-
Lahmacun na drożdżach
Pizza turecka na cieniutkim cieście drożdżowym z mięsem, papryką i cebulą to znana lahmacun pizza. Zobacz, jaki prosty jest przepis …
30 + 40 min łatwy 4 441 kcal -
Parówki w cieście drożdżowym
Parówki w cieście drożdżowym to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla dzieci i dorosłych. Przepis na parówki w cieście …
20 + 30 min łatwy 10 626 kcal -
Pierogi drożdżowe
Pierogi drożdżowe to świetna alternatywa dla tych z wody. Ich przygotowanie jest może nieco bardziej pracochłonne, jednak jest zdecydowanie warte …
60 + 40 min łatwy 6 461 kcal
Ciasta drożdżowe na słono - przepisy
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
Pyszne paszteciki drożdżowe z mięsem to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu przekąski, które idealnie sprawdzą …
90 + 30 min łatwy 15 134 kcal -
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Niedługo święta, które zbliżają się wielkimi …
60 + 20 min łatwy 20 72 kcal -
Kapuśniaczki drożdżowe
Kapuśniaczki drożdżowe to doskonały wybór, jeśli kochasz proste przekąski. Przygotujesz je w kilka chwil i jeśli kochasz grzyby, to zakochasz …
60 + 30 min średni 10 186 kcal -
Bułki drożdżowe wytrawne
Bułki drożdżowe wytrawne to dobry pomysł na dodatek do wielu potraw lub jako posiłek na kolację, lub na śniadanie. Koniecznie …
60 + 20 min łatwy 15 98 kcal -
Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami leśnymi w cieście drożdżowym
Najlepsze drożdżowe kapuśniaczki jakie będziesz miał okazję zjeść – musisz tego spróbować! Puchate ciasto drożdżowe i pyszny, kwaskowaty farsz to …
50 + 165 min średni 12 313 kcal -
Pizza na suchych drożdżach
Pizza na suchych drożdżach to świetna propozycja dla miłośników prawdziwej włoskiej pizzy, którzy jednak nie mają wystarczająco dużo czasu, lub …
25 + 15 min łatwy 6 293 kcal
-
Bułki drożdżowe z pieczarkami
Bułki drożdżowe z pieczarkami, serem żółtym i sezamem to najlepsze drugie śniadanie z piekarnika. Weź je ze sobą do pracy …
45 + 20 min łatwy 10 401 kcal -
Pizza wiejska
Pizza wiejska jest bardzo mięsna. Dodaje się do niej różnego rodzaju mięsa, ale poza nimi można dodać też inne rzeczy. …
35 + 35 min średni 4 856 kcal -
Chlebek ziołowy
Chlebek ziołowy to idealny pomysł na pyszną imprezową przekąskę. Prezentuje się niezwykle spektakularnie, dzięki niebanalnej formie pieczenia i układania ciasta. …
45 + 40 min łatwy 10 287 kcal -
Cebularz
Cebularz jest kojarzony głównie z Lubelszczyzną, ale drożdżowy placek z cebulą i makiem występuje także w kuchni żydowskiej. Przepis na …
50 + 20 min średni 12 259 kcal -
Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem i serem to ciekawy pomysł na przystawkę dla gości albo dodatek do obiadu lub kolacji. Te paszteciki …
75 + 20 min średni 5 575 kcal
-
Muffinki pizzowe
Pojawienie się pierwszej pizzy we Włoszech datuje się na około 500 rok, swoją nazwę zyskała w 997 roku. Była najpierw …
90 + 20 min łatwy 12 186 kcal -
Foccacia z rozmarynem
Pyszna focaccia z rozmarynem to doskonały pomysł na włoskie przekąski z piekarnika, które idealnie sprawdzą się na imprezę czy spotkanie …
150 + 20 min łatwy 6 392 kcal -
Pirozhki
Pirozhki to proste rosyjskie i ukraińskie bułeczki drożdżowe, które wypełnione są po brzegi przepysznym nadzieniem. Ich przygotowanie jest łatwe, a …
45 + 15 min średni 5 332 kcal -
Paszteciki z pieczarkami i serem
Paszteciki z pieczarkami i serem idealnie nadają się na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Jeżeli spodziewasz się wielu gości, …
70 + 40 min średni 6 628 kcal -
Kulebiaki z mięsem
Kulebiaki z mięsem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie z mięsem mielonym z rosołu sprawdzi …
20 + 40 min łatwy 8 434 kcal -
Chaczapuri adżarskie
Chaczapuri adżarskie to wspaniały pomysł na pyszny posiłek. Można je podać jako śniadanie lub obiad dla całej rodziny. Tradycyjne chaczapuri …
