie.

Jak zrobić wersję fit tego deseru? Zamiast ulubionych ciasteczek możemy wysypać płatki owsiane, orzeszki lub płatki migdałowe. Pamiętajmy, że zarówno ciasta, jak i również desery malinowe nie muszą się ograniczać wyłącznie tylko do tych owoców. Jak zrobić zatem wyjątkowy deser? Możemy do malin dołączyć borówkę amerykańską, truskawki, jagody, czy też banany. Takim przykładem jest obłędna beza Pavlova, na której wierzchu układa się wymienione owoce. Ciekawym pomysłem będzie przyozdobienie malinowych ciast i deserów, świeżymi listkami aromatycznej mięty.

Ciasta malinowe na deser. Zobacz, jakie możesz wykonać pyszne i szybkie przepisy na ciasta malinowe, a także jakie wykonasz desery ze świeżymi malinami.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto