-
Burger domowy
Burger domowy stanowi dodatek do różnych posiłków i przekąsek. To naprawdę fantastyczne danie, które jest smaczne, proste i szybkie. Jego …
20 + 20 min łatwy 4 188 kcal -
Burger wieprzowy
Burger wieprzowy to doskonały pomysł na pyszny obiad. Pyszne burgery wieprzowe przygotujesz bez większego problemu, nie wymaga on kontroli wysmażenia …
20 + 15 min łatwy 5 940 kcal -
Burgery z kurczaka
Burgery z kurczaka to pomysł na naprawdę smaczne danie, które zasmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych przepisów. Burgery są miękkie i wspaniale …
30 + 20 min łatwy 2 830 kcal
Burgery - przepisy
-
Hamburger wołowy
Hamburger wołowy to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wołowe mięso podane w bułce typu brioszka świetnie …
15 + 15 min łatwy 5 953 kcal -
Burger z indyka
Burger z indyka to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Mięso, które jest jego podstawą, jest delikatne, ale bardzo …
45 + 45 min łatwy 4 269 kcal -
Burger drwala
Burger drwala to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych mięsnych dań. Jest wypełniony po brzegi pysznymi warzywami, zawiera również serek …
30 + 20 min łatwy 1 961 kcal -
Burger halloumi
Nawet jeśli ze swojej diety nie wykluczasz mięsa, koniecznie musisz spróbować burger halloumi. Ser idealnie sprawdzi się jako zamiennik sera, …
10 + 20 min łatwy 2 193 kcal -
Burgery z soczewicy
Wegetariańskie burgery z soczewicy to pyszne danie bez mięsa. Aromatyczny kotlet z soczewicy dobrze zastępuje mięso. Dobre burgery możesz przygotować …
20 + 40 min łatwy 4 931 kcal -
Burgery z tofu
Burger z tofu to pomysł na pyszne, szybkie danie, idealne na prosty lunch, obiad lub kolację, które sprawdzi się dla …
30 min średni 2 722 kcal
-
Mini hamburgery
Mini hamburgery to danie idealne na pyszne przekąski czy imprezę. To świetna alternatywa dla klasycznych burgerów. Te w wersji mini …
45 + 20 min łatwy 8 280 kcal -
Burgery z wołowiny
Burgery z wołowiny to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań w ciekawej formie. Te przygotowane w domu są smaczne, …
10 + 15 min łatwy 4 342 kcal -
Burger z buraka i kaszy jaglanej
Niezwykle pyszny i aromatyczny burger bez grama mięsa. Tak się da? Oczywiście! Poznaj przepis na burgery z buraka i kaszy …
20 + 20 min łatwy 10 130 kcal -
Burgery
Burgery to idealny pomysł na pyszne i szybkie danie dla całej rodziny. Są niezwykle aromatyczne i na pewno przypadną do …
15 + 25 min łatwy 3 536 kcal -
Burger wegetariański
Burger wegetariański to wspaniała opcja na naprawdę ciekawy posiłek, który sprawdzi się nawet na diecie roślinnej. Jest świetną alternatywą dla …
20 + 25 min łatwy 6 231 kcal
-
Burger z buraków
Szybki burger z buraków to wegetariańska wersja tradycyjnego kotleta do burgera. Burger z buraka jest pyszny i chrupiący. Przepis na …
30 + 120 min łatwy 5 601 kcal -
Vege burger
Vege burger to bardzo dobry pomysł na domowe i łatwe do zrobienia burgery. Smaczne burgery sprawdzą się na obiad dla …
20 + 40 min łatwy 5 1196 kcal -
Burger z kurczakiem
Burger z kurczakiem to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Zdrowy burger stanowi dobre rozwiązanie do przygotowania fast-foodów w wersji …
45 min łatwy 2 771 kcal -
Burger wegański
Burger wegański to doskonała propozycja na pyszne danie warzywne bez dodatku mięsa. Hamburger w wersji wegańskiej jest smaczny i zawiera …
30 + 40 min łatwy 4 468 kcal -
Burgery z ciecierzycy
Burgery z ciecierzycy to bardzo dobry pomysł na wegetariańskie danie bez mięsa. Przepis na burgery z ciecierzycy jest prosty, dlatego …
10 + 20 min łatwy 6 564 kcal -
Halloumi burger
Halloumi burger to świetna alternatywa dla wszystkich, którzy kochają burgery, jednak poszukują bezmięsnej alternatywy. Burger z serkiem sprawdza się wspaniale. …
15 + 10 min łatwy 2 516 kcal
-
Burgery z indyka
Burgery z indyka to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Burgery można wykorzystać do przygotowania domowych hamburgerów. …
10 + 10 min łatwy 4 427 kcal -
Burger warzywny
Burger warzywny jest wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy kochają te kanapki i poszukują roślinnej alternatywy, która nie tylko będzie równie …
20 + 20 min łatwy 2 459 kcal -
Kotlety do hamburgerów
Hamburgery to jedno z najpopularniejszych dań zaliczanych do kategorii fast-foodów. Pochodzą ze Stanów Zjednoczonych i tam są najbardziej popularne, jednak …
25 min łatwy 3 440 kcal -
Mięso na hamburgery
Mięso na hamburgery wymaga specjalnego traktowania, by mogły z niego powstać wspaniałe kotlety, o intensywnym aromacie i wspaniałym smaku. Sprawdzi …
15 + 15 min łatwy 6 292 kcal -
Burgery z grilla
Burgery z grilla są pyszną i aromatyczną propozycją na danie z rusztu, które świetnie sprawdzi się podczas przyjęć, a także …
15 + 20 min łatwy 5 197 kcal
-
Sanduiche de carne
Sanduiche de carne to pyszne danie wywodzące się z kuchni brazylijskiej. Burger doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezę ze …
20 + 20 min łatwy 4 748 kcal -
Hamburgery
Hamburgery zazwyczaj kojarzą nam się z fast foodami, jednak wcale tak nie musi być. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na …
30 + 15 min łatwy 4 661 kcal -
Wołowina po burgundzku
Wołowina po burgundzku to fajna mięsa propozycja na pyszny obiad lub sycącą kolacje. Przepis na wołowinę po burgundzku nie należy …
30 + 180 min średni 10 387 kcal -
Mięso na burgery
Mięso na burgery to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Domowe burgery są dobre do podania podczas spotkań z rodziną …
20 + 10 min łatwy 5 500 kcal -
Burgery z halloumi
Burgery z halloumi to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne burgery bez mięsa sprawdzą się idealnie …
20 + 10 min łatwy 2 848 kcal -
Sos do burgera
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis …
10 min łatwy 2
Burgery - przepisy na pyszne burgery z różnego rodzaju mięsem oraz wegetariańskie
Pyszna kanapka z miękkiej bułki i wołowego kotleta z siekanego mięsa stała się flagowym daniem kuchni amerykańskiej. Burgery weszły na stałe do kanonu fast food i kojarzą się jako tanie jedzenie słabej jakości, które można nabyć prawie wszędzie. Obecnie jednak hamburger przeżywa drugą młodość jako wykwintne danie w drogich restauracjach i serwowane na domowych przyjęciach. Słynna wołowa kanapka nie musi być tanim, niezdrowym fast foodem marnej jakości, jeśli tylko wiemy jak zrobić to pyszne danie prawidłowo. Dowiedz się, jak usmażyć pyszny i zdrowy wołowy kotlet, jakie użyć przyprawy i dodatki, tak aby zachwycić rodzinę i gości na imprezie.
Jak zrobić dobre burgery
Jak powstały przepisy na burgery
Wszystkim znany jest hamburger, słynna, amerykańska kanapka z mięsem wołowym. Istnieją różne legendy na temat tego jak ten słynny kotlet dotarł do USA, gdzie zrobił oszałamiającą karierę. Burger czy hamburger to w zasadzie ta sama potrawa, która wywodzi się od befsztyka z siekanej wołowiny. Jada się go w kanapce z dodatkiem sałaty lub innych warzyw. “Hamburger steak” przywieźli do USA w XIX wieku imigranci z Niemiec, prawdopodobnie z Hamburga. Nie wiadomo, kto był wynalazcą słynnej kanapki, gdyż do patentu rości sobie prawo wielu Amerykanów.
Słynny kotlet wołowy wszedł na stałe do kanonu fast food. Idea fast food rozwinęła się w USA w XIX wieku wraz z rozwojem przemysłu i wzrostem ilości robotników i pracowników biurowych. Problemem stało się wtedy zjedzenie czegoś pożywnego podczas krótkiej przerwy w pracy, bez czekania w restauracji. Zaczęły wówczas powstawać stragany i automaty z kanapkami, później zaś bary szybkiej obsługi typu McDonalds. Fast food obecnie kojarzy się z tłustym i tuczącym jedzeniem niskiej jakości. Jednak burger w renomowanej restauracji, usmażony z wysokiej klasy mięsa to coś zupełnie innego. Nic także nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać przepisy na hamburgera samodzielnie i przyrządzić pyszny domowy kotlet wołowy wysokiej jakości i zdrowy.