30 + 30 min łatwy 4 1075 kcal
-
Pierogi meksykańskie
Pierogi meksykańskie to świetna opcja dla wszystkich miłośników ciekawych i kreatywnych przepisów. To świetna alternatywa dla tradycyjnych i dobrze znanych …
20 + 20 min łatwy 6 474 kcal -
Chaczapuri z mięsem
Chaczapuri to klasyka i jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni gruzińskiej. To drożdżowy placek, który w zależności od regionu podawany …
25 + 20 min średni 10 478 kcal -
Gozleme
Gozleme to najlepsze tureckie ciasto, które świetnie sprawdzi się jako przekąska dla całej rodziny. Placki są cienkie i chrupiące, a …
20 + 40 min średni 3 371 kcal -
Pizza z szynką parmeńską
Pizza z szynką parmeńską to wspaniała propozycja na obiad lub kolację. Pizza z dobrymi jakościowo produktami zaskoczy domowników i zabierze …
120 + 20 min łatwy 7 465 kcal -
Kulebiak z pieczarkami
Kulebiak z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kulebiak w wersji bez dodatku mięsa można …
20 + 40 min łatwy 6 457 kcal
-
Pizza z krewetkami
Domowa pizza z krewetkami to pyszna propozycja na obiad lub kolację. Jest to szybka i smaczna opcja dla każdego, kto …
40 + 15 min średni 4 411 kcal -
Puszyste ciasto na pizzę
Puszyste ciasto na pizzę można uzyskać zarówno z drożdży suchych, jak i mokrych. Choć samo wykonanie pizzy jest w miarę …
35 + 20 min średni 4 536 kcal -
Pizza Sfincione
Pizza Sfincione to tradycyjny sycylijski wypiek podawany na obiad lub kolację. Niegdyś pizza spożywana była przez rolników, a ciasto drożdżowe …
140 + 20 min łatwy 4 928 kcal -
Pizza margherita
Włoska kuchnia od lat podbija serca miłośników dobrego jedzenia. Pizza Margherita to tak naprawdę ciasto, sos, ser oraz zioła. Choć …
75 + 20 min średni 4 940 kcal -
Szybka pizza
Zastanawiasz się jak zrobić szybką pizzę w domu? Jesteś w odpowiednim miejscu! Nasz przepis na szybką pizzę z sosem pomidorowym, …
10 + 30 min średni 3 629 kcal -
Pizza Thermomix
Dziś pokazujemy Wam jak zrobić pizzę w Thermomixie. Jeśli marzy Ci się pyszna, łatwa w przygotowaniu pizza to jesteś w …
50 + 10 min łatwy 2 811 kcal
-
Ciasto drożdżowe na paszteciki
Ciasto drożdżowe na paszteciki jest idealną opcją dla wszystkich, którzy szukają najlepszego sposobu na stworzenie przepysznych, delikatnych i chrupiących pasztecików. …
20 min łatwy 1 1857 kcal -
Ciasto drożdżowe z suchymi drożdżami
Ciasto drożdżowe z suchymi drożdżami to uniwersalny przepis, który sprawdzi się w wielu przypadkach. Może stanowić bazę do pasztecików, pizzy, …
20 min łatwy 1 1944 kcal -
Kluski drożdżowe
Kluski drożdżowe, pyzy czy pampuchy to samo pyszne danie pod wieloma innymi nazwami, które funkcjonują w naszym kraju zależnie od …
60 + 15 min łatwy 10 187 kcal -
Rozczyn z drożdży
Ten sprawdzony przepis na rozczyn z drożdży możesz wykorzystać w prawie każdym przepisie, który wymaga drożdży. Koniecznie sprawdź jak zrobić …
3 min łatwy 1 -
Chlebek czosnkowy
Chlebek czosnkowy to bardzo dobry pomysł na pyszny domowy wypiek dla całej rodziny. Chlebek pieczony w piekarniku jest lekko chrupiący …
20 + 40 min łatwy 10 598 kcal
Ciasta drożdżowe na słono - przepisy na proste i szybkie ciasta na bazie drożdży
Żadne święto nie może się obyć bez tradycyjnego makowca lub ciasta drożdżowego. Kto nie lubi zrelaksować się przy filiżance kawy z pączkiem lub drożdżówką? Pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami, baby wielkanocne, pączki, czy oponki, a także racuchy czy pankejki, powstają na bazie drożdży. Drożdże powodują, że ciasto wyrasta i staje się pyszne i puszyste. Przedstawiamy jakie wypieki możemy zrobić na bazie drożdży. Doradzamy jak przygotować drożdże, tak aby wykonanie ciasta było łatwe i proste. Pokazujemy najciekawsze i łatwe przepisy na ciasta drożdżowe klasyczne i nowoczesne.
Jak powstały przepisy na ciasta drożdżowe
Jak i dlaczego robimy wypieki z drożdżami
Jednokomórkowe organizmy zaliczane do grzybów, jakimi są drożdże, od wieków pomagają ludzkości w przygotowaniu napojów i pożywienia. Drożdże piwne odkryli już Sumerowie, zaś drożdże piekarnicze znaleziono wśród artefaktów Starożytnego Egiptu. Drożdże rozwijają się w środowisku, gdzie istnieją cukry proste. W warunkach beztlenowych doprowadzają do fermentacji alkoholowej. Od czasów Sumerów wykorzystywane są do produkcji piwa. Później zaś odkryto ich możliwości przy wyrobie innych alkoholi oraz do wypieku chleba i ciast. Drożdże sprawiły, że nauczono się piec pulchne, pyszne chleby, zamiast twardych i płaskich podpłomyków, ponieważ drożdże występują w zakwasie chlebowym.
Na świecie występuje około 1500 gatunków drożdży. Do celów spożywczych wykorzystuje się drożdże szlachetne z gatunku Saccharomyces cerevisiae, które prawdopodobnie pozyskano ze skórek winogron. Jako pierwsi zastosowali je Sumerowie do warzenia piwa, zaś wyjaśnienie procesu fermentacji i roli jaką odgrywają w nim drożdże zawdzięczamy Ludwikowi Pasteurowi. Dopiero w XVII wieku odkryto i w pełni wykorzystano zagęszczone drożdże do wypieku chleba i ciast. Obecnie w przemyśle spożywczym wykorzystuje się drożdze winiarskie, drożdże piwowarskie, gorzelnianie i piekarnicze.
Na drożdżach wypieka się pyszne placki, ciasta i babki drożdżowe. Wykorzystuje się je również do wypieku pysznych, pulchnych placków na co dzień, jak racuchy, czy pankejki. Z drożdżami robi się również wypieki wytrawne jak paszteciki, kulebiaki czy spody do pizzy.
Czy wypieki drożdżowe są zdrowe
O tym jak zdrowe są drożdże jako takie świadczy fakt, że są one wykorzystywane przez przemysł farmaceutyczny do wyrobu leków i kosmetyków. Dla przykładu, drożdże piekarnicze stosuje się do wyrobu tabletek na uspokojenie. Z drożdży można samodzielnie zrobić preparaty na trądzik, na rozstępy czy też maseczki na ujędrnienie skóry.
Drożdże zawierają wiele witamin i składników mineralnych, szczególnie witaminy z grupy B. Biotyna zawarta w drożdżach dobrze wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Drożdże same w sobie są zdrowe, jednak nigdy nie jemy ich w naturalnej formie. Drożdże stanowią dodatek do wypieków, który sprawia, że chleby i ciasta są pulchne. W tym tkwi problem, że same ciasta i wypieki są tuczące. Ponadto zawierają cukier, tłuszcz i węglowodany, których nie należy spożywać w nadmiarze.
Tradycyjne ciasta drożdżowe w kuchni polskiej
Kuchnia polska od wieków korzysta z przepisów na ciasta drożdżowe. Zrobienie dobrego ciasta drożdżowego nie jest łatwe i wymaga sporo pracy. Dlatego też klasyczne ciasta drożdżowe kuchni polskiej pieczono głównie na święta.
Do klasyki kuchni polskiej należą baby wielkanocne, których tradycja sięga XVII wieku. Niegdyś pieczono je w klasycznych formach ceramicznych lub kamionkowych. Po upieczeniu na wierzchu dekorowano je polewą lukrową. Pieczenie babek wielkanocnych było nie lada wyzwaniem, gdyż wypieki te potrafiły opaść po wyjęciu z pieca lub przekrzywić się. Obecnie tradycja pieczenia babek na wielkanoc nieco odeszła w zapomnienie. Nadal jednak popularnym wypiekiem jest klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką.
Z ciasta drożdżowego robi się tradycyjny, polski makowiec. Po wyrośnięciu ciasta należy je rozwałkować na duży placek, posmarować masą makową i zwinąć w roladę. Z ciasta drożdżowego robi się również tradycyjne, polskie pączki smażone na głębokim tłuszczu i podawane z polewą lukrową. Tradycyjnie pączki wypiekało się na koniec karnawału, czego reliktem jest słynny, polski tłusty czwartek.
Od końca XX wieku w Polsce zapanowała moda na drożdżówki, które stały się popularną przekąską, szczególnie gdy dorwie nas głód na mieście. Drożdżówki, czyli słodkie bułeczki, wypiekane są z różnym owocowym lub makowym nadzieniem oraz w różnych kształtach. Dostępne są wszędzie, lecz nic nie smakuje tak jak dobre drożdżówki upieczone własnoręcznie w domu. Dlatego też warto poznać przepisy na łatwe drożdżówki domowe.