Domowy hamburger - jakie mięso i składniki przygotować
Hamburger przeszedł długą drogę od tradycyjnego, taniego fast food. Obecnie najlepsze restauracje prześcigają się w przepisach na najlepsze burgery, które stały się wykwintnym daniem. Również w domu warto nauczyć się jak smażyć burgery, aby zachwycić rodzinę lub gości na imprezie pysznym daniem. Burgery szczególnie sprawdzają się latem, na imprezach plenerowych, czy wakacyjnych, szczególnie, że można je upiec na grillu.
Do burgera potrzebne będzie przede wszystkim wysokiej jakości mięso, jak również przyprawy oraz warzywa jako dodatki. W renomowanych restauracjach wołowina do burgera pochodzi od specjalnych ras krów, których mięso jest wyjątkowo soczyste. Ważne jest, aby mięso zawierało około 20 - 25% tłuszczu. Najlepszym rozwiązaniem jest zmielenie mięsa samodzielnie na maszynce o grubym sicie.
Do burgera bierzemy mięso grubo mielone. Drobno zmielone mięso nie sprawdzi się, gdyż kotlet wychodzi wysuszony i niesmaczny. Do burgera najlepiej nadaje się karkówka, rumsztyk lub antrykot. Pozostałe składniki do hamburgera to po prostu świeżo zmielony pieprz, sól i czasami drobno posiekana cebula lub pietruszka. Jeśli przygotowujemy hamburgera jako kanapkę potrzebna będzie specjalna bułka hamburgerowa oraz różne warzywa jako dodatki.
Klasyczny hamburger składa się z kotleta wołowego włożonego między dwie połowy bułki i przełożonego warzywami. Powstały także przepisy na różne rodzaje burgerów. Cheeseburger powstaje wtedy, gdy na wołowinie położymy plaster sera. Najczęściej wybiera się półmiękkie cheddar. Ser częściowo topi się pod wpływem temperatury mięsa i dodaje kanapce smaku. Hamburgery robimy również z mięsa z kurczaka lub ryby, wówczas noszą nazwę chickenburgerów lub fishburgerów. Wraz z rozwojem popularności diety wegetariańskiej i wegańskiej powstały również bezmięsne wersje burgerów, które można tworzyć z kasz, roślin strączkowych i warzyw.
Czy burgery są zdrowe
Burgery są daniem mocno kontrowersyjnym jeśli chodzi o ich działanie na organizm. Przyjęła się opinia, że jest to danie wybitnie niezdrowe i szkodliwe. Czy jest to prawda? Otóż zależy z jakim hamburgerem mamy do czynienia. Dietetycy przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem pożywienia typu “fast food”, które nie rzadko robione jest z produktów tanich, niskiej jakości, zaś proces produkcji pozostawia wiele do życzenia. Ponadto dania fast food zawierają dużo tłuszczu, węglowodanów, cukru, a także sztucznych dodatków i uzdatniaczy. Nie mamy również pewności na jakim tłuszczu smażone są hamburgery w restauracjach fast food.
Inaczej ma się sprawa, jeśli zamawiamy hamburgera w renomowanej restauracji lub przygotowujemy pyszne kotlety wołowe w domu. Korzystamy wówczas z mięsa dobrej jakości z dobrego źródła. Oczywiście jeszcze zdrowszą opcją są hamburgery z indyka, ryby lub wersje wegetariańskie lub wegańskie.
W przypadku burgera mówimy o steku wołowym, który posiada pełnowartościowe białko, witaminy C, B, PP i E oraz mikroelementy ważne dla zdrowia. Steki robione są z wołowiny, która uchodzi za najzdrowszy rodzaj mięsa. Mięso wołowe jest szczególnie zalecane osobom z niedoborem żelaza oraz witamin z grupy B. W mięsie wołowym znajdują się tłuszcze nasycone, które są obwiniane o przyczynianie się do wielu groźnych chorób. Jednak tłuszcze nasycone są niezbędne dla organizmu jako źródło energii. Znacznie większym niebezpieczeństwem są tłuszcze nasycone trans. Wołowina jest mięsem z nie dużą zawartością tłuszczu i sprawdza się w diecie dla osób odchudzających się, którym dostarcza pełnowartościowego białka i zapobiega utracie masy mięśniowej. Dobrej jakości wołowina nie jest mięsem niezdrowym, lecz warto zachować umiar i ograniczyć się do 3 kotletów tygodniowo.