Najsłynniejsze przepisy na ciasta drożdżowe w kuchniach świata
Wypieki z drożdżami królują w kuchniach świata od wieków. Drożdże służą nie tylko do wypieku ciast, lecz także do przygotowywania pysznych dań na śniadanie i kolację, szczególnie lubianych przez dzieci. W kuchni anglosaskiej królują pankejki, które robi się z ciasta z dodatkiem drożdży i podaje polane syropem. Na drożdżach piecze się również oponki w stylu angielskim i amerykańskie donaty. Z ciasta drożdżowego powstają również japońskie dorayaki oraz azjatyckie placki naan.
Na całym świecie z ciasta drożdżowego robi się pączki lub oponki smażone na głębokim tłuszczu. Przysmaki te jada się najczęściej jako danie śniadaniowe. Należą do nich amerykańskie donaty, czy angielskie oponki serowe. Z ciasta drożdżowego robi się hiszpańskie churros, pączki izraelskie, czy też tureckie pączuszki lokma.
Dobre, sprawdzone przepisy na pyszne ciasta drożdżowe
Czy wypieki z drożdżami są łatwe do zrobienia
Drożdżowiec uchodzi za ciasto trudne do zrobienia i pracochłonne. Wbrew pozorom wykonanie ciasta drożdżowego jest łatwe, jednak wymaga ono czasu na wyrośnięcie. Największą trudność sprawia wyrabianie ciasta. Ciasto wyrabia się długo. Im dłużej jest wyrabiane tym wypiek jest bardziej puszysty i smaczny. Niektóre osoby jeszcze pamiętają mamy lub babcie z dłońmi zanurzonymi w dzieży z ciastem i pracowicie wyrabiające kleistą masę. Ciasto było tak kleiste, że trudno było przerwać pracę i wyjąć ręce z dzieży. Dlatego potrzebna była druga osoba, która dodawała pozostałe składniki do ciasta. Obecnie pracę nad wyrabianiem ciasta może wykonać za nas robot kuchenny.
Na rynku dostępne są drożdże świeże i suche. Wymagają on innego rodzaju przygotowania do wypieku. Z świeżych drożdży robimy zaczyn. Drożdże mieszamy w miseczce z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Suche drożdże nie wymagają robienia zaczynu i znacznie lepiej nadają się do małych wypieków jak pankejki, racuchy, oponki czy drożdżówki. Warto jednak zrobić zaczyn także z drożdży suchych, gdyż wówczas ciasto jest pulchne i pyszne.
Do ciasta potrzebujemy mąkę, mleko, roztopione masło, cukier i żółtka. Po zmieszaniu składników dodajemy zaczyn z drożdży, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Tradycyjnie do ciasta drożdżowego dodajemy rodzynki, które powinny być namoczone, najlepiej w mleku. Po wyrobieniu drożdżowiec odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do formy, wierzch dekorujemy kruszonką i pieczemy.
Dobre i łatwe przepisy na ciasto drożdżowe
Wbrew pozorom upieczenie tradycyjnego makowca wcale nie jest trudne. Wystarczy przygotować klasyczne ciasto drożdżowe i po wyrośnięciu rozwałkować na stolnicy na placek. Gotową masę makową smarujemy na cieście i zawijamy w roladę.
Tradycyjnym, polskim ciastem jest prosty drożdżowiec z kruszonką. Placek ten można także urozmaicić tworząc ciasta z owocami, na przykład ze śliwkami, z jabłkami lub z rabarbarem. Najprostszym ciastem jest placek ze śliwkami. Wystarczy na wierzchu ciasta wyłożyć wydrylowane i pokrojone na połówki śliwki.
Klasycznym ciastem ze śliwkami jest tzw. topielec. Jest to jedno z najłatwiejszych ciast drożdżowych. Placek ten nie wymaga robienia zaczynu z drożdży. Składniki ciasta mieszamy z pokruszonymi drożdżami i miksujemy. Z tak zrobionego ciasta formujemy kulę i zatapiamy ją w garnku z wodą. Gdy kula wypłynie na wierzch, wyjmujemy je z wody i miksujemy z cukrem. Ciasto wykładamy do formy, na wierzchu układamy połówki śliwek i kruszonkę. Do tego ciasta możemy dodać dowolne owoce jak jabłka, wiśnie, rabarbar, maliny, truskawki itp.
W czasie przygotowania ciasta drożdżowego najtrudniejszym i najbardziej nudnym etapem jest wyrabianie. Można jednak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Cała tajemnica tkwi w ułożeniu składników ciasta warstwami. W misce układamy najpierw pokruszone drożdże, następnie cukier, roztrzepane jajka, olej, mleko i mąkę. Całość odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia, a potem już możemy przełożyć do formy, dodać kruszonkę, owoce i upiec.