Zwolennicy diety wegetariańskich i wegańskiej z reguły także zwracają uwagę na zdrową dietę, dlatego też zalecają pieczenie burgerów warzywnych w piekarniku bez dodatku tłuszczu. W procesie smażenia tracimy część witamin i składników mineralnych. Ponadto stosowanie niewłaściwych tłuszczy może powodować powstawanie substancji rakotwórczych. Dlatego też zdrowszym sposobem jest pieczenie kotletów bez tłuszczu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Jak zrobić pyszny pysznego domowego hamburgera w wersji mięsnej i wege
Najlepsze przepisy na słynny kotlet wołowy
Tajemnica zrobienia dobrego burgera polega na wyborze dobrej jakości wołowiny, którą należy grubo zmielić. Kotlety formujemy dość luźno, gdyż mocno zbite mięso może się usmażyć zbyt suche. Mielone mięso mieszamy z solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem lub pietruszką. Następnie dolewamy wodę i ugniatamy masę mięsną. Formujemy kotlety i smażymy krótko na rozgrzanej patelni.
Również bułka do hamburgera musi być lekko podpieczona na patelni. Przygotowujemy również odpowiedni sos, którym smarujemy bułkę. Do środka bułki wkładamy kotlet. Jeśli ma to być cheeseburger, jeszcze na patelni na każdym kotlecie układamy plaster sera, aby się odrobinę roztopił. Bułkę z hamburgerem uzupełniamy warzywami, jak sałata, cebula, pomidor itp. Do burgera świetnie pasują pikle. Dodajemy również różne dodatki, które sprawiają, że jest on jeszcze bardziej pożywny i sycący, na przykład jajko smażone lub bekon.
Jak zrobić pyszny sos do burgera
Ważnym elementem całości jest sos do hamburgera, który sprawia, że kanapka jest jeszcze bardziej soczysta i pyszna. Najprostszym sposobem doprawienia hamburgera jest majonez, musztarda dijon, sos tatarski lub ketchup. W różnych kuchniach do burgera dodaje się sos barbecue, salsę lub sos guacamole. Do burgera pasuje również gruziński sos adżyka.
Jednak najlepszym pomysłem na pysznego burgera jest własnoręcznie zrobiony sos, który podkreśli smak mięsa i bułki. Do burgera najbardziej pasują sosy mocno lub lekko pikantne, kwaskowe z dodatkiem octu. Wykonanie sosu jest bardzo łatwe, gdyż wystarczy wszystkie składniki wymieszać. Sos robimy z majonezu, z dodatkiem ketchupu, musztardy, śmietany i przypraw. Najważniejszą przyprawą do tego sosu jest mielona papryka. Aby sos był bardziej pikantny i kwaskowy dodajemy kilka łyżek zalewy z pikli.
Jak zrobić hamburgera w formie wegetariańskiej
Obecnie dieta wegetariańska i wegańska stają się coraz bardziej modne i coraz więcej ludzi szuka dań bezmięsnych. Dlatego też wymyślono przepisy również na hamburgera wege. Jako wegetariański hamburger może posłużyć każdy kotlet warzywny. Ważne jednak, aby doprawić go przyprawami typowymi dla burgera, jak na przykład papryka i podać w bułce z sałatą.
Kotlet warzywny możemy zrobić z cukinii i ugotowanej fasoli, które blendujemy. Aby masa na kotlety odpowiednio się skleiła do całości dodajemy jajko. Na koniec dodajemy przyprawy, koniecznie z papryką. Idealną masę na wegetariańskie burgery zapewniają rośliny strączkowe, na przykład fasola, ciecierzyca, soczewica, bób czy groch. Co ciekawe kotlety wegetariańskie udadzą się także z łupin bobu, dzięki czemu nie musimy ich wyrzucać. Do wyrobu wegetariańskich kotletów nadają się także kasze, jak kuskus, kasza jaglana, jęczmienna, gryczana, amarantus i inne. Ugotowaną kaszę lub strączkowe blendujemy z dodatkiem najróżniejszych gotowanych warzyw i przypraw. Kotlety smażymy i podajemy w bułce z sosem do hamburgerów i warzywami.
Typowym spoiwem dla kotletów wegetariańskich jest jajko, które sprawia, że masa na kotlety trzyma się i ładnie smaży. Jednak również weganie, którzy nie stosują produktów zwierzęcych, mogą robić pyszne burgery. Jako spoiwo do kotletów stosują oleje roślinne, fasolę, płatki owsiane, czy też daktyle.
Aby kotlety wegetariańskie były bardziej treściwe i smaczne, możemy dodać ser, na przykład mozzarellę. Co ważne, kotlety wegetariańskie nie są trudne do zrobienia. Właściwie wymagają tylko zmieszania i zblendowania składników, uformowania kotletów i usmażenie lub upieczenia.